Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno
před 9 hodinami, ... napsal:

Děkuji dobrotivému dobroznalci!!! 👍
Další dílek do dějin dřevního "nože s příběhem".

Nyčko si pokaždé při škrabání brambor mohu představovat, kterak chudičký Carl Theo ve svých učednických dobách
s brusem obcházel dělnické domácnost po rozbitých prašných či blátivých (to podle ročního období či počasí) cestách,
a snil o budoucnosti samostatné nožířské dílny.
Nebo naopak coby rozmazlený buržujský spratek bohatého velkotovárníka snažil se v Jugend partě
o kontrakt na dodávky spolkových nožíků či dýk. 😄

A hlavně si uvědomovat, že reálnou hodnotu věcí neurčuje jejich pořizovací cena,
ale každodenní smysluplné využití. Mé dva oblíbené EveryDayCheapo kousky:

Pěkná fotka, mám podobný nožík na zeleninu od pana Poka, někde tu je i fotka 

Odesláno

…taky mám historický kuchyňský set po předcích 🥰 nejradši mám ten sekáček, pořádná hmota v ruce a přitom ostří jak břitva: tne kosti i krájí cibuli (a v zimě i třísky na otop, když jsem línej dojít pro sekyrku…😇); taky ho máme (co vím z vyprávění) v rodině minimálně čtvrtou generaci💪

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

• Like 8
Odesláno (upraveno)

To je jak expozice v Muzeu mordů! 😄

"Toho dne byl otec obzvláště nervní.
Řekl, že je líný si dojít pro brokovnici, a zvolna se natáhl po sekáčku..."

Upraveno uživatelem ...
  • Haha 2
Odesláno
před 4 minutami, ... napsal:

To je jak expozice v Muzeu mordů! 😄

"Toho dne byl otec obzvláště nervní.
Řekl, že je líný si dojít pro brokovnici, a zvolna se natáhl po sekáčku..."

Jj, taky jim doma furt říkám, ať mě radši nese.ou…🤨😁

Odesláno

Dnes mi dorazil EDC nožík do města Kubey KU180K;
list papíru řeže, chlupy na ruce holí - co více si od testu dle metodiky 99,9 % profesionálních YT testovačů přát! 😄

Čepel (14C28N) bez vůlí a v ose v obou polohách, symetrický výbrus a bezvadné ostří,
spona možná s až příliš velkým přítlakem, ale zas v žádném případě nehrozí, že by nůž z kapsy vypadl.
Kdyby byl nůž o trochu větší (složený 93 mm => 100 mm), nezlobil bych se, ale za 800 Kč vcelku spokojenost.

Tak si říkám, že vzít k němu tmavý Scandinoff Steeleton do přírody, mohl bych mít na nějaký čas klid... Asi... 😄

• Dát hlas 1
Odesláno (upraveno)

S tím klidem mi to nějak nevyšlo. 😄
Včera ráno objednáno, dnes před obědem dorazila (chválím knifestock i Zásilkovnu) ze Slovenska další várka lidové číny:

Domácí pracant Ganzo G626-RD (229 Kč):

Laciný tanto flipper s asistencí a linerlockem z oceli 440A. Ostrost odpovídá ceně; chleba jsem s ním ukrojil, a jistě by šel i lépe naostřit,
ale nemám k tomu důvod - nůž jsem vzal na hrubou domácí práci (myslím tím vydolování yuccy z květináčů při přesazování apod. 😄 ).
(Také délkou odpovídá Steeletonu, tak jsem si chtěl před případným pořízením udělat lepší představu (i když hmotnost má poloviční).)
Jediné, co bych mu vytkl, je horší zavírání - příliš tuhý linerlock; otevření nože je, i díky asistenci, zcela bezproblémové.
Potisk masivních střenek z ABS plastu (černý model nebyl skladem) jde snadno obrousit, ale nijak zvlášť mi zatím nevadí.
V porovnání s vysoce dekorativní rybičkou od tuzemského výrobce za 247 Kč mi dovozové Ganzo rozhodně vychází jako za málo peněz více oceli. 😄

Další kousek je Kubey Calyce KU901Z (777 Kč):

Flipper s linerlockem z oceli 14C28N - řeže, holí, cvaká, jen má hůře přístupnou malou plochu pojistky, a někoho by mohla mrzet absence asistence.
Čepel by si zasloužila větší břicho (místo v rukojeti na něj je); krásně dlouhé zdrsnění horní hrany čepele s vybráním pro ukazováček vyloženě svádí
ke krájení pažitky na příručním taktickém EDC titanovém prkénku s bukovým obložením z jedné strany a brusným kamenem ze strany druhé. 🤓
Pěkné matné průsvitné střenky z Ultemu. Prostě kudla na debužírování u kompu - s takovou se fuet bude dát krájet na půlmilimetrové plátky! 🔪 🥓

A nakonec Petrified Fish Forward PF818 (866 Kč):

Že mstiteli lépe sluší černá věděl již Limonádový Joe. Pokud se vydáte na vernisáž ztrestat pár nezájmem o současné umění osychajících jednohubek,
pak tímto decentním napichovákem ostudu rozhodně nelze utrpět!
Svižný flipper dá okolí o sobě vědět důrazným cvaknutím podpořeným elegantním mávnutím paže švihákovy tak,
že se davy obléhající občerstvení raději promptně odeberou konečně pogratulovat vystavujícímu k prezentaci jeho tvorby.
Dobře dostupný linerlock, příjemné zdrsnění na opření palce na čepeli při ostření tužek či ostentativním prznění archů programů výstav na celý rok.
Pokud by se snad někdo příliš vnucoval s hovory o umění, lze snadno převést řeč na čepel z oceli D2 a střenky z G-10 přizdobené uhlíkovým vláknem.
Dodáváno ve vkusném dvojitém balení, s barevným obrázkem a miniubrouskem na ústa od majonézy chlebíčků. 😄

Summa summarum: 2.672 Kč za čtyři epesní nože mi přijde jako dobrá cena za rozkoukání se a průzkum bojem v čínském teritoriu.
Kvalitní materiály, perfektní slícování dílů, symetrické výbrusy čepelí s osazením v ose střenek a bez jakékoli vůle na čepu (dokonce i u extra levného Ganza);
mám dojem, že jsme již v období, kdy se nebude říkat levná čína, ale spíše předražená "západní" produkce (z Číny).
Na každý pád pro zájemce o kvalitní kapesní nůž do tisícovky jen dobře. 🙂

Kubey Karaji KU180K                    Kubey Calyce KU901Z                    Petrified Fish Forward PF818                    Ganzo G626-RD                              

Upraveno uživatelem ...
  • Dát hlas 1
Odesláno
V 28. 5. 2026 v 21:14, Stuky napsal:

🕷️

To už je nemoc... 🌡️

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...