Přejít na obsah

Nože


Doporučené příspěvky

Návštěvník Mate

Má osobní zkušenost s podložkami fosforbronz a teflon. Fosforbronz aby opravdu fungoval, musí být zaleštěný, zda mu nebude vadit mazadlo na zbraně netuším (byť jsem střelec, balistol nepoužívám) 

Co mě osobně vadí na fosforbronzu a proč ho nepoužívám. Nemám moc jak zaleštit, nedovolí setinu do mínusu. Pokud se něco dostane mezi čepel a podložku, vydře to drážku. Mám vyrobenou střižnou matrici na podložky 5mm čep, 12mm průměr...kdysi jsem si s touto myšlenkou pohrával, ale na mé nože to prostě nebylo to ono. Umím na tom střihnout tl. 0,2mm až 0,6mm toto mnou vyzkoušeno. (myslím že by šel i 1mm)

Teflon. (používám 0,3mm) nahraditelnost podložky halířová záležitost. ač měkký materiál, nemá snahu dovolit boční výkyv čepele. Při stažení na těsno, nedovolí nečistotám dostat se do prostoru mezi čepelí a podložkou. Pokud se tak přesto stane, nečistoty se zamačknou a nedělají neplechy (v rozumné míře) 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Mate

Bavíme se stále o tom zcela mizivém množství které je potřebné mít na čepu a podložkách? Nebo se bavíme už o konzervaci čepele jako takové? Protože olej použitý na namazání čepu, jsem nikdy nedokázal dostat na čepel samotnou, natož, abych si s tím ukojil jídlo.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jestli dotaz směřuje na mne, tak teflonak používám jen na mazání pohyblivých části (zavíráků) . Na čepel kuchyňáků (uhlíkový i nerez) používám kameliovej olej. Někde jsem nedávno četl, že je to scam, ale mám ho tu pořád láhev tak budu dal mazat. Jinaj ano, i to stopové množství tefloňáku v čepu zaviraciho noze smrdí dost :)
teď mne napadlo, co by asi udělal ten kameliovej (nebo čajovníkovej nebo co to je za šlaka) v ložisku - jak lubrikuje/tuhne :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zde jsem správně.Máme s manželem výročí.Léta touží po damaškovém noži.Narazila jsem hledáním na mistra kováře Marcela Bednáře.Myslíte,že je dobrý,či nikoliv?A ještě bych měla otázku.Je jedno,kolik může být vrstev?Má to vliv na použití nože?Pochybuji o tom,že by si ho muž chtěl vystavit.

Děkuji,Dáša

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mu se líbí i zavírací.Ale co jsem se tak dívala na zakázkové,tak mne hlava nebere,že někteří píší .Čepel vyrobil ten a ten,střenky vyrobil ten a ten.A hodně koluje jméno p.Bednáře a p.Bláhy.Tak co tedy ten nožíř  vlastně dělá?Jen to poskládá,to je divné.

Muž pořád básní o nějakém vrstvení a překládání.Myslela jsem si,že to dělají jen kováři.Že se ty levné,nakupované leptají.Dívala jsem se a jsou levně některé kousky.Jen nechci,aby mi ho hodil na hlavu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Mate
Před hodinou, včelka napsal:

Zde jsem správně.Máme s manželem výročí.Léta touží po damaškovém noži.Narazila jsem hledáním na mistra kováře Marcela Bednáře.Myslíte,že je dobrý,či nikoliv?A ještě bych měla otázku.Je jedno,kolik může být vrstev?Má to vliv na použití nože?Pochybuji o tom,že by si ho muž chtěl vystavit.

Děkuji,Dáša

Marcel bednář - Kovář, nožíř, výrobce stabilizovaného dřeva atd.... Krátce řečeno, kluk co umí a umí dobře.

Nerad vstupuji do těchto debat. Damašková ocel je tak široký název, jak si jen lze představit. Může být kovaná z uhlíkových ocelí  různých tříd, může být nerezová, může být kombinovaná, může to být řezné jádro s pláštěm z damašku (nerez, uhlík) atd.... Doporučit ať si o tom něco dohledáte je asi vzhledem k obsáhlosti tohoto tématu hloupost. 

Druhá taková celkem zásadní věc je, co vlastně chce, nebo co se líbí muži. Co mu bude sedět v ruce, účel použití atd.... (pevný, zavírací) 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@včelka

Marcel Bednář je špičkový kovář a jeho damašek používá řada nožířů. Čím víc vrstev, tím lépe - znamená to, že dvě oceli různých vlastností, ze který je damašek kován, byly váckrát přeloženy a svařeny / zakovány a tedy že ocel je homogennější. A ještě zkušenost - čím hezčí a jedinečnější damašek, tím pravděpodobněji skončí ve vitríně, na druhou stranu třeba takový zavírák s dobře udělaným damaškem na čepeli, bolstrech a případně klipu s krásným dřívkem (třeba dobře probarvený ironwood nebo guayak) je prostě nádhera :), je ale třeba počítat s tím, že zavírák bude ještě dražší než pevný a že damaškové zavíráky dělá méně nožířů.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Mate
před 2 minutami, včelka napsal:

Mu se líbí i zavírací.Ale co jsem se tak dívala na zakázkové,tak mne hlava nebere,že někteří píší .Čepel vyrobil ten a ten,střenky vyrobil ten a ten.A hodně koluje jméno p.Bednáře a p.Bláhy.Tak co tedy ten nožíř  vlastně dělá?Jen to poskládá,to je divné.

Muž pořád básní o nějakém vrstvení a překládání.Myslela jsem si,že to dělají jen kováři.Že se ty levné,nakupované leptají.Dívala jsem se a jsou levně některé kousky.Jen nechci,aby mi ho hodil na hlavu.

Zcela normální postup. Zadám výrobu damašku člověku, co to umí. A dále pracuji jen s plocháčem dané ocele vyrobenou dle požadavků. Zcela běžná věc. 

Roman Blaha - snad ho mohu tak nazvat, je mnou považován za jednoho z TOP v oboru, u něj rozhodně neprohlopíte

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kovář má širší záběr. Oproti tomu nožíř se věnuje jen nožům, tedy je bude mít vymazlenější. Ať už si vlastní damašek vyková, nebo koupí od kováře. Asi bych začal ujasněním si požadavků, jak ho bude manžel používat a samozřejmě cenová hladina kam až chceš zajít. Pak jestli pevnej nebo zavírák. Je lovec? Rybaří? Nebo jen tak k táboráku na buřty a cibuli? Styl elegantní moderna, nebo klasika? A až potom bych vybíral konkrétního nožíře, každej má svůj styl a je jich dost. Záměrně neuvádím žádného konkrétního.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 3 hodinami, Mate napsal:

Má osobní zkušenost s podložkami fosforbronz a teflon. Fosforbronz aby opravdu fungoval, musí být zaleštěný, zda mu nebude vadit mazadlo na zbraně netuším (byť jsem střelec, balistol nepoužívám) 

Co mě osobně vadí na fosforbronzu a proč ho nepoužívám. Nemám moc jak zaleštit, nedovolí setinu do mínusu. Pokud se něco dostane mezi čepel a podložku, vydře to drážku. Mám vyrobenou střižnou matrici na podložky 5mm čep, 12mm průměr...kdysi jsem si s touto myšlenkou pohrával, ale na mé nože to prostě nebylo to ono. Umím na tom střihnout tl. 0,2mm až 0,6mm toto mnou vyzkoušeno. (myslím že by šel i 1mm)

Teflon. (používám 0,3mm) nahraditelnost podložky halířová záležitost. ač měkký materiál, nemá snahu dovolit boční výkyv čepele. Při stažení na těsno, nedovolí nečistotám dostat se do prostoru mezi čepelí a podložkou. Pokud se tak přesto stane, nečistoty se zamačknou a nedělají neplechy (v rozumné míře) 

Stejné špatné zkušenosti jako zadírání uvádí i Mistr Smékal a při namazání Balistolem ještě větší "mucholapka" na nečistoty,které způsobí zadření .Pak si vyber ......

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak to mám co studovat.Manžel má nožů více.Má dva macky od p.Pajla(zde se mu líbí i jeho damaškové kousky,ale za ty prachy mi říkal,že ho nikdy nepoužije a šel by rovnou za sklo).A jeden echt lovecký od p.Ruckera.Na běžné nošení má zavírák z parožiny.

Muž je myslivec a rád jezdí na lovy do Ruska.Takže nože využívá i při kuchání.Řezání masa,apod.Na těžkou práci má 6 jakutů,ty si dovezl z Ruska.Takové hnusné nože,ale říká že to jsou pracanti.Těma štípá i dřevo.Já to vidím asi takto,prostě se mu líbí damaškové nože hlavně kvůli té struktuře,spíše těch obrazců,nevím jak to říct,na čepeli.Ve svém kutlochu  má na stěně plno obrázků-čepelí a dívala jsem se a jsou tam i zavírací,ale všechny mají rukojeť z parožiny.Počítám,že tento nůž by používal na denní nošení.Miluje tvrdé salámy,sušené maso,apod.Takže by tento kousek spíše používal na jídlo.Prostě nevím jestli zavírák,či klasiku.Na noze má připnutý nůž klasický,takový vrhací.

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...