Berbatow Odesláno 26. prosince 2013 Nahlásit Odesláno 26. prosince 2013 Zdravím všechny přítomné, dostali jsme od babiček peníze pro naše potomky a máme jim založit stavebko.Nemá někdo aktuálně nějaké čerstvé zkušenosti?Pro syna (momentálně na VŠ) potřebuji založit spoření, akorát nevím jaké budou jeho priority, jestli bude chtít překlenovací úvěr, nebo jenom peníze na konci.Na webu jsem našel nějaké srovnání, ale vzhledem k tomu, že nevíme co bude v budoucnu chtít, potřebuji tip od někoho zkušeného, třeba od Patrika. Díky a hezké svátky všem
Patrik Odesláno 27. prosince 2013 Nahlásit Odesláno 27. prosince 2013 Stavebko má jednu velkou nevýhodu - poplatky. Nevyplatí se tak u příležitostných a malých vkladů, kdy značnou část zhodnocení (při velmi malých vkladech i více než celé zhodnocení) požerou poplatky.Počítej s poplatkem za uzavření ve výši 1 % z cílové částky (i když Wüstenrot u spoření Kamarád by žádný účtovat neměl, ale nevím, jestli neplatí jen přes Internet a pak mám známého v Raifce, co umí stavebko uzavřít i bez poplatku) a dále poplatky za roční vedení, což může být i několik set korun. Dále může být problémem vázací doba 6 let, zejména pro toho vysokoškoláka, který ty peníze může potřebovat velmi brzy (např. na zahraniční stáž). Osobně nejsem ani příznivcem toho, uzavírat smlouvy na jméno potomka, peníze jsou totiž jednou pro vždy jeho a nemáš možnost ovlivnit, na co je použije. Pokud je vybereš před jeho 18. narozeniami může je i po letech požadovat zpět http://www.mesec.cz/clanky/stavebni-sporitelna-a-rodic-prohrali-soud-s-nezletilou/. Navíc stavební spořitelny nyní začínají s výběrem prostředků ze smluv osob mladších 18 let dělat celkem "ofuky" a u větších částek vyžadují i svolení soudu (neoficiálně jsem slyšel, že od 300 000 Kč, ale je to vždy na rozhodnutí dané stavební spořitelny). Pokud se přece jen rozhodneš do toho jít a máš v úmyslu vkládat dostatečně vysoké částky (chtělo by to těch 20 000 Kč ročně), tak proč ne, ideálně vložit těch 20 000 Kč ještě do konce roku, aby za ně dostal státní podporu. Pokud máš jen zlomek této částky, uzavřel bych smlouvu až příští rok, protože ušetříš jeden roční poplatek za vedení smlouvy (který bys musel zaplatit, pokud bys to uzavřel ještě v tomto roce) a během roku máš šanci naspořit větší částku, abys dostal patřičnou státní podporu. Tuhle variantu bych ale volil spíše pro to mladší dítko, ideálně kdyby mu bylo tak 10-12 let. Pro mladší je to na moc dlouho (do 18), starší zase bude mít "zabetonované" peníze v momentě, kdy je možná bude potřebovat (třeba na nějaký ten zahraniční pobyt). Já bych se spíše přikláněl k spořicímu účtu (na tvoje jméno), kam bys ukládal peníze pro děti a měl je tak stále pod kontrolou a sám určoval, kdy jim je vyplatíš, případně na co budeš výplatu vázat (dokončení studia, použití peněz na tebou schválený účel). Bohužel úrokové sazby spořicích účtů jsou momentálně tragické, ty lepší (ING, Wüstenrot, Equa, Air Bank) se pohybují mezi 1 a 1,3 %, pokud nechceš neustále zkoumat kdo zrovna má o jednu desetinu lepší úrok, tak jdi do Air Bank, ta jejich garance TOP3 je docela dobrá. Snad ještě Evropsko-ruská banka, ta má 2,05 % u účtu s roční výpovědní lhůtou (předčasný výběr je za 0,5 %). Oproti termínovanému vkladu se dá přivkládat a pokuta za předčasný výběr je jen z vybírané částky, nikoliv z celého vkladu.
zviry Odesláno 4. ledna 2014 Nahlásit Odesláno 4. ledna 2014 Mám 2 měsíčního syna a udělal jsem mu stavebko u Wustenrotu (20k ročně) říkám si, že za 3x6 let (když bude vše OK) dostane přes 500k a snad to bude k něčemu dobrý. Chci mu taky nějak spořit - školné, kapesné, prostě ty větší výdaje co mě v budoucnu čekají a nějak jsem zatím nic nevymyslel. Spořící účet je fajn, ale nenašlo by se něco lepšího?
tmoris Odesláno 4. ledna 2014 Nahlásit Odesláno 4. ledna 2014 naslo. dej 20k rocne do akcii googlu a bud za tech zminenych 18 let velmi mile prekvapen.. ve srovnani s tvym ocekavanim na urovni 2% rocne, to bude velmi pravdepodobne na zcela jinem levelu..
African Odesláno 4. ledna 2014 Nahlásit Odesláno 4. ledna 2014 Zviry mu těch 500k ale opravdu dá, ale ty můžeš být ten, který děcku bude v osmnácti vysvětlovat, proč google zkrachoval Ohledně spoření pro děcko mě to připadne jako velký risk nějáké akcie" Pokud akcie ke spoření, tak klidně"naslo. dej 20k rocne do akcii googlu a bud za tech zminenych 18 let velmi mile prekvapen.. ve srovnani s tvym ocekavanim na urovni 2% rocne, to bude velmi pravdepodobne na zcela jinem levelu..
Josef01 Odesláno 4. ledna 2014 Nahlásit Odesláno 4. ledna 2014 Berbatow: Kup vintážní Rolexy za zajímavou cenu a za 20 let bude potomek překvapen
tmoris Odesláno 4. ledna 2014 Nahlásit Odesláno 4. ledna 2014 Zviry mu těch 500k ale opravdu dá, ale ty můžeš být ten, který děcku bude v osmnácti vysvětlovat, proč google zkrachoval Ohledně spoření pro děcko mě to připadne jako velký risk nějáké akcie" Pokud akcie ke spoření, tak klidně" zkus pohledat vynosy za poslednich 20-50 let u "jistych" statnich vkladu a burzy a budes hodne prekvapen
African Odesláno 4. ledna 2014 Nahlásit Odesláno 4. ledna 2014 V tady tom kšeftě není nic jistého, a pro děcka hledám pouze jistoty Až vyrostou, ať si koupí klidně akcie Nokie, bude to plně jejich věc, jen doufám, že je napadne něco rozumnějšího, já prostě v akcie a burzu nevěřím, ale zároveň je pravda, že jim moc ani nerozumím, není prostě zájem"zkus pohledat vynosy za poslednich 20-50 let u "jistych" statnich vkladu a burzy a budes hodne prekvapen
tmoris Odesláno 4. ledna 2014 Nahlásit Odesláno 4. ledna 2014 to je prave na tom ta krasa, jak je to v stredne a dlouhem horizontu tutovka ve srovnani s cimkoliv jinym. jinak zrovna nokia byla jedna z prijemnych kratkodobych zpestreni (~ 75%)
tmoris Odesláno 4. ledna 2014 Nahlásit Odesláno 4. ledna 2014 ale jinak samozrejme se i celkem dost toho nepodari, dulezite je umet vcas vystoupit z toho spatneho a zustat dost dlouho v tom dobrem. ale podstatou jsou dlouhe investice, nic kratkeho prakticky nema smysl, pokud u toho clovek nesedi 24/7
zviry Odesláno 5. ledna 2014 Nahlásit Odesláno 5. ledna 2014 Jak píše African, akcie a burza není pro mě. Otec v tom jede už mnoho let a nemůže říct že by to byla nějaká jistota... prý Pepsi nebo Coca Cola je z dlouhodobého horizontu zajímavá.
zviry Odesláno 5. ledna 2014 Nahlásit Odesláno 5. ledna 2014 A co se týče Googlu, dělám s Microsoftem a nemůžu říci že bych tam viděl dlouhodobou jistotu (u obou).
IzTaPa Odesláno 5. ledna 2014 Nahlásit Odesláno 5. ledna 2014 (upraveno) Investovat do jedne jedine firmy je ponekud riskantni. Pokud uz akcie, pak neco na zpusob BRK.A... To mi pripomina jeden vtip: Dva akcionari na valne hromade Bershire:(1) when did you get in?(2) at fourty(1) fourty thousand?(2) no fourty dollars Ti co znaji Bershire, pochopi v dlouhodobem horizontu (10+ let) bych se nebal ani cennych kovu (at uz primo nebo pres fond s akcemi dulnich/zpracovatelskych spolecnosti) nebo 'utilities' (pres fond s akciemi spolecnosti, co obhospodaruji dodavky vody/plynu/svoz odpadu atd.). podle me tyto budou vzdy nad trhem a nad vynosem stavebniho sporeni. Upraveno 5. ledna 2014 uživatelem IzTaPa
tmoris Odesláno 5. ledna 2014 Nahlásit Odesláno 5. ledna 2014 iztapa: jo dobrej zviry: msft je skutecne otazne, o pravdivosti meho tvrzeni u goog se muzeme pobavit za 10-20 let
jartop Odesláno 5. ledna 2014 Nahlásit Odesláno 5. ledna 2014 Hele hosi... Kdyz tomu neozumite a nemate cas to resit, tak to na hrani s akciemi moc neni. Klidne to valte do stavebka (ale pozor na to, na koho bude napsano - st. sporitelny budou vyzadovat souhlas soudu, takze penize z uctu sporeni bez souhlasu nevyberes). Dalsi moznosti jsou podilove fondy. Je to slusny horizont a s litrem mesicne uz to nejake prachy hodi (vynos nedanen a nejsi nicim vazan)...
bandicoot Odesláno 5. ledna 2014 Nahlásit Odesláno 5. ledna 2014 (upraveno) Opatrovnický soud je takový opruz, že stavebky mají nastavený limit, kdy jdou do rizika výplaty pouze s podpisy rodičů a nikoliv s rozhodnutím soudu. Při platbě 20k ročně krát šest let, plus podpora, plus úroky to většinou k tomu limitu nedosáhne. Riziko této investice je i v tom, že spratek připadnou výplatu zpět k rodiči napadne sám. Vím o případu, kdy spratek byl na přes držku a odnesl to rodič pomalu nezákonným obohacením, přestože prokazatelně spořil právě ten rodič. Ale je to zejména v obdobích, kdy majitel smlouvy dosáhne zletilosti v průběhu spoření. U malých děti to nehrozí. Upraveno 5. ledna 2014 uživatelem bandicoot
Návštěvník YPO Odesláno 5. ledna 2014 Nahlásit Odesláno 5. ledna 2014 spoření harantům je komunistickej přežitek
Josef01 Odesláno 5. ledna 2014 Nahlásit Odesláno 5. ledna 2014 Na druhou stranu si spousta lidí dělá ze státu (potažmo z našich daní) dojnou krávu a jeden člověk spoří na několik účtů prostřednictvím svých dětí, příbuzných apod. myslím, že takto to nikdy nebylo zamýšleno a měla to být na začátku stavební podpora. Přijde mi to podobné, jako když platím ročně 10 tisíc za to, že někdo byl šikovný a postavil si sluneční elektrárnu.
bandicoot Odesláno 5. ledna 2014 Nahlásit Odesláno 5. ledna 2014 (upraveno) @Josef01: díky pěti lidem, kteří spoří 200k, šestý člověk dostane mega úvěr. Upraveno 5. ledna 2014 uživatelem bandicoot
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se