Jump to content

Recommended Posts

Posted

Nějak mi dochází fantazie a potřebuju poradit. Jak v seznamu různých čísel (několik tisíc) najít, jestli se některé nevyskytuje víckrát? Samozřejmě mě napadlo číst to sekvenčně a porovnávat každé s každým, ale připadá mi to příliš pomalé a neefektivní. Není na to v Excelu nějaká funkce?

Posted

Hm... já bych to asi vyexportoval do nějaký databáze databáze a pak to udělal nějakým selectem...

Jsem Ti asi moc nepomohl, co ? sad.gif

Posted

Možná tam nějaká funkce je, ale mě baví na to vždycky přijít sám s tím základem, co umím.

Takže:

setřídit

do druhého sloupce dát rozdíl čísla vlevo od čísla vlevo a nahoře

Podmíněné formátování druhého sloupce nastavit tak, že když bude hodnota rovna nule, vyčervení to buňku.

No a pak to bude vidět hned!

:-D HA!

Posted

Hm, vlastně... víš, co by to mělo být za číslo? Možná by to mohlo nějak jít přes automatický filtr.

Nevím. Jsou to výrobní čísla a nesmí se opakovat. Bohužel člověk je tvor omylný a občas něco uteče. A to mám právě najít. Je to textový soubor s pevnou délkou věty, který se u zákazníka importuje do databáze. Obsahuje více údajů a dva z nich jsou výrobní číslo výrobce a evidenční číslo zákazníka. Tam se nesmí vyskytovat duplicita. Takže někam načíst, otestovat, vypsat duplicitní hodnoty a šup na další soubor smile.gif Co je dál mě nezajímá, asi opravit a splnit zákazníkovi každé přání biggrin.gif

Posted

Podívej se do helpu na funkci FREQUENCY(), případně sem:http://support.microsoft.com/kb/213889

Můj excel funkci FREQUENCY() nemá. PS: toho, kdo přeložil funkce v excelu do češtiny bych zastřelil nebo aspoň donutil nosit dvoje čínské lolexy biggrin.gif

Že by četnosti?

Posted

Hm... já bych to asi vyexportoval do nějaký databáze databáze a pak to udělal nějakým selectem...

Jsem Ti asi moc nepomohl, co ? sad.gif

Vypadá to, že se tomu asi nevyhnu. Tak jdu vzpomínat smile.gif

Posted

V Excelu2007 jsou na to přímo funkce - ikonky, něco jako "Data - Odebrat stejné". Porovnávám si tím databáze zákazníků, abych pak někomu neposílal mejl vícekrát.

Posted

A takhle OCR rozpoznávání čísel vyražených v oceli, přestříkaných barvou a na povrchu koule by někdo neměl? Pokud možno přenosný. biggrin.gif Nějak moc intenzivně dneska pracuji smile.gif

Posted

To co popisoval Jeremy funguje, používám něco podobného.

Důležité je nechat data seřadit. Pak viz. obrázky a myslím, že je to jasné.

Stačí pak použít např. automatický filtr..

První obrázek je náhled vzorců, ve dvou řádcích pod sebou se vždy porovnávají stejné řádky, v dalším sloupci je to o jeden řádek posunuto.

Pokud se vytvoří vzorce v prvních dvou řádcích, do ostatních je lze pak kopírovat, Excel pochopí správně, jaké vzorce má vložit.

Posted

To co popisoval Jeremy funguje, používám něco podobného.

Důležité je nechat data seřadit. Pak viz. obrázky a myslím, že je to jasné.

Stačí pak použít např. automatický filtr..

První obrázek je náhled vzorců, ve dvou řádcích pod sebou se vždy porovnávají stejné řádky, v dalším sloupci je to o jeden řádek posunuto.

Pokud se vytvoří vzorce v prvních dvou řádcích, do ostatních je lze pak kopírovat, Excel pochopí správně, jaké vzorce má vložit.

Dík, to je ono.

Posted

Proč to děláte tak složitě? Není potřeba nic řadit, v jenom sloupci mám řadu čísel, do vedlešího sloupce stačí dát funkci COUNTIF a pak vyfiltrovat vše co není rovno 1. Záležitost na maximálně 3 sekundy.

Posted

Proč to děláte tak složitě? Není potřeba nic řadit, v jenom sloupci mám řadu čísel, do vedlešího sloupce stačí dát funkci COUNTIF a pak vyfiltrovat vše co není rovno 1. Záležitost na maximálně 3 sekundy.

To bude tím, že funkci COUNTIF neznáme smile.gif

Ale co když neví, které číslo se opakuje, pokud koukám na fci, tak musím nějak definovat kritérium.

Posted

To bude tím, že funkci COUNTIF neznáme smile.gif

Ale co když neví, které číslo se opakuje, pokud koukám na fci, tak musím nějak definovat kritérium.

Tedy ještě jednou pro ty pomalu chápavé:

ve sloupci A (řekněme v buňkách A2:A10000) mám seznam čísel. Nevím jestli jsou všechna jedinečná, nebo jestli se tam něco neopakuje. Zjistím to jednoduše tak, že do sloupce B dám funkci COUNTIF. Praktický postup je:

1. do buňky B2 dám funkci. Ve výsledku by měla vypadat takto =COUNTIF(A:A;A2) a měla by vrátit hodnoutu 1, pokud to číslo je v celém seznamu pouze jednou, 2 pokud je tam 2x, 3 pokud je tam 3x... atd.

2. Tuto funkci zkopíruju dolů na konec seznamu, tedy až do buňky B10000 (nejrychleji se to udělá tak, že když stojím v té buňce B2, dvakrát poklepu na pravý dolní roh té buňky; funkce se mi zkopíruje až dolů po celé délce vyplněné oblasti ve sloupci A).

3. Zapnu automatický filtr.

4. Vyfiltruju vše co ve sloupci B není rovno 1. Ve výsledku vidím všechna čísla, která tam jsou vícekrát a vidím i kolikrát tam jsou.

Není potřeba nic řadit. Toto je opravdu nejrychlejší a nejelegantnější postup v Excelu a měl by zabrat asi 3 sekundy času.

Posted

pěkné, pěkné, za nechápavé děkuji, zase jedna užitečná funkce