Přejít na obsah

Seiko Legenda - Želvy

People

Doporučené příspěvky

6309 - spousta ruční práce, jednotlivé díly poctivě vyráběny a kontrolovány.

7002 - začátky automatizace - část dílu ještě poctivě vyrobena, část lisována, automatické skládání, namátková kontrola...

7S26 - plně automatizována výroba - většina dílů lisována, automatická kompletace, automatizovaná kontrola, lidský faktor do výroby téměř nezasahuje a je to znát...

zajímavé, díky

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ani jsem netušil jakou vyhrocenou diskuzi strhnu svou nevinnou pochvalou 4r36tky. Tedy raději příští info o přesnosti chodu podám až nejdříve za 10 let (bez dvou měsíců). Ovšem jedině za předpokladu že se mezitím strojek nerozpadne na kupku ocelových pilin.

Odkaz ke komentáři

Nejsem zatížen na mechaniky, ale je mi sympatická značka Seiko, takže si sem tam projedu nějaký to vlákno o nich a nešlo přehlídnout tady probíranou věc ohledně strojků. A protože mi něco podobnýho vrtalo hlavou (ostatně je to stejný fakt skoro všude, od hodinek přes elektroniku po auta atd.), rád bych si nechal pár věcí osvětlit, bez ironie, bez narážek.

Strojky 6309 a další z řady 6xxx jsou nesmrtelné. Řada 7xxx u vintážek (7002, 7009...) - to ještě jde, ale je to řádově horší. A nové strojky 7Sxx jsou kvalitou zase někde jinde - bohužel.

Můj hodinář vždy kouká, co mu nesu. Pokud 6309, tak se tetelí. Pokud 7002, tak prý "jo, to jde"... Ale pokud 7S26, tak kroutí nosem a moc se mu do toho nechce. Je to prý hlavně o tom, jak a kdy jsou tyto strojky vyráběny.

6309 - spousta ruční práce, jednotlivé díly poctivě vyráběny a kontrolovány.

7002 - začátky automatizace - část dílu ještě poctivě vyrobena, část lisována, automatické skládání, namátková kontrola...

7S26 - plně automatizována výroba - většina dílů lisována, automatická kompletace, automatizovaná kontrola, lidský faktor do výroby téměř nezasahuje a je to znát...

Hezký sumírung rozdílu ve výrobě mezi generacema, to se mi líbí. Nicméně pořád je to hodně obecný a pro mě jediný z toho seznamu, co má vliv na výslednou kvalitu/životnost, je ta výstupní kontrola. Ruční výroba neznamená výrobu kvalitnější a naopak automatizace neznamená kvalitu špatnou. Stejně jako rozdíl mezi lisováním a "poctivou" výrobou (předpokládám frézováním) nemusí nutně znamenat i rozdíl ve VÝSLEDNÉ kvalitě celé sestavy, pokud daná technologie dokáže dodržet tolerance (hádám, že přesný/důležitý součástky jsou frézovaný i dneska, ale to je jenom moje doměnka - viz většina dílů lisována). Takže vlastně z toho, co jsi napsal (a já díky) mi vychází problém pouze v žádné/liknavé ruční výstupní kontrole, případně špatně nastavené automatizované výstupní kontrole.

Níže v mojí odpovědi dopíšu, co by mně zajímalo (souvisí to i s druhou citací)

....ale kvalita použitých součástek, které jdou do háje mnohem dříve než ty starší. Někde tady jsem to už psal: měl jsem např. dva modely sushi: jeden model z r. 1969, druhý pak jejich reedice z r. 1997, oboje hodinky ve vizuálně perfektním stavu. Zatímco ty z r. 1997 na generálku musely bez pardonu, ty z r. 1969 neměly problém a šly na ni jen preventivně. A nejedná se o výjimečný příklad: na základě zkušenosti odhaduji, že tak sedm strojků z deseti má či bude mít podobný problém, a to si myslím, že jim ještě nadržuji. :D

Nevím kolik máš zkušeností s těmito strojky ty, ale podle Tvé reakce usuzuji, že zcela zanedbatelné. Já mám Seiko rád a neměnil bych. Nicméně mi rukama prošla hezká řádka desítek hodinek jak s novějšími kalibry 7Sxx a jejich klony, tak i vintážními strojky a ten výsledek je celkem jasný. Nedávno mi volal hodinář s tím, zda bych mu podle označení mohl určit, zda hodinky s kalibrem 7S26 byly vyrobeny v r. 2002 nebo 2012, protože ty mrchy tam už má potřetí a jejich majitel je běsný. Vyrobeny byly v r. 2012. Samozřejmě, staré strojky jsou dnes opotřebované, špatně se na ně shání náhradní díly apod,., ale když byly nové, pak je jen těžko něco překonávalo ? asi na způsob naší Tatry V3S, vydržely všechno.

Omlouvám se, dovolil jsem si ušmiknout kousek citace, protože právě ten začátek mně zajímá, ale stále tu nebyl nijak blíž popsanej. Kvalita součástek. Kvalita v čem? Jakost materiálu? Větší výrobní tolerance (a tím horší lícování, špatně do sebe zapadající díly a tím vyšší opotřebení)? Právě tohle je tu pořád popisovaný, ale jen takhle obecně. To samý - hodinář se ofrňuje nad rokem výroby, že tam má hodinky už po třetí. Ale pro mě důležitá otázka - PROČ? S jakou chybou resp. co se na strojku opravovalo a co bylo příčinou závady? Nebo co se tedy nejvíc na tomhle strojku kazí a proč?

Neberte to chlapi ani jeden z vás jako útok, to vůbec, já vím o tom pramálo, ale právě proto mě to zajímá

Dám příklad - nedávno oprava hodně starýho šicího stroje. Servisák otevřel stroj, prozkoumal a na naši otázku, jestli nekoupit radši novej, ukázal na pár věcí s jasným vysvětlením - nekupujte novej, tahle a tamta součáskta je ve většině nových plastová a je dost namáhaná, už jsem to tady párkrát na opravě měl. T

Takže pokud tu konkrétně někdo dá podopnej popis častých závad/výrobních nekvalit (tohle a tohle kolečko je jak z gumy, tahle hřidelka se zlomí už když se na ni kouknete atd.), budu rád :).

Odkaz ke komentáři

Jajar: jsem vyučený strojař. Když otevřu 6309, tak na mě kouká poctivá řemeslná práce. Fortel pánů mistrů, kteří měli svou práci rádi a vedení je podporovalo v tom, aby dávali důraz na kvalitu a lícování jednotlivých součástí tak, aby to dávalo smysl (když je jedna do plusu, použije se protikus do mínusu).

Když otevřu 7002, tak je na první pohled vidět rozdíl. Ten strojek je tak nějak šizený (můj osobní názor) a začíná být z něho cítit, že se začalo ve výrobě šetřit (velká quartz krize).

A když otevřu 7S26, tak je to plecháč, u kterého je na první pohled vidět, že to někde sekají jak Baťa cvičky a veškeré díly jsou dimenzovaný na určitou životnost a podle nějakých směrnic a zásad, které se sepsaly v rámci racionalizace výroby a dalších dnešních obludností, které světu vládnou...

To je můj pohled na vývoj Seiko (a samozřejmě nejen).

Ne, nejsem staromilec, zapšklý ve vzpomínkách na "krásné staré časy". Jsem vcelku pokrokový člověk, který využívá a vyhledává nové technologie a vývoj mě i živí...

Jen si občas vzpomenu na to, jak se věci dělaly kdysi a dnes. Na přístup machrů a mistrů, kteří byli hrdí na to, co dělali. Dnes to zažívám u mého druhého koníčku - dýmky. Znám pár kluků, kteří je vyrábějí doma v dílnach a je z nich cítit přesně to, o čem tady píšu...

Odkaz ke komentáři

Taky jsem vyučený strojař (a už 18 rokem se toho držím resp. Snažím se), takže taky dokážu ocenit preciznost nebo "kvalitu" daný součástí nebo sestavy, ale hodinkový strojek jsem měl naposledy otevřený asi tak v 10 letech (nějaké dědovy primky), takže žádný nemůžu posoudit osobně, proto se ptám. Nicméně, i přes snahu dělat všechno co nejlíp Tě můžu ujistit z vlastní zkušenosti, že kolikrát si zákazník řekne klidně o nedodržení některých tolerancí, nebo nechat určitý části neobrobený jen kvůli stlačení ceny na minimum a kvůli kvantitě. A ikdyž z toho já třeba nemusím mít ten správný pocit precizně odvedené práce a ve výsledný sestavě to bude vypadat hrozně, tak na životnost sestavy to nemusí mít žádný vliv.

A proto mě zajímá, jestli tyhle tři strojky jsou jen o tom pocitu "vyhrání si" se součástkama při výrobě a tím pádem i konečným vzhledu strojku, nebo vážně i ve spolehlivosti.

Prostě mě to připadá z těchto příspěvků, že je to jen o tom pocitu. Ale pokud jak píšeš díly nelícují (což pochopitelně je nejjednodušší cesta k rychlému opotřebení), tak ok to beru.

Odkaz ke komentáři

Já by sem to nebral na lehkou váhu, ono se to začne brzo sypat takže dva strojky v šuplíku to je jistota.

Taky bych k tomu přihodil jedno dvě pouzdra. Protože jak už to u Seika býva tak ti ho do pár let sežere důlková koroze :D

A náhradní korunky už máš?

Jeden nikdy neví...

:-D :-D :-D

Dane, stoji Ti to za to? Doufam, ze uz shanis strojky a rucky radeji s cifrem taky, oxidace je taky velka mrcha.

Upraveno uživatelem Peta-Biker
Odkaz ke komentáři

......Omlouvám se, dovolil jsem si ušmiknout kousek citace, protože právě ten začátek mně zajímá, ale stále tu nebyl nijak blíž popsanej. Kvalita součástek. Kvalita v čem? Jakost materiálu? Větší výrobní tolerance (a tím horší lícování, špatně do sebe zapadající díly a tím vyšší opotřebení)? Právě tohle je tu pořád popisovaný, ale jen takhle obecně. To samý - hodinář se ofrňuje nad rokem výroby, že tam má hodinky už po třetí. Ale pro mě důležitá otázka - PROČ? S jakou chybou resp. co se na strojku opravovalo a co bylo příčinou závady? Nebo co se tedy nejvíc na tomhle strojku kazí a proč?..

Doplním ještě to, co psal JaRooN, trochou nudné historie. Podle mne je primárně problém v samotném kalibru 7Sxx. Sedmičková řada nenavazuje na šestkovou, která se dá najít v celé řadě vintážních modelů, ale byla vyvíjena souběžně s ní, v jiných vývojových týmech a v jiných společnostech (Seiko na konci šedesátých letech soupeřilo nejen se světem, ale i mezi sebou ? mezi společnostmi Suwa a Daini vládl poměrně ostrý konkureční  boj).  Od šestkové řady pak zjednodušeně řečeno vede cesta k současnému Grand Seiko, od kalibru 7x pak k masové řadě 7S26/6R15/4R. Jak jsem třeba uváděl výše: Orient odkoupil licenci na kalibr 7006 a nejen podle mého soudu jej vylepšil, takže strojky 469xx jsem v mnohém odolnější než pozdější  Seiko série 7Sxx,  podstatné ale je, že mají víc než 90 % shodných dílů se Seiko, což ovšem neplatí o šestkové řadě, kde ta shoda není: jedná se o dvě různé vývojové řady strojků, z nichž ta sedmičková je, bohužel, horší.

Upraveno uživatelem lucid
Odkaz ke komentáři

Urcite, Elton prej ma ted problem s lunetama, tak radeji objednat tri do zasoby, zlate Seiko, tam zatim lunety maji.

Horsi ten strojek, koroze, oxidace, ale hlavne ta koroze...

Ono jestli nebude lepsi prejit k Rolexu, tam jsem slysel, ze pry drzi dily i na treba 50-let stare hodinky.

Tak ja ted nevim, mam objednat rucky, pouzdro, cifr a strojek radeji taky? Ja mam trochu strach, jestli radeji do foroty nevzit 3x SKX009, at pak ty dily mam pohromade, snad to bude stacit.

Upraveno uživatelem Peta-Biker
Odkaz ke komentáři

On ten strojek 7Sxx je sice míň kvalitní, ale na druhou stranu zase maximálně jednoduchý. Takže ho zvládne oservisovat de facto téměř kdokoliv.

Jediné, co mě na nich štve, že už 3x jsem řešil setrvačku - vždy na jiném strojku 7S26 a vždy jsem musel sehnat dárce orgánů (naštěstí naší Indičtí seikomontážnici prodávají ty jejich skládačky za hubičku a občas se v nich dá 7sxx objevit ;)). Jo a 4x ulomenou a 2x uvolněnou korunku - o tom by mohli mluvit i jiní zdejší členové, kterým jsem s tím problémem pomáhal...

A abych byl spravedlivý, tak 2x jsem řešil ulomenou korunku i na 7002 - v obou případech se ale jednalo o skrytou vadu materiálu v osičce.

Odkaz ke komentáři

Doplním ještě to, co psal JaRooN, trochou nudné historie. Podle mne je primárně problém v samotném kalibru 7Sxx. Sedmičková řada nenavazuje na šestkovou, která se dá najít v celé řadě vintážních modelů, ale byla vyvíjena souběžně s ní, v jiných vývojových týmech a v jiných společnostech (Seiko na konci šedesátých letech soupeřilo nejen se světem, ale i mezi sebou ? mezi společnostmi Suwa a Daini vládl poměrně ostrý konkureční boj). Od šestkové řady pak zjednodušeně řečeno vede cesta k současnému Grand Seiko, od kalibru 7x pak k masové řadě 7S26/6R15/4R. Jak jsem třeba uváděl výše: Orient odkoupil licenci na kalibr 7006 a nejen podle mého soudu jej vylepšil, takže strojky 469xx jsem v mnohém odolnější než pozdější Seiko série 7Sxx, podstatné ale je, že mají víc než 90 % shodných dílů se Seiko, což ovšem neplatí o šestkové řadě, kde ta shoda není: jedná se o dvě různé vývojové řady strojků, z nichž ta sedmičková je, bohužel, horší.

Díky, hezký pohled do historie. Zkoušel jsem hledat na netu, ale tohle jsem se nikde nedočetl (hledám převážně v češtině, takže i to může být problém).

On ten strojek 7Sxx je sice míň kvalitní, ale na druhou stranu zase maximálně jednoduchý. Takže ho zvládne oservisovat de facto téměř kdokoliv.

Jediné, co mě na nich štve, že už 3x jsem řešil setrvačku - vždy na jiném strojku 7S26 a vždy jsem musel sehnat dárce orgánů (naštěstí naší Indičtí seikomontážnici prodávají ty jejich skládačky za hubičku a občas se v nich dá 7sxx objevit ;)). Jo a 4x ulomenou a 2x uvolněnou korunku - o tom by mohli mluvit i jiní zdejší členové, kterým jsem s tím problémem pomáhal...

A abych byl spravedlivý, tak 2x jsem řešil ulomenou korunku i na 7002 - v obou případech se ale jednalo o skrytou vadu materiálu v osičce.

Tak konečně nějaké konkrétní problémy, o to mi šlo, díky!
Odkaz ke komentáři

Jo a přece jen jsem našel něco, v čem jsou nové strojky lepší od staré poctivé 6309 - nikdy jim rotor nezrezne tak šíleným způsobem, jako u těch původních ;)

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Odkaz ke komentáři

Ja to mam bohuzel podobne.Puvodne jsem je chtel, ale preslo me to.Kdyz, tak puvodni...

já je puvodně nechtěl,ale nakonec mi to nedalo je nezkusit..no a jsou super,vlastně lepší než jsem čekal.. a to mam i origo..,takže jsou super a jsem rad,že jsem si je koupil ;),což u spousty hodinek neplatí..

Upraveno uživatelem plasan
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...