Přejít na obsah

Single malt


Doporučené příspěvky

eskimak: Slíbil jsem ti tasting notes pro Hazelburn, tak tady jsou, zaznamenané po dnešním překoštování:

 

Hazelburn Rundlets & Kilderkins 10 yo 50,1 %, nefiltrovaná, nebarvená

 

Vůně: Marcipán, žlutý meloun, zeleň (nedokážu to blíže specifikovat, nicméně svěží a příjemné), trochu i ananas.

 

Chuť: Velmi svěží a jemná (působí jako mnohem starší než desetiletá, což je pochopitelně dáno oním zráním v malých sudech, jak už jsem zmiňoval), rozžvýkané stéblo trávy, jemná pepřovitost, sušený banán, francouzská hořčice, bílé víno (jakkoli to zní divně), kmín, oříškovost, mandlový likér.

 

Dochuť: Hodně dlouhá a pomalu odeznívající. Lehce dřevitá, avšak ne svíravá, banán, cr?me br?lée, trochu máta.

 

Tohle fakt nechápu. Já poznám jestli mi to chutná nebo ne, ale chutě v tom vůbec nedokážu rozpoznat, to jsi frajer! :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník LukeD

Ale prd frajer. Tohle dokáže každý - stačí "trocha" toho tréninku. ;) A každý si tam samozřejmě najde to svoje, byť tedy v některých vůních či chutích se můžeme shodnout. Je fakt, že já mám hodně natrénováno z vína. To máš tak, když vyrůstáš ve vinařské rodině a odmalička koštuješ. :)

 

Edit: Jo, a jestli mi to chutná nebo ne je na každý pád to nejdůležitější. Ostatní vem čert...

Upraveno uživatelem LukeD
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník LukeD

Luke: ja to mam naopak. Odkedy ma bavi whisky tak toho ovela viac rozoznam vo vine. Mam pocit ze whisky je "vyssi level" ohladom chuti a voni nez vino, ale mozem sa mylit - niesom z vinarskej rodiny.

 

Souhlasím s tím, že whisky je "vyšší level". Jako víno je fajn, ale v té whisky je toho přeci jen k nalezení krapet víc. Pominu-li tedy "sračky" typu chodce či balantýnky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ale prd frajer. Tohle dokáže každý - stačí "trocha" toho tréninku. ;) A každý si tam samozřejmě najde to svoje, byť tedy v některých vůních či chutích se můžeme shodnout. Je fakt, že já mám hodně natrénováno z vína. To máš tak, když vyrůstáš ve vinařské rodině a odmalička koštuješ. :)

 

Edit: Jo, a jestli mi to chutná nebo ne je na každý pád to nejdůležitější. Ostatní vem čert...

 

Tak já nevím, včera jsem si dal Laphroaiga 10ku, dneska mám nalitého Ardbega 10ku, pro mě dvě naprosto top single maltky na běžné pití (třetí je Balvenie 12ka double wood).

Tohle je charakteristika Ardbega 10yo:

 

Svůdná kombinace stop kouře a zeminy s toffee a espressem. Zřetelné aroma medické a fenolové, svěží citrusy s rostlinnými příznaky bílého vína.Nezapře ani meloun, hrušku a ozvěny moře,jódu a uzených ryb.  

 

Já v tom mimo toho kouře nepoznám nic z výše uvedeného. Za mě to smrdí jako chlast a cejtim teda trochu kouře a toho vína a chutná to jako výbornej chlast a cejtim trochu kouře z rašeliny. Ozvěny moře, uzenou makrelu a už vůbec meloun v tom teda fakt nepoznávám.  :frusty:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník LukeD

dan010: Na ty kecy palíren kašli. Často bývají docela dost mimo mísu a slouží jen k nalákání zákazníků. A navíc už jsem psal, že zrovna Ardbeg mi přijde jako hromada kouře a sladkosti a nic víc. ;) A nejen mně - kámoš uiskař to má úplně stejně.

 

Rád bych ale zdůraznil jednu věc. Při tom vychutnávání vůní a chutí je fakt hodně důležité tu whisku zahřát na teplotu těla. Já si kolikrát pomáhám i tím, že - kromě zahřívání dlaní - zvenku dýchám na tu koštovací skleničku (a kolikrát i dovnitř). Po zahřátí je tam toho vždycky mnohem víc než když je při pokojové teplotě. To jen pro jistotu, kdybys to náhodou čirou nedělal...

Upraveno uživatelem LukeD
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Laphroaig Tripple wood je do 1200 Kč, Ardbeg Uigedail je do 1400 Kč a ten Laphroaig 15ka je za 1700 Kč... http://www.gastroklub.cz/alkoholicke-napoje/laphroaig-15-yo-0-7-l/?gclid=CNW-8ZrPq9ACFcG6GwodTF8O7Q

 

Jinak poměr cena / výkon je teď asi nejlepší Laphroag 10ka v makru, akce do 29.11.2016 za 791 Kč:

https://sortiment.makro.cz/cs/laphroaig-40-1x700m/103679p/

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...