Přejít na obsah

Single malt

Doporučené příspěvky

Eskimáku děkuji za tipy a skvělý popisek. Dám na tebe a zkusím v nejbližší době asi ten Laphroaig Quarter Cask a Talisker 57 North (od Taliskeru jsem měl jen 10 y.o.). Jinak moje srdcovka je Ardbeg - točím verze 10 y.o. a Corryvreckan. Pak se pochlubím názorem, ale je vidět, že obzory máš, tak to zklamání určitě nebude.

Urcite daj vediet, zaujima ma kazdy dalsi nazor. Na zdravie!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• po 2 týdnech...
  • po 2 týdnech...
Návštěvník LukeD

@Radek: tento peat project som chutnal a doma mam flasu Port charlote. Ani jednu z tychto veci by som uz znova neurobil. Niezeby to bolo zle, to urcite nie, podla mna to ale nieje hodne tych penazi. Radsej skus vsetky verzie Ardbegu (Uigedail, Corryvreckan) ci Laphroaig (Quarter cask) alebo moj posledny objav Talisker 57° North. Myslim si ze je velmi vela lepsich moznosti za rovnaky ci lepsi peniaz. Ale ked to kupis, urcite to nevylejes do hajzlu ;).

Dík za názor na Port Charlotte. Ne, že bych měl v plánu ji kupovat, ale hodí se.

Jinak jsem rovněž učinil objev s Talisker 57° North. Akorát já si nekoupil celou láhev, nýbrž mě v rámci rozšiřování obzorů napadlo koupit si dárkové balení 3x20cl za libovou cenu 1.230 Kč. Získal jsem tím jedním vrzem jednak Distillers Edition 1999 (dozrávaná v Amoroso sudech), která už běžně není k mání, jednak také starší verzi 10yo s odlišnou etiketou, která je už od pohledu mnohem méně zásobena karamelem než verze současná, kterou mám doma už nějaký ten pátek.

Special strength 57° North jsem otevřel předevčírem (jestli se nepletu, tak také starší verze) a překvapilo mě, jak je na svoji sílu neuvěřitelně lehká. Doslova mi levitovala na jazyku. Plus mi přišla podstatně kouřovější než klasická 10yo, hlavně tedy v dochuti. A úplně nejvíc jsem byl překvapený, když se mi po přidání vody objevila ve skleničce skotská mlha! Tudíž buď není vůbec filtrovaná, nebo minimálně ne nějak moc drsně. A to mě vždycky sakramentsky potěší...

Odkaz ke komentáři

• po měsíci...

Gratuluju, ja uz jsem to nestihl, sold out. :) A stejne by to pro me byla skoda. :D

Dík. :) Za tu cenu, kterou Laphroaig nastavil, to byla dobrá koupě. Dávat za ni i víc jak dvojnásobek, tj. kolem 100 liber bez poštovného, to by se mi nechtělo. Vlastně mě nelákalo ani sedět u notebooku a čekat, až ji v tu sobotu dají do nabídky. Ten den jsem byl vypomáhat na stavbě, takže když jsem přišel domů, něco pojedl, vypil, teprve pak sedl k internetu, zjistil jsem, že je ještě k mání. Štěstí bylo, že jak tu lahev po poledni vystavili, docela hodně lidí mělo problém objednat či provést platbu, protože ten jejich web neustál nápor zájemců a pořád padal. Nejspíš díky těmto problémům byla k mání i k večeru. 

Odkaz ke komentáři

Návštěvník LukeD

Jeden z posledních přírůstků. Pomalu ale jistě začínám upřednostňovat IB před OB.

Za tip na ni vděčím Ralfymu, který ji v review z počátku roku 2014 dokonce dvakrát objal, nicméně že ji ještě někde někde seženu, to se mi ani ve snu nezdálo.

post-34682-0-27389100-1502481965_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

Návštěvník LukeD

Přesně tak. Což mi připomíná, že Gordon & MacPhail - podobně jako někteří další IB - vlastní palírnu. V jejich případě se jedná o Benromach.

Před pár měsíci jsem - po shlédnutí Ralfyho review - zakoupil Benromach 10yo 100° Proof a nedávno ji otevřel. Panové, to je taková paráda už od prvního panáku, že se to ani nedá vypovědět. Typické Speyside, ale lehce obohacené o kouř. Silná, plná, charakterní a komplexní. Suverénně nejteplejší whisky, kterou jsem kdy pil. Pokaždé, když k ní přičichnu, cítím něco nového. Po přidání vody se kouř upozadí, nastoupí ovocitost a vůně cukrárny kombinovaná s lehkým dotekem slanosti. Navrch k tomu peprnost, pálivost zázvoru. V dochuti něco z kávy, něco z čokolády, cukrkandl a pomerančová kůra. A to jsem teprve na samém začátku flašky, tj. dojmy po 2 panácích...

Odkaz ke komentáři

• po 2 týdnech...
Návštěvník dabelM

Něco nového se chystá na Islay :

August 2017: Ardbeg An Oa will be released in September 2017. Bottled at 46.6% ABV, it will be the first new permanent expression to emerge from Ardbeg for almost ten years.

Inside Ardbeg Distillery?s new and bespoke Gathering Room lies the vast Gathering Vat ? specially created from French oak to bring Ardbeg An Oa into being. The different layers of whisky slowly mellow together within; the richness of spirit matured in Pedro Ximénez casks, the spice of whisky aged in virgin oak, and all the hallmark intensity of Ardbeg matured in ex-bourbon barrels.

post-31583-0-54445800-1503342109_thumb.jpg

Upraveno uživatelem dabelM
Odkaz ke komentáři

Olala. Snad bude v duty free. Bo teď jsem si tu z nejvyšší nouze musel po dlouhé době v normálním obchodě (no normálním, státní zkurvený monopol, jeden kšeft ve městě, kde se má člověk jako že stydět, když tam jde) koupit základní desítku Laphroaig, abych nepošel žízní, nebo na depresi, a vysolil jsem 750 NOK za sedmičku.

Odkaz ke komentáři

Olala. Snad bude v duty free. Bo teď jsem si tu z nejvyšší nouze musel po dlouhé době v normálním obchodě (no normálním, státní zkurvený monopol, jeden kšeft ve městě, kde se má člověk jako že stydět, když tam jde) koupit základní desítku Laphroaig, abych nepošel žízní, nebo na depresi, a vysolil jsem 750 NOK za sedmičku.

Hmm...80 Euro.  :eek: Ja si ji kupuju vzdycky na Amazonu v akci za 26,99 ;) (To ja jen tak, na tu depresi :D)

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...