Jump to content

Recommended Posts

Posted

Zdravím všechny hodinkové nadšence :) a podobně postižené :D

Už dlouho mně zajímá a chtěl bych se zeptat všech členů jak je to vlastně s heliovým ventilem u hodinek?-funkci chápu vyrovnání tlaku atd. ale jak je možné že hodinky některých značek s udávanou water resist 500M a více heliový ventil nemají a některé mají?Díky všem za odpověď :) 

Martin

Posted

Má význam jen při pobytu v prostředí s dýchací směsí s heliem, kde umožňuje prostup helia z pouzdra hodinek při dekompresi. 

Další možností řešení problému je konstrukce pouzdra a jeho utěsnění způsobem, který zamezí i prostupu helia. Takže, hodinky s vodotěsností X kilometrů heliový ventil mít nemusí. Nemusí mít ani pouzdro utěsněné proti heliu, jen potom jejich použití v prostředí s heliem není vhodné.

Posted

Diky za upozorneni ale odpověď na moji otazku proč u některých hodinek je HE ventil a u některých ne jsem teda nenašel a nebo blbě čtu;)

Odesláno z mého GT-I8530 pomocí Tapatalk 2

Posted

Diky Kubsone konečně trochu konkretnější odpověď:rolleyes:

Posted

Jenom mne zaraží fakt že např. Omegy za 60 a vice tis. mají HE ventil a např Laco Atacama kde je udávaná water resist 500M ten ventil nemaji a stoji třetinovou cenu;)Tak si říkám jestli to tam ti výrobci nedavají jen jako cool vychytávku:rolleyes:

Posted (edited)

Jenom mne zaraží fakt že např. Omegy za 60 a vice tis. mají HE ventil a např Laco Atacama kde je udávaná water resist 500M ten ventil nemaji a stoji třetinovou cenu;)Tak si říkám jestli to tam ti výrobci nedavají jen jako cool vychytávku:rolleyes:

Nikde ovsem neni napsane ze Laco jsou tesne vuci heliu, nebo jo ? Uz to psal Kubson, hodinky muzou byt vodetesne treba do 1000m, ale proti heliu ne a tim padem nevhodne k saturacnimu potapeni.

Edited by Alda
Posted

Tak si říkám jestli to tam ti výrobci nedavají jen jako cool vychytávku:rolleyes:

ale tak určitě, kolik lidí na světe to může reálně využít? je to podobné jako s tachymetrickou stupnicí, je na každém druhém chronografu, ale málokdo ji k něčemu skutečně použije.

Posted

Co je na tom tak těžkého pochopit. Je to jen designový prvek a další díra do pouzdra, kudy může natéct. Nic víc.

Posted

To s tou dirou navic to je fakt čim vice děr tím větší možnost zatečení:rolleyes:

Posted (edited)

Co je na tom tak těžkého pochopit. Je to jen designový prvek a další díra do pouzdra, kudy může natéct. Nic víc.

No, jen designovym prvkem bych to asi nenazyval, protoze v pripade vyuziti pri saturacnim potapeni je to prvek zcela funkcni. Spis bych ho nazval pro 99,9 % uzivatelu prvkem zcela zbytecnym :) Navic, jak rikas, dalsi zbytecna dira v pouzdre (zlate marinemastery :)) a taky je treba se o nej starat (servis)

Edited by Alda
Posted

Tak teď už to chápu že ten HE ventil je tam na to když se potápeč potápí do hloubek kde potřebuje směs s HE a něco z toho HE se při vydechování dostane/prostoupí do hodinek tak ten ventil budto automat nebo ručn? se vyrovná tlak při výstupu.Tak potom uvádět na hodinkách že vydrží hloubku třeba 1000M a nemají HE ventil je fakt ale to potom strací jakykoliv praktický smysl:rolleyes:Jenom taková parádička:D

Posted (edited)

Jenom pro parádu tech 1000m neni. Hodinky, ktere vydrzi takovy tlak maji hodne tluste sklo (4mm a vic), daleko pevnejsi konstrukci pouzdra a poradne tesneni, coz se hodi i pri jinych sportovnich a pracovnich aktivitach. Hodinky toho snesou proste vic, mohou se napr. lepe vyrovnat s rozdilem teplot, sklo je odolnejsi vuci narazu apod. Dobrym prikladem jsou Muhle Glashutte SAR Rescue-Timer, namorni hodinky, ktere snesou 100 ATM (testovane az na 250 ATM). Rozhodne nelze srovnavat s hodinkama do 100-200m.

Edited by Alda
Posted

Pelikan73: ..... Tak teď už to chápu že ten HE ventil je tam na to když se potápeč potápí do hloubek kde potřebuje směs s HE a něco z toho HE se při vydechování dostane/prostoupí do hodinek .....

Nechápeš. Zkus to ještě jednou, ale hlavně si přečti něco o saturačním potápění. Malá nápověda: potapěč při saturačním potápění není celý čas ve vodním prostředí, takže He se do hodinek dostává jinak a jindy. Nikoli při výdechu. Jak sis to vlastně představoval?

Posted

V souvislosti s vydechováním helia nemají hodinky žádnou specifickou funkci, k tomu dochází zcela nezávisle na typu a konstrukci hodinek. Hodinky jsou potápěči (ve většině případů) využívány pouze pro měření a odečet času.

Posted

Taky jsem si říkal že to bude asi pěkná blbost že se tam to HE do těch hodinek dostane při výdechu potápeče:rolleyes:to by musel snad mít hodinky neustale u huby a foukat do nich:Dale prečetl jsem si pouhý zlomek o saturačnim potápění a jsou to určité zákonitosti sycení těla plyny a je to teda věda kde se určitě nesmí nic podcenit

Posted

Taky jsem si říkal že to bude asi pěkná blbost že se tam to HE do těch hodinek dostane při výdechu potápeče:rolleyes:to by musel snad mít hodinky neustale u huby a foukat do nich:Dale prečetl jsem si pouhý zlomek o saturačnim potápění a jsou to určité zákonitosti sycení těla plyny a je to teda věda kde se určitě nesmí nic podcenit

Ano, sycení těla plyny není obecně radno podceňovat :)

Posted

Takže potápeč je v dekompresní komoře a pokud by tam mněl hodinky které nemají He ventil tak jsou v pr...i:(teda jako hodinky:rolleyes:Pochopil jsem to teď správně?

Posted

To je ale asi z oboru luštěnin-sycení těla plyny:D:D