Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

• Odpovědi 5,2tis.
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno
Co je to dobrá cena? Já jsem se nikdy nedostal pod 180,-

Cena cca. 180,- za dozu 250g je slusna a obvykla, levnejs se da jen obcasne, kdyz je u nekterych webshopu v akci atd.

Kdo ma rad smesky chutove podobne Illy, objevil jsem skoro nahodou na Aukru prodejce, co drazi prakticky jen kavu (ma webshop i kamenou prodejnu v Praze) a jeden z typu co pravidelne drazi se jmenuje CAFÉ ROVI SPECIAL (sam se priznam, ze jsem to neznal), koupili jsem do kanclu pytel a ted malokdy kupujem neco jinyho, nebot tahle kava je dle meho velmi dobra (sametova, jemna, komplexni chut arabiky) a pri tom cena za kg je kolem 270,- kc, coz je hooodne slusne. Osobne dle meho ma ta kava chut podstatne exkluzivnejsi, nez je jeji cena a pripada mi chutove podobna Illy ikdyz tedy jemnejsi a sametovejsi.

Nechci delat reklamu prodejci na Aukru (se kterym mimo obcasnych nakupu nemam nic spolecneho :) ) ale myslim, ze dost z jeho produkce stoji za ochutnani.

Odesláno

Po dlhšom vyhľadávaní informácií to vyzerá tak, že v krátkej dobe pribudne domov kávovar JURA ENA 5:

http://www.jura-ena.com/

Kávovary JURA majú aj na tomto fóre dobré hodnotenie a našiel som referenciu aj na ČT v relácii Černé ovce.

Chce to trocha trpezlivosti alebo posunúť, test kávovarov je na konci relácie:

http://www.ceskatelevize.cz/program/cerneo...08-17:40-1.html?

Šírka je necelých 24 cm, čo je tiež veľká prednosť na kuchynskej linke.

Nie je tu na fóre náhodou už nejaký vlastník aj takejto "Swiss Made" mašinky?

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Odesláno

To vlamor: Na základě testu v Černých ovcích jsme kupovali naši Impressu J5. Pak jsme zjistili, že to kafe nemáme do čeho stylově udělat. Měli jsme jenom dva hrnky Jura na cappuccino. Tak jsme pořídili sadu hrníčků, které na tom tvojem "Juráckém" odkazu drží sám velký Roger. Z těch se espresso pije moc pěkně! S Jurou pravděpodobně chybu neuděláš.

Odesláno (upraveno)
Po dlhšom vyhľadávaní informácií to vyzerá tak, že v krátkej dobe pribudne domov kávovar JURA ENA 5:

http://www.jura-ena.com/

Kávovary JURA majú aj na tomto fóre dobré hodnotenie a našiel som referenciu aj na ČT v relácii Černé ovce.

Chce to trocha trpezlivosti alebo posunúť, test kávovarov je na konci relácie:

http://www.ceskatelevize.cz/program/cerneo...08-17:40-1.html?

Šírka je necelých 24 cm, čo je tiež veľká prednosť na kuchynskej linke.

Nie je tu na fóre náhodou už nejaký vlastník aj takejto "Swiss Made" mašinky?

JURA ENA 5 jsem zatim primo nezkousel, mel jsem F70, coz byla a myslim jeste je nizsi stredni trida (a to v te dobe za cca. 34 kkc - Jura si nechava design a inovace pekelne zaplatit a dela cele portfolio kavovaru od takovychto "domacich" pres profi systemy v cene nove Fabie ), designove jsou to skvosty (o tom zadna), ja mel treba na F70 dotykovy ovladaci displej z cervenych minidiod, coz vypadalo vskutku uzasne), sparovaci jednotka pro 2 kavy najednou (to nevim, zda ENA 5 ma, ale asi taky), cappucinator je take vyborne provedeny v ramci jednoduchosti a ma jako jeden z mala (z tehle pristroju) moznost otocenim ventilu ridit pomer vzduchu a mleka (tedy konzistenci peny - jmenuje se to bud Auto Cappuccino nebo Easy Cappuccino - je v nich lehky rozdil), funkcne a vybavou vse, co je jen potreba, hlucnost primerena (kdyz se to kafe holt mele, nejakej randal to proste delat musi :) ) a kavu delal slusnou, v mem hodnoceni z x pristroju co jsem mel ci mel moznost vyzkouset tak za 8-9/10 za chut, 9/10 za cremu. :) :)

K zaporum u F70 (tedy to nemusi platit u ENA 5),

- mlynek bylo nutno seridit servisne na jemnejsi mleti (i na nejjemnejsi nastaveni byla kava dost hruba, coz je docela u stroje na espresso problem) a i po nastaveni mlynku "na doraz" u znameho v servisu to stale nebylo uplne ono, nicmene lepsi, jak nastaveni od vyroby. (oni to vyrobci vetsinou schvalne delaji nastavene na ponekud hrubsi mleti, vetsina lidi to nepozna ci ji to nevadi a pristroj se tak moc neucpava a vnitrne nespini od jemnejsiho "prachu" kavy, rovnez cerpadlo jede "volnejs" a i mechanicky vyhazovac sedliny neni tolik namahan . )

- "uzavreny" skelet, ktery neni mozne uzivatelsky otevrit na urovni vyjmuti sparovaci jednotky a jejiho vycisteni (omyti pod vodou atd), je faktem, ze Jura deklaruje, ze chemickym cisticim procesem, co ma kavovar v menu se jednotka procisti stejne jako proplachnutim pod vodou, nicmene ja jsem proste navykly si jednotku u automatu vycistit sam pod tekouci vodou a nemusim tam cpat tablety chemickeho svinstva, co by mely vsechny necistoty rozpustit. (= pomerne casto nakupovat take pomerne drahe cistici tablety samozrejme original Jura)

- pena cappuccina i po jakemkoliv nastaveni trysky smesovace vzduchu nebyla idealni (velmi porezni, velke bubliny), ale to je vcelku chyba, kterou maj skoro vsechny automaty s podobnym zpusobem tvorby mlecne peny. Tryska s parou, plechova konvicka, spravne mleko a "rucni" vyroba je kvalitativne nekde jinde, ale jak opakuju - s tim maj problem vsechny pristroje na podobnem principu kappuccinatoru. Pouziti Claris filtru na vodu - to je taky + v nasledne kvalite kavy, zase ovsem jeden filtr vydrzi mylsim kolem 30-60l vody, podle nastavene tvrdosti a pak se musi kupovat novy (taky neni uplne levny). Pokud si nekdo pres automat dela treba i caj, pak voda a tim padem zivotnost filtru dost ubyva. Zase se nemusi prakticky vubec dekalcifikovat. Funguje samozrejme i bez Claris patrony, pak ovsem vyhoda kvalitni vody na pripravu pada a dekalcifikace je nutna casteji (pristroj o ni sam otravuje, stejne jako o chemicke myti :) )

- lehky problem co vidim ja u ENA - az prilis pretechnizovana obsluha rollerem s tlacitkem (trosku bych ji prirovnal k Breitling Aerospace, B1 ci Emergency, kdyz uz jsme na chronomagu :) - preci jen klasickych nekolik tlacitek alespon pro zakladni volbu velikosti, sily ci druhu kavy je dle meho idealnejsi, roller tam klidne muze zustat na pohyb v menu ci pokrocilejsi funkce. Ale to je moje zkusenost, nekomu to naopak muze vyhovovat takto a je faktem, ze design bez tlacitek mozna jeste vice dotvari cistotu linii.

Jinak z fora ma Juru jeste myslim minimalne Midloch, tak muze taky dat svuj nazor, muj nemusi byt relevantni a objektivni :)

Upraveno uživatelem tiktaktiktak
Odesláno

To tiktaktiktak: Děláš pěnu z mléka na cappuccino? Používáme kunínské ve žluté krabici, z toho nám to dělá hustou a pevnou pěnu. Pokud jde o nastavení hrubosti mletí, tak u J5 to můžeš provádět sám.

Odesláno
To tiktaktiktak: Děláš pěnu z mléka na cappuccino? Používáme kunínské ve žluté krabici, z toho nám to dělá hustou a pevnou pěnu. Pokud jde o nastavení hrubosti mletí, tak u J5 to můžeš provádět sám.

Ano, pouzivam Kunin na kapucino, je skutecne nejlepsi z ceske produkce, vyzkousel jsem i Tatru Lascato, ale je daleko mastnejsi a pri tom mene peniva a proste mne naprosto zklamala. (jinak mam vyrobky Tatra rad, asi z nostalgie, kdy tu treba jine kondenzovane mleko nebylo :) )

Vim, ze se da u Jury stavet mlynek do nekolika poloh (to bohudik skoro u vsech automatickych kavovaru), ale u me F70 byla i ta poloha pro nejjemnejsi namleti na svetle prazene kvalitni arabiky nedostatecna, voda protekala podstatne rychleji, nez by mela = kava byla "vodovejsi", crema rovnez prilis svetla a nizka. Kavovar jsem vzal k odbornikovi a ten prenastavil mlynek (utahl jej) prakticky na maximum, co to jeho bohuzel poloplastove uchyceni dovolilo. Tim padem pak stroj na nejjemnejsi nastaveni mlel preci jen o neco jemneji, nicmene u extrasvetlych kav to bylo stale tak zub, dva mene, nez bych nastavoval idealne.

Vyborne to ma vyresene treba Saeco v Professional serii, mlynek ma 8 poloh nastaveni a navic po vysroubovani dvou sroubu z nasypky je mozne jen presazenim packy ovladani hrubosti o x zubu dopredu ci dozadu jej nastavit do takoveho rozmezi, kdy se nebojim rict, ze vyhovuje vsemu, co se do nej nasype, od jemnych a svetlych kav az po tezke silne a olejnate, ktere se melou vice na hrubo. Rovnez gramaz kavy je mozne nastavit mechanickym prepinacem od 6g do 9g po 0.5g, coz myslim take uspokoji prakticky vsechny - od "duhodcovskeho" 6g "lunga" az po 8-9g "ristretto" pro chlapaky :) :thumbsup_anim:

Odesláno (upraveno)

Ale ty ceny ... :crying_anim02:

Illy co se běžně kupuje kolem 200,- za 310,-

edit: doplněn link

Já jsem šálky domů operativně vyřešil tak, že jsem se dohodl s číšníkem, že jsem právě dva rozbil a že mu uhradím škodu :)

Pak jsem teprve objevil kamenný obchod v Praze, kde mají tyhle věcičky. Třeba by se s nimi dalo vykomunikovat zaslání do OVY ...

http://www.svetkavy.cz/info_kamenny_obchod.php

Upraveno uživatelem vlabar
Odesláno

Vyborna specialka v Praze - ul. Francouzska myslim 84, maly obchudek s "velkou kavou" - hrnicku na vyber spousty, doplnky ke kave i kavovarum rovnez a hlavne cerstva sypana kava v tancich v nekolika klasickych jednoodrudovych provedenich. Navic ta vune pri prichodu do kramu je neopakovatelna :) ...

Prijmena obsluha a ochota, coz ke kave patri a taky "firemni" kava Slavie - smeska Roberta Trevisana, coz je v Cechach docela hodne zname jmeno :) a hlavne skutecne kava s u zasnou komplexnosti chuti, jemnosti a sametovosti. Alespon pro mou drzku... :notworthy:

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...