Přejít na obsah

Nože

Doporučené příspěvky

Já jsem asi slepej, ale ten kershaw neni až tak do očí bijící onehand ne? Neni to ani auto, nemá ani ďouru, ani kolíček... Vždyť je to jen flipper... navíc bez asistence...

Mrknul jsem na ten německý zákon a není to zas tak natvrdo. Jednak platí od roku 2003 a pak ten výčet je mnohem kratší, než jsou české verze. Jezdím přes Německo na sever na ryby, to člověk vozí celou sbírku nožů od pracovních na zlikvidování na lodi po fileťáky s 8-mi palcovou čepelí a nikdy nic.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

bandicoot Zasláno Dnes, 8:04

Já jsem asi slepej, ale ten kershaw neni až tak do očí bijící onehand ne? Neni to ani auto, nemá ani ďouru, ani kolíček... Vždyť je to jen flipper... navíc bez asistence...

Mrknul jsem na ten německý zákon a není to zas tak natvrdo. Jednak platí od roku 2003 a pak ten výčet je mnohem kratší, než jsou české verze. Jezdím přes Německo na sever na ryby, to člověk vozí celou sbírku nožů od pracovních na zlikvidování na lodi po fileťáky s 8-mi palcovou čepelí a nikdy nic.

Tých problémov pri kontrole bolo asi dosť, nechcem tu týmto nikoho dráždiť alebo strašiť. Lepšie je ale poučiť sa zo skúseností iných...Tu je ďalší z vlaňajška:

http://www.webforum.sk/viewtopic.php?t=834

Ten Kershaw má ale smolu kvôli dĺžke čepele 9,8cm, čo aj mňa osobne štve, pretože je z kvalitných ocelí. Podľa nemeckého zákona je to Fall- alebo Springmesser, ktorý sa otvára rýchlym pohybom (odstredivou silou) a v naplno otvorenej polohe sa automaticky fixuje - no a tu platí obmedzenie na dĺžku čepele max. 8,5 cm. Je to v prílohe na obrázku na str.8 a vysvetľované v texte na str.6 a str.7.

messer_und_recht.pdf

Odkaz ke komentáři

vlamor:

ten kershaw není ani fallmasser ani springmesser. Fallmesser je klasický bundeswehrovský graviťák a Springmesser je klasický vyskakovák alá Mikov Auto. Kershaw žádnej Knopf na auto nebo assisted otevírání nemá.

Jestli se dá otevřít švihem nevím, ale není to oficiální způsob otevírání. Já sice švihem taky otevřu Skirmishe bez užití palce, ale je to moje šikovnost, nikoliv podstata nože.

edit: nepíšu to abych dělal chytráka, ale takto bych argumentoval při případných nejasnostech, neboť i v německém textu je psáno, že co není výslovně zakázáno (vyhazováky, graviťáky, motýlky atd.), je povoleno

edit 2: ten kershaw je tak pěknej, ta měděná vložka v čepeli tak úžasná, že ten nůž za tu trochu argumentace stojí

Upraveno uživatelem bandicoot
Odkaz ke komentáři

Taky jsem kdysi prodělal "nožní mánii" a v podstatě mě to drží doposud. Velké nože, vystřelováky a motýlky jsem vyměnil za lásku k modelům one-hand. Ja sám mám teď CRKT, ale vždy mě lákalo něco z produkce Spyderco (asi pro ty úžasný tvary).

tady je muj milacek :thumbsup_anim:

http://www.noze-nuz.com/spyderco/evrina.php

Odkaz ke komentáři

vlamor:

ten kershaw není ani fallmasser ani springmesser. Fallmesser je klasický bundeswehrovský graviťák a Springmesser je klasický vyskakovák alá Mikov Auto. Kershaw žádnej Knopf na auto nebo assisted otevírání nemá.

Jestli se dá otevřít švihem nevím, ale není to oficiální způsob otevírání. Já sice švihem taky otevřu Skirmishe bez užití palce, ale je to moje šikovnost, nikoliv podstata nože.

edit: nepíšu to abych dělal chytráka, ale takto bych argumentoval při případných nejasnostech, neboť i v německém textu je psáno, že co není výslovně zakázáno (vyhazováky, graviťáky, motýlky atd.), je povoleno

edit 2: ten kershaw je tak pěknej, ta měděná vložka v čepeli tak úžasná, že ten nůž za tu trochu argumentace stojí

Bol by som rád, keby si mal pravdu a sám by som v tom mal rád jasno. Nemám absolútne námietky voči zákazu motýlkov, nunčakov, atď. ale v prípade nožov, s jednoduchým a praktickým otváraním, ktoré sú vynikajúcim pomocníkom pri príprave jedla pri kempovaní, na chate alebo prenajatom sommerhause mi to pripadá absurdné len preto, že to nejaký pako môže zneužiť. A zneužiť sa dá kadečo... svokru môžeš "odoslať" aj uterákom, keď do neho zabalíš žehličku... ;) (To nie je návod!!!)

Ten Kershaw pre jeho spracovanie, ktoré si aj Ty popísal, si asi kúpim, aj keď ho budem nosiť len na Slovensku alebo v Čechách...

Na stránke http://www.noze-nuz.com/kershaw/KS1725CB.php je pekné video a aj recenzia.

Vo videu je otváranie tlakom na flipper, čo je vlastne jednoduchá páka a potom švihom. V tej predchádzajúcej prílohe, ktorú som dával, sa píše:

In der Anlage 1 (Abschnitt 2.1.1) werden die Begriffe Spring- und Fallmesser näher

erläutert. Demnach handelt es sich dabei um ?Messer, deren Klingen auf Knopfoder

Hebeldruck hervorschnellen und hierdurch festgestellt werden können (Springmesser)?,

bzw. um Messer, ?deren Klingen beim Lösen einer Sperrvorrichtung durch

ihre Schwerkraft oder durch eine Schleuderbewegung aus dem Griff hervorschnellen

und selbsttätig oder beim Loslassen der Sperrvorrichtung festgestellt werden (Fallmesser)?.

Môj preklad:

V prílohe 1 (odsek 2.1.1) sú pojmy vyskakovací a gravitačný nôž (Spring- und Fallmesser) vysvetlené bližšie. Podľa toho sa jedná o ?nože, ktorých čepeľ tlakom na tlačítko alebo páku vyskočí a tým sa môže zaaretovať (Springmesser)?

prípadne o nože, ?ktorých čepeľ pri uvoľnení uzatváracieho mechanizmu svojou hmotnosťou alebo švihom vyskočí z rukoväte a aretuje sa samočinne alebo uvoľnením uzatváracieho mechanizmu (Fallmesser)?.

Odkaz ke komentáři

vlamor: jasně, ten překlad je správný, ale tady není ani jeden z popsaných mechanismů - tady totiž skoro žádný mechanismus není. Systém "Flipper" je součást čepele a ta je na čepu. Žádné pružiny, žádná táhla nic... Já bych se opravdu nebál, že znění textu lze aplikovat na tenhle typ nože.

Podle mě zákonodárci chtěli zakázat vystřelováky a graviťáky. On tam trochu mate ten graviťák, ale je to německý patent, taková lehčí forma vystřelováku, tak to potřebovali do zákona uvést, ale text platí podle mě jen a pouze na něj, nikoliv na nože, které lze při šikovnosti otevřít švihem - ono totiž kdybys uvolnil jakýkoliv čep čepele, tak švihem otevřeš v podstatě všechno, co nemá back lock.

Zkusím to ještě jinak:

- tlačítkem (Knopf) se otevírá stilleto nebo microtech

- páčkou (Hebel) se otevírá Mikov Auto

- přitažlovostí nebo švihem se otevírá BW gravitační nůž

Všimni si, že všude je nějaký mechanismus, který za tebe čepel otevře. Ten Kershaw to nemá.

Odkaz ke komentáři

bandicoot: Ide o to, aby argumenty prijala alebo skôr chcela prijať uniformovaná protistrana...

http://www.lidovky.cz/nuz-pri-ceste-za-hra...mp;mes=080526_0

Zo stránky http://www.messermagazin.de/ som stiahol ďalšie info, ale ešte som to nemal čas prečítať. (Príloha)

messer_und_recht_im_ausland.pdf

Upraveno uživatelem vlamor
Odkaz ke komentáři

Pokud někomu připadá Kershaw moc nebezpečný, doporučuji dalšího koně ze své stáje: Spyderco Adventura C102. Čepel z VG-10 (Seki), několik možností úchopu, taky řeže jako břitva.

http://www.noze-nuz.com/spyderco/adventura.php

post-3826-1239804696.jpg

post-3826-1239804712.jpg

A pokud chcete něco trochu extra, prosím sem. Krasavců za výborné ceny je tam sbírka, chodí za 7$ poštovného jako materiálové vzorky, platba přes PayPal.

http://www.japaneseknifedirect.com/products.html

Odkaz ke komentáři

S hrůzou jsem si přečetl ty tahanice s německými policisty a mám docela kliku - objednal jsem záchranáře, protože často jezdim po evropě http://www.noze-nuz.com/zachranarske_noze/CT140B.php no a čepel je necelých 8,3 cm, takže možná jeden z tipů, co chtějí nůž do auta. :thumbsup_anim:

Má sice čepel 8,3 cm, ale je to onehand, jištěný linerlockem a má taky falešné horní ostří a jako by to nestačilo, tak ještě AO- asistované otevírání, takže, skoro vystřelovací nůž. :thumbsdown_anim: Do Reichu, bych si ho rozhodně nebral.

Upraveno uživatelem BUBÁK
Odkaz ke komentáři

Má sice čepel 8,3 cm, ale je to onehand, jištěný linerlockem a má taky falešné horní ostří a jako by to nestačilo, tak ještě AO- asistované otevírání, takže, skoro vystřelovací nůž. :thumbsdown_anim: Do Reichu, bych si ho rozhodně nebral.

He? Nesmím mít v autě záchranářský nůž? Tak si někdy říkám, jestli soudruzi z NDR neudělali někde chybu :-).

PS: myslel jsem, že tam je klíčová ta délka čepele - není to vystřelovák ani gravitační a je to pod 8,5 cm, takže by to nemělo nikomu vadit. Kdyby měl 9 cm, pak by asi mohl být problém, ale takto přece nespadá do zakázaných věcí, alespoň co jsem tak pochopil z předešlých citací zákona. Ale nejsem právník, takže budu rád, když to někdo (alespoň student práva :-D) konečně rozsekne, at můžu v klidu spát a čekat na balíček.

Odkaz ke komentáři

Psal, jsem o tom, tady: http://forum.chronomag.cz/index.php?showto...9027&st=720 , v příspěvku 727.

Takže to v podstatě vždycky dopadne tak, že strážmistr Jorg se na mě dloooouze zadívá a když mu budu svým slovanským kukučem nepříjemný, tak můj záchranářský nůž s epelí 8,3 cm označí za zbraň nebezpečnou pro říši a nechá mě zavřít...to jsou mi ale pěkné vyhlídky :suicide_anim:

Odkaz ke komentáři

Pre tých, ktorí sa náhodou chystajú do Švajčiarska pre nové hodinky ;) , som preložil časť z predchádzajúcej prílohy "Messer und Recht im Ausland" ktorá sa týka Švajčiarska - aby ste nezabudli na kudlu v aute - ( a to Victorinox pritom dáva na trh nové záchranárske nože, ktoré ani vo Švajčiarsku nemôžete mať v aute. :thumbsdown_anim: Vyzerá to tak, že so sebou po Európe nebude možné mať ani špáratká na zuby...) :

In der Schweiz gibt es sehr spezielle

Regelungen, die den Besitz von Messern

betreffen und bestimmte Messertypen

als verbotene Waffen klassifizieren. Messer

gelten dann als Waffen, wenn sie einen

einhändig bedienbaren Auslösemechanismus,

egal ob automatisch oder

manuell, aufweisen und geöffnet insgesamt

mehr als zwölf Zentimeter lang

sind oder eine Klinge haben, die länger

als fünf Zentimeter ist. Das bedeutet,

dass auch normale Einhand-Klappmesser

mit Klingenlängen über fünf Zentimetern

unter das Verbot fallen.

Ebenfalls verboten sind so genannte

Fantasymesser, Wurfmesser und Butterflymesser.

Feststehende Messer gelten

als Waffen, wenn sie eine feststehende,

spitz zulaufende und weniger

als 30 Zentimeter lange Klinge aufweisen

(also kürzer als 30 Zentimeter!), die

eine der folgenden Merkmale aufweist:

Die Klinge ist symmetrisch, oder sie hat

einen Klingenrücken, der entweder

scharf geschliffen ist oder eine Sägezahnung

beziehungsweise Zacken aufweist.

Vo Švajčiarsku sú veľmi špeciálne pravidlá, ktoré sa týkajú vlastníctva nožov a určité typy nožov klasifikujú ako zakázané zbrane. Za zbrane sa považujú nože, ktoré majú uvoľňovací mechanizmus obsluhovateľný jednou rukou a je jedno, či automaticky alebo manuálne, ktoré majú v otvorenom stave viac ako dvanásť centimetrov alebo majú čepeľ ktorá je dlhšia ako päť centimetrov.

To značí, že aj normálne jednoručné zatváracie nože s čepeľou dlhšou ako päť centimetrov spadajú pod zákaz.

Rovnako sú zakázané Fantasymesser - zdobené??? nože, vrhacie nože a motýlkové nože. Za zbrane sa považujú pevné nože, ktoré majú pevnú, zašpicatenú a menej ako 30 centimetrov dlhú čepeľ (teda kratšiu ako 30 centimetrov!), ktorá sa vyznačuje nasledovnými znakmi:

Čepeľ je symetrická alebo má chrbát čepele, ktorý je buď ostro brúsený alebo má pílové zuby alebo výrezy (vrúbky)...

Odkaz ke komentáři

..Vyzerá to tak, že so sebou po Európe nebude možné mať ani špáratká na zuby...)..

..Vo Švajčiarsku sú veľmi špeciálne pravidlá, ktoré sa týkajú vlastníctva nožov a určité typy nožov klasifikujú ako zakázané zbrane...

Ach jo, kam ten svět spěje, to už neplatí, že má pomalu každý druhý Švýcar doma útočnou pušku, kdyby náhodou někdo dostal zálusk na židovské zlato z WWII, nebo jsou stále takhle vyzbrojeni, ale nesmí nosit nože, původ všeho zla ? :rolleyes:

Jinak díky moc za vyhledání a překlad !

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...