Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

před 9 minutami, Bukoowsky napsal:

no jasně že jo...pravidla LOS jsou jedna věc, ale high-ready a low-ready jsou dva naprosto normálně využívané způsoby přesunu se zbraní, které minimalizují ohrožení okolních osob...každý má své místo a při nácviku vstupů, palebných situací v tandemu nebo v týmech se bez toho nedá existovat. Tímto nijak neplivu na LOS pravidla, ale oddělujme závod (LOS,IPSC) a nácvik střelecko-taktických situací.

Přesně tak. Já se to takto učil hned úplně od začátku, tak mně na tom nepřipadne nic zvláštního naopak spíš mně přijde zvláštní, že se nad tím ještě někdo pozastavuje, nejsu sportovní střelec takže mně to přijde úplně normal, stejně jak sulko, řešit závady jednou rukou, lehat pod překážky atd atd. Osobně v tom vidím lepší užití do praxe.

• Dát hlas 2
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No ja nejsem zadny valecnik, tak samozrejmne neznam tyto veci, ale mne zarazilo zejmena to se zbrani jsem stale natocen smerem k dostrelisti, za mne bezet s nabitou zbrani otocenou nad hlavu kameramana a to vse jeste na snehu opravdu nepovazuji za bezpecny presun na nasledujici pozici. Osobne toto videt tak se odchazim schovat nekam ven za hodne silnou zed. Hold mame asi kazdy jine navyky.

Upraveno uživatelem tyfo
Odkaz ke komentáři

před 3 minutami, tyfo napsal:

No ja nejsem zadny valecnik, tak samozrejmne neznam tyto veci, ale mne zarazilo zejmena to se zbranneni stale natocena smerem k dostrelisti, za mne bezet s nabitou zbrani otocenou nad hlavu kameramana a to vse jeste na snehu opravdu nepovazuji za bezpecny presun na nasledujici pozici. Osobne toto videt tak se odchazim schovat nekam ven za hodne silnou zed. Hold mame asi kazdy jine navyky.

Zbraň nebyla ani jednou otočena na hlavu kameramana a pokud je nad hlavu tak nechápu kde je problém, prst je vždy při přesunu mimo spoušť, proč bych měl, když jsem otočen zády k terči a potřebuju někam běžet mířit za svý záda a přitom nevědět na co nebo na koho tam mířím?

• Like 2
  • Dát hlas 1
Odkaz ke komentáři

před 6 minutami, tyfo napsal:

No ja nejsem zadny valecnik, tak samozrejmne neznam tyto veci, ale mne zarazilo zejmena to se zbrani jsem stale natocen smerem k dostrelisti, za mne bezet s nabitou zbrani otocenou nad hlavu kameramana a to vse jeste na snehu opravdu nepovazuji za bezpecny presun na nasledujici pozici. Osobne toto videt tak se odchazim schovat nekam ven za hodne silnou zed. Hold mame asi kazdy jine navyky.

jsou různé úrovně výcviku a zacházení se zbraní, je to naprosto v pořádku a samozřejmě tím neříkám, že to je pro každého a že se tou cestou musí každý vydat ;)

• Like 3
Odkaz ke komentáři

před 1 hodinou, Bukoowsky napsal:

jsou různé úrovně výcviku a zacházení se zbraní, je to naprosto v pořádku a samozřejmě tím neříkám, že to je pro každého a že se tou cestou musí každý vydat ;)

Jasne jak rikas, pro mne by to nebylo, miril by jsem dolu a otacel se vlevo od kameramana, bezet jak v LOS je samozrejmne pro tento presun jako skrabat se levou rukou na pravem uchu s rukouu vzadu 🙂 Ja mam asi tak nejak zafixovano ze kdyz se muze neco pokazit tak se take pokazi a clovek upadne a  to ze byl prst mimo a mirila nahoru neznamena ze pri tom nemuze vystrelit smerem na kameru. Zkratka delal by jsem vse tak aby jsem minimalizovl riziko a kamera by byla na stativu bez kameramana. Za mne bezpecnost predevsim.

Upraveno uživatelem tyfo
preklep
Odkaz ke komentáři

před 27 minutami, tyfo napsal:

Jasne jak rikas, pro mne by to nebylo, miril by jsem dolu a otacel se vlevo od kameramana, bezet jak v LOS je samozrejmne pro tento presun jako skrabat se levou rukou na pravem uchu s rukouu vzadu 🙂 Ja mam asi tak nejak zafixovano ze kdyz se muze neco pokazit tak se take pokazi a clovek upadne a  to ze byl prst mimo a mirila nahoru neznamena ze pri tom nemuze vystrelit smerem na kameru. Zkratka delal by jsem vse tak aby jsem minimalizovl riziko a kamera by byla na stativu bez kameramana. Za mne bezpecnost predevsim.

Bezpečnost především, jak říkáš - to je správně ;) Toto vštěpují všichni instruktoři, co za něco stojí - od výuky začátečníků, přes závodní rozhodčí, lektory střelecko-taktických kurzů až po armádní instruktory...tohle je zlaté pravidlo číslo jedna.

Co tím vším jen chci říct, že míra a podoba té "bezpečnost především" se odvíjí od schopností střelce, ať už potvrzených či očekávaných. Ve chvíli, kdy jsem střelec začátečník, nesmím být otrávený, když mám instruktora za zády a ten mi kontroluje každý pohyb, protože se přirozeně očekávají chyby z neznalosti/nezkušenosti a právě ten dozor jim pomáhá včas předcházet. Ve chvíli, kdy pracuju jako policajt v zásahovce a čistím baráky s týmem, stále platí "bezpečnost především". Jen se očekává, že už to dělám dostatečně dlouho a dobře, od čehož se odvíjí pozice v takovém útvaru...ale stejně dostanu kotel, jakmile někdo z buddy týmu uvidí, jak jsem z nedbalosti přemířil kolegovi lopatky - spíš ještě daleko tvrdší a budu za vejce, což v takové pozici bolí.

A naopak - rozhodně bych neměl běhat po střelnici nebo se nedejbůh snažit předstírat, že se tím můžu živit, pokud vím já anebo ostatní, že to prostě nemám v paži....tak - to je asi tak vše, co vím o lovu krevet :)

Odkaz ke komentáři

Tak jsem si myslel, že začnu zvolna a že nosit začnu, až si budu jistý, tak samozřejmě vše nabralo očekávaný spád a já pomalu řeším, že bych k Echelonu, na který jsem tady pěl nedávno ódu, pořídil nějaký subkompakt.

Díky echelonu jsem si uvědomil jednak jak vypadá (z mého pohledu) příkladná ergonomie (obzvlášť to vynikne, když člověk střílí po sobě s ním a pak s Glockem, ten rozdíl mezi Echelonem a G45 mi přišel přímo propastný) ale hlavně mi koupě Echelonu ukázala, o kolik příjemněji se ovládá zbraň, která je plnohodnotně obouruká (prostě možnost ovládání palcem je fakt propastně příjemnější, než všechno dělat ukazovackem na druhé straně pistole, opět extremně vyniklo v moment, když jsem vzal do ruky glock předěláný na čisté pravácký, kde jsem najednou nebyl schopný rozumne chytit závěr v zadní poloze)

No a to mě vede k mému dotazu. Vzhledem k příkladné ergonomii Springfieldu jsem začal pokukovat po Hellcatu, zjistil jsem, že existuje novinka s integrovaným kompenzatorem (na echelonu mám a přijde mi to jako skvělá ficura), no a už jsem si žádal o nakupko, když jsem z fotek zjistil, že tady asi obouruké ovládání nebude a že minimálně zachyt závěru bude jenom pro praváky. Tak se chci zeptat, jestli náhodou někdo Hellcat nemáte a jestli je to opravdu striktně pravoruká pistole, nebo jestli se to dá nějak upravit/předělat

Odkaz ke komentáři

před 5 hodinami, Maro napsal:

Tak jsem si myslel, že začnu zvolna a že nosit začnu, až si budu jistý, tak samozřejmě vše nabralo očekávaný spád a já pomalu řeším, že bych k Echelonu, na který jsem tady pěl nedávno ódu, pořídil nějaký subkompakt.

Díky echelonu jsem si uvědomil jednak jak vypadá (z mého pohledu) příkladná ergonomie (obzvlášť to vynikne, když člověk střílí po sobě s ním a pak s Glockem, ten rozdíl mezi Echelonem a G45 mi přišel přímo propastný) ale hlavně mi koupě Echelonu ukázala, o kolik příjemněji se ovládá zbraň, která je plnohodnotně obouruká (prostě možnost ovládání palcem je fakt propastně příjemnější, než všechno dělat ukazovackem na druhé straně pistole, opět extremně vyniklo v moment, když jsem vzal do ruky glock předěláný na čisté pravácký, kde jsem najednou nebyl schopný rozumne chytit závěr v zadní poloze)

No a to mě vede k mému dotazu. Vzhledem k příkladné ergonomii Springfieldu jsem začal pokukovat po Hellcatu, zjistil jsem, že existuje novinka s integrovaným kompenzatorem (na echelonu mám a přijde mi to jako skvělá ficura), no a už jsem si žádal o nakupko, když jsem z fotek zjistil, že tady asi obouruké ovládání nebude a že minimálně zachyt závěru bude jenom pro praváky. Tak se chci zeptat, jestli náhodou někdo Hellcat nemáte a jestli je to opravdu striktně pravoruká pistole, nebo jestli se to dá nějak upravit/předělat

Hellcata jsem donedávna měl a ačkoliv vypouštěč zásobníku lze modifikovat pro praváka i leváka, záchyt závěru je opravdu pouze na levé straně (pro praváka) a nejsem si vědom, že by to šlo jakkoliv přestavět. Ale jinak chováním a na nošení skvělá pistole...ačkoliv sto lidí - sto chutí. Znám lidi, co jim to subjektivně víc kope než např G43X, za mě přesně naopak.

• Díky 1
Odkaz ke komentáři

Dost vazne uvazuju o Hellcatu Pro Comp, ale potreboval bych si ho zkusit. Ruger Max-9 mi nevyhovoval, G43x je OK ale ten Hellcat by mohl byt jeste lepsi. Nevite o strelnici na severni Morave, kde by ho meli? Ja to nikde online nenasel. Pripadne neni tu nekdo z okoli, kdo ho ma? :) Na oplatku bych mohl nabidnout vyzkouseni nejake jine zbrane, treba ARka, kosy, 1911 .45 atd. :) 

Upraveno uživatelem M@C
Odkaz ke komentáři

Kdybys něco našel, tak sem prosím hod, kde (klidně do SZ), taky nad ním uvažuju, pro mě ideálně Praha. Jinak Springfiled (obecne) mi přijde, že mívají jenom na strelnicich v Brně.

Edit, aspoň  nasucho by ho měli mít v defendii

Upraveno uživatelem Maro
Odkaz ke komentáři

Jj, v Defendii jsem Hellcata nasel, tak aspon osahat by se dal :D 

Jinak kolem Brna jsem nasel H11 k pujceni, ale Pro Comp nikde, vubec. Je to dost nova zbran, tak mozna proto...

Upraveno uživatelem M@C
Odkaz ke komentáři

Pánové, když jsme u těch sumbcompactů - kde a v jakém stavu (nadrcnuté / nenadrcnuté) je nosíte?

Tj. v zimě mít pouzdro pod bundou a svetrem mi nepřijde moc pohotové, no a na druhou stranu jsem teď při jednom drilu tasení zkonstatoval, že válet to jen tak v kapse bundy taky není úplně ideál - stisknul jsem si tam omylem vypouštěč zásobníku, ten sjel asi o centimetr dolů a zásek. V časové nouzi nevhodné.

Odkaz ke komentáři

před 6 minutami, odjinud napsal:

Pánové, když jsme u těch sumbcompactů - kde a v jakém stavu (nadrcnuté / nenadrcnuté) je nosíte?

Tj. v zimě mít pouzdro pod bundou a svetrem mi nepřijde moc pohotové, no a na druhou stranu jsem teď při jednom drilu tasení zkonstatoval, že válet to jen tak v kapse bundy taky není úplně ideál - stisknul jsem si tam omylem vypouštěč zásobníku, ten sjel asi o centimetr dolů a zásek. V časové nouzi nevhodné.

Za mě - kdo to myslí s nošením na obranu opravdu vážně, nikdy to netahá v kapse pro případ, co kdyby náhodou. Má to milion a jednu praktickou nevýhodu a převažuje vlastně jen osobní komfort. Jde to vytratit, mění to polohu, rychlé pudové tasení je otázkou štěstí a nikoliv tréninku, vůbec nezmiňuju možnost pomačkat jakýkoliv čudl a spustit události, které nechceme (vyhodit zásobník, prostřelit si vejce atd.) :)

Nadrcnuté/nenadrcnuté - tady bych děsně nerad spouštěl flejm a šel proti ortodoxním absolventům výcviku izraelské střelby, kteří ještě stále přistávají v áčku a natahují při tasení, nepřísluší mi to. Když pominu praktické důvody typu ušetřené desetiny sekund / sekundy při nutném tasení, možnost absence druhé ruky pro natažení a modlení se, aby to o pásek/zuby/podrážku boty vyšlo...prostě natažená pistole v adekvátním pouzdře (dostatečně zabezpečeném proti náhodnému spuštění) je nejlépe připravená pistole. Což nás oslím můstkem dostává k tématu vhodného pouzdra a pozice a další debatě 🙂 Někdo je buřt, jiný chrt, každému to sedí jinde - nejsem ani špejle, ani sele, nicméně oblíbené appendix carry mi nesedí s jakkoliv velkou pistolí (sebekriticky říkám, že jsem nikdy přes mnohé úvahy nevyzkoušel hybridní futrál - vadí mi velká placka kůže na triku/kůži, pod kterou se koupu v potu). Pro venkovní futrál to chce uzpůsobit oblečení, vnitřní je super, ale ne každému pohodlné, zde víc závisí na typu postavy....

• Dát hlas 1
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...