andiem Odesláno 12. září 2013 Nahlásit Odesláno 12. září 2013 Vazeni, jak uz asi vite, odnedavna mi rikaji "pane" IWC Mark 11, tak jsem o nich na cetne zadosti pripravil kratky pokec. Specifikaci vydalo britske MoD pod c. 6B/346 a pozadovalo, dodani vysoce presnych naramkovych hodinek, vhodnych pro astronavigaci. Zadani splnili dva vyrobci - IWC a Jaegel Le Coultre a dodavky zacaly v roce 1949. Krome RAF byly hodniky pouzivany i v RAAF a v letectvu Jizni Afriky, pricemz k jejich vyrazeni doslo az zacatkem osmdesatych let. Na netu je k nim docela hodne informaci, tak to tu nabudu zbytecne opakovat a vrhnu se primo na "muj" kousek. Jsou z roku 1952 a jeste i po vice nez 60 letech funguji v ramci specifikace a po tydnu pri dennim noseni (vcetne spanku) se konstantne zpozduji o 9-10 sekund za den. Mereni v polohach (s jedinou vyjimkou) pri pokojove teplote taky skvele, a to: - cifernik nahoru - 0s(!),- cifernik dolu - -5s,- 3 nahoru -9s,- 6 nahoru - -25s,- 9 nahoru -4s a- 12 nahoru -9s; jak je videt, s vyjimkou polohy "sestkou nahoru" by porad vyhovovaly pozadavkum 6B/346... :-) Hodinky se dodavaly na "Bonklip" tahu. Tento je sice, podle meho nazoru, jeden z nejhnusnejsich, co jsem kdy videl :-), ale na druhou stranu mu nelze uprit jednoznacnou prakticnost - lze jej, bez nutnosti vybirani clanku, upravit prakticky na jakoukoli velikost (prumer) ruky. Alternativne pak specifikace 6B/346 povolovala i pouziti nylonoveho remenu ("NATO", resp. pre-NATO), tyto ale pri pozaru zvysovaly riziko popaleni pilota. A aby byl vycet uplny, Mark 11 pouzivane v RAAF, byly pouzivany i s nylonovymi remeny podle americkych specifikaci (jeden pruh, nylonove oko na prevleceni pasku). Jejich shaneni nakonec nebylo az tak tezke a skoncil jsem u nakupu z hodinarstvi v UK. Z casu na cas se objevi na eBay, nicmene z tech kousku, ktere jsem tam za temer rok zahledl, byl kazdy skladackou... Dalsim dobrym zdrojem je pak MWRF, prodavajici tam ale jsou spise mimo EU a pokud si je nechate poslat postou, tak pak mate opruz s DPH (a mozna i clem) a uz i tak drahy nakup se vam poradne prodrazi... Dost kecu, nejake fotky: 1) specifikace Mk. 11 (stazeno z netu),2) zadni dynko a certifikat z IWC,3) Mk. 11 na olivove zelenem remenu (pre-NATO)4) Mk. 11 na sedem NATO (opravdu to je Admiralty Grey, ne cerna) a5) Mk. 11 na Bonklip-u Hezky den vsem! Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
Vlcak Odesláno 12. září 2013 Nahlásit Odesláno 12. září 2013 Wow, krásné hodinky, parádní kus historie.
Honza.manta Odesláno 12. září 2013 Nahlásit Odesláno 12. září 2013 Rozhodně pěkný úlovek - gratuluji!
Gordon Odesláno 12. září 2013 Nahlásit Odesláno 12. září 2013 Skvělé! Vždycky se mi líbily, vlastně už od té doby, co jsem je objevil prostřednictví Mark XV.
steel Odesláno 12. září 2013 Nahlásit Odesláno 12. září 2013 (upraveno) Perfektni !!!! Jedny z ikonickych kousku, ten Bonklip je fakt hnusnej neco jako JB champion na speedech ... Upraveno 12. září 2013 uživatelem steel
michalval Odesláno 12. září 2013 Nahlásit Odesláno 12. září 2013 Moc pěkné, gratuluju. A ta přesnost, taky výborná...
Hasňa Odesláno 12. září 2013 Nahlásit Odesláno 12. září 2013 Legenda na foru, to je vzdycky dobra zprava. Gratuluji.
palom Odesláno 12. září 2013 Nahlásit Odesláno 12. září 2013 nadhera, dokonca ani NATO ma az tolko neirituje. gratulujem k peknemu kusku
michalval Odesláno 12. září 2013 Nahlásit Odesláno 12. září 2013 (upraveno) Hodně mi připomínají tvarem pouzdra vintážní inženýry. Je to podobnost čistě nebo je možné, že se z těchhle Tvých vyvinuly? Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Zdroj: watchuseek.com Upraveno 12. září 2013 uživatelem michalval
Hasňa Odesláno 12. září 2013 Nahlásit Odesláno 12. září 2013 To neni tak uplne mimo misu. Takzvane antimagneticke momenty hodinkove historie jsou: 1933 Tissot Antimagnetique - prvni velkoseriove antimagneticke naramkove hodinky1948 IWC Schaffhausen Pilot's Watch Mark 11 - hodinky pro RAF piloty, ktere zavedly soft iron inner cage1955 IWC ingenieur - zavedly vnitrni stineni mimo vojenstvi, tedy na civilni trh1956 Rolex Milgauss - taky maji vnitrni stineni, propagovane jako hodinky pro maniky v nove otevrenem CERN1989 IWC Ingenieur 500,000 A/m - pouzivaly neferiticke materialyaby odolaly magnetizmu daleko vetsimu, nez byvalo zvykem, zmena vzhledu pouzdra by GG2007 Rolex milgauss revived - nove Milgaussky s odolnosti 1,000 gauss2013 Omega Seamaster Aqua Terra 15,000 - Omega prisla s hodinkama s odolnosti 15,000 gauss Takzed jista naslednost tam je. Nicmene spise v technologii, vzhledove i zarazenim v portfoliu jsou Ingy od zacatku svebytny, samostatny model, ktere s pilotkama nemaji nic spolecneho.
andiem Odesláno 27. září 2013 Autor Nahlásit Odesláno 27. září 2013 Diky vsem panove... pokud jde o tu odolnost vuci magnetismu, tak je to presne jak pise Hasna - i kdyz uz byly antimagneticke hodinky i predtim, Mk 11 byly prvni, ktere byly "od zakladu" navrzeny jako antimagneticke - cifr, zadni vicko (pod dynkem) a obal strojku byly podle specifikace z mekkeho zeleza a tvorily vlastne antimagnetickou klec, ve ktere byl ulozen strojek. Pro ty, co umite anglicky, je o tom docela dobry clanek (i fotky) zde: http://timefliers.wordpress.com/2013/02/20/the-uk-ministry-of-defence-6b346-mk-11-navigators-wristwatch/ (i kdyz se v nem pise o JLC a ne IWC)
kuncák7 Odesláno 27. září 2013 Nahlásit Odesláno 27. září 2013 Parádní kousek, parádní počtení, pro tebe parádní zážitek ( shánění, ladění ). Padá mě čelist a gratuluju k "úlovku".
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se