Přejít na obsah

BIKE [2007-2020]

Doporučené příspěvky

Odesláno

funguje to tak, ze si napoprvy asi fakt rozbijes hubu :) proto doporucuju pera na pedalech pro zacatek povolit a jak si budes jistej, utahnout dle potreby :) jo a na ty plisky budou sedet vsechny naslapy, doporucuju taky nejaky spd, ostatni systemy jsou vetsinou drazsi

Odesláno

Doporučuju osobně vůbec nepřemýšlet ptákoviny typu - jestli dát na kolo platformy nebo nášlapné pedály. Pokud teda nejezdíte trial, flat, sjezd, nebo v sandálech na skládačce do trafiky. Mít spešla za sto litrů, nebo i Vituse za třicet, to je fakt směšný, fakt :D ! A druhá rada, pedály můžete povolit, ale hlavně se musí pohyb zažít a musí být reflexivní. Vypínání nohy z pedálu docela pomůže před vyšlápnutím sklonit špičku nohy k zemi, je to detail, ovšem značně to ulehčí vycvaknutí.

Kdo nespadl na kole není správnej cyklista :)

Odesláno

Tak to jsem jeden z nejspravnejsich :D Pravda, pady k tomu jezdeni po necestach patri.
Odesláno

Tak já jsem dnes spadl podruhé, trochu odřená ruka a kyčel a díra v kalhotách a maličko odřená hrana pedálu, takže vcelku pohoda. No asi klasika: jel jsem v lese do velmi prudkého kopce v místě, kde to dobře znám a kde dříve byla vcelku pevná cesta, ale po silných deštích tam zbyl jen štěrk (spíše oblázky). Nejpomalejší převod, už jsem byl skoro nahoře, ale skoro už jsem stál, nešlo to ušlápnout, říkal jsem si ještě dvě tři šlápnutí a jsem nahoře a najednou mi zadní kolo ustřelilo a už jsem ležel.

Odesláno

Tak já jsem dnes spadl podruhé, trochu odřená ruka a kyčel a díra v kalhotách a maličko odřená hrana pedálu, takže vcelku pohoda. No asi klasika: jel jsem v lese do velmi prudkého kopce v místě, kde to dobře znám a kde dříve byla vcelku pevná cesta, ale po silných deštích tam zbyl jen štěrk (spíše oblázky). Nejpomalejší převod, už jsem byl skoro nahoře, ale skoro už jsem stál, nešlo to ušlápnout, říkal jsem si ještě dvě tři šlápnutí a jsem nahoře a najednou mi zadní kolo ustřelilo a už jsem ležel.

Jak jsi čekal na první pád, druhý se dostavil záhy ;)
Odesláno

Jak jsi čekal na první pád, druhý se dostavil záhy ;)

No a zákonitě by měl následovat třetí, zatím to dopadlo u prvního velmi dobře, u druhého dobře a u třetího se začínám bát nějakého problému - jak už to tak v životě bývá.

Odesláno

Je to otázka cviku, zvykneš si. Už se mi dvakrát podařilo, že když se mi zarazilo přední kolo o kořen nebo spadlo do díry, tak jsem stačil vycvaknout obě nohy a přeskočit řídítka. Lehce jsem vyklusal a vrátil se pro kolo. :smile_anim: No ale asi 4x jsem šel přes řídítka na tlamu, ale pokaždé jsem vycvaknul alespoň jednu nohu.

Odesláno

No a zákonitě by měl následovat třetí, zatím to dopadlo u prvního velmi dobře, u druhého dobře a u třetího se začínám bát nějakého problému - jak už to tak v životě bývá.

Tvůj druhej pád podle všeho souvisí s technickou chybou. Jestli ti ustřelilo zadní kolo, měl jsi na něm málo váhy. Při vysednutí do kopce zkus šlapat s pokrčenejma kolenama, nedostaneš se tolik nad řidítka a budeš plně zatěžovat těžiště, což přes páku zadní stavby dělá maximální přítlak na zadním kole. Uvidíš, že i ve velmi těžkém terénu, bez kvalitního podkladu pojedeš bez ztráty rychlosti a nebude ti podkluzovat kolo. A snažit se pořád točit nohama, frekvencí si pomůžeš z lecjaký šlamastyky. A ještě poslední rada: spočti si převodovej poměr na nejvyšší převody a nepoužívej lehčí, než 1:1. Vysílíš se frekvencí a nebudeš mít hybnost na to, aby ses dostal ze šlamastyky v případě nouze.
Odesláno

já si rozbil hubu smykem na písku, výsledek zlomenej nárt na pravý noze o kliku, klika ohlá, noha na místě taky, obojí se srovnalo. Klika ve svěráku, noha na chirurgii. Sádra 14 dní + následná 2 měsíční rehabilitace. Pravda, nášlapy jsem neměl, takže je otázkou jak by to dopadlo s nima, ale od tý doby mám k těmhle situacím respekt.

Odesláno

Doporučuju osobně vůbec nepřemýšlet ptákoviny typu - jestli dát na kolo platformy nebo nášlapné pedály. Pokud teda nejezdíte trial, flat, sjezd, nebo v sandálech na skládačce do trafiky. Mít spešla za sto litrů, nebo i Vituse za třicet, to je fakt směšný, fakt :D ! A druhá rada, pedály můžete povolit, ale hlavně se musí pohyb zažít a musí být reflexivní. Vypínání nohy z pedálu docela pomůže před vyšlápnutím sklonit špičku nohy k zemi, je to detail, ovšem značně to ulehčí vycvaknutí.

K tomuto se připojuji. Jsou tu k vidění i docela drahé kola-a bez nášlapů.

Kdo se aspoň trošičku mihnul okolo kol, tak mu to přijde opravdu legrační. Pro přirovnání - jako by jste si na M3 místo sportovních litých kol namontovali dřevěné okované obruče.

Když někdo uvažuje o koupi kola a požádá o radu, tak je mu vtloukáno, že kolo musí stát aspoň 40k, jinak se snad asi ani nerozjede, přičemž tato kola jsou už určena na závodní použití, ale po jejich koupi a zjištění velké tělesné námahy, stojí v garážích.

Nanejvýš, když majitele drahého kola potkáte na zahrádce, a jdete si kradmo prohlédnout jeho kanóna s Lefty, protože to je opravdu pastva pro oči, a do těchto očí Vás bací řetěz úplně křížem přes všechny převodníky, tak se můžete počůrat. To je jako by jste někoho zahlédli, že má na ruce A.Lange, šli mu to omrknout a uviděli by jste toto.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Odesláno

Existují dvě absolutní jistoty, které dříve či později zákonitě nastanou. První je pád s SPDčky, protože zapomenete, že máte připoutanou nohu. Ten druhý přijde u přechodu na automatickou převodovku při podvědomém pokusu o sešlápnutí spojky :)

• Dát hlas 1
  • Hlasovat proti 1
Odesláno

ja SPD nemuzu, a to z toho duvodu, bud ze jezdim se psem, nebo s rodinou. se psem: vetsinu casu je na volno, obcas ho drzim na voditku, a pac je to rapl, tak nekdy musim z kola seskocit zavcasu..

s rodinou: hlavne rakousko, hlavne vinice, a v tech sklipkach si clovek s SPDckama pripada fakt komicky..

Odesláno

já se vždycky musím řehtat, když vidím borce na silničkách, s těmi velkými kufry na botách, jak si nesou pívo vod stánku, klapou jak tažný koně a ještě se jim to pívo v ruce kejvá, jak nemůžou udržet balanc :)

Jinak k pádům, ustlal jsem si v SPD v nulové rychlosti před narvanou zahrádkou u výletní restaurace. Nějak jsem zapomněl, že z výroby jsou espédéčka utažený nafest. Partie se dobře bavila, jak jsem se v parchu vymotával ze země přikrytej bikem.

Odesláno

já se vždycky musím řehtat, když vidím borce na silničkách, s těmi velkými kufry na botách, jak si nesou pívo vod stánku, klapou jak tažný koně a ještě se jim to pívo v ruce kejvá, jak nemůžou udržet balanc :)

Jinak k pádům, ustlal jsem si v SPD v nulové rychlosti před narvanou zahrádkou u výletní restaurace. Nějak jsem zapomněl, že z výroby jsou espédéčka utažený nafest. Partie se dobře bavila, jak jsem se v parchu vymotával ze země přikrytej bikem.

Asi to vypadá úsměvně, ale zase oč jsem směšnější u stánku s pivem lapajíc balanc na dlažkách, o to je silniční kufr pohodlnější a pevnější v jízdě. Všechno má svoje. Jezdím oboje a zatímco SPD se mi už několikrát při vycvaknutí protočilo nebo posunulo na botě, přestože to utahuju na krev, silniční kufry se nikdy ani nehnou a vyklapnou se mnohem snáz. Navíc SPD klechtají i utažený na tvrdo a někomu to může vadit na klouby kolene nebo kotníku. Look systém má několik tvarů a pevnost spojení noha-bota-pedál je variabilní od zcela utažené a spojené po rozvolněnou klechtací.
Odesláno

ja si zas rikam, ze SPD patri do terenu, ale na takovyto lazo plazo family cykloturistiku kolem dunaje, nebo aji tady po polnackach a lesnich cestach, kde je tu a tam koren, jezdime aji se znamyma, vetsina ma trekinga, nejslabsi clen vypravy je petileta verunka na 4rychlostnim biku, ze do tehle koncepce proste SPD nezapada.

Odesláno

ja si zas rikam, ze SPD patri do terenu, ale na takovyto lazo plazo family cykloturistiku kolem dunaje, nebo aji tady po polnackach a lesnich cestach, kde je tu a tam koren, jezdime aji se znamyma, vetsina ma trekinga, nejslabsi clen vypravy je petileta verunka na 4rychlostnim biku, ze do tehle koncepce proste SPD nezapada.

SPD nemusí být jenom tvrdé závodní tretry. Dneska už je velký výběr i mezi turistickými modely s měkčí podrážkou, která buď umožňuje pohodlnou chůzi přímo s SPD systémem nebo jeho snadné a rychlé vyjmutí.

Odesláno

Vozil jsem spd 10 let, poslední 2-3 roky už nevozím. Když jsem ještě "trénoval" bylo to určitě k dobru věci, ale tet už jezdím jen na vyjížďky s dětmi nebo kratší projížďky s kamarády. Kvaliních platforem je spouta noha na tom drží taky dobře,i v nejtěžším terénu. Myslím že na obyčejné popojíždění bohatě stačí.Stejně se všecko zbytečně přeceňuje, každý chce mít všecko nejlepší, nejvyšší sady, nejlepší rámy.....a pak ho převálcuje borec na kole za 10k, bez spd. Je to o člověku, a vůbec hlavní je mít z ježdění radost.

Návštěvník
Toto téma je nyní uzavřeno, a proto není možné odpovídat.
  • Vytvořit...