Eta Odesláno 5. září 2007 Nahlásit Odesláno 5. září 2007 Jaký je fígl na oddělání korunky, tak aby šel vyjmout hodinový strojek z case. Potřebuji nechat přeleštit safírové sklíčko od škrábanců a rád bych poslal jen prázdnou "skříň" hodinek se sklíčkem - bez strojku.
JJ Odesláno 5. září 2007 Nahlásit Odesláno 5. září 2007 Přijde na to, co je to za kalibr. Obecně je potřeba uvolnit prvek, který drží osičku uvnitř natahovacího mechanismu. U některých kalibrů je to malý šroubek (nutno trochu povyšroubovat), u některých takový "čudlík", který je potřeba zmáčknout. Každopádně je to někde v místě, kde osička vstupuje dovnitř.
Patrik Odesláno 5. září 2007 Nahlásit Odesláno 5. září 2007 (upraveno) Jaký je fígl na oddělání korunky, tak aby šel vyjmout hodinový strojek z case. Potřebuji nechat přeleštit safírové sklíčko od škrábanců a rád bych poslal jen prázdnou "skříň" hodinek se sklíčkem - bez strojku. Jak píše "JJ". Jen bych malinko doplnil. U některých strojků je korunka i s natahovací hřídelí dokonce "vytrhávací", prostě se jednou škubne. Bohužel, je třeba vědět, který to je, jinak můžeš ohnout stavěcí páčku, což se (podle typu) může rovnat i zničení stroje (některé jsou neopravitelné). Většina strojů má ale otvor u kterého je šipka, do toho se strčí tenká ocelová tyčka (může to být i špendlík, ale raději doporučuji uštípnout špičku), ta tam zmáčkne pružinku a to uvolní natahovací hřídel. Upraveno 5. září 2007 uživatelem Patrik
koblih69 Odesláno 5. září 2007 Nahlásit Odesláno 5. září 2007 Přijde na to, co je to za kalibr. Obecně je potřeba uvolnit prvek, který drží osičku uvnitř natahovacího mechanismu. U některých kalibrů je to malý šroubek (nutno trochu povyšroubovat), u některých takový "čudlík", který je potřeba zmáčknout. Každopádně je to někde v místě, kde osička vstupuje dovnitř. Pozor s tím šroubkem, pokud je to na čudlík tak zmáčkneš a OK, ale pokud je to na šroubek tak opravdu jen povyšroubovat - zkoušej to po 1/2 otáčkách jinak ti vypadne druhá strana. Někdy nestačí povolit, ale na mírně povolený šroubek trochu zatlačit. Korunku vyndávej když je v poloze seřizování ručiček u některých strojků pokud to neuděláš tak ji nedostaneš zpět.
JJ Odesláno 5. září 2007 Nahlásit Odesláno 5. září 2007 Pozor s tím šroubkem, pokud je to na čudlík tak zmáčkneš a OK, ale pokud je to na šroubek tak opravdu jen povyšroubovat - zkoušej to po 1/2 otáčkách jinak ti vypadne druhá strana. Děkuji za doplnění. Nedošlo mi, že bych to měl zmínit, protože vždy, když jsem vyndával strojek z pouzdra, šel zároveň na kompletní rozebrání, ve kteréžto situaci se člověk takovými detaily moc nezabývá ;-) Korunku vyndávej když je v poloze seřizování ručiček u některých strojků pokud to neuděláš tak ji nedostaneš zpět. Jo jo, na tohle jsem také párkrát dojel.
afrikab Odesláno 9. září 2007 Nahlásit Odesláno 9. září 2007 Docela veda. Kdysi se tu resila amatersky kurz pro hodinare. Nevite jak to tehda dopadlo?
African Odesláno 9. září 2007 Nahlásit Odesláno 9. září 2007 Tak toto už mám za sebou, rozhodl jsem se totiž trénovat na starých Swiis army Quartz. Tam je opravdu jen čudlík na zmáčknutí, takže ta nejjednoduší verze:) Teď řeším, ja sundat ručičky. Jsou možné také nějaké rady a tipy?
JJ Odesláno 9. září 2007 Nahlásit Odesláno 9. září 2007 Teď řeším, ja sundat ručičky. Jsou možné také nějaké rady a tipy? Jo, kup si na to stahovák. Nějakými domácími přípravky a improvisacemi si jen koleduješ o poškození ciferníku nebo i těch ruček a osiček. Jinak tip jediný - při použití stahováku přikrývej ciferník kouskem tenkého mikrotenu aby stahován nepřišel do přímého kontaktu s ciferníkem - jen bys ho zbytečně poškrábal.
JJ Odesláno 9. září 2007 Nahlásit Odesláno 9. září 2007 Docela veda. Kdysi se tu resila amatersky kurz pro hodinare. Nevite jak to tehda dopadlo? No dopadlo to tak, že se sešli tři lidi - Onion, Popshop a já a kurs proběhl tuším v květnu 2006 ke všeobecné spokojenosti.
afrikab Odesláno 9. září 2007 Nahlásit Odesláno 9. září 2007 No dopadlo to tak, že se sešli tři lidi - Onion, Popshop a já a kurs proběhl tuším v květnu 2006 ke všeobecné spokojenosti. A na kolik ta sranda prisla?
JJ Odesláno 9. září 2007 Nahlásit Odesláno 9. září 2007 A na kolik ta sranda prisla? Nejsem si tím úplně jistý, v tu dobu jsem v Eltonu platil víc věcí, ale mám dojem, že to bylo 10 nebo 12k.
afrikab Odesláno 9. září 2007 Nahlásit Odesláno 9. září 2007 Nejsem si tím úplně jistý, v tu dobu jsem v Eltonu platil víc věcí, ale mám dojem, že to bylo 10 nebo 12k. Diky. To je dobra cena. Pristi rok bych se do toho asi pustil. Nebo to zkusil resit. Nove znalosti se vzdy hodi.
31682 Odesláno 10. září 2007 Nahlásit Odesláno 10. září 2007 Diky. To je dobra cena. Pristi rok bych se do toho asi pustil. Nebo to zkusil resit. Nove znalosti se vzdy hodi. Cena je to fakt výborná... Bylo tam tak narváno, že od té doby se už nic podobného nekonalo, asi preventivně, aby se zájemci neušlapali.
spidermann Odesláno 14. září 2007 Nahlásit Odesláno 14. září 2007 Já reaguju na to vyndavání té korunky. Máš jí sice venku, ale pochybuju, že někdo vyleští "safírový" sklíčko. Jestli někoho seženeš, dej vědět
ramon Odesláno 14. září 2007 Nahlásit Odesláno 14. září 2007 Já reaguju na to vyndavání té korunky. Máš jí sice venku, ale pochybuju, že někdo vyleští "safírový" sklíčko. Jestli někoho seženeš, dej vědět No teoreticky by mohlo jít přebrousit jako se brousí drahé kamení
B.F.G. Odesláno 14. září 2007 Nahlásit Odesláno 14. září 2007 No teoreticky by mohlo jít přebrousit jako se brousí drahé kamení Ty jsi asi nikdy drahé kamení nebrousil, že? )))))
chasy Odesláno 16. září 2007 Nahlásit Odesláno 16. září 2007 Díky za podnětné rady - vyndání natahovací hřídele (a hlavně její funkční navrácení) jsem otestoval na kal. 52 (šroubek) a 68 (tlačítko). Kdo poradí, jak vyndat stroj z pouzdra, když nevypadne dnem (tzn. pouzdro je na dolní straně užší než stroj)? Předpokládám, že se bude muset sundat sklo a stroj vjmout "předkem". Jak jít na to sundávání sklíčka?
koblih69 Odesláno 16. září 2007 Nahlásit Odesláno 16. září 2007 Díky za podnětné rady - vyndání natahovací hřídele (a hlavně její funkční navrácení) jsem otestoval na kal. 52 (šroubek) a 68 (tlačítko). Kdo poradí, jak vyndat stroj z pouzdra, když nevypadne dnem (tzn. pouzdro je na dolní straně užší než stroj)? Předpokládám, že se bude muset sundat sklo a stroj vjmout "předkem". Jak jít na to sundávání sklíčka? No záleží na tom jak je uchycený, často bývá v kovovém prstenci ( někdo tomu říká tuším fazeta ) tak ho jen opatrně odpáčíš od těla i se sklem. U hodinek, které nejdou zadem to tak obvykle bývá. Jinak třeba plastové sklo je dobré trochu nahřát aby nekřáplo ( třeba fénem ) a pak se dá ze strany opatrně odpáčit třeba nožem....
chasy Odesláno 17. září 2007 Nahlásit Odesláno 17. září 2007 No záleží na tom jak je uchycený, často bývá v kovovém prstenci ( někdo tomu říká tuším fazeta ) tak ho jen opatrně odpáčíš od těla i se sklem. U hodinek, které nejdou zadem to tak obvykle bývá. Jinak třeba plastové sklo je dobré trochu nahřát aby nekřáplo ( třeba fénem ) a pak se dá ze strany opatrně odpáčit třeba nožem.... Ještě jednou díky, páčení fazety už mám taky zdárně za sebou. Takže se dostávám do fáze čištění ciferníků. Pokud narazím na problém, určitě zase vznesu nějaký "inteligentní" dotaz . BTW: Mám pocit, že tu vzniká pěkný kurz hodinářské svépomoci pro naprosté neznalce - super věc!
afrikab Odesláno 1. listopadu 2007 Nahlásit Odesláno 1. listopadu 2007 Panove, kdo me poradi jak vytahnout korunku z tohoto strojku? Diky.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se