Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)
před 17 hodinami, Maro napsal:

Já se přiznám, ze moc nechápu smysl toho nože, pokud je naceněný na úrovni ARCu. Na druhou stranu to asi zapadá do businessmodelu, který je podle mě u LM primárně v tom, že každý nůž má polovinu věcí, které člověk potřebuje, což je vlastně geniální, protože ti nikdy nestačí jeden :D ale já si asi nadále vystačím s kombinací signal + skeletool + raptor.

Žádný multitool nemá jen nástroje, které člověk využije, nelze se jedním modelem zavděčit všem. Leatherman proto nabízí více modelů a člověk si vybere jemu nejbližší, popřípadě má 2 až 3. Tvá kombinace je skvělá, ale ani jeden nemá třeba malé nůžky. Já mám po ruce Raptora vždy, s tím souhlasím. Do kanclu mi často stačí Skeletool, ale třeba nůžky supluji ještě miniaturním nožíkem Victorinox nebo mám v kapse raději Wave nebo Charge. Do přírody beru Signal, používám na něm víceméně vše (šroubováky, kleště, karabinu, kladívko, pilku a používám, třeba na psa, i píšťalku), snad mimo křesadla, to je pro stav nouze, ale občas se hodí i další nástroje, zejména na cestách autem a na motorce ho doplňuji třeba modelem Surge. Pro cesty na západ od našich hranic je zase prima Rebar. Takže jeden fakt nestačí a nebo je třeba volit univerzální model, který sice nesplní všechno, ale určitě většinu - Wave, Wave Alpha, Charge, ARC, Free P2/P4, Surge apod. A pak jsou specializované multitooly, které často osloví konkrétní cílovou skupinu - rybáře, lovce, vojáky (třeba zbraňový MUT, nebo jednoruční OHT, ovladatelný i v rukavicích apod.) 

Upraveno uživatelem Ivan Lelák
  • Dát hlas 1
Odesláno
Právě teď, TomTomTom napsal:

Free P4…fajn skladba železa 👍

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Ten je prima a v době svého vzniku to byla malá revoluce - univerzální model, ovladatelný jednou rukou. Byly k němu ale výtky, kvůli některým malým nástrojům (třeba pilník) a tak vznikl ARC. Mám Free P2 i P4 rád, ale obávám se, že až mi Ježíšek přinese ARC, budou ti dva spíš odpočívat ve vitríně.

Odesláno
Před hodinou, TomTomTom napsal:

Máš pravdu s tím pilníkem…mohl být delší, ale jinak super univerzální nářaďák.

To jo. Mně ani ten pilník nějak extra nevadí. Občas něco zapiluju i na cestách (a párkrát mi to fakt pomohlo, vždy to bylo na motorce kdesi v rumunské divočině), ale beru to tak, že je to improvizovaná oprava a lepší nějaký pilník než žádný. Třeba Surge ho má lepší (delší, z jedné strany normální, z druhé diamantový a navíc snadno vyměnitelný, pokud se opotřebí), ale na druhou stranu, jak často něco piluju? Já ho na cestách použil tak jednou za pár let a to si poradím i s tím krátkým na Free P4..

Přiznám, že multitool volím pro různé situace jak z hlediska té situace (doma, kancl, hospoda, výlet do přírody pěší/na kole/na motorce/autem, delší dovolená atd.), ale protože mám pro danou situaci obvykle více vyhovujících modelů, volím i tak, jako volím hodinky - prostě podle nálady.

• po měsíci...
Odesláno

Vážení přátelé kvalitních hodinek a multitoolů. Od jara mám Leatherman ARC v limitované edici Obsidian, ale beru ho spíš jako sbírkovou věc, proto mne Ježíšek vyslyšel a přinesl standardní ARC, stejný, jako zmiňuje v předchozím příspěvku African. ARC považuji za současný vrchol konstrukční řady Free, s magnetickým systémem, uvolněnou konstrukcí a ovládáním jednou rukou. Je výborně vybavený, konečně i držákem bitů a nůžkami o trochu většími než u řady Wave / Charge, což je trochu handicapuje v roli manikůrních nůžek, ale na všechno ostatní je to lepší. Bohužel se do ARC nedostala zubatá čepel nože (i když se s tím dá žít) a snad poslední výhradu mám k šídlu, které nemá otvor pro šití. Někdo říká, že by to oslabilo jeho pevnost, s tím si dovolím nesouhlasit, protože Free P4 má šídlo větší a s otvorem, podobné by se vešlo i do ARC. A ještě jeden tip pro výrobce - P4 má na zubaté čepeli užitečný břit sloužící i jako dláto a já přemýšlím, jestli by u ARC nešlo umístit třeba na pilku. 

Přinesl Vám Ježíšek nějaký multitool? 

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

• Like 1
  • Dát hlas 2
Odesláno

Nechápu, proč se s Free tak nadělá. Charge, Surge i Curl jednooručně v pohodě ovládám. Za mě řešení neexistujícího problému.

Ale třeba jsou magnety fajn?

Odesláno (upraveno)

No pokud chces otevrit s Chargem limonadu musis otevrit nuz, otevrit otvirak, zavrit nuz, otevrit limonadu, otevrit nuz, zavrit otvirak, zavrit nuz .... u ARCa .. otevres otvirak, limonadu, zavres otvirak. Jestli to das jednorucne ok, ale je to desnej voser. K Charge bych se nikdy nevratil, ikdyz na ten oranzovej byla fakt radost koukat (proti nudně vypadajícímu ARC).

edit: zavres nuz -> zavres multitool

Upraveno uživatelem zceyee
  • Dát hlas 1
Odesláno
před 1 hodinou, Teatime napsal:

Nechápu, proč se s Free tak nadělá. Charge, Surge i Curl jednooručně v pohodě ovládám. Za mě řešení neexistujícího problému.

Ale nepřibližovat se s tím k hodinkám-magnetismus je sviňa😜.

Odesláno
před 19 hodinami, Teatime napsal:

Nemyslím, že jde o neexistující problém. Tak za prvé si neumím představit, jak něco na Charge ovládáš jednou rukou a už vůbec ne v rukavicích (třeba otvírák na konzervy). To jsou totiž požadavky některých lidí či profesí, třeba lovci či vojáci. Pro vojáky, resp. střelce, je určen model Mut, ten ale není jednoruční. Leatherman proto kdysi vyvinul model OHT (One Hand Tool), je to zcela atypický multitool, který někdo miluje a druhý nesnáší. Rukojeti se nerozevírají, kleště se vysouvají a zvenku je mnoho dalších nástrojů, které se otvírají podobně jako kudla atd. na Charge. Je jich 8, na každé straně straně 4, vždy 2+2 proti sobě, takže některé jsou krátké, třeba nůž. Spousta lidí to kritizovala, nicméně jsem četl recenzi jednoho britského vojáka, který OHT dostal a vzal si ho na misi do Afghánistánu nebo tam někam. Dával tam i fotky odřeného, až zdevastovaného multitoolu, který používal prakticky denně, často v rukavicích, třeba při různých provizorních opravách, kde jednou rukou držel cosi a druhou musel vytáhnout multitool a otevřít správný nástroj. Mně to sice trvalo poměrně dlouho, než jsem se naučil OHT používat jednou rukou, něco se mi otvíralo pravou, něco levou, musel jsem multitool v ruce různě otáčet, ono také není u některých nástrojů na první pohled zřejmé, kde jsou, proto jsou zvenku na pouzdru vylisované jejich obrysy (což je ve tmě k prdu a rozlišit je pohmatem na ty výlisky jsem se nikdy nenaučil, v rukavicích by to stejně asi nešlo), ale nakonec jsem se to naučil a dával to k dobru někde v hospodě. Mám samozřejmě i Charge a další multitooly, žádný není opravdu jednoruční, až řada Free. Leatherman zřejmě usoudil - předpokládám, že na základě reakcí uživatelů - že se jednoruční model bude hodit i jinde než v armádě a mohu potvrdit, že proti Charge je ovládání jednou rukou úplně jiná liga.

• Dát hlas 1
Odesláno

Jsem rád, že jsem rozproudil diskusi :)

Máte pravdu. Přístup k nástrojům zvenku je významné hledisko; kdysi jsem proto volil Spirit.

Rukavice jsem neuvažoval.

Byl jsem se před pár měsíci na ARC podívat v obchodě a bylo to překvapivě rychlé, nelíbil se mi.
Vadilo mi:
1. cena
2. neco kolem tvaru kleští, nevzpomenu si a z fotek to nevidím
3. divná velikost nůžek (přesně: manikúra)
4. zase zbytečně obsazená pozice držákem na mirošrobovák!!!
5. není užitečná plocha pilníku menší než u Wave/Charge (samo Surge)?
5. cena

Co nosím K390 pro použití v (krajní) nouzi, nebojím se (kvůli ztrátě ostrosti) hlavní a záložní nůž (jež jsou vždy lépe po ruce) používat i na každodenní drobnosti. Nůž na multitoolu jsme používali jen na vaření v lese, jinak nikdy: příplatek za MagnaCut v mém případě nedává smysl.

Barva pouzdra byla fajn (alespoň před zašpiněním).

Ale nahlodali jste mně, třebas do něj dorostu.

CURL IZ DA BEST!

Odesláno

Zareaguju sám na sebe (honim příspěvky, ni?).

Uvědomil jsem si, že:

Nejvíc používám Surge.
Nejčastěji mám u sebe Curl.
Kdybych si měl nechat jeden - Oranžový Charge.

Asi jsem doufal, že ARC bude ten jediný a asi si od něj sliboval příliš.
Třeba se mi to potká v nějakém budoucím modelu...

Odesláno
On 12/29/2025 at 6:23 PM, Tobi said:

Ale nepřibližovat se s tím k hodinkám-magnetismus je sviňa😜.

Mám ho už nějaký pátek, dělám s ARCem defakto denně a zatím jsem problém s hodinkami nezaznamenal...

Odesláno

Já mám wave první generace....ten si šetřím, wave poslední generace a charge tti.

ARC jsem hrozně potřeboval, ale když jsem si ho byl osahat, tak jsem ho nakonec nevzal. Tti nebo wave používám denně.

Třeba dospěji 😂😁🫡

Odesláno
V 30. 12. 2025 v 16:55, Teatime napsal:

Jsem rád, že jsem rozproudil diskusi :)

Máte pravdu. Přístup k nástrojům zvenku je významné hledisko; kdysi jsem proto volil Spirit.

Rukavice jsem neuvažoval.

Byl jsem se před pár měsíci na ARC podívat v obchodě a bylo to překvapivě rychlé, nelíbil se mi.
Vadilo mi:
1. cena
2. neco kolem tvaru kleští, nevzpomenu si a z fotek to nevidím
3. divná velikost nůžek (přesně: manikúra)
4. zase zbytečně obsazená pozice držákem na mirošrobovák!!!
5. není užitečná plocha pilníku menší než u Wave/Charge (samo Surge)?
5. cena

Co nosím K390 pro použití v (krajní) nouzi, nebojím se (kvůli ztrátě ostrosti) hlavní a záložní nůž (jež jsou vždy lépe po ruce) používat i na každodenní drobnosti. Nůž na multitoolu jsme používali jen na vaření v lese, jinak nikdy: příplatek za MagnaCut v mém případě nedává smysl.

Barva pouzdra byla fajn (alespoň před zašpiněním).

Ale nahlodali jste mně, třebas do něj dorostu.

CURL IZ DA BEST!

Nůžky jsou subjektivní, na manikůru je lepší Charge, na ostatní věci preferuji větší nůžky. Nosíš Surge, kde jsou nůžky velké a na manikůru nevhodné a asi Ti také na něco vyhovují. Za mne jsou nůžky na ARC OK na většinu mých činností.

Plocha pilníku - posílám foto ARC + Charge G10 - pocitově je pilník na ARC větší, pracovní plochu zmenšuje otvor, ale neměřil jsem to. Za mne je pilník ARC v pohodě.

Odesláno (upraveno)

Díky za pilník - proto jsem tam měl otazník.

Surge nenosím, je těžkej, beru si ho, když jdu něco udělat - a kdyby měl malé nůžky, byl by (pro mě) ideální na vícedenní výlety, takhle ho samotný mít nemůžu.
Je to podle vkusu každého soudruha, já jsem nůžky na Surge použil jedině na zip ties, stahovací pásky (a ty jdou řešit i jinak), ale umím si představit využití větších nůžek - nejsou právě nůžky na ARC velikostí nějak debilně mezi manikúrou a univerzálnějším rozměrem?

Trochu se mi zdá, že vykazuju poslední známky odporu, asi se na ten kudel zase zajedu podívat...

EDIT: píšeš "Za mne jsou nůžky na ARC OK na většinu mých činnost", ergo dotaz beru Z5 :)

Upraveno uživatelem Teatime
Odesláno
6 hours ago, Teatime said:

Díky za pilník - proto jsem tam měl otazník.

Surge nenosím, je těžkej, beru si ho, když jdu něco udělat - a kdyby měl malé nůžky, byl by (pro mě) ideální na vícedenní výlety, takhle ho samotný mít nemůžu.
Je to podle vkusu každého soudruha, já jsem nůžky na Surge použil jedině na zip ties, stahovací pásky (a ty jdou řešit i jinak), ale umím si představit využití větších nůžek - nejsou právě nůžky na ARC velikostí nějak debilně mezi manikúrou a univerzálnějším rozměrem?

Trochu se mi zdá, že vykazuju poslední známky odporu, asi se na ten kudel zase zajedu podívat...

EDIT: píšeš "Za mne jsou nůžky na ARC OK na většinu mých činnost", ergo dotaz beru Z5 :)

Pro mě jsou nůžky na všech multitoolech důležité, protože a ničím jiným manikúru nedělám, a ARC je má úplně na pohodu, stejně tak jako pilník....baby z Houlywůdu by ty moje nehtíky záviděli 😆 Micra je má upřímně lepší, ale každý vyniká něčím jiným, ARC je ale samozřejmě úplně jiný level.

• Dát hlas 1

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...