kuncák7 Odesláno 27. října 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 27. října 2018 (upraveno) Srdcař Tento rok mě to chození nějak chytlo, tak snad se do příštího roku rozhoupu a vyrazím na nějaký delší zahraniční přechod (rumunsko, ukrajina, slovinsko) nebo hřebenovku. Jen mám problém že jsem "samotář", v mém okolí je to samej povaleč a gaučák, ale koukal jsem, že se dají takové vícedenní treky zaplatit a jít společně se skupinou a průvodcem, tak na začátek by to nebylo špatné, což?S cestovkou si dej dost bacha. Ty lidi neznas, nevis, zda ti budou vyhovovat. Ma prvni zkusenost s timhle cestovanim me od toho malem odradila ( rok 1999, prechod Fagarase, CK Kudrna )- hlemyzdi tempo, sama pauza, lidi neschopny postavit stan, spatne vybaveny,spatne mapy. Hodne sem se rozmyslel na dalsi cesty, ale lepsilo se to a v roce 2005, kdy jsem tuhle planovanou turistiku s cestovkou absolvoval naposledy, to uz bylo docela dobry ( Apuseni, Maramures ). Upraveno 27. října 2018 uživatelem kuncák7 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
moco Odesláno 27. října 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 27. října 2018 (upraveno) S cestovkou si dej dost bacha. Ty lidi neznas, nevis, zda ti budou vyhovovat. Ma prvni zkusenost s timhle cestovanim me od toho malem odradila ( rok 1999, prechod Fagarase, CK Kudrna )- hlemyzdi tempo, sama pauza, lidi neschopny postavit stan, spatne vybaveny,spatne mapy. Hodne sem se rozmyslel na dalsi cesty, ale lepsilo se to a v roce 2005, kdy jsem tuhle planovanou turistiku s cestovkou absolvoval naposledy, to uz bylo docela dobry ( Apuseni, Maramures ).Jo, to ja si urcite napřed všechno proklepnu. S tím stanem sranda, že si lidi něco pořídí a začnou používat az při ?ostrém zásahu?, ja se takhle naposledy styděl, ikdyž jsem to doma jednou zkoušel, při skládání dětského stanu/clony na bazénu..:čím rychleji je ten stan rozložitelný, tím hůře se dává dohromady (byl to ten hajzl,co se jen vyndá a je rozložen) Upraveno 27. října 2018 uživatelem moco Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
wawrik Odesláno 27. října 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 27. října 2018 Kuncák má pravdu, cestovky sú slepá cesta, obzvlášť, ak si naozaj samotár a rád chodíš sám. Bol som v podobnej situácii, a veci do seba zapadli, až keď som sa v blbej životnej situácii vybral sám do Nepálu. Keď si vyberieš správny trek (Annapurna Circuit, EBC trek) a čas (neskorá jeseň), tak je to veľmi bezpečné, cez deň stretneš doslova pár turistov. Noci tráviš v ubytovniach, kde ti urobia jesť a v pohodlí prespíš, v spoločnosti len jedného-dvoch turistov, s ktorými pokecáš o problémoch, čo ťa cestou stretli. Prípadne sa k niekomu pridáš, alebo naopak rozídeš, keď ti to nebude vyhovovať. A keď ti náhodou bude liezť na nervy úplne každý, nájdeš si ubytovňu, kde budeš sám ako prst v ri... kôl v plote, prípadne zvolíš odbočku, kde nebude nik (napr. Kongma La cestou k EBC). Jasné, každého napadne, či je rozumné liezť rovno do Nepálu. Je. Na tých trekoch nepotrebuješ skúsenosti z Európy, je to prechádzka. Kedykoľvek sa dá otočiť, keď sa zhorší počasie, zalezieš do ubytovne, zvieratá ťa neohrozujú. Nie je to nijako náročné na výbavu. Je to full support, pritom môžeš byť sám, keď chceš, prípadne si nájdeš spoločnosť, keď sám byť nechceš. Len treba prežiť tú cestu (a v poslednom čase to už nie je úplne zadarmo). No, len taký nápad. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
kuncák7 Odesláno 27. října 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 27. října 2018 Jo, to ja si urcite napřed všechno proklepnu. S tím stanem sranda, že si lidi něco pořídí a začnou používat az při ?ostrém zásahu?, ja se takhle naposledy styděl, ikdyž jsem to doma jednou zkoušel, při skládání dětského stanu/clony na bazénu..:čím rychleji je ten stan rozložitelný, tím hůře se dává dohromady (byl to ten hajzl,co se jen vyndá a je rozložen)No, ten stan jsem mel radsi vynechat :-)). V roce 2007 jsem vybalil svuj v sedle v Rumunsku a rano byl, no slusne receno v zadeli ( nebyl 3 roky vybalenej a diky vetru proste odesel ). Od te doby dalsich 10 dnu se spalo nadivoko, v "destovych horach" nic moc, ale nastesti bylo ten rok nadprumerne pocasi :-), ani nekaplo. Ponca, co si tam kazdej koupil byla jen mrtva zatez a stan vlastne taky :-). Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
rumi Odesláno 27. října 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 27. října 2018 Ano, jenomže u Vás v Tatrách ten průser hrozí furt :-) Já vždycky vycházel, azzuro a kolem poledního jsem dostal čočku. Hlavně z tohoto důvodu už tam ani nejezdím....Já měl v Tatrách prostě pravidelně peška na počasí.se kluci podivejte, v cem se napriklad chodi PCT, kde mas nejvyssi bod 4tnm ... a kozene goretex pohory to urcite nejsou ....do 3t uplne v klidu (krom zimy, zejo) zvladas v teniskach ... jinak wawrikovo: "Osvetu ohľadom ľahších topánok som už dávno vzdal, vždy ma potom prevalcujú evanjelizátori tvrdých kopýt a mňa nebaví sa hádať. Veď je to každého vec, čo nosí. Len mi potom dosť myká hubou, keď ich večer na chate alebo v tábore vidím mazať si chodidlá krémom, lepiť otlaky a podobne. Nechápem tú potrebu trpieť Nosiť tvrdé topánky aj okolo komína je nejaká európska úchylka, vo svete to takto veľmi nepreháňajú." - tesat a cist si pred kazdym vstupem do 'outdoor' prodejny Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
African Odesláno 27. října 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 27. října 2018 (upraveno) se kluci podivejte, v cem se napriklad chodi PCT, kde mas nejvyssi bod 4tnm ... a kozene goretex pohory to urcite nejsou ....do 3t uplne v klidu (krom zimy, zejo) zvladas v teniskach ... jinak wawrikovo: "Osvetu ohľadom ľahších topánok som už dávno vzdal, vždy ma potom prevalcujú evanjelizátori tvrdých kopýt a mňa nebaví sa hádať. Veď je to každého vec, čo nosí. Len mi potom dosť myká hubou, keď ich večer na chate alebo v tábore vidím mazať si chodidlá krémom, lepiť otlaky a podobne. Nechápem tú potrebu trpieť Nosiť tvrdé topánky aj okolo komína je nejaká európska úchylka, vo svete to takto veľmi nepreháňajú." - tesat a cist si pred kazdym vstupem do 'outdoor' prodejnyCo ti tady na ten blábol jenom říct, do třech tisíc mimo zimy tenisky :-) Znám dost kluků, co jsou v horách jako doma a ano, v teniskách si lajsknou dost věcí, ale v žádném případě nemůžeš tvůj model praktikovat pro širokou veřejnost. Vysoká pevná bota je prostě bezpečnější v terénu a můžeme trepať do kola co chceme, pravdu máš pouze a jen v tom že každý ať si nosí co chce :-) Upraveno 27. října 2018 uživatelem African Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
rumi Odesláno 27. října 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 27. října 2018 Co ti tady na ten blábol jenom říct, do třech tisíc mimo zimy tenisky :-) Znám dost kluků, co jsou v horách jako doma a ano, v teniskách si lajsknou dost věcí, ale v žádném případě nemůžeš tvůj model praktikovat pro širokou veřejnost. Vysoká pevná bota je prostě bezpečnější v terénu a můžeme trepať do kola co chceme, pravdu máš pouze a jen v tom že každý ať si nosí co chce :-)me prosimte dej nejaky odkaz na verohodny zdroj, kde se pise, ze do trech tisic je bezpecnejsi pohora nez teniska(bezecka) ...jojo, kazdy at si nosi co chce , kdyz chce nekdo pri kazdem kroku tahat o kilo na vic a myslet si, ze je v bezpeci ... radsi vyvrtnuty kotnik(za 35let jsem nikdy nemel) nez vyhozene cele kolene Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
African Odesláno 27. října 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 27. října 2018 me prosimte dej nejaky odkaz na verohodny zdroj, kde se pise, ze do trech tisic je bezpecnejsi pohora nez teniska(bezecka) ...jojo, kazdy at si nosi co chce , kdyz chce nekdo pri kazdem kroku tahat o kilo na vic a myslet si, ze je v bezpeci ... radsi vyvrtnuty kotnik(za 35let jsem nikdy nemel) nez vyhozene cele koleneNikdy neříkej nikdy :-) Vyvracené koleno jsem viděl tak třikrát, vyvrknutý kotník nesčetněkrát a věř mi že ty lidi bez cizí pomoci nebyli schopni udělat krok. Tady máš takovou nějakou nástřel tabulku univerzál, se vším tam úplně nesouhlasím ale světě div se, na tenisky tam nějak zapomněli :-) Obrázky jsou zakryty. Prosíme, přihlašte se. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
rumi Odesláno 27. října 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 27. října 2018 taky jsem to trikrat zatukal, at me neco hnedka nepostihne tomu verim, ale kdyz chodis pravidelne, noha se vycvici a nemas problem - kotnik si vyvrtne vetsinou clovek, co jde jednou rocne 30km a potom tyden marodi...ja prave videl ty vyhozene kolena, a na to jsem trochu slaba povaha videt neco takoveho - a svete div se, pohory vklinene nekde v sutru 14dnu zpet jsem byl na Lyse, tak jsem si musel koupit poradnou VH vybavu, Goretex bundu za 12t kdyby prselozejo, 1.2. vrstva vlna od Devoldu, bo by mohla byt zima, vyteplene kalhoty, boty kategorie C/D kdyby nahodou ... a vubec jsem nechapal, jak to nekdo muze jit v riflich a vjetnamkach Obrázky jsou zakryty. Prosíme, přihlašte se. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
African Odesláno 27. října 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 27. října 2018 Dva posty zpátky jsi byl ve třech kilometrech :-) Ale jo, jak říkáme, každý ať si chodí do hor v čem chce, konec konců jde o tvé zdraví a bezpečnost. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
rumi Odesláno 27. října 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 27. října 2018 sorac no, to byl takovy ftipek na sobotni vecer pokud dovolis prirovnani Vysokych Tater s Korsikou prechodem GR20, tak tam jsem CDcka vazne nemel Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
kuncák7 Odesláno 27. října 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 27. října 2018 (upraveno) Rumi - prosim, jak se noha vycvici ? :-). Hele, nezlob se na me, chodim uz nejakej rok, vetsinou natezko, ale nohy moc vycviceny nemam :-). Nechodim to co Afri ci Wawrik- spis hlavne vychod Evropy 2000-2900 m.Jinak je to jedno, nemam zas vahu obou jmenovanych - 110 kg, takze zustanu u kotniku a tvrdych bot. Upraveno 27. října 2018 uživatelem kuncák7 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
moco Odesláno 27. října 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 27. října 2018 Hele, ja si takovou bundu koupil, zrovna jedu z Jeseníků, od rána na nohou, 2°C mlha vítr déšť, pod bundou jen jednickovy plast od klimatexu za 149kč a měl jsem komfort (za pohybu). Ja si tu bundu koupil s vizí, že mi vydrží 20let a budu ji všestranně používat a ona bude furt fungovat. Možná by mi stačila pláštenka, ale ja to beru jako investici do svého komfortu a hlavně, mě díky takové bundě počasí přestalo limitovat. Ja si tu částku v sobě obhajím a tak je to u každého jedince.... každému k ?přežití? stačí něco jiného, někdo přespí v hotelu, někomu stačí přenocovat v útrobách mrtvého jelena Někdo vyjde Gerlach v teniskach, někdo v CD. A tak se dá pokračovat třeba proč si lidi kupuji potapky a umyvají si s nimi max ruce. Můžete lidem maximálně doporučit, co vyhovuje vám, takový odrazový můstek. Každý si musí pak projít tou praxí a zjistit co vyhovuje právě jemu. Peace Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
rumi Odesláno 27. října 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 27. října 2018 no jednoduse, pouzivas mekci boty, sem tam potrenujes na boso ... je to ale komplexnejsi tema ktere jsem ale nedavno (nejaky rok zpet) resil, bo takove ty zkrizene syndromy od dlouheho sezeni ...takze kdyz ti nefunguji spravne svaly steheni, lytkove, hyzdove, mas v cici klenby = tak chodis, klidne na tezko, to zas ne zene, ale je jenom otazkou casu jak a kde se to projevi Rumi - prosim, jak se noha vycvici ? :-). Hele, nezlob se na me, chodim uz nejakej rok, vetsinou natezko, ale nohy moc vycviceny nemam :-). Nechodim to co Afri ci Wawrik- spis hlavne vychod Evropy 2000-2900 m.Jinak je to jedno, nemam zas vahu obou jmenovanych - 110 kg, takze zustanu u kotniku a tvrdych bot. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
kuncák7 Odesláno 27. října 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 27. října 2018 Aha. Naboso? Hm, tak tim to konci, to ujdu od baraku k vratum a zpet ( cca 120m ), to nedavam.Pravda, nohy mam v hajzlu, hlavne kolena. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
rumi Odesláno 27. října 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 27. října 2018 v poradku, stejne tak jako tak budes mokry -> bud od deste, nebo od potu, takze rikas spravne, jde o komfort pri pohybu ve spatnem pocasi ... vsadim jednu takovou gore, ze ti tohle gore 20 roku nevydrzi "Můžete lidem maximálně doporučit, co vyhovuje vám, takový odrazový můstek. Každý si musí pak projít tou praxí a zjistit co vyhovuje právě jemu."... souhlas, predavam to, co funguje me - nechci kluci, aby to znelo jako nejaky flame nebo tak Hele, ja si takovou bundu koupil, zrovna jedu z Jeseníků, od rána na nohou, 2°C mlha vítr déšť, pod bundou jen jednickovy plast od klimatexu za 149kč a měl jsem komfort (za pohybu). Ja si tu bundu koupil s vizí, že mi vydrží 20let a budu ji všestranně používat a ona bude furt fungovat. Možná by mi stačila pláštenka, ale ja to beru jako investici do svého komfortu a hlavně, mě díky takové bundě počasí přestalo limitovat. Ja si tu částku v sobě obhajím a tak je to u každého jedince.... každému k ?přežití? stačí něco jiného, někdo přespí v hotelu, někomu stačí přenocovat v útrobách mrtvého jelena Někdo vyjde Gerlach v teniskach, někdo v CD. A tak se dá pokračovat třeba proč si lidi kupuji potapky a umyvají si s nimi max ruce.Můžete lidem maximálně doporučit, co vyhovuje vám, takový odrazový můstek. Každý si musí pak projít tou praxí a zjistit co vyhovuje právě jemu.Peace Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
rumi Odesláno 27. října 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 27. října 2018 no tak to potom chce neotalet a neco s tim zacit delat Aha. Naboso? Hm, tak tim to konci, to ujdu od baraku k vratum a zpet ( cca 120m ), to nedavam.Pravda, nohy mam v hajzlu, hlavne kolena. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Prochy68 Odesláno 27. října 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 27. října 2018 Chodim dost, hory, ultratraily, vencim psa :-), ale pohorky mimo vysokeho snehu nikdy, nedovedu si predstavit v nich dat 50km, postupne opoustim i goretex a preferuju spis kuzi, obyc boty do cca 2k. Goretex bundu jsem nikdy nemel, staci mi merino triko a sustakova bunda, kdyz je echt zima tak fleeska k tomu. Jak tu uz zaznelo, bud jsi mokrej od potu a nebo od deste a bez goretexu to rozhodne uschne driv. Nikomu to nevnucuju, ale pokud nekdo nechodi vazne velke extremy, bohate to staci. Odesláno z mého YOGA Tablet 2-1050L pomocí Tapatalk Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
moco Odesláno 27. října 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 27. října 2018 Ano na ultra trailech, kdy jdeš hodně v tempu a záleží ti na rychlosti tak nepotrebujes GTX ani BCD kotnikáče, protože gtx to tempo ?neudýchá? a BCD obuv brzdí a tam bych věřil, že i ničí nohy. Skoro všichni lidi, co chodí ten legendární trek z jižní do severní Ameriky (nevím přesný název), to absolvují v běžeckých botech (odrovnají dvoje) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
rumi Odesláno 27. října 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 27. října 2018 takze na utlraBrutlanimMega trailu to nepotrebujes, ale na vystup na Lysou, nebo prechod Jeseniku jo? asi myslis PCT - pacific crest trail - ten je ale jenom od hranice Mexika po Kanadu Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se