MrCarrot Odesláno 11. října 2015 Nahlásit Odesláno 11. října 2015 Zdravím vás kamarádi, ač registrován delší dobu, vždy jsem spíš čerpal moudra z vláken a málo se zapojoval, no dnes mám první dotaz. Při úklidu několika "skladovacích" šuplíků jsem narazil na jedny hodinky, u kterých jsem zcela zapomněl, že je mám. K příběhu asi tolik, že mi je jako menšímu klukovi daroval dědeček, bohužel už si přesně nepamatuji za jakých okolností, ale to zřejmě není úplně podstatné.nDěda již bohužel není mezi námi a proto se ho nemohu zeptat na případný příběh, nebo původ hodinek. Hodinky ležely minimálně 10 (možná bych řekl i spíše 15) let v tomto šuplíku, aniž bych se jich kdo dotknul, nebo s nimi něco dělal. Vzhledem k tomu, že to není tak dávno, co mě svět těch malých věcí na zápěstí začal fascinovat, tak jsem rozpoznal, že se nejedná o nějaké úplně tuctové quartzky z Číny, zároveň mám ovšem daleko k tomu, abych se označoval za někoho, kdo hodinkám rozumí a proto bych se rád obrátil na vás a poprosil vás o pomoc. Hodinky jsem vzal a natáhl (ruční nátah) a zdá se, že fungují bez problémů, což samo o sobě na mě udělalo dojem (skoro jako když vytáhnete pionýra po 10 letech ze stodoly, nalejete do nádrže první věc co by mohla připomínat benzín s olejem a ono to nastartuje - ten pocit je k nezaplacení).Na internetu jsem samozřejmě dohledal nějaké informace o značce Atlantic, na druhou stranu dnes se každá druhá značka s aktuální činskou produkcí ohání bohatou historií, zásluhami na vývoji hodinek, ruční výrobou a kdo ví čím vším (viz např Ingersoll). Moje otázka tedy zní mohou mít hodinky nějakou "vintage hodnotu", vyplatí se je renovovat (celé pouzdro, ciferník,ručičky i dýnko nese známky intezivního používaní), případně, kde by se dal dohledat někdo, kdo by to byl schopný udělat (nejlépe Plzeň).Nejde mi o nějaký finanční zisk, který bych stejně nečekal, spíš mám rád staré věci s příběhem, a tak přemýšlím jestli se vyplatí je nějak zachovat. Vím, že už samotný fakt, že jsou darované nese určitou nezpochybnitelnou hodnotu, ale mě teď jde spíš o materiální rozměr.Hodinky jsou bohužel dost malé, 35mm bez korunky, 38 s korunkou, takže i na mojí útlou ruku je to už dost malé, ale třeba by z toho byly pěkné hodinky dámské (pokud teda od počátku nejsou dámske , případně jako oblekovky po renovaci. Snad jsem se do toho příliš nezamotalDěkuji za váš čas Vím, že fotky nejsou nejkvalitnější, ale lepší se mi zatím nepodařilo udělat.
pavel67 Odesláno 11. října 2015 Nahlásit Odesláno 11. října 2015 Malá poznámka o historii http://www.watchmann.com/atlanticwatches.phpMomentálně na ebay http://www.ebay.com/itm/Vintage-wristwatch-ATLANTIC-SUPER-21jewels-circa-1965-/321885528696?hash=item4af1df6278 ať máš představu, jak asi mají vypadat, neodpovídá tam ale strojek.
MrCarrot Odesláno 12. října 2015 Autor Nahlásit Odesláno 12. října 2015 Děkuju za odpověď! Takže jestli jsem to správně pochopil, tak strojek je teda nepůvodní? Pokud s tím zajdu k nějakému hodináři je schopný např vyčistit ciferník a udělat servis strojku?
bohus76 Odesláno 12. října 2015 Nahlásit Odesláno 12. října 2015 Nevím zda půjde ciferník vyčistit.Pokud je už zoxidovaný asi ne.A je zde velké riziko,že se to bude loupat až na kovový podklad.Ale z této fotky těžko říct.Pouzdro je už po smrti,nejlépe by bylo nechat jen vyčistit a dát do kupy strojek a to je tak vše.Nebo si koupit stejný kus /pokud lze koupit/ a přeskládat.Ale v tom případě by Ti zůstal původní opravdu jen ten strojek.
JanZ Odesláno 22. října 2015 Nahlásit Odesláno 22. října 2015 Dobrý den,protože mám dotaz odpovídající názvu tohoto vlákna, tak jej sem napíši. Kdyby se sem nehodil, tak jej prosím přesuňte. Dostal jsem tyto hodinky a protože jsem si už od malička "spravoval" - rozuměj vyměnil strojek dle potřeby, případně něco lehčího opravil, tak je mi jich líto vyhodit.A taky se mi moc líbí :-DJsou to mechanické PRIM kalibr 683 (viz. foto). A protože jsem mechanické hodinky nikdá rozdělané neměl, tak jsem se na těchto operací nepokoušel. Co jsem zjistil - po natažení a zkusmém nastavení ručičky běží - tikají i ručka se hýbe. Ovšem zbývající ručka/y chybí. Chybí tedy i sklíčko. Jak je to s kalendářem nevím, běží teprve 2 hodiny. Jak jej nastavím? Dočetl jsem se, že ručičky mají být v nějaké poloze, ale nepochopil jsem z toho v jaké. Zvládnu je opravit sám (předpokládám, že každý nějak začínal...) případně poradí mi prosím někdo co kde povolit, abych vyměnil ručičky a nepovolil to co nemám...?A stejně pokud je budu nosit, tak si je budu v budoucnu i servisovat. :-)) Koukal jsem se po ND - zde nevím, odkud kam se měří ciferník, případně co vše nakoupit. Opět bych se na Vás obrátil s prosbou o pomoc s identifikací možného problému - jsem schopen vše natočit.Zde jsem natočil strojek: Pokud se objeví bližší info o těchto krasavicíh, budu rád :-) S přátelským pozdravem Honza
JanZ Odesláno 22. října 2015 Nahlásit Odesláno 22. října 2015 Ještě jsem našel a nejde mi to vyfotit, snad až foťákem a ne mobilem...Na dýnku vyryto 1708/ čmáranice?podpis? Šustr?Pak je ještě vyryto něco jako N přecházející do písmene Š 1192 Honza
orol Odesláno 23. října 2015 Nahlásit Odesláno 23. října 2015 Datum se nastaví přechodem hodinové ručky přes "24" hodinu. Teda dvakrát kolem na jedno přeskočení datumu.Měla by fungovat i rychlá změna datumu - přeskočení vrátit hodinovou ručku o cca 3 hodiny zpět a znova přes "24" hodinu. Chybějící ručky se prostě nasadí - nic povolovat netřeba. Se skličkem je to podobné - nasadit ;-)
JanZ Odesláno 24. října 2015 Nahlásit Odesláno 24. října 2015 (upraveno) Tak datum nefunguje, dvakát protočím dvanáctku, v číslu datumu cvakne, má snahu se otočit, ale vrátí se zpět.Asi mi tam chybí hřídelka na ručičky, viděl jsem, že se prodávají pouze ručky - ,,I,, s dírkou.Poradíte? Upraveno 24. října 2015 uživatelem JanZ
Jiří9 Odesláno 24. října 2015 Nahlásit Odesláno 24. října 2015 Možná je špatný datumový věnec, když Ti to nepřezkočí. Jaká hřídelka na ručky??Ti tam chybí? Jak jsi na to přišel ? J
Jiří9 Odesláno 24. října 2015 Nahlásit Odesláno 24. října 2015 V 24. 10. 2015 v 20:28, JanZ napsal: Tak datum nefunguje, dvakát protočím dvanáctku, v číslu datumu cvakne, má snahu se otočit, ale vrátí se zpět.Asi mi tam chybí hřídelka na ručičky, viděl jsem, že se prodávají pouze ručky - ,,I,, s dírkou.Poradíte? Ručky s otvory na se prodávají normálně . Nebo jsi je chtěl vrtat ?
JanZ Odesláno 24. října 2015 Nahlásit Odesláno 24. října 2015 (upraveno) Tak jelikož je tam díra, tak to musím na něco nasadit, no a to něco tam jaksi nejniTreba tady http://watchfix.info/Remove%20Hands%20Guide/Reassembly.php je to znazorneno, nebo je to jinak? Vtipálku jen si mě podejte, ale budu rád, když mne nasměřujete korektním směrem ) Upraveno 24. října 2015 uživatelem JanZ
orol Odesláno 25. října 2015 Nahlásit Odesláno 25. října 2015 To, co trčí nad hodinovou ručku, je "čtvrťová trubka". Na tu se nasadí minutová ručka. A to, co je uvnitř čtvrťové trubky, je hřídel vteřinového kola a na tu patří vteřinovka... Vem si na to lupu
Jiří9 Odesláno 25. října 2015 Nahlásit Odesláno 25. října 2015 Jak píše Orol. minutovka normálně na čtvrťovou trubku.Vteřinovka má delší futro. Jestli nedosáhne ,máš ulomený čep na vteřinovém kole na jejím nasazení nic není.Datum s tím nemá nic společného ten se musí řešit sundáním číselníku a kontrolou opotřebení daných dílů.A taky ručky nesmí jít řídit moc z lehka to se řeší utužením čtvrťového pastorku.
bohus76 Odesláno 25. října 2015 Nahlásit Odesláno 25. října 2015 V 25. 10. 2015 v 6:23, orol napsal: To, co trčí nad hodinovou ručku, je "čtvrťová trubka". Na tu se nasadí minutová ručka. A to, co je uvnitř čtvrťové trubky, je hřídel vteřinového kola a na tu patří vteřinovka... Vem si na to lupu A nebo ať to detailně vyfotí,aby se dalo říct,co mu tam chybí.
JanZ Odesláno 25. října 2015 Nahlásit Odesláno 25. října 2015 Tak dnes večer sem dám fotky. Jinak takhle jsem si rady představoval. Moc děkuji Myslím, že to do budoucna někomu taky určitě pomůže
vlcak46 Odesláno 20. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 20. ledna 2016 Dobrý denmám tady hodinky po dědovi a netuším co jsou zač.Jakou mají cenu a na kolik by případně vyšla renovace.Hodinky dělaly 2 hod do + za den.Nechal jsem jim udělat základní údržbu (výměna sklíčka,vyčištění a seřízení).Vteřinovka nejde a čudlíky taky nefungují.Průměr bez korunky 33.Předem díky.
bohus76 Odesláno 20. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 20. ledna 2016 Kolego,hodinky fotíš z "kilometru" a z toho nejde poznat nic.Důležitá je fotka detailní jak ze strany ciferníku,tak i fotka dýnka a strojku.Potom se dá i něco určit.
Karlos Odesláno 21. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 21. ledna 2016 (upraveno) Nechal jsem si udělat údržbu a seřízení auta. Motor nestartuje a nejde řadit. Co bys na tohle řekl? Ty hodinky jsou jakási skládačka, například čudlíky nemají co čudlíkovat. A proč neběží ručička, to se ptej toho údržbáře. ed: Ale teď koukám na stupnici té malé ručičky a nějaké stopky to asi budou (nebo byly). Fotku strojku to opravdu chce. Upraveno 21. ledna 2016 uživatelem Karlos
Klotzman Odesláno 21. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 21. ledna 2016 V 21. 1. 2016 v 5:01, Karlos napsal: Nechal jsem si udělat údržbu a seřízení auta. Motor nestartuje a nejde řadit. Co bys na tohle řekl? trefnéAle jinak jsem taky zvědavej, co je uvnitř. Nevybavuju si, že bych někdy viděl stopky pouze na malém subciferníku.
vlcak46 Odesláno 21. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 21. ledna 2016 Abych to uvedl na pravou míru.Když jsem hodinky našel byly špinávý,rozbitý sklíčko a o vteřinovku škrtaly ručičky.Místo stěžejky drátek.Po natažení se předešly o 2 hod.Hodinář vyměnil sklíčko,dal stěžejku,vyčistil a seřídil.Vteřinovka prý nejde pro špátný ozubený převod.Momentálně jdou do + max 30s.Tlačítka cvakájí,ale nic se neděje.Fotky asi lepší nebudou.Díky
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se