alt Odesláno 13. června 2007 Nahlásit Odesláno 13. června 2007 JJ napsal: No můžeme se na to dívat také tak, že remake s tuctovým ETA strojkem stojí 55.000 a tím pádem originální Orlík za 40kKč zase tak drahý není. Svata pravda...
tictackate Odesláno 13. června 2007 Nahlásit Odesláno 13. června 2007 panove, mnoho namluveno ale stale zadna fotka........................
Luk Odesláno 14. června 2007 Nahlásit Odesláno 14. června 2007 Tak než se to klukům povede, tak alespoň něco z mého archívu na podívání.
Churchill Odesláno 15. června 2008 Nahlásit Odesláno 15. června 2008 Ta radioaktivní barva na ciferníku pořád ještě ve tmě svítí, nebo už ne?
Gorg Odesláno 23. června 2008 Nahlásit Odesláno 23. června 2008 Chtěl jsem se zeptat, jak se vyrábělo to nerez pouzdro na starej orlík? Vyráběl to pouzdro tehdy PRIM? Na to musela být na tu dobu celkem vymakná frézka, nebo se pletu?
accutron Odesláno 23. června 2008 Nahlásit Odesláno 23. června 2008 Gorg napsal: Chtěl jsem se zeptat, jak se vyrábělo to nerez pouzdro na starej orlík? Vyráběl to pouzdro tehdy PRIM? Na to musela být na tu dobu celkem vymakná frézka, nebo se pletu? Pouzdro se vyrábělo odděleně od běžné výroby v nástrojárně a pokud vím , tak na standardních universálních strojích. Montáž pak v pokusné dílně, opět mimo běžný provoz.
Gorg Odesláno 23. června 2008 Nahlásit Odesláno 23. června 2008 (upraveno) accutron napsal: Pouzdro se vyrábělo odděleně od běžné výroby v nástrojárně a pokud vím , tak na standardních universálních strojích. Montáž pak v pokusné dílně, opět mimo běžný provoz. Díky za info Accutrone...je to info od povolaného a to se cení Přidám ještě hloupý dotaz...pochopil jsem správně, že hlavním důvodem pro výrobu mosazných pouzder byla jejich levnější výroba a "snadnost" galvanického pokovení? Jinými slovy, proč se v nerezu tehdy nevyráběla některá celá řada hodinek jako např. "účelový orlík"...Např. dražší SPORT I v nerezu? Vím, že byla i řada pro potápěče, ale myslel jsem civilní verzi... Je pro to nějaké selské vysvětlení? Asi hloupý dotaz, ale ať mám jasno Díky. Upraveno 23. června 2008 uživatelem Gorg
accutron Odesláno 23. června 2008 Nahlásit Odesláno 23. června 2008 Gorg napsal: Díky za info Accutrone...je to info od povolaného a to se cení Přidám ještě hloupý dotaz...pochopil jsem správně, že hlavním důvodem pro výrobu mosazných pouzder byla jejich levnější výroba a "snadnost" galvanického pokovení? Jinými slovy, proč se v nerezu tehdy nevyráběla některá celá řada hodinek jako např. "účelový orlík"...Např. dražší SPORT I v nerezu? Vím, že byla i řada pro potápěče, ale myslel jsem civilní verzi... Je pro to nějaké selské vysvětlení? Asi hloupý dotaz, ale ať mám jasno Díky. Mosaz se mnohem lépe obrábí než nerezová ocel a zároveň je snadnější dosáhnout na pouzdru zrcadlového lesku. K tomu se používají speciální soustružnické nože u kterých je břit vyroben z diamantu. Pokud chceš dosáhnout lesklého povrchu u nerezu, tak musíš leštit a leštit a leštit a .............. Navíc u pouder se leštění provádí v ruce nikoliv na nějakém automatu. Pouze ocelová dýnka se leští na automatickém karuselu .
Karlos Odesláno 23. června 2008 Nahlásit Odesláno 23. června 2008 (upraveno) Leštění nerez. pouzder se fakt dělá v ruce? Opravdu na to nejsou žádné automaty? Upraveno 23. června 2008 uživatelem Karlos
B.F.G. Odesláno 23. června 2008 Nahlásit Odesláno 23. června 2008 Karlos napsal: Leštění nerez. pouzder se fakt dělá v ruce? Opravdu na to nejsou žádné automaty? Fakt se to dělalo a pokud se to má vyleštit dobře tak se to tak dělá doposud.
bedan Odesláno 23. června 2008 Nahlásit Odesláno 23. června 2008 Karlos napsal: Leštění nerez. pouzder se fakt dělá v ruce? Opravdu na to nejsou žádné automaty? Dnes už na to existují technologie, sice ne zrovna levné ale zato produktivní a hlavně zachovávající ideálně geometrickou přesnost - žádné oleštěné hrany a podobně. Když budu hodný tak si tu mašinku taky pořídím (ne na pouzdra ale na leštění razníků při zachování ostré řezné hrany nebo s přesně definovaným zaoblením řezné hrany).
Karlos Odesláno 23. června 2008 Nahlásit Odesláno 23. června 2008 Aha. No a jak leští pouzdra třeba Číňani, nebo Japonci na hodinkách za pár dolarů? Jejich pouzdra vypadají pěkně, nestojí skoro nic a chrlí toho tisíce... vím že odbočuju od tématu, ale zajímá mě to.
VS Odesláno 23. června 2008 Nahlásit Odesláno 23. června 2008 (upraveno) Gorg napsal: Přidám ještě hloupý dotaz...pochopil jsem správně, že hlavním důvodem pro výrobu mosazných pouzder byla jejich levnější výroba a "snadnost" galvanického pokovení? Jinými slovy, proč se v nerezu tehdy nevyráběla některá celá řada hodinek jako např. "účelový orlík"...Např. dražší SPORT I v nerezu? Vím, že byla i řada pro potápěče, ale myslel jsem civilní verzi... Je pro to nějaké selské vysvětlení? Asi hloupý dotaz, ale ať mám jasno Díky. Mosazná pouzdra se vyráběla lisováním a okrajováním. Výsledný povrch nebylo třeba už leštit. No, seřadilo se to obráceně, ale snad se v tom vyznáš Upraveno 23. června 2008 uživatelem VS
CzechJoker Odesláno 23. června 2008 Nahlásit Odesláno 23. června 2008 Karlos napsal: Aha. No a jak leští pouzdra třeba Číňani, nebo Japonci na hodinkách za pár dolarů? Jejich pouzdra vypadají pěkně, nestojí skoro nic a chrlí toho tisíce... vím že odbočuju od tématu, ale zajímá mě to. Nejsou jenom pochromovaná? Já viděl jedny Bentime a podle toho, jak byly olezlý a co zespodu lezlo (krémový podklad) to na leštěnou nerez nevypadalo.
Gorg Odesláno 23. června 2008 Nahlásit Odesláno 23. června 2008 VS napsal: Mosazná pouzdra se vyráběla lisováním a okrajováním. Výsledný povrch nebylo třeba už leštit. No, seřadilo se to obráceně, ale snad se v tom vyznáš Hmm, děkuju za zajímavé materiály...pěkné počtení... Jen k sakru kde si vzal tyhle ručně psaný materiály? Doufám, že si to nepsal kvůli mně?
JJ Odesláno 23. června 2008 Nahlásit Odesláno 23. června 2008 Ví někdo, jak to opravdu bylo s odpružením setrvačky u Orlíků a jejich Cal 50? Před časem tu někdo tvrdil, že odpružena není setrvačka, ale stroj jako celek pomocí nějaké vložky. Na Lukových fotkách je vidět něco, co já jako lehce poučený laik považuji za Incabloc. Pokud je to tak, byly jím vybaveny pouze Orlíky, nebo se takováhle padesátka dostala i do jiných hodinek?
VS Odesláno 24. června 2008 Nahlásit Odesláno 24. června 2008 (upraveno) Gorg napsal: Hmm, děkuju za zajímavé materiály...pěkné počtení... Jen k sakru kde si vzal tyhle ručně psaný materiály? Doufám, že si to nepsal kvůli mně? Já jsem to určitě nepsal. Je to z knížky Technologie výroby náramkových hodinek Prim a je možné ji koupit na CD v Národním technickém muzeu. Moc zajímavé čtení, asi 360 stránek ručně psaného textu, výkresů a obrázků. Ono vyrábět hodinky komplet od pouzdra, přes kolečka, šroubky, ciferníky až po poslední pružinku ve stěžejce je docela kumšt. A sekalo se to ve statisících kusů. Lisovat nerezová pouzdra by asi s tehdejším vybavením nebylo možné. Určitě ne za přijatelné ceny. Mosaz je tvárné bláto, nerez je nejhorší možný materiál na tváření i opracování. Orlíky byly vojenská zakázka, tak tam peníze nahraly roli. Upraveno 24. června 2008 uživatelem VS
vana Odesláno 24. června 2008 Nahlásit Odesláno 24. června 2008 Gorg napsal: Hmm, děkuju za zajímavé materiály...pěkné počtení... Jen k sakru kde si vzal tyhle ručně psaný materiály? Doufám, že si to nepsal kvůli mně? Anebo ti můžu poslat svoje CD, kde je toho ještě mnohem víc
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se