Přejít na obsah

Chování kalibru 46943


siwi

Doporučené příspěvky

Chronomilové, kamarádi!
 
Chci se obrátit na vás, kdo máte zkušenosti s touto značkou, s jedním dotazem. Před nějakou dobou jsem ve výloze jednoho hodinářství zahlédl hodinky Orient Pepsi Mako. Od té doby mi nejdou z hlavy a vážně si pohrávám s myšlenkou, že bych si je koupil na takové to domácí nošení.

 

Po chvilce googlení jsem zjistil, že to bude nejspíš reference CEM65006DV vybavená kalibrem 46943. Po projití tohoto vlákna a prostudování návodu vidím, že strojek nemá ani hacking ani možnost ručního nátahu.

 

V této souvislosti mě zajímá, jak se chová vyšroubovaná korunka ponechaná v pozici 0, pokud s ní budu otáčet? Mám zkušenosti jen s kalibrem ETA 2824-2, kde se korunkou v pozici 0 otáčením od sebe hodinky natahují. Nemá-li strojek tuto možnost, znamená to, že se korunka protáčí jen tak naprázdno? Nebo s ní snad v této poloze otáčet vůbec nejde? Díky za odpověď. 

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já úplně neodpovím na Tvůj dotaz Vojto, ale to natahování je trochu ošemetné ... teď jsem se podivoval nedávno v jednom AD ... po koupi Omega SMP jsem se tam byl zeptat, na nějaké drobnosti a dostalo se i na dotaz kolem nátahu korunkou a rozpohybování hodinek ... bylo mi řečeno, že se obecně moc nedoporučuje natahovat korunkou pro rozhýbání a uvedení hodinek do chodu, prý je lepší tzv. "grilování" ... no jsem z toho krapet zmatenej, protože třebas v návodu Breitling je u aut. strojků uvedeno, že pokud hodinky stojí, máš vyšroubovat korunku a 40x otočením uvést hodinky do chodu ... no a pak si vyber ... docela by mě zajímalo, jak to vlastně je a jestli nátah korunkou může s hodinkám uškodit ... ?!?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj Vojto, korunka u Orientů v nulové poloze se pouze protáčí na obě strany na prázdno, bez jakéhokoliv efektu. Až po vytažení do plohy 1 a 2 seřizuješ datum a čas, jak si zvyklej u Ety. Je to stejné jako u kalibrů 7Sxx u Seika.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pánové, děkuji za odpovědi. Davide, o uvedení stojícího strojku do pohybu se toho tady už napsalo dost a je pravdou, že názory se liší. Osobně se řídím tím, co je v návodu. ETu lze natahovat, tak proč to neudělat. Na štěstí to není moje starost. Hodinky nosím stále jedny a strojek se tudíž nemá kdy zastavit  :D Když jsem kupoval Archimedy i Longiny, vždycky je prodávající natáhl. 

 

Karle, díky. Přesně tohle mě zajímalo. Jen pro doplnění přidávám obrázek hodinek, co plánuji koupit, ačkli jsou tady notoricky známé, a to v mnoha barevných variantách.

 

post-437-0-79647200-1410685203_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Orient Big Mako jsem měl a Seika bez manuálního nátahu taky a ještě jedny mám. Je to v pohodě, tyhle strojky se prostě rozeběhnou ve chvíli, kdy si je vezmeš do ruky a když s nimi pro jistotu tak desetkrát zašejkuješ zleva doprava a zpátky, tak se prostě už nezastaví, dokud je máš na ruce.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Moje zkušenost je, že tento kalibr se na rozdíl od ETY 2824-2 rozběhne velice rychle, stačí pár pohybů. Když jsem kupoval Mako, tak jsem je v obchodě rozchodil během chvilky. Někde jsem to četl, ale i z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že Orienty se natahují velice rychle a mají dost velkou rezervu chodu (já jsem naměřil 45 hodin). Pokud se ti líbí, tak je kup. Já je nosím velice rád (mám Black).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Potvrzuji výše uvedené, ruční nátah nemají, hacking jsem ani nepotřeboval. Během té doby, kdy jsem je měl s funkčním rotorem, chodily dost přesně bez nutnosti seřizování, cca plus minus 3 sec denně (přes den mírně do plusu, po odložení na noc dýnkem dolů se to dorovnalo). Já jsem je ani nenechal zastavit, nicméně první jejich rozběhnutí proběhlo během pár okamžiků. Pozor na velké otřesy, neřku-li pády. Mně během jedné cesty terénem uletěl rotor, do dneška jsou v Gobi nedaleko Dalanzagdádu...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj Vojto, určitě do nich běž, pokud se Ti líbí. Já osobně na pepsi styl zatížen nejsem, ale jejich modrá varianta mi taky nedává spát. Jen bych Tě rád upozornil na jeden negativní jev, který mi tady asi většina majitelů potvrdí. Po určité době (a to dost brzo) Ti pravděpodobně začne švidrat datum a nejde to nijak doladit. Prý je to způsobeno použitím plastového kolečka v soukolí datumového věnce (Seiko má kovové), které se poměrně brzy vyběhá. Někdo to v této cenové kategorii neřeší a někomu to nevadí, ale já jsem detailista, tak jsem to nepřenesl. Na druhou stranu je fakt, že hodinky to vyvažují spoustou jiných předností a mám pocit, že v nejhorším to jde řešit právě výměnou dílu od Seika, mělo by to sedět, ale možná kecám.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kupodivu, u Big Mako je to bez problémů. Ale u normálních Mako a Rayů je to poměrně častý jev. Měl jsem v ruce oboje dvoje, stáří do 1 roku a stejný problém. A myslím, že to může potvrdit jak Frostie, který je měl, tak ggrand, který je má aktuálně.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mám je půl roku a s tím datem je to pravda. Konkrétně u mých jsem si toho všimnul hned od začátku, že občas to nesedí v tom okýnku ideálně uprostřed. Nesledoval jsem, jestli je to u konkrétního data nebo k tomu ?švidrání? dochází nahodile. Zatím ale nemám pocit, že by se to nějak zhoršovalo. Momentálně to u mě není nějaká tragedie, viditelná při běžném pohledu na hodinky. Když to budu moc pečlivě pozorovat, tak prostě zjistím, že občas to tam najede trochu mimo ideální pozici. Pokud se to nebude zhoršovat, nemám s tím problém. Já osobně za největší mínus považuju lunetu. Nevím jak u ostatních, ale mě se s ní dost špatně otáčí. To vroubkování je spíš na ozdobu a luneta jde celkem ztuha. Otáčím s ní tak, že musím dát nehet do jednoho z těch větších zářezů v lunetě.  

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

S tou lunetou taky souhlasím. Ale to je daň za to, že je ke krajům sešikmená, což je velice praktické a univerzální pro běžné nošení (hodinky krásně vklouznou pod rukáv košile), ale velice nepraktické na ovládání. Tohle mají parádně vyřešeno Suma, kde je luneta z "košilových" stran schovaná v pouzdře a ovládá se ze zbývajících dvou protisměrných stran, kde je vysoký "V" profil, který krásně padne do ruky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Děkuji za zkušenosti, se kterými se tu dělíte. O tom datu jsem už četl. Ale pokud jde jen o nepřesné umístění v okénku, nevadilo by mi to. Hlavně, že se v noci překlopí. O lunetě jsem se zase pro změnu dočetl na UhrForu, kde se s ní uživatelům taky točí ztuha. Ani to jako problém nevidím. Mám ji na hodinkách v podstatě jen jako designový doplněk. Ani piva si na ní nepočítám. Aspoň zůstane pěkně na svém místě a nebudu ji muset rovnat  :D

 

A ještě jedna věc se tu řešila, konkrétně kvalita a pevnost stěžejek. Prý jsou tenké a mohou se ohýbat...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

ano, datum potvrzuji, ústřel 2 mm v podstatě u tohoto kalibru zas až tolik neznamená. Stěžejky jsou měkké jak Rama, navrhuji je vyměnit hned po pořízení. Ohnul jsem 4 ks, než jsem našel vhodnější alternativu

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud je budu kupovat (ještě stále nejsem 100% rozhodnutý), pak určitě úplně nové. Rovnou bych stěžejky vyměnit nechal. Snad na mě nebude hodinář koukat jako na blázna. To datum bych vážně neřešil. Jestli se překlopí, nějaký milimetr u mě roli hrát nebude.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Problém stěžejek je v tom, že pokud necháš hodinky na tahu, který je imho velice zdařilý i přes plechové koncovky u pouzdra, dlouho Ti nevydrží. Pokud je přehodíš na kůži nebo gumu, bude to v pohodě a vydrží. Bohužel, pokud necháš původní tah a budeš shánět jiné stěžejky, bude to problém, protože silnější stěžejky neprostrčíš koncovkou u pouzdra. Takže jedině sehnat nějaké opravdu kvalitní, ale budeš se muset vyrovnat s konstantním origo průměrem.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Průměr stěžejek jako takový mi může být jedno, pokud udrží tah. Ale jestliže by se po nějaké době měly vytahat a hodinky kvůli tomu spadnout z ruky na dlažbu, tak to považuju za dost citelný nedostatek. Hodinky tohoto typu se mi na kůže a vlastně ani na gumě moc nelíbí. Rád bych ponechal tah. 

 

Otázkou tedy zůstává, jestli bude hodinář ochotný mi stěžejky ihned vyměnit a zdali vůbec bude mít vhodné, odolnější. Pomalu si začínám říkat, že ta jejich nízká cena není zas tak úplně zadarmo  :D

 

Napadá mě otázka: Na špatnou kvalitu stěžejek jste narazili při častějším přehazování řemenů/tahu a nebo se začaly ohýbat, aniž byste s tahem cokoli dělali?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Četl jsem o tom, slyšel jsem o tom, viděl jsem to i na fotkách, ale z vlastní zkušenosti jsem se s tímto problémem nesetkal. U tahu jsou stěžejky o průměru 1,6 mm a s tím se prostě nedá nic dělat (možná by se daly zvětšit dírky v koncovkách tahu). Pokud je mám na gumě, nato strapu nebo na meshi, používám stěžejky o průměru 1,8 mm, i když v těchto případech je paradoxně riziko ohnutí stěžejky menší. Spíš by měl někdo napsat, za jaké situace k tomu ohnutí stěžejky došlo.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...