Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

Zdravím všechny,

jdu se pochlubit s mou radostí raději sem než do "nových přírůstků", tady snad budu lépe pochopen  :)

Teď o víkendu jsem jsem měl sraz s NERO.8 a ST1Gem na Moravě, odkud pocházím a tak jsem tedy přijel na návštěvu k mému otci s celou svou sbírečkou hodinek.

Když to můj otec viděl, tak kamsi odešel, prohrabal psací stůl a vrátil se se "svou sbírkou" hodinek. Otec je jaksi nebírá a víceméně ani nenosí, ale za léta se mu nakupily v šuplíku.

Kromě několika nepodstatných hodinek mi vrazil do ruky jedny Humberta s tím, že je chtěl vyhodit, ale když mi to udělá radost, tak že mi je samozřejmě dá.

Já vím, že to jsou "jenom" PS 2 a že jich je mezi lidmi a po internetu mraky, ale mě udělaly velkou radost. Už jen tím, že jsou z rodiny a že jsou podle mého názoru v dobrém nedotčeném stavu. Kdyžtak mě podle fotek vyveďte z omylu. Mají lehce poškrábané sklíčko, lehce ošoupané indexy na lunetě a možná korunka je trochu matnější než pouzdro (nevím, jestli to může být ochmatané), ale jinak pouzdro, špica ze všech stran, dýnko, ciferník ručky vše hezké původní, no a nakonec i ten plastový řemen (který tedy zřejmě vyměním za něco příjemnějšího na dotek).

No a skvělé bylo, že jsem po těch letech jen nařídil čas, natáhl péro a hodinky šlapou jako...no jako hodinky. Přesně jsem to ještě neměřil, ale do 20-ti vteřin denně to myslím bude. Otec si už nepamatuje, kdy je přesně koupil, ale zřejmě je moc neponosil a šly do šuplíku. 

Mám pár dotazů na znalé:

1. ve kterých letech se vyráběly právě tyto Humberta (zjistil jsem odsud, že určitým ukazatelem je označení vodotěsnosti na dýnku, kde jsou uvedeny MPa místo starších ATM)

2. mají indexy a ručky tohoto modelu luminiscenci? Nesvítí totiž ani náhodou. Tak já jen, jestli za to může temný šuplík, nebo jestli je to jinak, a abych zbytečně nečekal :-)

3. čím nejlépe vyleštit sklíčko?

4. jaká je reálná vodotěsnost těchto hodinek? Prostudoval jsem zde popis z originálního návodu a znám i nynější normované hodnoty,ale jde mi o to, zda fakt můžou na nějaké povrchové plavání ( i když by podle dnešní normy nemohly) nebo raději ne

5. úplně amtérský dotaz nakonec: jaké nářadí potřebuju, abych odšrouboval dýnko a nic nezmršil?

Takže momentálně šly PAM i Zenithy do poličky a já si užívám tuhle nostalgii.

Pokud pro mě bude mít jakoukoliv radu, co s nimi (ne)dělat, tak za ni budu rád.

Díky

Michal

post-20760-0-04448200-1377080133_thumb.jpegpost-20760-0-55571100-1377080145_thumb.jpegpost-20760-0-64267900-1377080154_thumb.jpegpost-20760-0-11527200-1377080165_thumb.jpegpost-20760-0-98575600-1377080174_thumb.jpegpost-20760-0-75292600-1377080186_thumb.jpegpost-20760-0-07315900-1377080199_thumb.jpegpost-20760-0-78514600-1377080217_thumb.jpegpost-20760-0-14581700-1377080228_thumb.jpegpost-20760-0-76209800-1377080238_thumb.jpegpost-20760-0-81890200-1377080248_thumb.jpeg

Upraveno uživatelem michalval
Odesláno

Hmm, moc pěkné. Mě se ta humberta moc nelíbí, ale jsou v pěkném stavu a když jsou z rodiny, tak to těší dvojnásob...

...odloží hodinky za desetitisíce a vezme si na ruku za pár stovek... :lol2:

Odesláno (upraveno)

1) Myslím, že Humberta se začaly dělat první polovině osmdesátých let. Nejmladší kousek mám z roku 1989, ale určitě se Sporty prodávaly ještě začátkem devadesátých let.

2) Pokud je mi známo, tak Humberta se s luminescencí nedělaly

3) Sklíčko přeleštíš spíše na mokro smirkem zrnitost 1500 - 2000, hrubší nemá ve tvém případě smysl. Ve finále přeleštíš nějakou jemnou zubní pastou nebo Polywatchem. Operace cca na 15 až 20.minut. Na Chronomagu pár návodů bude. Každný má už svůj technologický postup, který se může od mého lišit. :)

Pokud jdou + - do minuty denně, tak bych se ve strojku nevrtal.

4) Teoreticky by hodinky vodotěsné být měly. Ale kdo ví v jakém stavu je těsnéní korunky a dýnka. Na to by asi odpověděl Honza.Manta, ten se Sportama koupe i ve slaném moři.

5) Otvírat nejlépe klíčem na to určeným. Já jsem prase a otvírám hodinky s šroubovacím dýnkem elektrikářkými kleštěmi. Ještě se mi nestalo, že bych něco neotevřel, nebo zničil.

Jinak moc hezké Sportky. Můj otec měl ty samé, ale nemůže je najít. Tak jsem mu poskládal nové :cool02:

Upraveno uživatelem Jeronimo
Odesláno
  V 21. 8. 2013 v 10:25, Ondrej71 napsal:

To pouzdro vypada skvele, fakt jako nove :)  , gratulace k peknemu kousku

Děkuji.

V 21. 8. 2013 v 10:59, Wanderer napsal:

...odloží hodinky za desetitisíce a vezme si na ruku za pár stovek... :lol2:

..vždyť to je ta pravá Chronomagořina, ne ? Nosím je se stejnou radostí jako ty drahý švýcary  :cool02:  :P

V 21. 8. 2013 v 11:06, Jeronimo napsal:

1) Myslím, že Humberta se začaly dělat první polovině osmdesátých let. Nejmladší kousek mám z roku 1989, ale určitě se Sporty prodávaly ještě začátkem devadesátých let.

2) Pokud je mi známo, tak Humberta se s luminescencí nedělaly

3) Sklíčko přeleštíš spíše na mokro smirkem zrnitost 1500 - 2000, hrubší nemá ve tvém případě smysl. Ve finále přeleštíš nějakou jemnou zubní pastou nebo Polywatchem. Operace cca na 15 až 20.minut. Na Chronomagu pár návodů bude. Každný má už svůj technologický postup, který se může od mého lišit. :)

Pokud jdou + - do minuty denně, tak bych se ve strojku nevrtal.

4) Teoreticky by hodinky vodotěsné být měly. Ale kdo ví v jakém stavu je těsnéní korunky a dýnka. Na to by asi odpověděl Honza.Manta, ten se Sportama koupe i ve slaném moři.

5) Otvírat nejlépe klíčem na to určeným. Já jsem prase a otvírám hodinky s šroubovacím dýnkem elektrikářkými kleštěmi. Ještě se mi nestalo, že bych něco neotevřel, nebo zničil.

Jinak moc hezké Sportky. Můj otec měl ty samé, ale nemůže je najít. Tak jsem mu poskládal nové :cool02:

Děkuji za rady.

Odesláno

Pouzdro je neuvěřitelný :lol2: Gratulace. Do vody určitě ne, čas pracuje proti jakýkoliv WR.

Odesláno
  V 21. 8. 2013 v 11:06, Jeronimo napsal:

...

Já taky, ale asi jiná odrůda. Já na to používám starou šupléru.

Odesláno
  V 21. 8. 2013 v 12:00, JHonza napsal:

Já taky, ale asi jiná odrůda. Já na to používám starou šupléru.

Taky jsem otvíral hodinky se starou šuplérou, ale když je dýnko opravdu zarvané a zarostené, tak jsem ho neotevřel.

Odesláno

Šupléra je opravdu osvědčená protože dnes je tolik pouzder a na některé se člověk nedostane ničím jiným. Každopádně doporučuji se na veškeré otevírání vy......t. Škoda poničení pouzdra.

Odesláno

Jednoducho sa dá vyrobiť otvárač z plechového pásu cca 2x5 cm,  hr. 1,5 - 2,0 mm.

Stačí tam pilnikom vypíliť prebytočný materiál a ponechať 2 výstupky, ktoré zapadnú do výrezov v dienku.

Odesláno

Za mě - parádní kousek s rodinným příběhem - šup s ním k hodináři na čistku strojku a skla (když už tam budou, tak co by ses s tím patlal) a máš nádherné hodinky do sbírky i na ruku  :clap:

Odesláno (upraveno)
  V 21. 8. 2013 v 15:19, Jafurak napsal:

Jednoducho sa dá vyrobiť otvárač z plechového pásu cca 2x5 cm,  hr. 1,5 - 2,0 mm.

Stačí tam pilnikom vypíliť prebytočný materiál a ponechať 2 výstupky, ktoré zapadnú do výrezov v dienku.

Máš pravdu, ale šupléra a kleště jsou universální na většinu typů a rozměrů... :bag:   On i profi klíč se může smeknout a nadělat paseku.

Edit: Pokud se jedná o rodinou památku a nemáš zkušenosti (nechci tě podceňovat), raději svěř hodinky odborníkovi... Jak doporučuje gougy.

Upraveno uživatelem Jeronimo
Odesláno

Kluci, děkuji moc za rady...

Asi to dám přecijen hodináři na vyčištení, ať vydrží o generaci dál. Přecijen jdou při natahování trochu ztuha.

Odesláno
  V 21. 8. 2013 v 19:16, michalval napsal:

Kluci, děkuji moc za rady...

Asi to dám přecijen hodináři na vyčištení, ať vydrží o generaci dál. Přecijen jdou při natahování trochu ztuha.

Dobře děláš, tady nemá cenu šetřit pár stovek. :cool02:

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...