Rodeo65 Odesláno 14. prosince 2015 Nahlásit Odesláno 14. prosince 2015 Taky máme doma projektor Optomu 131Xe už 2 roky a s plátnem Elitescreen 100" příjemný zážitek. Televizi nemáme vůbec. Zatím jsme nepocítili, že by nám TV chyběla. Jak už bylo zmíněno, je důležité si dát pozor na vzdálenost od projekční plochy a taky na technologii projektoru (Optoma co mám je DLP ale už bych šel jedině co 3LCD - občas je tam vidět ta DLP duha). Kdybych Ti měl doporučit, tak bych vybíral vyšší řady Optomy, nebo Epson či Panasonic (to je asi TOP). Ale imho na domácí koukání projektor super volba, neměnili bychom ani za mák.Navíc to máme NAS (XBMC)->(zatím chybí reciever)->projektor a ovládáním z telefonu luxus.
Hasňa Odesláno 14. prosince 2015 Nahlásit Odesláno 14. prosince 2015 Co jsou ty zkratky? Plátno rolujes dolů, nebo nahoru?
Iggi Kali Odesláno 14. prosince 2015 Nahlásit Odesláno 14. prosince 2015 ma domaci server a dake raspberri pi ktore ovlada cez mobil...
Radek124 Odesláno 15. prosince 2015 Nahlásit Odesláno 15. prosince 2015 Spíš než nekontrastní 3LCD bych jako kvalitativní krok nahoru od low-end prezentačních DLP doporučil 3xD-ILA (resp. 3SXRD, ponese-li to značku SONY), když už se světácky prohrabujeme zkratkama... Doporučovat projektor coby trvalou náhradu telky může teď v temných zimních měsících znít jako "výhodná vychytávka" - ale uvědomme si že ne v každé rodině panuje nálada čekat na fotrova videa do večera a v létě i tak zatemňovat. Dovolím si dokonce tvrdit že (na rozdíl od nás přes den pracujících a do noci chronomagořících) telku naopak většina populace po většinu času provozuje jako kulisu/odreagování i při denním provozu - a že po většinu roku bývá v (notabene světlém) interiéru mnohem víc světla, než kolik by bylo pro civění do plátna zdrávo. Nedokonalé zatemnění se sice dá částečně ošulit tmavými plátny a přiměřeně zvýšeným světelným tokem - ovšem za cenu vyšší vstupní investice (při důrazu na kvalitu snadno atakující 80" LCD TV), spotřeby blížící se plazmovce (při norských sazbách za kWh OK) a přiměřeně nižší životnosti lamp kvůli odpadnímu teplu, které se za příslušných zvukových efektů musí odvádět pryč. Bohužel znám i několik lidí kteří si chtěli "výhodnou" koupí projektoru něco dokázat (Ugo Fantozzi by řekl: "projektor coby odznak moci") - a protože je při impulzivní koupi zajímaly jen "megapixly", "asilumeni" a prodavačem zdůrazněná "akční cenovka", musí teď svou egoinvestici do plivníka žoviálně zlehčovat ve stylu "to mám jenom na hokej, mejdany a akce, stačí bílá zeď" ...protože koukat na to delší dobu by bylo utrpení
VS Odesláno 15. prosince 2015 Nahlásit Odesláno 15. prosince 2015 To zatemnění bych nepodceňoval.Taky jsem to zažil, "namontuj projektor na audit do malé zasedačky". Okna na jihovýchod, bílé žaluzie, v červnu a na bílé stěně se dal obraz jen tušit. Po 5 minutách se sbalili a šli auditovat jinam.
Rodeo65 Odesláno 15. prosince 2015 Nahlásit Odesláno 15. prosince 2015 Co jsou ty zkratky? Plátno rolujes dolů, nebo nahoru? DLP a 3LCD jsou masové technologie u projektorů... Plátno sice rolovací mám, ale máme ho pořád dole. Na druhou stranu kdybys kupoval plátno, tak elektrické, protože se "Nevytahá" a je pořád defakto rovné. Já zvažuji že bych si udělal místo toho statické plátno - normálně dřevěný rám a tam buď speciální malbu na promítání, nebo bych koupil ze zahraničí to lepší plátno. ad Radek124: Ano souhlasím s tím, že se nesmí podcenit zatemnění. Přímé slunko žádnej projektor nepřepálí. To samé, jestli spíš člověk má televizi jako kulisu, tak je projektor asi špatná volba. Prostě chce to si uvědomit na co člověk ten projektor primárně chce.
Hasňa Odesláno 15. prosince 2015 Nahlásit Odesláno 15. prosince 2015 Tely mam 55. Na pohodu. Ta by se elegantne zasouvala az k zemi, abyu neprekazela. A kdybych to teda chtel pouzivat na promitani za hluboke noci pro sebe, Bond, Star Wars a jine pitchoviny, pro velke kluky a jinak hlavne na promitani fotek pri silvestrovskem mecheche? Tedy ne cinema projektor ale dobry normalni projektor s levnym provozem. Ne nahrada placky, ale jakysi doplnek. Tam by asi sestava bila stena se specialni barvou a projektor v normalni cene (Mozna i LED) stacila, ne? Co? Takova sockoidni verze na nocni promitani fotek s tri metrovou uhloprickou u lahve vina a dobre hudby z dob, kdy jsme sjizdeli na lyzich zlaby ve Vratne a na kole sjezdili cele Alpy a Dolomity. Porad ale stoji otazka, kam udelat tu pripravu pro projektor. Nekde pod ten konferak metr a pul od zdi, nebo pod strop pet metru od zdi?
eskimak Odesláno 15. prosince 2015 Nahlásit Odesláno 15. prosince 2015 Nemas moznost strcit to do stropu? Aby bol v rozumnej vzdialenosti od steny, podla mna je 5m vela. Tak aby tam bol len maly vyrez smerom dopredu odkial to bude svietit. Ten by sa mohol aj zatvarat. Este asi zamyslenie nad privodom/odvodom vzduchu, ale to by malo ist vyriesit lahko.
Radek124 Odesláno 16. prosince 2015 Nahlásit Odesláno 16. prosince 2015 Telka před bílou zdí budiž - ale motorizovaná platforma před bílou zdí určenou "pro občasné promítání" už je overkill. To je taková věda před bednu (na stolku/zdi) pověsit (ze stropu a nebo z nástěnných konzolí/police) ručně nebo elektricky spouštěné plátno, s matně černým podkladem a orámováním pro omezení průsvitů a odrazů od nejbližšího okolí? Pár googlových obrázků pro inspiraci... Pokud výmalba a barvy závěsů/koberců v místnosti určené pro domácí promítání spíš než jako "bílá IKEA" budou vypadat nějak takhle......pak na domácí kino bohatě postačí i 1000-1500 ANSI Lm kinoprojektor (dle rozpočtu 3LCD nebo D-ILA - a za dobrou cenu klidně short-throw) a levné bílé plátno. Prezentační DLP projektory jsou jednou provždy určené na prezentace textů a jednoduché grafiky, ne pro fotky a filmy - seprané nekvalitní barvy na úkor bílé se v zasedačkách, posluchárnách a prezentačních místnostech bez zatemnění neřeší, podobně jako nadměrný hluk vznikající při odvodu odpadního tepla z čipu.Pálit na zeď v bíle vymalovaném kvartýru "výhodně koupeným" prezentačním projektorem bohužel není nic jiného, než smutný důkaz ignorantství toho kdo o tom sní.
Hasňa Odesláno 16. prosince 2015 Nahlásit Odesláno 16. prosince 2015 Nemas moznost strcit to do stropu? Nemam. Ten bude monoliticky, zelezobetonovy. Jedine zavesit a to se mi nelibi. A nebude se to puzivat zase tak casto, takze to nechci. Puvodne jsem to tak mel pripravene, ale upustil jsem od toho. Telka před bílou zdí budiž - ale motorizovaná platforma před bílou zdí určenou "pro občasné promítání" už je overkill.o je taková věda před bednu (na stolku/zdi) pověsit (ze stropu a nebo z nástěnných konzolí/police) ručně nebo elektricky spouštěné plátno, s matně černým podkladem a orámováním pro omezení průsvitů a odrazů od nejbližšího okolí? Pár googlových obrázků pro inspiraci... Pokud výmalba a barvy závěsů/koberců v místnosti určené pro domácí promítání spíš než jako "bílá IKEA" budou vypadat nějak takhle... ...pak na domácí kino bohatě postačí i 1000-1500 ANSI Lm kinoprojektor (dle rozpočtu 3LCD nebo D-ILA - a za dobrou cenu klidně short-throw) a levné bílé plátno. Prezentační DLP projektory jsou jednou provždy určené na prezentace textů a jednoduché grafiky, ne pro fotky a filmy - seprané nekvalitní barvy na úkor bílé se v zasedačkách, posluchárnách a prezentačních místnostech bez zatemnění neřeší, podobně jako nadměrný hluk vznikající při odvodu odpadního tepla z čipu.Pálit na zeď v bíle vymalovaném kvartýru "výhodně koupeným" prezentačním projektorem bohužel není nic jiného, než smutný důkaz ignorantství toho kdo o tom sní. Jses ostrej kluk. :-) Ale to mi nevadi, aspon je jasno, kudy ne. Nakonec to s tim platnem tak asi dopadne. Odpada tim navic zasouvani telky k podlaze, aby neprekazela pred tou zdi. Ted jeste to umisteni projektoru. Dam do podlahy, kde zhruba ma byt konferak, zasuvku a husi krk na HDMI a uvidime. Jinam to asi dat nepujde. Snad to od podlahy z 1,5 - 2 metru pujde nastavit tak, aby obraz byl velky a nezkresleny.
Liqid Odesláno 16. prosince 2015 Nahlásit Odesláno 16. prosince 2015 To s tím husím krkem mi není moc jasné, nebylo by řešit to všechno bezdrátem?
Hasňa Odesláno 16. prosince 2015 Nahlásit Odesláno 16. prosince 2015 To nevím. Jde spojit PS3 a satelit s projektorem bezdratem?
Radek124 Odesláno 16. prosince 2015 Nahlásit Odesláno 16. prosince 2015 Signál může jít i bezdrátově - samozřejmě za cenu komprese, lagování obrazu vůči audiu a citlivosti na zarušení volného pásma, na poctivej kabel v chráničce to prostě nemá. Přepínání více vstupů (kabel/satelit/pc/ps...) se taky musí řešit samostatným HDMI switchem ještě před vysílačem - protože dávat do projektoru víc napájených přijímačů najednou není elegantní, ani cenově efektivní. Důvody pro stropní montáž domácích projektorů vycházely hlavně z parametrů dostupných zoomovacích lens-shift objektivů. Tohle dogma dnes ale dost boří dostupnost a pád cen ultra-short-throw plivníků s asférickýma čočkama, které (na vhodném plátně - rovnoměrnost osvitu řeší šedý filtr) z půl metrů osvítí i 250-300cm úhlopříčku. Takové ve finále nepotřebují ani neestetický držák v prostoru, ani drážkování pro husí krky na signálovou+napájecí kabeláž ve stropě - jen jim holt kvůli extrémním úhlům nedělají dobře odrazy od bílého okolí... Proto bych se zedničinou a utrácením zbytečně nespěchal a radši si jeden půjčil na nezávaznou zkoušku (klidně spolu se stojanovým plátnem) - aby bylo jasné jestli to do interiéru sedne a nebo ne. PS: Zbytečné invektivy beru zpět - jen mi chvíli připadlo jako že sem píšu někomu kdo mě má v ignore-listu...
Hasňa Odesláno 16. prosince 2015 Nahlásit Odesláno 16. prosince 2015 Jde o to, že dům se bude příští rok stavět a umístění husího krku a strategicky položené zásuvky v této fázi téměř nic nestojí. A když to nakonec nedopadne, tak se to zadekluje víčkem z podlahové krytiny a hotovo. Já jsem na jisto počítal s tím umístěním u zadní stěny pod stropem. Jsem rád, že se vyjasnil ten problém se vzdáleností. Zatím to teď teda vypadá má to místo pod konferákem.
simon_magus Odesláno 25. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 25. ledna 2016 vratim se k tematu, nejake doporuceni na projektor do 40k Kc?husi krky mam, platno mam, stropni drzak mam ...vecerni kino + kdyz na tom deti uz odpoledne na XBoxu neco uvidi, tak to bude plus (zatemneni nemam)
wawrik Odesláno 25. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 25. ledna 2016 Neviem, či to tu už padlo, ale dobrá pomôcka pri výbere projektoru je kalkulačka na ProjectorCentral. Nezabudnite na správne nastavenie odrazivosti (gain) plátna. Dlhé roky mám Panasonic PT-AE900 s lens-shift optikou a neviem si dosť dobre predstaviť, ako môže niekto používať projektor bez nej, aby mu to esteticky alebo polohou nezavadzalo.
Návštěvník maxipesfik Odesláno 25. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 25. ledna 2016 Projektor na zahradu http://www.lumitrix.eu/
elloco Odesláno 25. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 25. ledna 2016 Před lety jsem byl na nějaké prezentaci projektorů a předváděli tam také tzv. aktivní plátno, které se po nasvícení rozzářilo jako obrazovka. Nebylo zapotřebí zatemnění...
Radek124 Odesláno 27. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 27. ledna 2016 Z čistě fyzikálního hlediska by mě zajímalo, jak ti baroni Prášilové zamezili tomu aby se jim to "aktivní plátno" nerozzářilo i při dopadu denního světla? Spíš tipuju že šlo o klasické šedé plátno se zvýšenou směrovou odrazivostí směrem k divákům (u povrchu plátna je pak nutné zohlednit jestli je pro horní/dolní projekci). Historicky se podobné povrchy s relativní účinností>2 (míněno vůči křídě) používaly v situacích, kdy "prezentační" projektory neměly při přední projekci dost světelného výkonu na přesvícení denního světla. A pokud konzumentům prezentace nevadil "Hot Spot" (přímý odraz projektoru od plátna), proč ne...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se