klobadysek Odesláno 7. března 2007 Nahlásit Odesláno 7. března 2007 Zdravicko, chci se zeptat zda tu nekdo mate zkusenosti s pasivnimi domy. Budeme stavet a zajima nas zkusenost s ruznymi firmami a s pasivnimi domy, jak se v nich bydli a jestli splnily to co slibovaly. Je mi jasne ze pasivnich domu se u nas postavilo zatim nemnoho, takze do teto otazky zahrnuji i NED( nizkoenergeticke domy).
viking Odesláno 7. března 2007 Nahlásit Odesláno 7. března 2007 osobní ne, ale známý nízkoenergetický dům v Mořině od Archteam (dřevěný z OSB desek) si majitel i po několikaletém užívání nemůže vynachválit.
afrikab Odesláno 7. března 2007 Nahlásit Odesláno 7. března 2007 Zdravicko, chci se zeptat zda tu nekdo mate zkusenosti s pasivnimi domy. Budeme stavet a zajima nas zkusenost s ruznymi firmami a s pasivnimi domy, jak se v nich bydli a jestli splnily to co slibovaly. Je mi jasne ze pasivnich domu se u nas postavilo zatim nemnoho, takze do teto otazky zahrnuji i NED( nizkoenergeticke domy). Co ja vim, tak se takovy domek spatne prestavuje. Navic zivotnost je oproti klasickym cihlam kapanek jina. Ale je pravda, ze jsou ruzne materialy.
hciq Odesláno 7. března 2007 Nahlásit Odesláno 7. března 2007 Téma na dlouho a velmi obsáhlé, jestli máš zájem o konzultaci jsem k dispozici. V čechách není firma co by dokázala ušít NED dům na míru. Vše je potřeba individualizovat v projektu. Potřeby investora (stavebníka), místo stavby, orientace k světovým stranám, materiály a v neposlední řadě vytápění atd. Je toho opravdu mnoho.Pokud uvažuješ postavit kvalitní pasivní dům, počítej z větší investicí, než bys stavěl klasický dům. Co do životnosti, jak zde padlo, taky to není úplně pravda. Ale jak řikám je to obsáhlé téma.
klobadysek Odesláno 7. března 2007 Autor Nahlásit Odesláno 7. března 2007 Vim ze pasivni domy jsou dost narocne na projekt a na realizaci. Nasli jsme firmu co stavi zda se za prijatelne ceny: www.karon.cz/ zase tak moc ale toho nepostavili. Muj otaznik je prave nad celkovym vysledkem...je li to skutecne zvladnute.
Lukáš Odesláno 7. března 2007 Nahlásit Odesláno 7. března 2007 Téma na dlouho a velmi obsáhlé, jestli máš zájem o konzultaci jsem k dispozici. V čechách není firma co by dokázala ušít NED dům na míru. Vše je potřeba individualizovat v projektu. Potřeby investora (stavebníka), místo stavby, orientace k světovým stranám, materiály a v neposlední řadě vytápění atd. Je toho opravdu mnoho.Pokud uvažuješ postavit kvalitní pasivní dům, počítej z větší investicí, než bys stavěl klasický dům. Co do životnosti, jak zde padlo, taky to není úplně pravda. Ale jak řikám je to obsáhlé téma. No myslím, že tu pár firem bude Životnost závisí na použitých materiálech, levnější stavby používají systém jako k-kontrol od Czechpan nebo Europanel. Nevýhoda je použitý materiál - polystyrén. Životnost 50-70-100let, nikdo to přesně neví, záruka 25 let. Archteam dělá celkem zajímavé projekty (používá se systém k-kontrol), ale bohužel jsem již od několika lidí slyšel, že projekty nejsou dotaženy do potřebných detailů, ale nevím, neviděl jsem. Od Rakových bych ale čekal, že se to nestane. S hciq ale souhlasím, že tady lze jen těžko jít cestou typových projektů. Já bych pasivní dům asi ani nechtěl, až moc je toho podřízeno energetické náročnosti. Cesta NED je dle mého ta správná. BTW: Nemáš zkušenosti z řešením domu, kde je rozdílná výška místností a následně členitá podlaha druhého patra. Zaboha si nemohu vzpomenout na toho chlápka po kterém je tento systém pojmenován to africab: právě naopak, pokud nejsou příčky nosné variabilita vnitřního prostoru je téměř neomezená.
afrikab Odesláno 7. března 2007 Nahlásit Odesláno 7. března 2007 to africab: právě naopak, pokud nejsou příčky nosné variabilita vnitřního prostoru je téměř neomezená. Ale patro uz nepristavis;) Co mam z vlastni zkusenosti (otec je realitnim maklerem) tak lide pri stavbe jsou vetsinou posedli touhou mit dum. A pak zapominaji na spoustu detailu. Treba pozemky, kdy si navzajem hledi sousedi primo do oken, ci nulove zazemi lokality. Setkal jsem se pak se spoustou nestatnych lidi, kterym treba vadi, ze v kdysi perspektivnim satelitu ted neni vubec co delat. Je to na dlouho...
klobadysek Odesláno 7. března 2007 Autor Nahlásit Odesláno 7. března 2007 [Co mam z vlastni zkusenosti (otec je realitnim maklerem) tak lide pri stavbe jsou vetsinou posedli touhou mit dum. A pak zapominaji na spoustu detailu. Treba pozemky, kdy si navzajem hledi sousedi primo do oken, ci nulove zazemi lokality. Setkal jsem se pak se spoustou nestatnych lidi, kterym treba vadi, ze v kdysi perspektivnim satelitu ted neni vubec co delat.] Osobne satelity taky nemusim, pripada mi to takove umele. Povazuji za ideal okraj vetsiho mesta, v kontaktu s prirodou (pokud mozno v zone kde uz se nic dalsiho postavit neda) a s dobrou dostupnosti do centra.
Onisan Odesláno 13. dubna 2007 Nahlásit Odesláno 13. dubna 2007 Téma na dlouho a velmi obsáhlé, jestli máš zájem o konzultaci jsem k dispozici. V čechách není firma co by dokázala ušít NED dům na míru. Vše je potřeba individualizovat v projektu. Potřeby investora (stavebníka), místo stavby, orientace k světovým stranám, materiály a v neposlední řadě vytápění atd. Je toho opravdu mnoho.Pokud uvažuješ postavit kvalitní pasivní dům, počítej z větší investicí, než bys stavěl klasický dům. Co do životnosti, jak zde padlo, taky to není úplně pravda. Ale jak řikám je to obsáhlé téma. Já o nějakém stavění uvažuji už delší dobu a NED je minimálně zajímavý.... ale je to tak jak píšeš... moc na nastudování a s mojí vrozenou leností zkončím v nějakém komformním satelitním sídlišťátku. Nedávno jsem sledoval v TV dokument o NED a je to "fascinující věda a umění"... Od toho dokumentu se na nově stavěné domy dívám, resp. zkouším dívat i jinou optikou než dříve
Radimk Odesláno 13. dubna 2007 Nahlásit Odesláno 13. dubna 2007 No.. ono jde oto co si představujete pod definicí NED. Jelikož a protože právě stavím, tak jsem docela v obraze. a i přez to, že obchoduji s dřevomateriály vhodnými pro stavební užití- OSB, cetris DTD,..... klasické dřevo....... mám já sám domek klasicky zděný. První si určete, co je to nízkoenergetický domek- někde jsou na netu hodnoty spotřeby uvedené. na druhou stranu, nízká energetická náročnost není tím hlavním dominantem při výběru metody výstavby. pro zajímavost- zkuste být chvíli , a radši delší, v dřevostavbě a pak zase v "cihle" . Zkuste se někdo pohybovat , a radši delší dobu, po domě vybaveném podlahovým topením... atd atd... ...se mi to kecá, za měsíc kolauduju...
midloch Odesláno 13. dubna 2007 Nahlásit Odesláno 13. dubna 2007 Zdravicko, chci se zeptat zda tu nekdo mate zkusenosti s pasivnimi domy. Budeme stavet a zajima nas zkusenost s ruznymi firmami a s pasivnimi domy, jak se v nich bydli a jestli splnily to co slibovaly. Je mi jasne ze pasivnich domu se u nas postavilo zatim nemnoho, takze do teto otazky zahrnuji i NED( nizkoenergeticke domy). Kdybych stavěl znovu tak jdu určitě do toho, láká mě možnost minimálních provozních nákladů až do konce svého života. Viděl jsem dokument o takovém domě v Německu, přírodně udělaná klimatizace, skvělé technické vychytávky no prostě paráda, cena byla oproti stejnému domu někde jinde, ale vzhledem k rostoucím cenám se 100% vyplatí.
Karl Odesláno 13. dubna 2007 Nahlásit Odesláno 13. dubna 2007 BTW: Nemáš zkušenosti z řešením domu, kde je rozdílná výška místností a následně členitá podlaha druhého patra. Zaboha si nemohu vzpomenout na toho chlápka po kterém je tento systém pojmenován Asi myslíš Raumplan. Ale neni to pojmenovaný po žádných chlápkovi :-). V Čechách tenhle přístup využíval hlavně Adolf Loos.
Karl Odesláno 13. dubna 2007 Nahlásit Odesláno 13. dubna 2007 Zdravicko, chci se zeptat zda tu nekdo mate zkusenosti s pasivnimi domy. Budeme stavet a zajima nas zkusenost s ruznymi firmami a s pasivnimi domy, jak se v nich bydli a jestli splnily to co slibovaly. Je mi jasne ze pasivnich domu se u nas postavilo zatim nemnoho, takze do teto otazky zahrnuji i NED( nizkoenergeticke domy). Právě dokončujeme dům a v létě snad již budeme bydlet. Taky jsme přemýšleli nad pasívními domy, ale když jsme si to propočítali, tak jsme do toho nešli. Myslím že hlavní problém je v tom, že například v Rakousku, kde se jich staví docela dost, poskytuje stát tučné dotace. Už si to nepamatuju přesně, zjišťovali jsme to před více než dvěma lety, ale myslím, že to bylo kolem 30 tis EUR na jeden nízkoenergetický rodinný dům. Problém je i v tom, že se tady pasivní domy běžně nedělají a proto bych nedoporučil to zadávat obyčejné stavební firmě, která se specializuje na typizované katalogové domy. A pokud najdeš specializovanou firmu, tak bude i podstatně dražší. Pokud ti jde o ekologii nebo o to mít moderní dům tak pasivní dům určitě doporučuji. Pokud je ale cílem jenom budoucí finanční úspora za topení, tak si myslím, že u rodinných domů se to u nás zatím ještě nevyplatí (to spíš u velkých kancelářských budov). My jsme to vyřešili tak, že jsme postavili dům, který je ze tří stran docela dobře zateplený a na jih téměř celý prosklený. Rekuperaci vzduchu nemáme, tepelné čerpadlo taky ne. Plochou střechu máme ale připravenou na to, že tam můžeme v budoucnu dát solární panely.
hciq Odesláno 13. dubna 2007 Nahlásit Odesláno 13. dubna 2007 BTW: Nemáš zkušenosti z řešením domu, kde je rozdílná výška místností a následně členitá podlaha druhého patra. Zaboha si nemohu vzpomenout na toho chlápka po kterém je tento systém pojmenován Asi myslíš Raumplan. Ale neni to pojmenovaný po žádných chlápkovi :-). V Čechách tenhle přístup využíval hlavně Adolf Loos. chlape ...Raumplan .. nemá s energetikou nic společnýho je to jak horizontální, tak i vertikální propojení prostorů v domě, podle Adolfa je to onen Raumplan a Le Corbusier tomu říkal Plan Libre, jinak jde vo jedno a to samé. Dnes velmi vokatě užíváno architektonickým plebsem jako novum v architektuře (neofunkcionalismus neboli euroarchitektura) a bla
hciq Odesláno 13. dubna 2007 Nahlásit Odesláno 13. dubna 2007 Zdravicko, chci se zeptat zda tu nekdo mate zkusenosti s pasivnimi domy. Budeme stavet a zajima nas zkusenost s ruznymi firmami a s pasivnimi domy, jak se v nich bydli a jestli splnily to co slibovaly. Je mi jasne ze pasivnich domu se u nas postavilo zatim nemnoho, takze do teto otazky zahrnuji i NED( nizkoenergeticke domy). Právě dokončujeme dům a v létě snad již budeme bydlet. Taky jsme přemýšleli nad pasívními domy, ale když jsme si to propočítali, tak jsme do toho nešli. Myslím že hlavní problém je v tom, že například v Rakousku, kde se jich staví docela dost, poskytuje stát tučné dotace. Už si to nepamatuju přesně, zjišťovali jsme to před více než dvěma lety, ale myslím, že to bylo kolem 30 tis EUR na jeden nízkoenergetický rodinný dům. Problém je i v tom, že se tady pasivní domy běžně nedělají a proto bych nedoporučil to zadávat obyčejné stavební firmě, která se specializuje na typizované katalogové domy. A pokud najdeš specializovanou firmu, tak bude i podstatně dražší. Pokud ti jde o ekologii nebo o to mít moderní dům tak pasivní dům určitě doporučuji. Pokud je ale cílem jenom budoucí finanční úspora za topení, tak si myslím, že u rodinných domů se to u nás zatím ještě nevyplatí (to spíš u velkých kancelářských budov). My jsme to vyřešili tak, že jsme postavili dům, který je ze tří stran docela dobře zateplený a na jih téměř celý prosklený. Rekuperaci vzduchu nemáme, tepelné čerpadlo taky ne. Plochou střechu máme ale připravenou na to, že tam můžeme v budoucnu dát solární panely. problém je, že většina investorů neumí podat kvalitní záměr v energetické úspoře či jiné energ. alternaci zamýšlené stavby nebo projektu a tudíž je už předem vyřazena. Ty nemalé dotace, které na tuto činnost dostáváme z EU nejsme schopni tudíž plnit a s nemalým penálem je musíme vracet. Jinak ti co se chtějí pustit do této anabáze, mohu říci, že je možné získat až 80% fin. prostředků na realizaci záměru. Z toho je něco bezúročná půjčka a něco dotace. Kombinace MŽP a MP.
hciq Odesláno 13. dubna 2007 Nahlásit Odesláno 13. dubna 2007 Zdravicko, chci se zeptat zda tu nekdo mate zkusenosti s pasivnimi domy. Budeme stavet a zajima nas zkusenost s ruznymi firmami a s pasivnimi domy, jak se v nich bydli a jestli splnily to co slibovaly. Je mi jasne ze pasivnich domu se u nas postavilo zatim nemnoho, takze do teto otazky zahrnuji i NED( nizkoenergeticke domy). Kdybych stavěl znovu tak jdu určitě do toho, láká mě možnost minimálních provozních nákladů až do konce svého života. Viděl jsem dokument o takovém domě v Německu, přírodně udělaná klimatizace, skvělé technické vychytávky no prostě paráda, cena byla oproti stejnému domu někde jinde, ale vzhledem k rostoucím cenám se 100% vyplatí. bohužel nestavíš, a většina smrtelníků staví tak jednou za život a ani si to pořádně nerozmyslí. Pak brečej nad rozlitým mlíkem. No a tady se už nedá asi nic udělat, kdyby se tak chtěli poučit od našich předků, to by byla jiná. Přirozená cirkulace a termodynamika stavby.. no to je tedy stará známá.... "už od dob Egyptských Faraónú" a možná i dřív. Vo co se ti jedná, vo zemní kolektor co ti přivádí stabilní teplotu v létě či zimě +-2% kolem 10 C do domu? No a pak je dále upravován, akumulace přirozeně neohřívaných částí, nebo propustnost ohřívaných. To jsou přirozené procesy, třeba rekuperace je jen apendix
JJ Odesláno 14. dubna 2007 Nahlásit Odesláno 14. dubna 2007 hciq: no poučení od předků je hezké. Jaké poučení konkrétně by se mohlo hodit na moje letní sídlo? 12x19m půdorys, dvě podlaží, mansardová střecha, ca 1/3 přízemí kamenné stěny 100cm a 90cm, zbytek roubená konstrukce. Odhad, resp. hrubý výpočet současných tepelných ztrát ca 90kW, odhad po nějakém rozumném zaisolování pomocí moderních technologií ca 40kW. Zemní kolektor budeme teď zkoušet u druhé budovy v areálu, ta je celá kamenná a menší. Jsem zvědav, co to udělá, ale obávám se, že nejlepším postupem je zajistit si co nejlacinější dodávky topného dřeva a nafty...
Karl Odesláno 14. dubna 2007 Nahlásit Odesláno 14. dubna 2007 2 hciq Jasně že si nemyslím, že by Raumplan měl něco společnýho s energetikou :-). Ani jsem to netvrdil. Bylo to ale to jediný co mě napadlo když jsem četl Lukášův dotaz.
klobadysek Odesláno 29. září 2007 Autor Nahlásit Odesláno 29. září 2007 Za poslednich sest mesicu se nam tu vymenilo trochu osazenstvo, takze ozivuji tema. Byl sjem navstivit par pasivnich domu v CR. Pokud mate nejake zkusenosti sup s nima sem!
mars65 Odesláno 29. září 2007 Nahlásit Odesláno 29. září 2007 (upraveno) Za poslednich sest mesicu se nam tu vymenilo trochu osazenstvo, takze ozivuji tema. Byl sjem navstivit par pasivnich domu v CR. Pokud mate nejake zkusenosti sup s nima sem! Ano zkušeností mám mnoho. Napíši vám takové to desatero co platí obecně pro ony pasivní domy: 1 je to hlavně životní styl a pohoda bydlení, vyšší náklady na stavbu protopím za 7-10 let 2 pokud bych dnes chtěl přeci jen šetřit, měl bych zapomenout na zemní tepelné čerpadlo, max. vzduch/vzduch 3 neuzavírat kontrakt s firmou nebo projektantem jenž prohlašuje "pasivní dům nezatěžuje atmosféru emisemi fosilního uhlíku a tím brzdí tempo globálního oteplování" taková individua o této problematice nic nevědí. 4 tepelná izolace by neměla přesáhnout 250 mm, vše další je jen zbytečná hmota a dobrá zakázka pro izolatérské firmy či prodejce 5 okna by měla být trojitá plněná argonem, K ,8-,95, vzduchotěsnost spáry ,2 tepelná ztráta domu by neměla být nad 4 KW 6 pokud stavím dřevěný dům celoročně obyvatelný, měl bych uvažovat o nějaké přirozené akumulaci 7 zatím nepřemýšlet o jiném vytápění než vzduchem 8 zapomenout na zemní kolektor 9 pro stavbu vybrat pozemek s otevřenou jižní stranou a uvažovat s velkým prosklením této strany. Severní naopak uzavřít a dobře zaizolovat. Pultová střecha obrácená k jižní straně je nejideálnější. 10 nechat si zpracovat kvalitní projekt provedení stavby, vybrat spolehlivou stavební firmu nebo dodavatele, používat vždy certifikované stavební systémy a postupy, zajistit nezávislý stavební dozor investora a jíst hodně čokolády na posílení nervové soustavy. Takže hodně štěstí Upraveno 29. září 2007 uživatelem mars65
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se