Přejít na obsah

Prim Digital

Doporučené příspěvky

• po měsíci...
  • po měsících...

Navážu na příspěvek výše a představím nový přírůstek "

".

Před časem jsem čile komunikoval se sběratelem z Ruska na téma hodinky Elektronika. Chlapík se zmínil, že má doma zlaté PRIM digitálky, k jejichž historii nedokázal doložit žádný příběh, proto jsem mu rovnou vmetl do tváře, že to bude nějaká domácí tvorba, protože pro zlatou verzi neexistuje doložená dokumentace atd. Mou zvědavost ale přiživil prohlášením, že pokud takto neodešly oficiálně z továrny, pak je to chyba továrny, protože je to nad míru slušivá kombinace.

Slovo dalo slovo a hodinky jsou v mé državě....

V současnosti mám 3 teorie:

a) jedná se o hodinky dobastlené z různých dílů podomácku 

B) jedná se o hodinky jako produkt továrny, kde z důvodu lidské chyby, aktuálního nedostatku dílů, atd. v rámci plnění plánu, připlácli na zlaté pouzdra české sklo / zlaté pouzdra se dělaly například Elektroniky ve verzi pro Kubu - se španělským potiskem....

c) jedná se o exemplář ze zamýšlené řady zlatých PRIM, k jejichž realizaci ale už z důvodu ukončení spolupráce nedošlo....

Nejvíce lákavá je pro mně samozřejmě poslední verze... v hodinkách je osazen modul, se značeným datem výroby 10/1984... časově tedy modul spadá do období oficiální produkce pro Prim. Tento údaj pomáhá trochu verzím B) a c), protože tento modul se vyráběl a používal poměrně dlouho, zatímco perioda Prim byla relativně krátká - pokud by tedy někdo doma bastlil měl by zrovna šťastnou ruku na správný modul ke správnému sklu...

Pro verzi c) mně ale nejvíce napovídá skutečnost, která mě dlouho šrotovala v hlavě - existence dvou verzí modrých a bordó sklíček - se stříbrným potiskem (viz. Gombovky o příspěvek výše) a se zlatým potiskem jako je na mém kousku... existence těchto dvou variant mně nedávala úplně smysl, až dokud jsem nespatřil tyto hodinky... I vnukla se teorie, že bylo v rámci spolupráce dále zamýšleno uvést na trh i verze Prim se zlaceným pouzdrem, pro které byly už připraveny natištěné skla, ale dříve než se produkce zlatých pouzder rozběhla, tak byla spolupráce ukončena (náběh zlatých pouzder mohl mít zpoždění proti plánu)... skla původně určená pro zlatá pouzdra se tak dala na běžná pouzdra stříbrná - jak se občas vyskytuje...  

Zkoušel jsem se dotázat Accutrona, zda nemá povědomí o případném záměru uvést na trh zlacené Prim, případně zda nebyly alespoň v předprodukční variantě nabízeny n.p. Klenoty. Dle názoru Libora se jedná s největší pravděpodobností o produkt vyrobený v dané době pro SSSR trh, v rámci části produkce, která tam skončila...

Máte někdo bližší informace, případně potkal někdo zlaté digi Prim??

post-60559-0-67056800-1572077665_thumb.jpg

post-60559-0-05332600-1572077679_thumb.jpg

post-60559-0-77409900-1572077687_thumb.jpg

post-60559-0-21308000-1572077695_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jak píše Karlos, jedná se o masivní zlato, z roztaveného carského pokladu, nebo to bude prosté PVD, či jakou technologii na tento typ pouzder používali... tah už je ojetý, stejně by jim asi slušel daleko víc Saturn se zlatou sponou.

Manželka se mně hned po nasazení hodinek na ruku vysmála, že vypadám jako kolotočář... no je pravda, že doma mám asi jen dvoje zlaceného hodinky a obecně k nim mám hodně odměřený vztah. Na těchto mně baví to, že dávají odpověď na otázku dvojího potisku... jenže jsem si tu otázku dal vlastně sám, nikdo to moc neřešil.... takže mohou být stejně tak unikátním kusem z historie digi Prim, nebo jen anomálie ve výrobě....čert ví...

Odkaz ke komentáři

Jsou hezké, mně se líbí.

A když se dostaly do zahraničí, tak to jediný kus skoro určitě nebyl, spíš nějaká série, třeba i jen malá, na zkoušku. Tenkrát se dalo vyrobit bez problémů cokoliv, žádný štráchy se s tím nedělaly. Vyvíjelo se, různě zkoušelo, kombinovalo a nabízelo pořád.

Odkaz ke komentáři

• po měsících...

Olinuj, co to je FECHA v češtině nebo angličtině nebo snad ve španělštině? Řekl bych, že tě asi nekdo ojebal, slušně řečeno, napálil, pokud jsi teda todle nechtěl  Máš český pouzdro a kubánskej modul, což je tady vzácnost ale v tom opačným slova smyslu  :(

PS: displej má překrásnou barvu.

Odkaz ke komentáři

Olinuj, co to je FECHA v češtině nebo angličtině nebo snad ve španělštině? Řekl bych, že tě asi nekdo ojebal, slušně řečeno, napálil, pokud jsi teda todle nechtěl  Máš český pouzdro a kubánskej modul, což je tady vzácnost ale v tom opačným slova smyslu  :(

PS: displej má překrásnou barvu.

Fecha je ve šp datum a tyto moduly se tu vyskytují celkem běžně

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...