Jump to content

Recommended Posts

Posted

Dlouho jsem chtel vyzkouset nejake hodinky, ktere typove vychazi z legendarnich vojenskych Benrus Type 1. Myslim ze tento typ hodinek zde na foru neni uplne casty, nevim jestli vubec nejake originalni Benrus Type 1 nebo Type 2 jsou na foru a ani predelavky od jinych firem se casto neobjevuji (pokud vubec).

Benrus je dnes jiz zanikly americky vyrobce hodinek, ktery dostal zakazku vyrobit hodinky dle armadnich specifikaci udajne primarne pro tajne operace CIA a Special Forces jednotek pusobicich ve vietnamske valce. 

Hodinky se vyrabely v 60. a 70. letech a mely byt bez jakehokoliv oznaceni... Nemely tedy zadne jmeno ani oznaceni modelu a dve ruzne verze ciferniku se rozlisuji jen jako Type 1 a Type 2. Hodinky mely mit na dynku pouze zakodovane seriove cislo. Z fotek u novejsich kusu ktere jsem nasel je na ciferniku ale uz mnohem vice informaci, viz foto. 

Hodinky se oficalne nikdy neprodavaly a patri dnes ke sberatelskym raritam...i vzhledem k tomu, ze vetsina z vyrobenych kusu byla nejspise doopravdy pouzivana a neni jednoduche nalezt zachovaly kus. NOS kusy bud neexistuji a nebo se pravdepdobne neobjevuji ve verejnych prodejich.

Images are visible only to registered users. Please register or sign in to enable full experience.

Images are visible only to registered users. Please register or sign in to enable full experience.

Oficialne dle armadnich specifikaci vyrabi dnes tento typ hodinek firma Marathon Watch, znama napr. potapecskymi modely TSAR

Hodinky jsou vyrabene v nekolika provedenich, pouzdro je z tvrzeneho plastu, narazuvzdorne, vodotesnost, quartz strojek, vysoka antimagneticka odolnost, tritiove osvetleni ciferniku a rucicek. Vse dle armadni specifikace MIL-PRF-46374G Type III, Class 1.

Z puvodnich modelu Type 1 a Type 2 vychazi dnes nekolik mensich vyrobcu. Na vrcholu pomysleho zebricku pravdepodobne stoji firma MKII se svymi modely Blackwater (dnes se jiz nevyrabi) a Paradive. Mezi dalsi vyrobce patri napr. britska firma Timefactors s modelem Precista PRS 18 a nebo take taiwanska firma Dagaz (10watches.com).

zdroj fotek internet

Ted uz se ale tedy dostavam k jiz zminene firme Dagaz. Kdo nekdy upravoval nejake Seiko, asi mu neni potreba firmu 10watches.com nejak predstavovat. Pro ostatni bych odkazal na interview s jednim ze zakladatelu na blogu wornandwound.com: Interview with Jake B of Dagaz Watches

Puvodne jsem shanel dlouho model Blackwater od firmy MKII. Bohuzel se nevyrabi jiz nekolik let, MKII vyrabi hodinky jen ve velmi malych seriich a kdyz se jednou za cas objevi na WUS, jsou vetsinou pryc v radu minut...a za ceny dosahujici tisic dolaru. Paradive (ktery je stale v aktualni nabidce firmy) jsem nakonec zavrhnul nejen z duvodu ceny, ale hlavne velikosti. Oproti Blackwater je Paradive model mnohem vetsi, silnejsi pouzdro, heliovy ventil, proste nic pro hubene zapesti. Na druhou stranu je k nim krasny originalni kovovy tah. Recenzi tohoto modelu si muzete precist napr. na Gearpartrol. 

Nyni uz konecne ale zpet k predstavovanym Dagaz Cav 1. 

Hodinky jsem koupil v pouzitem stavu, zhruba rok stare. Na WUS forech jsem zatim videl snad jen 3 kusy ktere mi vzdy utekly, minuly tyden jsem ale nahodne mrknul na eBay a objevil pouzity kus v dobrem stavu, jen par lehkych znamek noseni. 

Verze Cav 1 je no date verze vyrobena ve spolupraci a jako pocta 1. kavalerii vrtulnikove jednotky zname jako "Airmobile" nebo "Air Cav" pusobici ve vietnamskem konfliktu. Vyrabi se ve verzi s klasickou a oranzovou lumi. 

Dale se vyrabi jeste verze s datum, ktera nema na ciferniku ani dynku zadny odkaz na "Air Cav" a take se vyrabi ve dvouch provedeni lumi.

Hodinky maji relativne malou velikost: 39mm pres lunetu, 43 mm vcetne korunky. Safirove sklicko ma vnitrni antireflex. Detailni specifikace viz  web vyrobce

Kvalita zpracovani mi prijde bez vyhrad, obzvlaste pri uvazeni cenove hladiny. Co me vylozene prekvapilo je chod korunky....jeste jsem nemel zadne divery v cene do 500 dolaru, kde by nasazeni na zavit a sroubovani korunky pusobilo tak jiste a precizne. Myslim ze to vubec nema daleko k Rolex Submariner. 

Pouzity strojek je relativne nova Mioyta 9015. Mel jsem s timto strojkem jiz i jine hodinky a vzdy bez problemu. Prozatimni presnost vypada na +5 sekund za 24 hodin.

Lumi sviti opravdu hodne. Prvnich par vterin az neskutecne silne, staci hodinky otocit od slunicka do sebemensiho stinu a luneta a indexy sviti i za plneho denniho svetla. Po par vterinach sice vyrazne slabne, ale i tak sviti ve tme dostatecne silne. Vydrz do rana jsem zatim netestoval, doplnim pripadne pozdeji.

Par fotek:

Posted

pekne :) len skoda toho sajrajtu na ciferniku. ako by si hodnotil pohodlnost pri noseni? ja som vzdy vahal kupit taketo hranato asimetricke hodinky.

Posted

Mám rád, když si někdo nejdřív pořádně nastuduje příběh, vyhodnotí možnosti, promyšleně koupí a pak celý to vědění pošle dál. Díky moc a blahopřeju. :)

Jo a to dýnko je super!

Posted

Akurat vcera som na nich cumel na watchrecone a potom na webe u vyrobcu. Mockrat dik za recenziu, prave s tou korunkou/zavitom som bol skepticky. 

Este by som doplnil, ze USAF piloti regulerne fasuju tie Navigatory od Marathonu z kompozitu. Tak isto existovala este verzia vyraba tusim znackou Gallet s kovovymi puzdrami a cifernikom podobnym dnesnemu Marathonu (Tritium a potom trubice) s napisom ADANAC (Canada napisana opacne). 

Posted

pekne :) len skoda toho sajrajtu na ciferniku. ako by si hodnotil pohodlnost pri noseni? ja som vzdy vahal kupit taketo hranato asimetricke hodinky.

Janko souhlasim s tebou, uplne cisty cifernik i bez loga vyrobce by byl nejlepsi. Pohodlnost uplne normalni, asymetricnost je tak mala ze na ruce ji vubec necitis a vzhledem k velikosti 39mm a nijak nevystupujicimu dynku jsou celkove super pohodlne. 

A diky vsem za komentare.