Přejít na obsah

Švýcarské hodinky v československé armádě

odjinud

Doporučené příspěvky

• Odpovědi 423
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Kluci, neplést hrušky s jablky!!!

Prodejce na aukru nebude ten samý jako chudý študent z sbazaru!

Nicméně ad aukro:
15.68Z, 1947, velmi krásně zachovalý ciferník 100%, což se u plechového málo vidí. Pouzdro a dýnko podle čísla také hezky ladí, to se u těch s 15.68Z často také nevidí. Ručičky, korunka, všechno origo.
Celkově velmi slušný kousek.

Jen mi tam nesedí to přihazování.
Počáteční cena byla předpokládám těch 35t které někdo nabídne a najednou to někdo s nulovou historií o stovku přehodí.
Ale to je jen problém mé podezřívavosti... ;)

ad študent na sbazar:
15.68Z, 1946, opět korunka i ručičky originál. Pouzdro jako u většiny s tímto strojkem není značené číslem, ale číslo 23313 na dýnku koresponduje s rokem výroby.
Plechový ciferník také nevypadá zle, i když je na 12 a 6 pozici trochu odřený.
Cena obávám se až příliš na horní hranici, ale kupce i tak nejspíš najde.

Do databáze budou dobrý oboje :)))

edit: samozřejmě příběh s dědou, předválečným flígrem, je mimo mísu!!! Tenhle styl prodeje je na kopnutí do ko.. slabin!

Upraveno uživatelem JPS
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pánové, víte někdo přesně, jaké sklíčko v leteckých Longinech bylo původní? A pokud se náhodou v průběhu výroby měnilo, tak mě zajímají kousky s cal. 15.68Z kolem roku 1947 :)

Na některých kusech je skleněné (minerál), mírně vypouklé s fazetou na okraji. VIděl jsem i prakticky rovné sklo také s fazetou. Jiné kusy zase mají různá vypouklá plastová, vyšší, nižší. Je toho hodně a naprostá většina je asi aftermarket.

Předem díky.

Odkaz ke komentáři

Trochu mimo téma, ale ono se to částečně dotýká a nechci zakládat samostatné vlákno. Na aukru teď prošly pekné vojenské hodinky Hero. Zarazila mě veliká podobnost s vojenskými Longines. Je sice poznat, že pouzdro není úplně stejné, ale je zde jasná inspirace resp. kopírování tvaru, velikosti, ciferníku, ruček. Jak vidno, kopírování není jen záležitostí posledních pár let, ale probíhalo už ve 30. či 40. letech :). A strojek tam dokonce byl vyladěn do 3 poloh, takže vlastně měl být přesnější než strojky Longines.

Víte někdo něco bližšího ??

Odkaz na aukci:

http://aukro.cz/letecke-hodinky-hero-i5309441152.html

A přidám i fota z aukce.

post-27970-0-19323600-1430819328_thumb.jpg

post-27970-0-33374100-1430819333_thumb.jpg

post-27970-0-35742100-1430819338_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

Já si nepletu hrušky a jablka - on prodává najednou asi patery relativně drahé hodinky, takže bych historii o dědečkovi prostě bral s vééélikou rezervou.

Furt mi to vrtá hlavou... představ si ty kecy tady za pár let, až začnou prodávat naše  vnoučata  naše hodinky :lol2: prostě mohl být děda chronomagor...

Upraveno uživatelem straspol
Odkaz ke komentáři

• po měsících...

Lemanie bohužel bez příběhu...

Omlouvám se, že jsem nenafotil i strojek, ale nepodařilo se mi je otevřít. Možná je na to potřeba nějaký speciální grif, který jakožto hodinkový analfabet neznám, tak jsem se na to raději vyignoroval, než abych je poškodil.

post-39877-0-70296200-1436211133_thumb.jpg

post-39877-0-97322800-1436211156_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

• po měsíci...

Zaujímavý je rok ich výroby , tretí kvartál 1950 a číslo MVS 10396. Náramkové Longines  sa dovážali  do cca roku 1950,teda kontrakt na CCCP  ohľadom dovozu hodiniek by mal byť z tohto obdobia rokov 1950. Naproti tomu  náramkové   pobedy  majúce čísla  cca od MVS 8500  do  cca 9500 majú  roky výroby  cca od r. 1951-1955.Neviem na čo sa používali  v armáde  tieto molnie, ale  keď už bola zmienka  o MVS v tomto vlákne od Petra P. tak som to dal sem, aby to bolo pokope.

Odkaz ke komentáři

Lemanie bohužel bez příběhu...

Omlouvám se, že jsem nenafotil i strojek, ale nepodařilo se mi je otevřít. Možná je na to potřeba nějaký speciální grif, který jakožto hodinkový analfabet neznám, tak jsem se na to raději vyignoroval, než abych je poškodil.

Určitě příběh mají, někdy se podaří zjistit hodně věcí. Jen je potřeba hledat a hledat.

Odkaz ke komentáři

"Určitě příběh mají, někdy se podaří zjistit hodně věcí. Jen je potřeba hledat a hledat."

V tomto případě už to nepůjde. Koupil jsem je v jedné vetešárně před drahnou spoustou let, a v té době jsem ani pořádně nevěděl, co kupuji, natož na co se mám ptát...

Upraveno uživatelem Stalin
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...