... Odesláno středa v 19:55 Nahlásit Odesláno středa v 19:55 Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Vykrámoval jsem nějaké zbytky kůže, a uvažuji o výrobě univerzálního domácího obtáhla. S ohledem na převážně domácí a decentní venkovní použití (pouze úprava neživého jídla, žádný lov krokodýlů nebo stavba srubu) vesměs kapesních nožů s čepelemi z ocelí 8Cr13MoV, 14C28N, D2, 154CM, 140Cr se mi zdá rozumným kompromisem úhel broušení 2x18° - takové dospělé číslo. :-D Takže bych koupil prkénko, zúžil ho na šířku 10 cm, k držátku protilehlou stranu seřízl pod úhlem 18°, nalepil na něj kůži na obtahování, z boku delší strany přilepil brousek Victorinox, na držátko vypálil páječkou trochu lidové tvořivosti typu Obtáhlomág 1z1 (Y), a měl bych vystaráno. Také si říkám, zda si nezjednodušit život jednostranným broušením tenčích čepelí (15-20°?) z levé strany (což je pro praváka snazší), ovšem o preciznosti ultratenkých plátků salámu (bylo by lepší brousit zprava) zatím mohu se jen dohadovat. Mají k tomu místní brusiči nějaké odborné připomínky stran volby úhlu a kamene?
Pozorovatel Odesláno středa v 21:45 Nahlásit Odesláno středa v 21:45 Brousím několik let podle "oka" a úhly na minuty úplně neřeším. Obtáhlo jsem si udělal ze starého opasku. Není to raketová věda..... 1
... Odesláno středa v 22:01 Nahlásit Odesláno středa v 22:01 (upraveno) Kdybychom všichni brousili na starém opasku přichyceném přezkou ke klice dveří, tak by lidstvo do vesmíru nelétalo! Také je možnost se zcela vyprdnout na broušení, a průběžně budovat sbírku s tím, že s novými se budu holit, pak jimi krájet chléb, postupně jim otupím svědomí k řezání salámů, a po důchodu roztírání paštiky se propadnou až na samé fajnšmekrské dno mazání tavených sýrů pro YT tutoriály. Upraveno středa v 22:10 uživatelem ... 1
Pozorovatel Odesláno čtvrtek v 04:58 Nahlásit Odesláno čtvrtek v 04:58 Opasek jsem uřízl na požadovanou délku a přilepil Chemoprénem k dřevěnému prkénku. Nevím, co víc si tím dělat
... Odesláno čtvrtek v 05:12 Nahlásit Odesláno čtvrtek v 05:12 (upraveno) Můžeš mu přidat mnohé užitečné funkce - tzv. prkénko předposlední záchrany, kdy do vyvrtaných otvorů s vodotěsnými uzávěry uschováš stočené peníze, šitíčko, strunovou pilku, papírky Vážka, cigaretu se sirkou, prášek na spaní, prášek na sraní, prášek na praní, prášek na hlavu, kondom, vystěžejkovač... Upraveno čtvrtek v 05:19 uživatelem ... 3
... Odesláno pátek v 14:07 Nahlásit Odesláno pátek v 14:07 V 27. 8. 2023 v 19:53, Pozorovatel napsal: German Business EDC Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Jak s odstupem času hodnotíš Minimalistu na šklále od minimalisty po maximalistu? Padnul mi před časem do oka tento model, ale mám pocit, že na prasení s polním otvíráním konzerv už mě asi moc neužije... 1
... Odesláno pátek v 15:18 Nahlásit Odesláno pátek v 15:18 Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Včera jsem vykrámoval zapomenutý Sanrenmu 7001LUC-SA, a nevím, zda je to ocelí (8Cr13MoV - btw stejná jako u Minimalisty), nebo jednostranným zbroušením - ale zatím jednoznačně nejlepší klobásový skalpel! Jen je třeba změnit úchop klobásy (jako je na snímku - nůž je broušený pro leváky), což ale vůbec nevadí, a naopak je tak (díky osvětlení z levé strany) na precizní operace lépe vidět! S tak břitkým nástrojem bych si věru troufl provozovat ambulantní totální lobotomie na počkání (po předchozí domluvě i o víkendech) bez jakéhokoli následného umrtvení pudu hromadit všelijaké nezbytné zbytečnosti - a to je co říci!!!
Pozorovatel Odesláno pátek v 16:55 Nahlásit Odesláno pátek v 16:55 před 2 hodinami, ... napsal: Jak s odstupem času hodnotíš Minimalistu na šklále od minimalisty po maximalistu? Padnul mi před časem do oka tento model, ale mám pocit, že na prasení s polním otvíráním konzerv už mě asi moc neužije... Je to šikovný pomocník. Díval jsem se i na jiné prcky, ale žádný mě nepřesvědčil natolik, abych ho vyměnil. Není to na štípání dřeva, ale na běžné věci (pošta, potraviny atd.) je použitelný. 1
... Odesláno pátek v 17:24 Nahlásit Odesláno pátek v 17:24 Dík za reakci! A nevnucují ta hluboká vybrání příliš polohu úchopu? Já bych ho chtěl právě na "to ostatní", než je pošta a potraviny - k těmto prozaickým činnostem jsem si již vybudoval dostatečný fundus. Ještě jsou ve hře: https://www.noze-nuz.com/nezarazeno/MTX8035.php https://www.noze-nuz.com/gerber/G1905.php Gerber má plochý výbrus, který upřednostňuji (dal by se i krásně upravit na jednostranný břit pro praváka, pokud by měl skončit v "herní kuchyni") oproti dutému u MTechu, který má zas použitelnější pouzdro. Ale upřímně - doufal jsem v odpověď typu: "Další krám už nepotřebuješ!!!"
Pozorovatel Odesláno pátek v 18:06 Nahlásit Odesláno pátek v 18:06 U mě ty ostatní věci znamenají naprosto hraniční sebeobranu v extrémní situaci (když všechno selže nebo nebudu u sebe mít sebeobranný deštník, nic jiného v Německu mít nelze) a to vybraní zaručuje velmi pevný a jistý úchop. Proto jsem volil i tanto, které zaručuje vysokou pevnost čepele, ale tebou uvedený spear point vypadá taky festovně.
... Odesláno pátek v 19:22 Nahlásit Odesláno pátek v 19:22 Sanrenmu 7001LUC-SA (8Cr13MoV) - levná modifikovaná kopie řady K.I.S.S. od CRKT (pro které Sanrenmu také vyrábí, vedle např. Böker, Kershaw, Spyderco-Byrd); de facto zavírák s frame-lockem bez levé střenky, který by si po letech zasloužil nějaké to vylepšení, jako je třeba u novějšího modelu Sanrenmu 7037LUC-SA - klip je konečně použitelný do kapsy i na bankovky, nesmyslný otvírák by mohli vynechat (ale dá se přinejhorším ubrousit), a především by u nože pro praváky konečně měli ostří brousit zprava (a ke střence nepřiléhající ostří krýt rozšířenou tloušťkou střenky mimo čepel (elegantněji než u Sanrenmu). Každopádně za ceny kolem 230 Kč u Sanrenmu a 800 Kč u CRKT je to stále konkurenceschopné (především mimo domov/kancelář) vůči vzhledově mnohem libovější "dyzajnoffce" od Deejo. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Klip se (kulantně řečeno) moc nepovedl, tak jsem ho na zkoušku sundal (je kdyžtak třeba ho nahradit podložkou tl. 1 mm, ideálně čtvercovou s D-otvorem pro čep a dalšími kruhovými pro šroubky klipu, aby se neotáčela). Nůž "prokoukl", a získal i možnost střihání špiček slabších doutníků v otvoru dříve krytém širokým klipem - pozor na prsty! Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Škoda lajdácky naprogramovaného frézování: Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Výčnělek proti přílišnému promáčknutí frame-locku mi přijde zbytečný, ale nijak nepřekáží: Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Nad ostrým výčnělkem hravě zvítězil 'Nox během chvilky: Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Z takto vyladěného nože se pak stane ultimátně tenké čůro, které lehce naolejované proti agresivnímu potu lze v lochu snadno ukrýt a beze strachu nosit mezi strachy sevřenými půlkami (tzv. na Feriho). Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
... Odesláno pátek v 19:27 Nahlásit Odesláno pátek v 19:27 Před hodinou, Pozorovatel napsal: U mě ty ostatní věci znamenají naprosto hraniční sebeobranu v extrémní situaci (když všechno selže nebo nebudu u sebe mít sebeobranný deštník, nic jiného v Německu mít nelze) a to vybraní zaručuje velmi pevný a jistý úchop. Proto jsem volil i tanto, které zaručuje vysokou pevnost čepele, ale tebou uvedený spear point vypadá taky festovně. Sebeobranný deštník - to je něco jako třetí důchodový pilíř? Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Tady si naštěstí stále můžeme zašvejkovat s historicky osvědčeným "sedm kulí jako v Sarajevu".
Pozorovatel Odesláno pátek v 19:39 Nahlásit Odesláno pátek v 19:39 Ano, máme štěstí, že jsme v oblasti sebeobrany opravdu svobodná země. V Německu u sebe nosím toto: https://sicherheitsschirm.com/?srsltid=AfmBOoo4pATbMmMIKpbq63si-AHdNwbF7RiXx9ITUD-Iu71dnmXylg6i 1 2
... Odesláno pátek v 19:50 Nahlásit Odesláno pátek v 19:50 Já nejprve myslel, že je to teleskopický obušek s "deštníkovou nástavbou" v přední části, ale to by u sousedů také neprošlo. Ale chodit stále s deštníkem... To už snad raději nějakou šviháckou lázeňsky-taktickou špacírku (Old Kodetova Komoušobijka), a mimo město bič jako Indy Jones.
... Odesláno pátek v 19:59 Nahlásit Odesláno pátek v 19:59 Abych zamaskoval předchozí offtopic: Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Je to dilema... Ale na výběr skalpovacího nože mám ještě týden (než získám bobříka odříkání)... Takže jsem zatím objednal nějaké ty EDC baterky.
warann Odesláno pátek v 20:59 Nahlásit Odesláno pátek v 20:59 @... ale vsechna cest. Vlakno je uz prakticky tvoje. 1 3
... Odesláno pátek v 21:12 Nahlásit Odesláno pátek v 21:12 Nedobře se na to díváš - to jen vy to flákáte. Však mě to brzy přejde; počasí se už zlepšuje.
Jehlan Odesláno pátek v 22:09 Nahlásit Odesláno pátek v 22:09 před 2 hodinami, Pozorovatel napsal: Ano, máme štěstí, že jsme v oblasti sebeobrany opravdu svobodná země. V Německu u sebe nosím toto: https://sicherheitsschirm.com/?srsltid=AfmBOoo4pATbMmMIKpbq63si-AHdNwbF7RiXx9ITUD-Iu71dnmXylg6i Sebeobrana je o psychické připravenosti, ne o předmětu, který k tomu použiješ. 1
zceyee Odesláno sobota v 01:47 Nahlásit Odesláno sobota v 01:47 před 5 hodinami, ... napsal: Já nejprve myslel, že je to teleskopický obušek s "deštníkovou nástavbou" v přední části, ale to by u sousedů také neprošlo. Ale chodit stále s deštníkem... To už snad raději nějakou šviháckou lázeňsky-taktickou špacírku (Old Kodetova Komoušobijka), a mimo město bič jako Indy Jones. Tam projdou v pohode nastroje ... sekyra, maceta .. neni problem, jen je pri kontrole treba rict ze je to na drevo, ma zkusenost je spise prakticla nez vyctena na netu. Vzdycky tedy pozadujou premisteni do kufru, ale dal se pokracuje bez sankce. 1
juk Odesláno sobota v 07:54 Nahlásit Odesláno sobota v 07:54 (upraveno) před 11 hodinami, ... napsal: Abych zamaskoval předchozí offtopic: Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Je to dilema... Ale na výběr skalpovacího nože mám ještě týden (než získám bobříka odříkání)... Takže jsem zatím objednal nějaké ty EDC baterky. Mrkni ještě na Izulu od ESEE. Mám ji v první generaci, ale moc mi nevyhovuje úchop. Zkoušel jsem na nahato, omotávku paracordem, i G10 střenky. A taky je to na potraviny moc tlusté kopyto. Přešel jsem na Brisa Bobtail 80 s plochým výbrusem, který mi vyhovuje víc. Případně mrkni na Brisa Necker 70. https://eseeknives.com/ https://www.brisa.fi/ Upraveno sobota v 07:56 uživatelem juk edit 1
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se