Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Tak nějak jsem si říkal, že bych mohl mít na nošení něco i z klasické novodobější produkce, tedy Orlík 45 L.E. a protože jejich evidentní předchůdce je Omega Seamaster 300, tak jsem si koupil hodinky z r. 1964 a tady je malinké porovnání. Řekl bych, že oboje hodinky mají něco do sebe, i když Omega není 100% kompletní originál, ale na nošení to určitě nevadí :)

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Odesláno

Tak nějak jsem si říkal, že bych mohl mít na nošení něco i z klasické novodobější produkce, tedy Orlík 45 L.E. a protože jejich evidentní předchůdce je Omega Seamaster 300, tak jsem si koupil hodinky z r. 1964 a tady je malinké porovnání. Řekl bych, že oboje hodinky mají něco do sebe, i když Omega není 100% kompletní originál, ale na nošení to určitě nevadí :)

Zajímavé srovnání a ta podobnost je opravdu do očí bijící :)

Odesláno (upraveno)

No že se taky ukážeš Josefe :) Moc pěkná akvizice. Na Omegách se mi líbí design ručiček. Trochu jako na Rolex MilSub. A ty Orlíky jsou mi nějak povědomé :smile_anim: Jsou ve správných rukou, a teď mají ještě k tomu švýcarskou sestřičku.

edit: Dobré je i to "chirální" číslování lunety. Takhle vedle sebe jsem je snad ještě nidky neviděl :speak_cool:

Upraveno uživatelem organic
Odesláno

Už jsem si málem myslel, že naši soudruzi tehdy něco sami vymysleli.... :-(

No, sovětské diversky vypadaly taky docela podobně:

0662.jpg

Odesláno

No že se taky ukážeš Josefe :) Moc pěkná akvizice. Na Omegách se mi líbí design ručiček. Trochu jako na Rolex MilSub. A ty Orlíky jsou mi nějak povědomé :smile_anim: Jsou ve správných rukou, a teď mají ještě k tomu švýcarskou sestřičku.

edit: Dobré je i to "chirální" číslování lunety. Takhle vedle sebe jsem je snad ještě nidky neviděl :speak_cool:

No já jsem si poslední rok více četl, než psal a letos mám hodně práce, zvlášť v tomto období, tak moc času nebylo :)

Jinak ty Omegy jsou zajímavý, nechceš o nich napsat něco víc?

Původní předlohou pro Orlíky jsou Omega Seamaster 300 z r. 1957 (ref. CK 2913), které byly určené pro potápěče s garantovanou hloubkou 200m. Obsahovaly kalibr 28 SC-501, který byl postupně v následujících letech nahrazen kalibrem 522 a měly reverzní číslování lunety. Pak Omega vyrobila několik podobných modelů s různými ceferníky i ručkami. V roce 1964 pak přšiel model s větším průměrem lunety i pouzdra a kalibrem 550 a 552. Takovým skvostem Seamaster 300 je bezesporu "big triangle" (ST 165.024) z r. 1970 - model pro královské námořnictvo, značené na ciferníku písmenem T v kroužku a zezadu gravírovanými číselnými kódy námořnictva včetně roku výroby a kalibvrem 552 nebo Seamaster 300 z r- 1967 a kalibrem 565. Tyto hodinky jsou hodně ceněné a moc se neprodávají.

Malou obrazovou historii najdete ZDE

Odesláno

No já jsem si poslední rok více četl, než psal a letos mám hodně práce, zvlášť v tomto období, tak moc času nebylo :)

Původní předlohou pro Orlíky jsou Omega Seamaster 300 z r. 1957 (ref. CK 2913), které byly určené pro potápěče s garantovanou hloubkou 200m. Obsahovaly kalibr 28 SC-501, který byl postupně v následujících letech nahrazen kalibrem 522 a měly reverzní číslování lunety. Pak Omega vyrobila několik podobných modelů s různými ceferníky i ručkami. V roce 1964 pak přšiel model s větším průměrem lunety i pouzdra a kalibrem 550 a 552. Takovým skvostem Seamaster 300 je bezesporu "big triangle" (ST 165.024) z r. 1970 - model pro královské námořnictvo, značené na ciferníku písmenem T v kroužku a zezadu gravírovanými číselnými kódy námořnictva včetně roku výroby a kalibvrem 552 nebo Seamaster 300 z r- 1967 a kalibrem 565. Tyto hodinky jsou hodně ceněné a moc se neprodávají.

Malou obrazovou historii najdete ZDE

Dík za super informace, moc pěkné povídání. Je zvláštní, že od modelu z roku 1969 se vzhled Seamasterů skoro vůbec nezměnil. A měl bych prosbu. Zkus mi hodit do SZ, za kolik se dají sehnat Seamaster 300. Pokud s tím máš sebemenší problém, nevadí, chápu. Ale zvědavost cloumá mým majestátem už i vzhledem k okolnosti, že se mi v Eltonu houpou při testech Orlíky. Tak by mě zajímala současná cena jejich inspirace. Dík. :notworthy:

Odesláno

...Omega Seamaster 300, tak jsem si koupil hodinky z r. 1964 ... i když Omega není 100% kompletní originál, ale na nošení to určitě nevadí

Jaký model to přesně máš? ST 165.014 s cal. 552 ? A číselník a ručky "Broad sword" jsou originál?

Odesláno (upraveno)

To je výborná kombinace, gratuluju!

Že ten orlík není až taková napodobenina, jak tu píší nefanoušci, říkám to pořád. Dneska se napodobuje daleko doslovněji.

Jiný kalibr ( okopírovaný snad legálně od jiného výrobce), vlastní HEZČÍ ciferník a ručky, prý originální těsnění korunky , dokonce ani to bezesporu inspirované pouzdro a luneta nejsou zdaleka 1:1 - to je furt caviků .......

Upraveno uživatelem cigi
  • po měsících...
Odesláno

zaujimalo by ma, kto koho kopiroval?

Odesláno (upraveno)

Hádej, kdo asi? :)

Doplním: Odpověď je samozřejmě PRIM kopíroval od Omegy. Omega TYTO hodinky vyráběla již v roce 1957. Návrháři Primu se to ani nesnažili nějak výrazně pozměnit.

Upraveno uživatelem Josef01

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...