Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

Když se nad tím zamyslíš, tak gumování i telefonování moc smysl nedávají. Jen jsme si na to už zvykli a už to vnímáme jako normální.

Se slovy je to jako se zákony. Uzákonit se dá cokoliv, bez ohledu na smysl a logiku.

V češtině je velice málo činností nazvaných podle předmětu, se kterým se provádějí. Z toho je patrné, že jako slovotvorný princip to moc oblíbené není. Lidé sami cítí, že to není dobré.

Upraveno uživatelem Karlos
Odesláno

Je jich dost. Bagrem bagrujeme, rypadlem rýpeme, pilníkem pilujeme, pádlem pádlujeme, letadlem létáme, noru norujeme, magnet magnetuje a kdybych nebyl línej, tak tím tady zaplacením celou stránku.

Prstama děláme leccos, ale taky třeba prstujeme- prstíme...

Odesláno

Je jich dost. Bagrem bagrujeme, rypadlem rýpeme, pilníkem pilujeme, pádlem pádlujeme, letadlem létáme, noru norujeme, magnet magnetuje a kdybych nebyl línej, tak tím tady zaplacením celou stránku.

A všechno novodobé, moderní činnosti a výrazy.

Navíc létat, rýpat a pilovat jsou slova vzniklá ještě normálně, opačně - nejdřív vznikla činnost a po ní se pojmenoval předmět. Kdyby to bylo jako to laserování, tak by to muselo být letadlování, rypadlování a pilníkování. Takový způsob slovotvorby je prostě divný a nepřirozený. Jako mnoho věcí dnes.

Odesláno

A tobě se tenhle způsob tvoření slov líbí? Co třeba klavírovat, houslovat?

Já myslel že se bavíš o nově vzniklých slovech..? Teď dáváš příklad přetvoření dlouho používaných výrazů, to je trochu něco jiného, že ano ?  Na housle se hraje už asi dost přes 400 let a na klavír určitě cca 300 let. Laserem se zase laseruje poměrně krátce, proto je asi slovní označení té činnosti prostě obrazem doby. Z historického hlediska je to docela zajímavý jev, ne ?

Odesláno (upraveno)

Mně to zajímavé nepřijde, mně se to nelíbí. Ale máš pravdu, je to obraz dnešní doby. Shoppujeme, laserujeme,...

A když o tom přemýšlím, tak je to asi jen z lenosti. Naši předkové nebyli líní napsat o pár slov víc, proto je ani nenapadlo klavírovat a houslovat. My dnes jsme líní napsat o pár znaků víc, tak vymýšlíme skráceniny.  A dnešní malé děti budou jednou už jen ukazovat prstem.

Upraveno uživatelem Karlos
Odesláno

Navíc laserem děláme více činností. Například řežeme (propalujeme), sváříme (tiskneme), gravírujeme a bůh ví, co ještě. V tomto konkrétním případě by bylo vhodnější napsat pojem gravírování pomocí laseru...

Odesláno

Na housle se taky vždy nehrálo. Dřív to bylo - jdi v housle housti. A to mi přijde dnes divné. Tehdy se to asi zdálo správné.

To je pravda, asi z doby, kdy hudci hudli (ti lepší) nebo hudlali (ti šmíráci). Mnoho věcí se mění. Za pár let se nebudeš chlubit ,, vykopal jsem přes víkend základy", ale řekneš ,,před týdnem jsem si vytisknul barák "...

• po měsících...
Odesláno

Tohle řeší standardní pari passu. Pokud si pan Helikar nedal podobné ustanovení do akcionářské smlouvy, má problém. Nicméně bude to s největší pravděpodobností jen a jen jeho problém.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...