Přejít na obsah

Panerai PAM00512 RADIOMIR 1940 ACCIAIO

Doporučené příspěvky

Rád bych se podělil o mou radost z předčasného vánočního dárku.

Ačkoliv jsem hodinářský analfabet, pokusím se sepsat něco ve smyslu krátké uživatelské recenze.

Panerai je něco jako moje srdeční záležitost. Byly to mé v podstatě první pořádné hodinky (čti hodinky nad 100K) a v posledních 2 letech jsem jich pěknou řádku vystřídal.

Poté následovalo mé Rolex a jiné období a asi před měsícem jsem zjistil, že se mi po Panerai tuze stýská. Jelikož mě už ucho na hodinkách moc nebaví, začal jsem se poohlížet po jednoduchých Radiomirech s jedinou podmínkou a to se sendvičovým ciferníkem.

PAM388 jsem už měl a jsou poměrně vysoké a tak má volba vcelku záhy a logicky padla na PAM183.

Rozhodnutí tedy bylo učiněno, pak už jen nezbytných 24h vnitřního boje zda li je opravdu potřebuji :lol2:  a jal jsem se volat do Carollina.

Na asi padesátý pokus jsem se dovolal a přišla sprcha. PAM 183 nejsou a letos již jistě nebudou.

Mají PAM380 (super cena, ale hnusný ciferník) a pak dva typy v pouzdře 1940 o kterém jsem do toho okamžiku ani na moment neuvažoval.

PAM572 nemají což by byla první volba, 47mm už ani náhodou a tak zbývaly pouhé 2 možnosti. PAM380 a nebo PAM512. Po dalších asi 24h prohlížení všem možných i nemožných fotek na google jsem zjistil že jsem se vlastně zamiloval a má volba je PAM512.

Řeknu li, že když jsem je uviděl prvně naživo tak jsem cítil rozpaky, nebylo by to úplně výstižné. Jel jsem si pro macho hodinky Panerai a dostal jsem subtilní oblekovky. Na jedné straně mě uchvacovaly křivky a tenkost pouzdra a na straně druhé mi totéž vadilo. Myslel jsem, že cestou z Prahy se budu cítit jako Rambo a místo toho jsem se cítil jako bankovní úředník a začal jsem váhat zda li jsem neměl koupit raději Luminory 8 Days.

Naštěstí se to každou hodinou při pohledu na zápěstí zlepšovalo a druhý den ráno jsem už cítil jen nadšení. Po týdnu co je mám si stále myslím, že to jsou jedny z nej Panerai vůbec.

Teď přichází ta rádoby recenze. Nebudu li přesný, nekamenujte mne prosím.

Panerai Radiomir v pouzdře 1940 lze v současnosti zakoupit v rozměru:

42mm (PAM512, cal. P999/1 s ručním nátahem rezerva 60 hodin)

47mm (PAM514, cal. P.3000 s ručním nátahem rezerva 3 dny)  

45mm (PAM572, cal. P.4000 automat s microrotorem s rezervou 3 dny).

Ačkoliv zní název Radiomir spíše rusky než italsky, původ názvu je potřeba hledat ve složce barvy která zajišťovala svítivost indexů a ručiček což bylo ve své době rádium.

Vojáci používající původní Radiomiry (Luminory ještě neexistovali) si stěžovali na nepříliš vysokou pevnost nožiček a také na fakt, že původní řemen nelze snadno měnit jelikož byl napevno našitý.

V Panerai které v té době živily jen armádní zakázky museli tedy vymyslet co s tím.

Začali tak vyvíjet pouzdro kde nožky budou masivnější a součástí pouzdra, budou vrtané a řemen v nich bude uchycen pomocí stěžejek a bude tedy snáze vyměnitelný.

Navrhli tedy pouzdro 1940, které se v podstatě v nezměněné podobě vyrábí i dnes a z něhož vycházeli při návrhu tolik oblíbených Luminor. 

Pouzdro alespoň tedy v případě mých PAM512 je nesmírně lehlé (někde jsem četl něco okolo 70g.) a nízké.

Dýnko je prosklené a sedí dokonale a celou plochou na ruce. Po dvou dnech nošení jsem si na hodinky zvykl natolik, že ani nevnímám kdy na ruce jsou a kdy ne.

Korunka není stejná jak ji známe tedy ve tvaru diamantu, ale plochá s logem Panerai. Je šroubovací a lze s ní velice snadno manipulovat a to i v případě, že jsou hodinky na zápěstí. Vodotěsnost pouzdra je 100m.

Nožičky jsou krátké a silné, vrtané po obou stranách a řemen v nich drží pomoci stěžejek. Rozteč je 22mm. Tady leží má zatím jediná, ale poměrně zásadní výtka.

Panerai je mimo jiné oblíben pro svou snadnost výměny řemenů a to způsobem, kdy ani kopyto mého formátu nepoškrábe při výměně nožičky. U tohoto systému si tím ani zdaleka nejsem jist.

Ostatně, objednal jsem pár řemenů tak už brzo uvidíme.

Hodinky jsou osazeny inhouse calibrem P.999/1, který má býti doposud nejmenším, nejnižším a nejlehčím manufakturním strojkem v historii Panerai ( je poze 3mm vysoký, má 19 kamenů, Glycydur, Incabloc, tepe 21.600 za hodinu a má 144 součástek). Rezerva je vzhledem k faktu že mají pouze jeden pérovník úctyhodných 60 hodin a já jsem naměřil dokonce 68 hodin.

Jelikož jsem puntičkář, sledoval jsem přesnost chodu a i zde jsem došel k milému překvapení. Za týdem udělali -2 sec. což je vzhledem k mým zkušenostem s inhouse strojky Panerai neuvěřitelně dobrý výsledek.

Hodinky jsou v základu obuty na 22 mm černém echt krokodýlovi s trnovou sponou, ovšem nikoliv pro Panerai klasickou pre-V, ale sponou kterou u Panerai nazývají trapezoidal.

Balení je v podstatě totožné se všemi Panerai.

Tedy černá lepenková krabice, uvnitř hnědá dřevěná ( na rozdíl od Luminorů bez dalšího strapu a nářadí). Stejně jako u všech inhouse zde není plastová záruční karta, ale knížka a nálepky se sériovými čísly.

Na závěr mohu říci jen jedno. Hodinky jsou skvělé a kdykoliv bych si je bez zaváhání koupil znovu.

Při slově koupil mi dochází, že mám ještě jednu docela zásadní výtku:

Chtít za hodinky v pro Panerai nestandartní velikosti osazené poměrně jednoduchým strojkem s ručním nátahem a v podstatě bez jakýchkoliv komplikací 176.400,-CZK což je oficiální cena v CZ, mi příjde docela šílené.

No ale nakonec šílenec fakt jsem a láska je láska. :lol2:

Pokud jste dočetli až sem tak klobouk dolů :notworthy:

post-2301-0-63952300-1418310099_thumb.jpg

post-2301-0-69405800-1418310194_thumb.jpg

post-2301-0-29182100-1418310207_thumb.jpg

post-2301-0-41441700-1418310217_thumb.jpg

post-2301-0-47500300-1418310228_thumb.jpg

post-2301-0-60335600-1418310242_thumb.jpg

post-2301-0-75040500-1418310255_thumb.jpg

post-2301-0-97435500-1418310266_thumb.jpg

post-2301-0-67447300-1418310284_thumb.jpg

post-2301-0-12980000-1418310295_thumb.jpg

post-2301-0-77519900-1418310340_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Wow!!

Super počtení, dozvěděl jsem se nové informace a za to děkuji!!

S Panerai to začínám mít stále víc a víc podobné, jak jsem to měl s Rolexama - nejdříve se mi vůbec nelíbily a teď jsem z nich samým nadšením unesen.

Hodinky jsi si vybral, dle mého, opravdu nádherné. Spojení elegantního pouzdra s (dá se říci) typickým číselníkem Panerai mi přijde neskutečně výborné. Působí na mě elegantně a přitom mají stále pořádné "koule". Jo, takto si dovedu svůj další level velmi dobře představit. Moc, moc gratuluji...  :thumbsup_anim:

Už se nemohu dočkat, až je nafotíš s dalšími řemeny. 

Za současného stavu mi chybí jen fotka, kde by byla vidět lépe signovaná korunka (jestli bych tímto mohl poprosit)... 

Upraveno uživatelem Wrch
Odkaz ke komentáři

Díky kluci.

To Wrch: tady je foto korunky vypůjčené z netu. Na focení už je tma, a popravdě se mi už ani nechce. Sepsat výše uvedené veledílo mne zcela vyčerpalo. :lol2:

Edit:  a ještě fotky objednaných řemenů. První dva jsou už na cestě, druhé dva prý potrvají minimálně měsíc.

post-2301-0-53765700-1418313588_thumb.jpg

post-2301-0-04091600-1418314288_thumb.jpeg

post-2301-0-10840400-1418314299_thumb.jpeg

post-2301-0-53297900-1418314311_thumb.jpg

post-2301-0-45595200-1418314322_thumb.jpg

Upraveno uživatelem MaxT
Odkaz ke komentáři

Pěkná recenze, a i jsem se něco dozvěděl.

Vážně jsou to nezvyklé Panerai: tak nízké a subtilní, ale ta korunka je boží (tu holt na Luminorech nikdy pořádně neuvidím  :) ) a ta spona se k těmhle "spíš oblekovkám" hodí dobře.

Odkaz ke komentáři

Pamy mě dlouho míjely, ale poslední dobou po nich pokukuju čím dál víc. Když jsem byl naposledy v Carollinu, tak jsem zkoušel 392 a byl jsem spokojenej, jak mi krásně sedly. Toto ale musí být ještě jiná kategorie- nepřekáží ucho, ta výška je taky moc fajn. No nic, při příští návštevě je musím shlédnout podrobněji.

Užívej si jich a díky za fajn řádky.

Odkaz ke komentáři

Už jsem ti jednou gratuloval a činím tak znovu! Krásný hodinky...Jsem zvědavej, jak mi budou sedět až se k nim znovu dostanu. Mám pocit, že jsem je totiž zkoušel na PAM večeru od Carollina, ale to byla jiná doba. Teď se mi jeví úplně v jiným světle. :thumbsup_anim:  

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...