Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Já toho zdaleka nenastřílím co vy, byly doby, kdy jsem těch nábojnic vyprodukoval mnohem víc, ale v dnešní době bych nekupoval nic jiného než 1911. A to jak na sportovní střelbu, tak i sebeobranu. Léta nosím Compact Čezetu (vyrobenou ve středu: -) ), ale už bych fakt jen 1911. Dá se přemýšlet o výrobci, ráži, ale ten systém je tak dokonale jednoduchej a funkční... mě vyhovuje neskonale.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Děkuji Harrymu za pěkné porovnání,z mého pohledu hodně pravdivé(i když jsem nenastřílel tisícinu toho co on).Ale měl bych takový malý dotaz.Ne že bych neměl dost železa,ale v poslední době začínám uvažovat nad pořízením LCR.Nějaké revolvery by se u mne našly,ale bezkohout ještě nemám a ,,velikost"a váha jsou velkým lákadlem.Ve verzi 38 a 357 jsem s nim střílel,ale pokukuji po 9mm Luger.Vím že moje LCPčko a G43 jsou velice dobře nositelné,ale revolver je revolver.

Jaký na to máte prosím názor?

Odkaz ke komentáři

Dovoliji si sem vložit výzvu

Vážení členové,
máme akutní prosbu před jedním z nejklíčovějších hlasování o zbraňové legislativě v politstopadové historii. Příští týden zasedá Senát a 6. či (pravděpodobněji) 7. prosince bude na programu ústavní novela zákona o bezpečnosti ČR. Situace je taková, že k úspěchu už chybí hodně málo. Vpodstatě se jedná o 10 hlasů senátorů, kteří neví, nejsou rozhodnutí, nebo se je ještě nepodařilo kontaktovat. Zde proto uveřejňuji seznam těhc, na které je nyní potřeba se maximálně zaměřit. Zkuste rychle zapátrat mezi vašimi osobními vazbami a nějakou oprášit. Případně ti odvážnější z vás (ideálně z paktřičných končin) zkuste vazbu vybudovat. Jedná se skutečně o posledních pár hlasů, které jsou potřeba k pozitivnímu výsledku.
A každopádně nám sem dejte vědět, že jste se toho zhostili a pak taky s jakým výsledkem. Případně si nebojte říct o podporu zdejší kolegy. Dělá na tom aktivně už celá řada lidí, jen nás teď holt není dost na pokrytí všech.
Díky
Jakub Smetánka
viceprezident LEX z.s.

Bárek Vyškov
Dušek Brno
Franc Náchod
Holeček Mělník
Horník Karlovy Vary
Jelínková Kroměříž
Jermář Mladá Boleslav
Kantor Olomouc
Koliba Ostrava
Kunčar Zlín
Malý Hradec Králové
Papoušek Brno
Šromová Olomouc
Štech Pelhřimov
Štohl Znojmo
Vítková Blansko

Odkaz ke komentáři

Kouklám že se to trochu rozjelo  :rolleyes:   Jak jsem už psal, neměl jsem ambice popsat všechno, ale to, s čím se prostě setkávám běžně - a to jsem taky popsal. Jistě, je mnoho jiných možností a zbraní, ale běžně se s nimi na střelnicích nesetkávám (stabilně pracuji na pěti, dvě jsou naše). Sám na pistolové soutěže už moc nejezdím, není čas. 

Co se týče modelů 2011, tam si asi nebudeme povídat o tom, že by to byly běžné modely na nošení, nebo pro průměrného čecha. Jistě, špička IPSC je používá, jsou to skvělé sportovní nástroje. O 1911 v ráži .45 s jednořadým zásobníkem ale prostě lze říci, že oproti běžným 9 Luger se dvouřadým zásobníkem - svému uživateli přináší určitý handicap... Pokud by to tak nebylo, proč by se v některých sportovních disciplínách rozlišoval jedno a dvouřadý zásobník... Jinak s 1911 se setkávám, různí výrobci i modely a problémy s nima nejsou. Není to asi úplně zbraň pro začátečníka, ani "pouhý pracovní nástroj", ale když ji miluješ, není co řešit... Tak je to ostatně s většinou zbraní...

U malých prcků na nošení to vidím následovně: silná trojka Glock (42 nebo 43), Ruger (LCP nebo LC9), S&W (Shield nebo bodyguard. Mimochodem, Shield v ráži .45 mně fakt vzal...). Tyhle zbraně absolutně srovnatelné, bezproblémové, funkční, kvalitní, dobře vymyšlené. Rozdíl bude hlavně v tom, jak se komu ovládá, drží a jak s nimi kdo zvládá zpětný ráz a jednoduše co se komu líbí. Ani s jednou nejde udělat chybu.

Taurusy, Walthery - tam je to takové na vážkách. CCP je úplně nesmysl, ty nové PPS nevím jak vylepšili, zatím žádná zkušenost.

Co se revolverů týče, o nich jsem se moc nerozepisoval, přestože jsem sám spíš na revolvery než na pistole. Pravdou ovšem je, že pro začátečníky a také z hlediska praktičnosti, jsou pistole prostě vhodnější. Až na jedinou vyjímku - a to jsou malé revolvery na skryté nošení. Obzvláště pokud jsou se skrytým kohoutem. Snadnost ovládání, bezpečnost manipulace, odstraňování závad pod stresem a skrznaskrz "blbovzdornost" mluví pro ně. Nevýhoda je tloušťka pro skryté nošení. Tady bych opět viděl silnou trojku - Ruger, S&W a starší Colty. V revolveru je jediná výhoda pistolových ráží pro sport, nebo skutečně intenzivní střílení. Ta výhoda spočívá v ceně a hlavně ve snadnosti a rychlosti přebíjení. Ale obzvláště u malých revolverů bych se držel ráže .38 Special, která v nich najde plné využití a uplatnění.

U velkých revolverů je to jasné, S&W, Ruger, opět starší Colty, Manurhin, Taurus a další. Pak spousta dobrých kopií starých konstrukcí, většinou westernového stylu, sem tam nějaký úlet při pokusu o jinou konstrukci (Rhino - jsou boží), možností je spousta... Na druhé straně svítí Korth, ale těch u nás moc nebude... Hlavně se vyhnout levným modelům s rámem ze slitin (většinou zinku a hliníku). To je fakt bída. Revolvery také nejsou pro každého, nebo pro začátečníky. Ale když to miluješ...

PS: včera od jednoho kluka co přišel na trénink - info o další P10 (jeho), co umřela... Zadní domeček se uvolnil z plastového těla. Jsem zvědavý jak to bude výrobce opravovat, to je na výměnu celého těla komplet... Opět největší bolest CZ - neumí plasty...

Odkaz ke komentáři

Znova velký dík Harrymu,krásně rozebráno.U toho LCRka nejde ani tak o cenu krmení,jako o rychlost přebití.Devítky Lugry jsou kratší a v klipu vklouznou do válce hodně rychle,co jsem zkoušel tak proti speedloudru s 38,nebo dokonce 357 myslím je přebití o dost rychlejší.Vím že statistiky uvádí že ta kapacita by měla stačit,ale sichr je sichr.

CZ P 10 C jsem měl možnost párkrát vyzkoušet,nestřílí to špatně,ale radši zůstanu u Glocků.Na co jsem tedy hodně zvědavej je Glock 46,dost by mně zajímalo co z toho bude a proč přechází na jiný systém zamykání.

Odkaz ke komentáři

Co se týče modelů 2011, tam si asi nebudeme povídat o tom, že by to byly běžné modely na nošení, nebo pro průměrného čecha. Jistě, špička IPSC je používá, jsou to skvělé sportovní nástroje. O 1911 v ráži .45 s jednořadým zásobníkem ale prostě lze říci, že oproti běžným 9 Luger se dvouřadým zásobníkem - svému uživateli přináší určitý handicap... Pokud by to tak nebylo, proč by se v některých sportovních disciplínách rozlišoval jedno a dvouřadý zásobník... Jinak s 1911 se setkávám, různí výrobci i modely a problémy s nima nejsou. Není to asi úplně zbraň pro začátečníka, ani "pouhý pracovní nástroj", ale když ji miluješ, není co řešit... Tak je to ostatně s většinou zbraní...

Harry, to je naprostá pravda, 1911 a 2011 jsou k...y těžké a v životě by mě nenapadlo je nosit (jako ostatně žádnou fullsize ocelovou pistoli, nosím LCP). Ty´s ale psal o vhodnosti na dynamický tréning (ať už to znamená cokoliv) a na soutěže, na to jsem reagoval. Jasně, cena není lidová, ale pořád o dost nižší, než Submarinery :-) Znám pár lidí z okolí, kteří mají STI Edge 2011 a IPSC nikdy nestříleli.

Každopádně ty nové "prťaté" Glocky jsou moc fajn a vybírat dneska něco na nošení, tak hodně váhám - Glocku bych život svěřil kdykoliv.

Upraveno uživatelem DaveG17
Odkaz ke komentáři

Zbraně v ústavě nepomůžou, před evropskou směrnicí neochrání, odmítá novelu senátor Dienstbier

Mají mít zdejší legální držitelé zbraní ústavní právo zapojit se do zajišťování bezpečnosti státu, třeba v případě teroristického útoku? Novelu příslušného ústavního zákona schválila Poslanecká sněmovna, příští týden ji posoudí Senát, jehož dva výbory už ji odmítly. Horní komora Parlamentu drží všechny karty v ruce: pokud nebude souhlasit, úprava skončí pod stolem.

zdroj: http://www.rozhlas.cz/plus/proaproti/_zprava/zbrane-v-ustave-nepomuzou-pred-evropskou-smernici-neochrani-odmita-novelu-senator-dienstbier--1772396

A já se ptám - a kdo nás ochrání před Dienstbierem??

Odkaz ke komentáři

Ještě se vrátím k tomu nošení revolverů...

Co se týká kapacity, i 5 nábojů je v reálných podmínkách České Republiky zcela dostačujících. Chápu lidi, kteří jsou připraveni na zombie apokalypsu a nosí s sebou několik plných velkokapacitních zásobníků, "co kdyby náhodou přistáli zombie mimozemšťani, kteří před přistáním navíc konvertovali k islámu"... ale to asi není v rámci reality v ČR přístup většiny lidí.

Mně osobně stačí co je ve zbrani a nemám potřebu nosit náhradní zásobník, nebo nabíjecí klip do revolveru. Právě u revolverů je to přebíjení trochu obtížnější a pokud se nejedná o soutěž, nepoužívám klipy, ale buď rychlonabíječe, nebo "pásky".

post-3414-0-42434300-1512135396_thumb.jpg

Rychlonabíječe jsou jak název napovídá rychlé, ale trochu neskladné. Prostě je to objemný a špatně se to někam schovává...

post-3414-0-26379700-1512135403_thumb.jpg

Naproti tomu pásky jsou ploché a snadno nositelné... A to buď třeba přímo v kapse, kde je můžu mít i takhle

post-3414-0-88339700-1512135439_thumb.jpg

nebo i v některých pouzdrech. Toto preferuju sám, je to snadno dostupné a nikde nepřekáží. Pouzdro je samozřejmě o něco větší, ale v tomto případě je pohodlí nade vše  :whistle:    (fotka je teda bídná, ale sám na střelnici mobilem nic lepšího nevyčaruju...)

post-3414-0-24650100-1512135446_thumb.jpg

Nabíjení pomocí pásků je snadné... Sice to není tak rychlé, ale pokud nejde o soutěže, tak pohoda. Důležité je, že náboje jsou pohromadě, na jednom místě. Pásky jsou gumové, dělají se na 5 nebo na 6 nábojů.

post-3414-0-19488600-1512135410_thumb.jpg

post-3414-0-08139000-1512135416_thumb.jpg

post-3414-0-50983200-1512135424_thumb.jpg

post-3414-0-46868600-1512135453_thumb.jpg

Ani v jednom případě mne nijak nelimituje velikost a délka revolverových nábojů. Je to prostě bez problému a můžu naplno využít všech předností revolverového náboje. Opravdu jediný případ, kdy jsou pistolové náboje do revolveru výhodné, jsou soutěže, kde jsou náboje v klipech. Když jde o rychlost přebití, je to bez diskuze znatelně rychlejší a snažší s pistolovými náboji (9 Luger i .45 ACP), než s revolverovými.

Odkaz ke komentáři

Zbraně v ústavě nepomůžou, před evropskou směrnicí neochrání, odmítá novelu senátor Dienstbier

Mají mít zdejší legální držitelé zbraní ústavní právo zapojit se do zajišťování bezpečnosti státu, třeba v případě teroristického útoku? Novelu příslušného ústavního zákona schválila Poslanecká sněmovna, příští týden ji posoudí Senát, jehož dva výbory už ji odmítly. Horní komora Parlamentu drží všechny karty v ruce: pokud nebude souhlasit, úprava skončí pod stolem.

zdroj: http://www.rozhlas.cz/plus/proaproti/_zprava/zbrane-v-ustave-nepomuzou-pred-evropskou-smernici-neochrani-odmita-novelu-senator-dienstbier--1772396

A já se ptám - a kdo nás ochrání před Dienstbierem??

Je to eurohujer bez mozku a kouska cti v těle. Je třeba nezapomenout, že se bojí slušných občanů- asi má proč..

Odkaz ke komentáři

Tak Bianchi Speed Stripy taky mám a při nošení používám a souhlasím s tím že ,,zatím" by tahle kapacita měla stačit.Co se týká LCRka zatím nejsem úplně rozhodnut,uvažuji právě nad 9L nebo 357.Ta 357ma by měla mít nerezový ,,horní" rám na rozdíl od 38.O něco vyšší váha pro mne není tak rozhodující a přeci jenom nerez je nerez.Mělo by se z ní nechat střílet i 38.

Co mne ale zaujalo je to pouzdro s ,,kapsičkou" na nábojový pásek,mohu vědět co je to prosím za značku?Pokud bych nakonec dal přednost LCRku v revolverových rážích bylo by docela fajn ho používat.

Ještě k té kapacitě,LCP mám s klasickými zásobníky,u G43 jsem si kapacitu trochu zvedl,ale je pravda že v případě nedejbože nějakého ,,konfliktu" tak státní zástupce by při použití,, větší kapacity"slintal blahem.Z důvodů pohodlnosti větší,(kapacitnější) železa prakticky netahám.Původně jsem po pořízení G43 počital s tím že LCP prodám.Po dvou letech ho stále mám a nosím,kromě CZ 92 nic pohodlnějšího neznám.

Odkaz ke komentáři

Osobně nosím taky rezervní zásobník. Hlavní důvod je ten, že většina možných poruch pistole souvisí se zásobníkem.

Ale jak to tak čtu, třeba to nošení za nás někdo vyřeší a nebudeme muset přemýšlet, co je na nošení lepší. :-(

Upraveno uživatelem Wanderer
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...