Přejít na obsah

Klimatizace

Doporučené příspěvky

Odesláno
V 28. 6. 2026 v 14:56, Maxel napsal:

Soused nechal loni dělat klimu dle téhle nabídky. Kdo tomu rozumíte, mrknete pls jestli je to cajk? Soused zatim spokojen, ale je to mladej kluk co v baráku tolik času netráví :)  
Pokrývalo by to obývák v přízemí (cca 30m), děcák (12m) a ložnici (16m) v patře. 

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

ne, tohle mame doma a presvedcovali nas, ze presne spodek + nahore to vychladi... vysledek je, ze spodek ok, ale horni pokoje ani nahodou a to mame toshibu jeste silnejsi, musel by si jeste pouzit vetrak pred ty horni mistnosti, aby to tak nejak rozehnal do tech pokoju... vysledek je, ze jsme pred 3 tydny instalovali multisplit do hornich pokoju a tyhle chujoviny uz nikdy :) vidim ze to zkousi vsude porad

Odesláno
před 25 minutami, Ondras_CZ napsal:

ne, tohle mame doma a presvedcovali nas, ze presne spodek + nahore to vychladi... vysledek je, ze spodek ok, ale horni pokoje ani nahodou a to mame toshibu jeste silnejsi, musel by si jeste pouzit vetrak pred ty horni mistnosti, aby to tak nejak rozehnal do tech pokoju... vysledek je, ze jsme pred 3 tydny instalovali multisplit do hornich pokoju a tyhle chujoviny uz nikdy :) vidim ze to zkousi vsude porad

Proč by to nešlo? Když bude jednotka i v těch pokojích v patře tak cajk ne? My máme v mezonetu jednu venkovní jednotku na střeše a v každým pokoji vnitřní jednotku a v pohodě. Samozřejmě studenej vzduch jde dolu. Musí se správně propočítat výkony, ale to snad ty firmy umí. 

Odesláno

Maxel ale psal, ze bude jedna centralni vnitrni na schodech (na chodbe), tzn v pokojich neni zadna... proto pisu, ze tohle reseni je na nic, nejlepsi je mit vnitrni jednotku v pokoji kazdym

• Dát hlas 1
Odesláno

no ja na maxelovej ponuke vidim 1 vonkajsiu a 3 vnutorne jednotky, tak neviem kde je problem

"Soused nechal loni dělat klimu dle téhle nabídky. Kdo tomu rozumíte, mrknete pls jestli je to cajk? Soused zatim spokojen, ale je to mladej kluk co v baráku tolik času netráví :)  
Pokrývalo by to obývák v přízemí (cca 30m), děcák (12m) a ložnici (16m) v patře. 
"

Odesláno
před 1 hodinou, Ondras_CZ napsal:

Já chtěl dávat vnitřní jednotku na chodbu, kde mám díky rekuperaci snížený strop. Chodba je cca 1.6mx7m a představoval jsem si to tak, že podle potřeby bude jen otvírat dveře do místnosti kterou chci právě chladit, ale podle toho co píšeš je to dosti naivní představa co? 🙂 No příští týden má k nám přijet firma, tak uvidíme co mi na to řeknou.

Odesláno

U nás je nejčastější takový udržovací režim fungování, že to běží v jednom z pokojů nahoře (většinou dětský pokoj když nejsou děti přes prázdniny doma) a pak je v celým dvoupatrovým bytě tak nějak normálně. Na rychlé vychlazení pak pustit všude. 

Odesláno
před 12 minutami, shewcza napsal:

A kam jinam půjde ten nahromaděný studený vzduch na tak malém prostoru? A kdybych ho tam vháněl větrákem?

Mám tohle řešení ve starším bytě. Kazetová jednotka v podhledu uprostřed chodby a fouká vzduch do otevřených dveří obýváku , kuchyně, ložnice a koupelny. Split Toshiba 5/5,3 kW. Funguje to, ale je to znouze ctnost. Při každém pohybu po bytě procházíš přes proudící studený vzduch. Musíš mít stále otevřené dveře (což máme i tak). Do pokoje, který je za rohem už chladný vzduch prakticky neproudí. Ideál je v každé místnosti sólo jednotka, stejně jako radiátory topení.

Provozuji to od roku 2020, klidně se ptej.

Odesláno (upraveno)

Asi jsem to blbě popsal. Byla by jedna vnější jednotka, a vnitřní tři — do každého z popsaných pokojů jedna. Tudíž nevím, kde by mohl být problém, když každý pokoj, který chci chladit, bude mít vlastní jednotku. 
Každopádně konce týdne pudem k sousedovi na čumendu a zkoušku “na vlastní kůži”. Potom uvidíme :)

Upraveno uživatelem Maxel
  • Dát hlas 1
Odesláno
před 1 hodinou, Maxel napsal:

Asi jsem to blbě popsal. Byla by jedna vnější jednotka, a vnitřní tři — do každého z popsaných pokojů jedna. Tudíž nevím, kde by mohl být problém, když každý pokoj, který chci chladit, bude mít vlastní jednotku. 
Každopádně konce týdne pudem k sousedovi na čumendu a zkoušku “na vlastní kůži”. Potom uvidíme :)

Jo, to fungovat určitě bude pěkně. Jen jak psal někdo výše. Tím jak je společná jen jedna venkovní jednotka, tak při poruše nepojede klima nikde. Ale to je stejně i třeba u ústředního topení, když odejde jediný zdroj tepla.

Odesláno

Pánové živím se chlazením a jak mnozí zjistili tak zkratky nefungují uspokojivě.Montáž klimatizace je rozhodnutí na spousty let a vzhledem k cenám nemovitostí levné řešení Tě bude štvát celou dobu než daš za pravdu té dražší a komfortnější variantě.Správně navrženou klimatizaci v místnosti nevnímáš nefouká ti za krk neslyšíš otravný hukot a manželka ti neustále neříká vypni to.Pro běžný 25metrový pokoj stačí 3.5 kw chladící výkon - příkon je asi čtvrtína.Pokud byt s omezením pro umístění venkovní jednotky tak multisplit,pokud dům tak kvůli delkám potrubí je možnost split jednotky.Zásadní je výběr značky,i po deseti letech chceš mít servis. 

• Dát hlas 1
Odesláno

Pokud chlazení nebo topení, tak na každou místnost jednotku, jinak to nefunguje. V ložnici 20 m2, která je v podkroví mám Toshibu 2,5 kW a topení a chlazení bylo OK za běžných podmínek, ale těch 38 venku to bylo už na hraně. Jak se to za týden všechno prohřálo, tak to vychladit bylo náročné. Běžně to jelo na 50% výkonu, nejnižší stupeň ventilátoru, nyní 100% výkonu a třetí stupeň ventilátoru z 5. Spát se v tom dalo v pohodě, nehučelo to, ale klima dostávala zabrat. 

Ještě to tu nezaznělo, ale jsou lidé, co mají s klima problém, okamžitě nastydnou. Taky je potřeba klimatizovat rozumně, tedy v těchto teplotách mám nastaveno 24°C.

Odesláno

Tak Midea portasplit 3,5kw doma. První dojmy sapr, venkovní jednotka hozená na lodžii, skrz okno s manžetou vedená dost tuháhadice s chladivem, elektrikou a kondenzátem. Venkovní jednotka hučí asi jako ventilátor na půl výkonu, vnitřní na plnej céres víc, na tichej mod není slyšet skoro vůbec.
Teď v Aussigu nijak moc horko nemáme, ale z vnitřních 28 stupňů bylo do hodinky nebo dvou 24 a vlhkost klesla z 58 na 48% (je to zároveň odvlhčovač). Vyprodukoval za tu dobu cca 1-1,5 litru kondenzátu.
Uvidíme až praští zase pořádný horko, ale mám v ten stroj docela důvěru.

• Dát hlas 2
Odesláno
V 1. 7. 2026 v 12:45, Harwey napsal:

no takto fungovat veru nebude

Mohu potvrdit, mylně jsem prorazil zeď z místnosti, kde máme klimatizaci a odebíral větrakem ve stěne chladnější proud z klimatizace do dalšího pokoje a ono to vůbec nefungovalo... teplotu v pokoji jsem měřil laboratorním teploměrem.  

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...