JanNovakJan Odesláno 10. listopadu 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. listopadu 2015 Taky moc nevěřím tomu, že by ETA nějak výrazněji odcházela při ručním dotahování, vždyť to by jim to házel na hlavu každý druhý. Koho znám nebo co kde čtu, tak dotahují skoro všichni. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
filo-boxer Odesláno 10. listopadu 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. listopadu 2015 Mě to přijde jako demagogie.Navíc automaty mají spojku, tudíž se teoreticky nedají přetáhnout. Při plně natažené pružině to proklouzne. Což neumí manuál a tak to občas někdo urve. Samo sebou nemají automaty tak bytelné korunky, protože to není třeba.Dám příklad za všechny.Děda, přesněji můj děda nosil automaty. Osumnáct let. O víkendu při ranní kávě a novinách, si prostě natahoval hodinky. Stejně jako každej. Rozdíl byl jen v tom, že to nečinil během týdne.. Na těch hodinkách co já vím odešlo jen tlačítko chronografu. Měřil si závody a tak se to holt unavilo. Pak si pořídil kvartzky ( holt nevím jak se to píše) a měl pokoj, pokoj s natahováním.Odložil je ze dvou důvodů, byli dost těžký, a nemají rychloposun kalendáře. Takže když člověk zapomene, tak to holt neba.Děda umřel a 25 let ty hodinky leželi v šuplíku. Matka je vytáhla a když mi je dávala tak se samy rozběhli. Holt automat. No a já je pak pro klid duše dotáhl.No a teď babo raď. Za mě otočit párkrát korunkou a nervat to do spojky nic neudělá, to samé platí pro klasiku. Ale když se tím chcete strašit....Ty pleteš dvě věci dohromady. 1. Odlučovač, který zabraňuje tomu, aby se při manuálním dotahování korunkou točil rotor samonátahu2. Prokluz péra, aby nedošlo k přetažení. Při pravidelném manuálním natahování se opotřebovává 1. Odlučovač, na 2. to nemá vliv. Takže je třeba neplést jabka s hruškama a věřit hodinářům (a Ypovi ), kteří většinou ví o čem mluví. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Maxel Odesláno 10. listopadu 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. listopadu 2015 Mě to přijde jako demagogie.Navíc automaty mají spojku, tudíž se teoreticky nedají přetáhnout. Při plně natažené pružině to proklouzne. Což neumí manuál a tak to občas někdo urve. Samo sebou nemají automaty tak bytelné korunky, protože to není třeba.Dám příklad za všechny.Děda, přesněji můj děda nosil automaty. Osumnáct let. O víkendu při ranní kávě a novinách, si prostě natahoval hodinky. Stejně jako každej. Rozdíl byl jen v tom, že to nečinil během týdne.. Na těch hodinkách co já vím odešlo jen tlačítko chronografu. Měřil si závody a tak se to holt unavilo. Pak si pořídil kvartzky ( holt nevím jak se to píše) a měl pokoj, pokoj s natahováním.Odložil je ze dvou důvodů, byli dost těžký, a nemají rychloposun kalendáře. Takže když člověk zapomene, tak to holt neba.Děda umřel a 25 let ty hodinky leželi v šuplíku. Matka je vytáhla a když mi je dávala tak se samy rozběhli. Holt automat. No a já je pak pro klid duše dotáhl.No a teď babo raď. Za mě otočit párkrát korunkou a nervat to do spojky nic neudělá, to samé platí pro klasiku. Ale když se tím chcete strašit.... Ale vzdal jsi pěkný hold na holt Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník YPO Odesláno 10. listopadu 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. listopadu 2015 Ale vzdal jsi pěkný hold na holt Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Maxel Odesláno 10. listopadu 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. listopadu 2015 (upraveno) Ale vzdal jsi pěkný hold na holt tvrdej štajn no Upraveno 10. listopadu 2015 uživatelem Maxel Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
kupko Odesláno 10. listopadu 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. listopadu 2015 Ale vzdal jsi pěkný hold na holt Jake to byli hodinky po dedovi ja mam po mem dedovi take hodinky co nosil pres 30let kazdy den na ruce jsou to ruske pozlacene Poljoty take si pmatuji ze je natahoval kazderano jak snidal a fungujou stale jak maji a to nejsou zadne predrazene hodinky tak si myslim ze s tim natahovanim to nebude zase takova katastrofa ke strojku. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Maxel Odesláno 10. listopadu 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. listopadu 2015 (upraveno) Jake to byli hodinky po dedovi ja mam po mem dedovi take hodinky co nosil pres 30let kazdy den na ruce jsou to ruske pozlacene Poljoty take si pmatuji ze je natahoval kazderano jak snidal a fungujou stale jak maji a to nejsou zadne predrazene hodinky tak si myslim ze s tim natahovanim to nebude zase takova katastrofa ke strojku. Já si zas vybavuju, jak je děda natahoval každý den před holením Mrkni tady:http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/82130-pochlubte-se-renovací-vintage-hodinek/?p=1470741 (každopádně už jsme hodně OT, takže kdyžtak dál do SZ) Upraveno 10. listopadu 2015 uživatelem Maxel Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
lib Odesláno 10. listopadu 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. listopadu 2015 Ono je taky potreba chapat psany text.Rucni natahovani automatu a rucni natahovani manualu je celkem rozdilne tema. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Marhi Odesláno 13. listopadu 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 13. listopadu 2015 Ale stejně zastávám názor ,, že o víkendu párkrát ( třeba 10) otočit korunkou neublíží. Jako grilovací zařízení, v době výroby starších kousků,tedy rozhodně neexistovalo. Nebo spíše se pro jednotlivce neprodávalo. A myslím si že naši dědové a tatíci to ani tak moc neprožívali. Dokonce bych řekl že vůbec. Návštěva hodináře v naší rodině znamenala že- buď něco upadlo, anebo to poklep nerozhýbal. Natož jednou za pět, či šešt let GO . Velmi úsměvné... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Robis Odesláno 31. ledna 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 31. ledna 2018 Zdravím pánové! Sice je téma trochu "staré", ale v současnosti natahování automatů řeším. Moje TH Carrera nejsou prostě schopny se během dne "automaticky" dotáhnout, aby mi přes noc "neumřely". Asi se málo hýbu (což určitě není pravda). Tak jsem si cca. před 2 lety koupil winder. Bohužel za ta léta nejsem úplně spokojen s přesností chodu - někdy -10, někdy -20s/den => což je dle AD OK (a regulaci mi odmít udělat, protože hodinky jsou ještě v záruce.....), tak jsem se pod tíhou info zde na fóru, rozhodl dotahovat ručně denně. Přesnost mám úplně famózní (-2 až -3s/den! :-)) Mám ale bohužel strach, že takto "odvařím" určité části strojku. Kolik by podle Vás stála oprava, pokud by tyto části, zatížené ručním natahováním, odešly? Díky! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
orol Odesláno 31. ledna 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 31. ledna 2018 O možnosti dotahovat automat ručně, rozhoduje konstrukce stroje.Pokud je automat kostruovaný tak, že je možné ho dotáhnout ručně, neměl by nastat problém. Problém je u strojů, které potřebují k rozběhu natáhnout a potom spoléhat na automat.(to je např. Prim kal. 96) Tam to dotahování není nejlepší nápad. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Robis Odesláno 31. ledna 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 31. ledna 2018 O možnosti dotahovat automat ručně, rozhoduje konstrukce stroje.Pokud je automat kostruovaný tak, že je možné ho dotáhnout ručně, neměl by nastat problém. Problém je u strojů, které potřebují k rozběhu natáhnout a potom spoléhat na automat.(to je např. Prim kal. 96) Tam to dotahování není nejlepší nápad.Tak to je super zpráva! :-) Pro mě neználka :-) Předpokládám, že Sellita SW200 splňuje tu bezprobémovost. Děkuji! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
JohnDoe Odesláno 1. února 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 1. února 2018 Kolik by stála nějaká hypotetická oprava, je z mého pohledu až ta úplně poslední otázka, kterou bych se na tvém místě zabýval. Ze všeho nejdřív bych řešil samotný fakt, že se mi automaty nedostatečně natahují (tím spíš, že máš hodinky stále v záruce, jak uvádíš). Jestliže by Sellita SW200 měla při plném nátahu dosáhnout rezervy chodu okolo 38 hodin, znamená to, že hodinky ukládáš na noc natažené na méně 20 %. To mi po celém dni přijde sakra málo, pokud je nosíš a nemáš při tom celou dobu ruku v kapse. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
bicista Odesláno 1. února 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 1. února 2018 To Robis, taky je mozny ze kdyz se ti na ruce hodinky behem dne dostatecne nenatahnout, muze byt i nekde zavada, Treba se spatne toci rotor, me se to stavalo na strojku Myiota v Primkach cca kazde 2 roky. Stacila navsteva hodinare, namazani loziska rotoru a vse pak makalo tak jak ma. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Marhi Odesláno 1. února 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 1. února 2018 Každý strojek to má jinak. Ale používá se takový úzus, že tři hodiny nošení denně, by měli stačit, aby přežili den.Tedy myšleno je, že je člověk nosí při nějaké běžné činnosti. Sezení u telky se nepočítá.Mě to tedy doma funguje. Ale paradoxně jdou pak dost napřed.Při celodenním nošení jsou ještě přesnější. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Robis Odesláno 1. února 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 1. února 2018 Kolik by stála nějaká hypotetická oprava, je z mého pohledu až ta úplně poslední otázka, kterou bych se na tvém místě zabýval. Ze všeho nejdřív bych řešil samotný fakt, že se mi automaty nedostatečně natahují (tím spíš, že máš hodinky stále v záruce, jak uvádíš). Jestliže by Sellita SW200 měla při plném nátahu dosáhnout rezervy chodu okolo 38 hodin, znamená to, že hodinky ukládáš na noc natažené na méně 20 %. To mi po celém dni přijde sakra málo, pokud je nosíš a nemáš při tom celou dobu ruku v kapse.Byl jsem s hodinkama na reklamaci cca 4 měsíce na zpátek a po měsíci mi hodinky vrátili zpět s tím, že je vše OK, i když mi také přijde, že je to s tím dotahováním zvláštní. Jak tady píše níže kolega, tak se mi zdá, že rotor se ne úplně dobře točí.... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Robis Odesláno 1. února 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 1. února 2018 To Robis, taky je mozny ze kdyz se ti na ruce hodinky behem dne dostatecne nenatahnout, muze byt i nekde zavada, Treba se spatne toci rotor, me se to stavalo na strojku Myiota v Primkach cca kazde 2 roky. Stacila navsteva hodinare, namazani loziska rotoru a vse pak makalo tak jak ma.Jak jsem psal výše, s hodinkama jsem byl u AD, měsíc si je nechali s výsledkem, že hodinky jsou OK :-( Ale přesně, u toho rotoru se mi zdá, že se "netočí"moc dobře, akorát už se mi na tem krám nechce, hodně mě zklamali jako AD s jednámím. Spíše jsem se setkal s výmluvami, že se asi málo hýbu, že odchylka do 20s/den je OK a že jsem si měl koupit teda quartz nebo Chronometer, ale u hodinek za necelých 70K mi to prostě přijde zvláštní. Teď když ručně dotahuji, tak jsem max. spokojen. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Marhi Odesláno 1. února 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 1. února 2018 Jo a k smyšlenkám a doměnkám. Jednostranný nátah, když dostane inpuls tak vrní a to i na ruce.Oboustranný , spíše chrastí a cvaká.Jako myšleno subjektivně. Když tím člověk zakvedlá tak se to tak chová.Oboustanný je o něco míň citlivý. Logicky. Natahuje obousměrně. A kdyby to moc lítalo, by se to rychle unavilo.Jednostranný, subjektivně je jak ta dětská hračka. Inpuls a vrrr.Tudíž. Pocit, že to nejde je naprosto irelevantní. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Frostie Odesláno 1. února 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 1. února 2018 Jak jsem psal výše, s hodinkama jsem byl u AD, měsíc si je nechali s výsledkem, že hodinky jsou OK :-( Ale přesně, u toho rotoru se mi zdá, že se "netočí"moc dobře, akorát už se mi na tem krám nechce, hodně mě zklamali jako AD s jednámím. Spíše jsem se setkal s výmluvami, že se asi málo hýbu, že odchylka do 20s/den je OK a že jsem si měl koupit teda quartz nebo Chronometer, ale u hodinek za necelých 70K mi to prostě přijde zvláštní. Teď když ručně dotahuji, tak jsem max. spokojen.S tím bych je asi dobře poslal do p.dele. Už jen ta odchylka 20 sec u kalibru, který lze seřídit po záběhu právě na hodnoty 2-5 sec do plusu denně...Ostatní jejich komentáře jsou již zcela mimo mísu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Robis Odesláno 1. února 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 1. února 2018 Jo a k smyšlenkám a doměnkám. Jednostranný nátah, když dostane inpuls tak vrní a to i na ruce.Oboustranný , spíše chrastí a cvaká.Jako myšleno subjektivně. Když tím člověk zakvedlá tak se to tak chová.Oboustanný je o něco míň citlivý. Logicky. Natahuje obousměrně. A kdyby to moc lítalo, by se to rychle unavilo.Jednostranný, subjektivně je jak ta dětská hračka. Inpuls a vrrr.Tudíž. Pocit, že to nejde je naprosto irelevantní. Marthi, já myslel ten rotor, že se nechce moc nechce hýbat, když hodinkami otáčím, abych se mrknul, jestli není "seklý", tak někdy drží i na místě, než s hodinkama "zakvedlám", teprve pak se hne. Není citlivý jako rotory hodinek kamarádů, se kterými jen trochu pohnu na stranu a rotor se hne, to u mých TH nehrozí :-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se