Přejít na obsah

ČAJ


Doporučené příspěvky

  • Odpovědi 469
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Jsou tu milovníci whisky, koňaku, rumu, vína, kávy... Jsou tu i milovníci čaje? Který máte nejraději? Jak čaj nejraději připravujete?

 

 

Zdar, samo ze jsou.. Otázka jaky by měla směrovat k typu, původu a jak připravovat je taky víc způsobu. Jinak já si přivezl poslední čaje ze Sri Lanky od výrobce mlesna,které se dělí podle doby sklizní,typu lístku a nadmořské výšce. Ponejvíce mi chutnal zelený čaj Nuwara ellya nebo Kandy, tu.relativne dost vysoko.. Nad 600mnm.

 

Co se týká vyberu tak jsou pro mě dobré čaje převážně zelené,ale nevyhýbal se ani ostatním. Takovy typicky britský ranní čaj neni vůbec k zahození..jen ty tragicky "pytlikový čaje "..

 

Jinak pokud muzu tak se rád vrátím k marockému mátovému daji správně servirovanému ve sklenicce..

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já se čajem zabývám poměrně dost intenzivně, hodně mne baví experimentovat s prolínáním různých čajových kultur, i když piji hlavně čaje čínské a tchajwanské, mám rád japonské čajové nádobí a velmi blízký mi je tchajwanský přístup k čaji, který spojuje japonskou estetiku a japonský vliv obecně s vlivem a přístupem čínským.

V poslední době mne také hodně baví experimentovat s vodou a jejím vařením různými způsoby v různých materiálech...

Pokud by to někoho zajímalo nebo by tu bylo podobně postižených více, rád vložím nějaké fotky či detaily, ale nechci s tím otravovat, pokud bych tu byl takto postižený sám :-)

Upraveno uživatelem zdenek.prachar
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jen napiš,podobne postižených je víc..mě uz zena nadává,ze ty své čaje ani nemůžu vypít..

 

Co se týká přípravy,držíš i dobu a obřady při přípravě ? Na to já nemám nervy..dost na tom, ze připravuji nekteré s různou teplotou vody akoukaji na mě jak na šílence, kdyz mám v práci vypozorované časy na teplotu vody..

Upraveno uživatelem tenge
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud se přípravy čaje týče, když to jde, snažím se udržovat přístup inspirovaný tchajwanem a jeho kulturou. Snažím se o to, aby stůl měl vždy nějakou estetiku odrážející použité nádobí, připravovaný čaj ale třeba i roční dobu. Samozřejmě připravovanému čaji je třeba přizpůsobit nádobí, ne každá keramika dobře poslouží každému čaji například. No a samozřejmě je dobré čaj připravovat co nejpečlivěji, zvolit správně množství lístků, teplotu vody, čas louhování...

Na druhou stranu, vše lze dělat i mnohem, mnohem jednodušeji a přitom také dobře. Záleží na tom, co každému vyhovuje...

post-3480-081519000 1343414094.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Určitě souhlas, mě čaj vyhovuje svou podstatou a filozofii, neříkám,ze si nedám kávu..na to zas je specialista kamarad a objednává přímo z etiopských vysocin.

 

Fotka je pekna a nádobí vypada paradne, faktem je ze z každého hrnku to chutná mírně jinak.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

muj nejoblibenejsi je keemun imperial, ale ted uz ho rok nemuzu sehnat ... jinak piju vsechny druhy pomerne rad ... ale nejcasteji ruzne kombinace pripravy earl grey ... staci mi normalni zluty twinnings ...

 

 

edit: jo a jsem prase, proste to jen rad piju, ruzne vopicinky vokolo me mijeji ...

Upraveno uživatelem utrejch
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Keemun (Qi Men) je i můj oblíbený čaj. Hodně rád mám nejvyšší třídu původního producenta tohoto čaje, která nese název Gift Grade a bývá nabízena i při oficiálních státních večeřích či obědech.

Snad se nikdo neurazí, jsem opravdu hnidopich, ale přívlastek imperial by měl být používán pouze u nejvyšších tříd těch čajů, které byly na seznamu čajů císařských, což (pokud mne poznámky a paměť neklamou) Qi Men nebyl...

Jinak jak ten čaj připravujete? Na jeden nálev do konvice, nebo na více nálevů?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já si rád dám šálek zeleného tee po obědě, nebo když jsem utahaný. Používám skleněné nádobí, teploměr, čaje kupuju u Tee Gschwendner. Zkoušel jsem Pu Erh tee a jiné přimo z Číny ale na to jsem asi moc malý entuziasta... A taky jsem dostal strach z toho, že kdo ví co v tom čaji je.

post-3194-087871400 1343644736.jpg

post-3194-016770100 1343644739.jpg

post-3194-055947700 1343644739.jpg

post-3194-088906600 1343644739.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...