ingi88 Odesláno 11. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 11. ledna 2016 s tou hrubostí bych experimentoval, nedá se to jednoznačně určit, záleží i na druhu kávy... aeropress je bomba, ve výsledku hodně náročný na přípravu pro dokonalý výsledek, ale taky mě baví nejvíc je pro mě ale asi momentálně právě naked espresso, skvělá chuť, hutná crema, prostě bomba
Liqid Odesláno 11. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 11. ledna 2016 aky, Clever Dripper? Jen základní model alaa V60. Kávu mám momentálně pro frenchpress rozpitou Costa Rica Tarrazu. Aeropress bude časem určitě taky. Rád bych i nějakou mašinu, ale co jsem tak vyčetl, tak levnější modely nemají smysl a chce to tak 15k a více, což je už docela dost. Ale to Minipresso a Handpresso mě teda docela zaujalo, má někdo praktickou zkušenost? A umí tu někdo latte art? Rád bych se to časem naučil, některé výtvory jsou opravdové umění.
ingi88 Odesláno 11. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 11. ledna 2016 tak tak, mašina vyjde draho... osobně bych ale v případě koupě dal přednost starší, repasované, často lépe drží tlak a teplotu než ty nové, často předražené... no a mlýnek, to je další kapitola...
Liqid Odesláno 11. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 11. ledna 2016 Mlýnek časem určitě taky bude potřeba řešit. Aktuálně mám ruční, ale regulace hrubosti není úplně user friedly. Nebo se přestěhuju někam nad kavárnu a bude po problémech
Manek49 Odesláno 11. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 11. ledna 2016 Mám Hario V-60, hrubost mletí musíš vychytat, je to u každýho kafe jinak, taky záleží jakou konzistenci kafe z toho chceš dostat a jak dlouho chceš kafe "louhovat"...
RedAce666 Odesláno 11. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 11. ledna 2016 Jen základní model alaa V60. Kávu mám momentálně pro frenchpress rozpitou Costa Rica Tarrazu. Aeropress bude časem určitě taky. Rád bych i nějakou mašinu, ale co jsem tak vyčetl, tak levnější modely nemají smysl a chce to tak 15k a více, což je už docela dost. Ale to Minipresso a Handpresso mě teda docela zaujalo, má někdo praktickou zkušenost? A umí tu někdo latte art? Rád bych se to časem naučil, některé výtvory jsou opravdové umění. Latte-art (v naprosto základní podobě) se občas povede, ale sám piju espresso samotné, takže se k tréningu moc často nedostanu. Co se týče mašiny, tak 15k není uplně nutnost, ale nějakou investici to samozřejmě nese. Sám mám Gaggii Classic, což je podle mě naprosté minimum, ale s drobnými úpravami (nepřetlakové misky, snížení tlaku, výměna termostatu) je to současně nástroj schopný opakovatelně dělat velmi slušné espresso. Já to mám ještě doplněné o PID řízení teploty, elektronickou preinfuzi, trysku páry ze Silvie atd. a málokdy narazím na kávu lepší, než jsem schopen udělat doma. Takže není to jen o penězích - spíš to chce spoustu nadšení, trpělivosti a ochoty experimentovat. Mlýnek je pak kapitola sama pro sebe, nicméně to u každé přípravy. Podle mě jsou dokonce alternativy na kvalitu mletí výrazně citlivější. Za těch 15k se dá z druhé ruky (třeba ten repas) sehnat solidní kombo mlýnek+mašina a začít doma zkoušet. Časem do toho samozřejmě nateče výrazně víc peněz, ale to je na tomhle fóru asi zbytečné zmiňovat :-)
PepaSFI Odesláno 12. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 12. ledna 2016 měl jsem možnost vyzkoušet Minipresso i Handpresso. Těžko posuzovat z jednoho vyzkoušení, s kávou kterou neznám. K handpressu měl majitel porcovanou kávu v těch papírových pigi, něco co k tomu firma dodává. Byl to ten ruční přístroj s pumpičkou, cestovní soupravička s termoskou a hrníčkama.V Minipressu bylo nějaké kafe z obchoďáku ale žádná profláknutá značka, voda z termosky s kdovíjakou teplotou. Stručně řečeno, oba přístroje fungujou, teče z toho kafe. Znalec by asi chybičky našel, profi mašina, vymazlená a seřízená to není ale espressu se to podobalo víc než většina toho co se dá někde v kempu nebo v hospodě u silnice pořídit. Bude to chtít trochu praxe ale to platí vždycky. Jako hračka na cesty, proč ne. Osobně se mi víc líbilo Minipresso, je to takové kompaktnější. To Handpresso trochu moc připomíná pumpičku z bicyklu :-) Kdyby se to nemuselo objednávat někde z Tramtárie, asi bych si to pořídil.
paia Odesláno 14. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 14. ledna 2016 Co se týče mlýnku, tak pro své vlastní užití jsem maximálně spokojen s ručním Hario MSS-1. Regulace hrubosti jednoduchá, výsledek pro mě naprosto vyhovující. Domů si nechávám namlít přímo v prodejně.
Jeronimo Odesláno 14. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 14. ledna 2016 U tréningu latte artu doporučuji začít srdíčkem. Na mé fotce je vlevo p...l a vpravo srdíčko. Pak rozetkama jako má na fotce RedAce666Největší problém je správně našlehat mléko. Když je mikro pěna perfektní, tak se dá hezky blbnout.
Kytkosaurus Odesláno 14. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 14. ledna 2016 To je individuální, mě jde taky líp srdce, ale jsou lidi, kteří se snáz naučej rosetu. Ta má navíc tu výhodu, že začátečník nemusí dávat takovej pozor, jak ten hrnek pak natočit, aby jeho výtvor nebyl považován za p...l. Jo a pro začátečnickej trénink pěnění není třeba hned jet na mlíku (ta spotřeba při tréninku je docela vysoká), pro začátek stačí v konvičce voda s kapkou jaru a až když je z toho perfektní mikropěna, přejít na mlíko.
Manek49 Odesláno 14. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 14. ledna 2016 (upraveno) Co se týče mlýnku, tak pro své vlastní užití jsem maximálně spokojen s ručním Hario MSS-1. Regulace hrubosti jednoduchá, výsledek pro mě naprosto vyhovující. Domů si nechávám namlít přímo v prodejně.Největší chyba jakou člověk může udělat, namletý kafe vydrží zhruba čtvrt hodiny ať se s nim dělá cokoliv, pak už je vyčichlý, ale proti gustu... Upraveno 14. ledna 2016 uživatelem Manek49
paia Odesláno 15. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 15. ledna 2016 Největší chyba jakou člověk může udělat, namletý kafe vydrží zhruba čtvrt hodiny ať se s nim dělá cokoliv, pak už je vyčichlý, ale proti gustu... To je mi jasny, ale domů další mlýnek kupovat nebudu, beru jen maly balení a skladuju ve vaku dóze. Za tak horší to oproti čerstvě umletému to není.
Manek49 Odesláno 15. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 15. ledna 2016 To já pěkně před každým kafem vezmu Hario Skerton a jedu, člověk si to po ty dřině i víc vychutná
Anela Odesláno 15. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 15. ledna 2016 Jaké jsou ty mlýnky s ohledem na statickou elektřinu? Tramp je po namletí nabitý, že při otevírání káva vyskakuje. Tak si říkám, že si do práce pořídím něco jiného. Kyocera nebo hario? Nebo něco jiného? Jinak Jarku pěkně latte, jakou máš zkušenost a mlékem? Jedno mléko, dopoledne a odpoledne a úplně jiná pěna...
Manek49 Odesláno 15. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 15. ledna 2016 Tak ten Skerton elektriku nevyrábí, upřímně mě ani nikdy nenapadlo, že by moh za sebe ho můžu doporučit, ale není to nic na přenášení ani na ozdobu...
ingi88 Odesláno 15. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 15. ledna 2016 Já mám dobré zkušenosti s Lodosem vzor 1947, mlýnek je kvalitní, dobře zpracovaný a při mletí udržuje stabilní hrubost, no elektrice se to nevyrovná... Bývalý kolega zainvestoval, dal do mlýnku přes 20 tisíc a na výsledné kvalitě espressa to jde poznat tak, že by člověk nevěřil...
Jimmy-Jimmy Odesláno 31. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 31. ledna 2016 Zastavil jsem se na kávu http://www.cerstvakava.cz/23-cerstva-kava-kolumbie-supremo-zrnkova/ a rovnou si odnesl balíček domů na ochutnávku.
RedAce666 Odesláno 31. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 31. ledna 2016 Tvrdím to já, tvrdí to všichni a prostě to je pravda - mlýnek je na celém procesu to nejdůležitější. Zdaleka. Navíc je výhoda, že mlýnek za dvacet je už skutečně kvalitní, ale kávovar za dvacet je spíš low-end. Pokud chci pořídit vybavení a mám budget do 100k, minimálne 60% by mělo jít na mlýnek...
Liqid Odesláno 31. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 31. ledna 2016 Dát kilo za dobrý kafe je teda hodně zajímavá představa. Jsem rád, že na presso moc nejsem a vystačím si s mlýnkem po babičce a frenchpressem
RedAce666 Odesláno 31. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 31. ledna 2016 Dát kilo za dobrý kafe je teda hodně zajímavá představa. Jsem rád, že na presso moc nejsem a vystačím si s mlýnkem po babičce a frenchpressem No zrovna na tomhle fóru se podivovat kilu za dobrý kafe je hodně vtipný. Když většina lidí tu neváhá dát několik kilo za "dobrý hodinky". Nicméně to bylo myšlený tak, že zhruba do toho kila by víc než půlka měla jít na mlýnek. Nad tuhle hranici už se to pak přiklání ke kávovaru, protože ty maj cenovej strop vysoko nad mlýnkama. Na ručním mlýnku a frenchpressu není nic špatné. Stejně jako na Seikách za 5000,-. Ale kolik lidí tu skončí s jedněma Seikama?
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se