Pytlák Odesláno 29. dubna 2015 Nahlásit Odesláno 29. dubna 2015 Nedávno jsem za přijatelnou cenu pořídil renovační projekt, Omega Megaquartz 32kHz. Hodinky měly za víc než 40 let něco za sebou, trochu jsem si s nimi pohrál a z odrbaných chudinek se vylouply nositelné vintage quartzky, které rozhodně nikoho neurazí i přes to, že bez opravdu zásadního zásahu není možné stoprocentně všechny stopy času zahladit. Snažil jsem se o citlivý přístup a rozumné kompromisy. Veškeré snažení má ovšem jedno velké ALE. Manželka prohlásila, že jsou hnusný, dědkovský atd. Takže je asi prodám, abych jí nedělal ostudu :-). Snad se fotky budou líbit. Jak jsem je koupil: Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. V průběhu renovace pouzdra: Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Po renovaci: Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
VintageLover Odesláno 29. dubna 2015 Nahlásit Odesláno 29. dubna 2015 Všechna čest a jestli sis to dělal sám, tak to klobouček. Hlavně to pouzdro.
filo-boxer Odesláno 29. dubna 2015 Nahlásit Odesláno 29. dubna 2015 Krásná práce. A manželka tomu očividně vůbec nerozumí.
malda Odesláno 29. dubna 2015 Nahlásit Odesláno 29. dubna 2015 Ty jo, gratulace a poklona k tomu! Ženské hodinkám nerozumí. Tím se netrap:)
Dzos Odesláno 29. dubna 2015 Nahlásit Odesláno 29. dubna 2015 Gratuluji !! , a závidím, že to neumím. :)Mohl bys to prosím také postnout do vlákna http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/82130-pochlubte-se-renovac%C3%AD-vintage-hodinek/
Dzos Odesláno 29. dubna 2015 Nahlásit Odesláno 29. dubna 2015 Teď jsem si také všiml, že před renovací bylo na ciferníku vidět odloupnutí barvy kolem indexů - tam, kde jsou lumi body. CIferník je nový nebo renovovaný - úplně, částečně? Nově udělané lumibody? A to jsi si také vše dělal sám?
Návštěvník eloga Odesláno 29. dubna 2015 Nahlásit Odesláno 29. dubna 2015 Skvělé hodinky, gratuluji, moc líbí bo to je dobrý příběh, dobrá práce. No ale kdyby přece byly volné stavím se do řady. Hezký den.**
financ Odesláno 29. dubna 2015 Nahlásit Odesláno 29. dubna 2015 Pouzdro sis dělal sám? Pěkna práce. Ciferník je retusovany?
Josef01 Odesláno 29. dubna 2015 Nahlásit Odesláno 29. dubna 2015 fakt moc pěkný, blahopřeju, to byla asi fuška to renovovat, ale vyplatilo se!
Pytlák Odesláno 29. dubna 2015 Autor Nahlásit Odesláno 29. dubna 2015 Ahoj všem, jsem rád, že se práce líbí. Strávil jsem na tom pěkných pár hodin, možná právě proto se manželce nelíbí, není nadšená, když večery trávím v dílně. Pouzdro jsem renovoval sám, tedy krom toho sváru TIGem, na to jsem se stavil u kamaráda, který na to má svářečku a umí ji používat, nicméně hodinky svářel poprvé :-). Jinak komplet broušení, leštění, demontáž a montáž pushers (nevím, jak se to řekne česky) jsem dělal sám, chce to fakt hodně trpělivosti a neuspěchat to. Ciferník je původní, retušovaný, lumi jsem zatím neobnovoval. Právě ciferník a ručičky se mi na těchto Omegách líbí, dávají hodinkám určitý punc exkluzivity. Stejně je to vidět i na strojku, který je ještě klasická hodinařina a s dnešními quartz strojky se to nedá srovnávat. Nedávno jsem dával synovi dohromady Seiko Kinetic, hodinky jsou to v principu docela zajímavé, ale ta plastová základní deska a v tom osazený kameny, moc hezky to nevypadá, to se s pohledově dokonalým, pokoveným strojkem od Omegy vůbec nedá srovnávat. Takže se pokusím fotogalerii doplnit o nějaký ten záběr strojku, který má dokonce i originální kryt cívky, který bývá u těchto hodinek velmi často ztracený.
Rodkopf Odesláno 1. května 2015 Nahlásit Odesláno 1. května 2015 Tak teď mi spadla brada, luxusní práce! Gratulace, máš můj obdiv. Zkus se trošku rozepsat k tomu, jak jsi leštil a brousil to pouzdro - postup, materiály apod. A co znamená retušovaný cifr? Na chybějících místech jsi normálně doplnil barvu, nebo jsi ho komplet přetiskl? thnx
Argon Odesláno 3. května 2015 Nahlásit Odesláno 3. května 2015 Hodinky vypadají výborně. Dobrá práce! manželky jsou všude stejný a není to jen tím stráveným časem ;-). Já stále poslouchám, že mladej chlap a nosím hodinky jak starej dědek. 80tky hadra atd. :-))
Pytlák Odesláno 4. května 2015 Autor Nahlásit Odesláno 4. května 2015 Retušovaný cifr znamená v mém podání pouze doplněná barva v místech, kde prosvítal základní materiál cifru, tedy tam, kde někdo v minulosti odstraňoval lumi a trochu se mu to kolem slouplo. Našel jsem co nejbližší odstín akrylové barvy a lehce to zaretušoval, při pohledu pouhým okem to není vidět. Žádný přetisk to tedy není a ten cifr vypadá fakt luxusně, s těmi tečkami je moc zajímavý a při nasvícení sluncem z boku se hezky leskne s takovým metalickým efektem. Co se týče broušení a leštění pouzdra, postup byl následující. Nejprve jsem musel demontovat staré krycí sklo a lunetu (té se moc nechtělo, ale přišel jsem na šetrný způsob jak ji demontovat). Pak jsem si na soustruhu vyrobil na míru kolíčky na vylisování trubičky hřídele korunky a tlačítek. Ty jsem za použití těchto "přípravků" vylisoval a zbylo mi holé pouzdro s tím něpěkným ťukancem nebo co to bylo. Spíš se mi zdá, že majitel byl elektrikář a strkal ruku s hodinkami do rozvaděče, alespoň to poškození vypadalo jak od elektrického oblouku. To jsem lehce vybrousil (použil jsem brouk pilník a pak takové balsové tyčky s naneseným brusivem různé zrnitosti). Posléze následovalo zavaření TIGem, broušení ruční el. frézkou nahrubo a následně opět brouk pilník, tyčky s brusivem, klasický brusný papír různé zrnitosti freehand i na pevné podložce. Po vybroušení jsem celé pouzdro vyleštil na leštičce a následně na "kartáčovaných" plochách brusný papír zrnitosti tuším 400 nebo 600. Kovový tah je přebroušen na leštičce buffing kotouči (hrubá a pak střední zrnitost). Pouzdro bych byl býval taky přebrousil nebo kartáčoval na leštičce, ale vzhledem ke kombinaci leštěné a kartáčované plochy se to muselo udělat ručně. Zamaskovat páskou to taky nešlo, to jde spíš na kovovém tahu s kombinací lesku a kartáčování, na pouzdře je zřídka. Lunetu jsem vyleštil zvlášť na leštičce a když se mi to všechno pohledově líbilo, smontoval jsem to zase zpátky dohromady. Výsledek - dědkovský hodinky :-). Ale i manželka přiznává, že vypadaj jak nový (i když jsou hnusný). Mám je teď na ruce. Budu si kvůli nim muset koupit winder neb moje RLX automaty se zastavují, když nosím tyhle Omegy. A ještě jeden poznatek. Jdou přesně a to se hodí.
JZED Odesláno 4. května 2015 Nahlásit Odesláno 4. května 2015 Tak to je nádhera. Gratuluju a smekám před tebou a tvojí trpělivostí....
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se