Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Nakonec nevím, jestli napsat, že zajímavé. Někde v půlce autor píše, že má moc málo dat, aby si mohl být jist vypovídající hodnotou výsledků, v závěru píše, že ráže nakonec není tak důležitá, přitom o několik odstavců výše sám zpochybňuje, že výsledek "úspěšnosti" .32ACP oproti .45ACP je správný/reálný. Tak nevím, co si z toho vzít, práce si s tím dal určitě hodně :)

Já bych to shrnul tak, že pro "běžné" situace je vhodné cokoliv nad .22 a neměl by být problém a vše je lepší, než nic.

:)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Asi tak, navic z te studie nezverejnuje vsechny grafy, (jeden z nich jsem sem dal ja nedavno), takze zamerny zkreslovac...

Doporucuju si strelit do PET lahve s vodou .45 a pak .22

A pak je snazsi se zamyslet, co by clovek chtel mit v kapse, kdyby slo do tuheho..

Odkaz ke komentáři

No já to kdysi zkoušel na takovou tu velkou plechovku s balzámem na stromy - co používají lesáci. Tenký plech, průměr okolo půl metru a uvnitř hustá mazlavá náplň - jinými slovy konzistenčně dost podobné masu. Největší paseku naedělala čtyřiačtyřicítka z perkusu. Vepředu dírka na malíček a vzadu díra na zavřenou pěst.

Odkaz ke komentáři

• po 2 týdnech...

...  2" prý neposkytuje 357 Magnum své výhody a spíše jen větší zpětný ráz. Takže je u těch 2" jasná volba 38 Spec? Conově mi přijdou taky ve stejné hladině.

Presne tak, 357 ve dvoupalci ne - ta energie jen zmizi v obrovskem zablesku, takze aspon 3 palec nebo radsi 6palec. Pro dvoupalec ideal .38 :)

Přítel Newton říkal, že jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. Nebo: co jde dozadu, jde i dopředu... tak nějak to bylo, kdysi sem to učil.

Takže něco jako "jen větší zpětný ráz" si neumim představit...

.357 se samozřejmě na dvou coulech nerozjede do svého potenciálu, záblesk je velký, bývá nespálený prach...

Nosím v tuponosech .38+P a to i v ultra-lightu. Střílím +P/+P+ (podle nálady, jak to nasypu), občas Magnum.

.38 Sp. je patrona příjemná, inherentně přesná, ale do rvačky tak nějak jalová.

Ve rvačce je větší rána lepší, než menší - železná logika :)

Tedy, už koupí se omezovat v možnosti volby výkonu se mi nechce - a to je klika, protože těch pěknejch osmatřicítek je víc než třipetsedem a člověk má bejt skromnej :)

Odkaz ke komentáři

K tomu většímu zpětnému rázu u 357...

Laicky řečeno:

u krátkých hlavní při výstřelu z .357 Magnum nestačí vyhořet prachová náplň než střela opustí hlaveň - a to velmi výrazně (ono to nevyhoří všechno prakticky u žádné krátké zbraně, ale u 357 je to opravdu výrazný jev). A tak když střela opustí hlaveň, tlaky ještě významně působí na zbraň (jako by tam byl raketový motor), zatímco střela už je ovlivněná jen minimálně. Tak dochází k tomu, že energie střely není o mnoho vyšší než u 38 Spl, ale zpětný ráz do rukou ano. Navíc je výstřel o dost hlasitější a z hlavně šlehne plamen jako hovado, což přispívá k tomu, že pro střelce ten výstřel je mnohem méně příjemný...

U těhle krátkých hlavní je rozdíl mezi 38 a 357 v efektu při výstřelu a ve zpětném rázu, v energii střely už moc ne. Něco jiného je ale u delších hlavní, čím delší hlaveň, tím menší je ten efekt a vyšší energie střely u 357. Trochu podobně to platí i u puškových ráží - čím kratší hlaveň, tím silnější zpětný ráz a hluk. Proto se často u krátkých hlavní třeba u AR15 používají "prasátka", které směřují tlaky od střelce (a tím snižují i hluk, který střelec vnímá). Rusové to ostatně u některých AK také tak mají...

Zpětně se tedy dá říct, že větší rána je do rvačky určitě lepší, což ale v případě srovnání 38 / 357 z dvoupalcového revolveru znamená spíš to, že když na někoho vystřelíš nablízko, tak mimo střelného zranění u 357 ještě dotyčný ohluchne a bude ožehnutý :lol:

Odkaz ke komentáři

Hééézký!

"...mimo střelného zranění u 357 ještě dotyčný ohluchne a bude ožehnutý" A jako bonus se totéž týče střelce - kdo střílí opravdu zblízka, z clinche, ví, o čem mluvím :)

Hezkej příspěvek, Harry! Že to hoření požene zbraň dozadu i poté, co střela opustí hlaveň jsem úplně zanedbal! Uchopil jsem to moc jednoduše.

Zredukoval jsem to, přestože jsem k tomu pár studií četl. Mea culpa!

Nicméně, když se zeptáte gongu/poppera, na rozdíl mezi těmi rážemi (z dvoupalce), bude mít sakra co vyprávět! Je to slyšet, je to cejtit; myslete si, že sem jednoduchej, ale větší rána...

(výsledky z hradel bohužel nemám u sebe)

Upraveno uživatelem Teatime
Odkaz ke komentáři

Já to nikdy neměřil, ale .38Sp by měl mít podobnou energii jako 9mm Luger, ne? A je fakt, že z 10 metrů "pod pás" trefený popper se u devítky pokládal celkem neochotně, zatímco při zásahu z .357Mag. padaly všechny jak zralé maliny... Ale já teda střílel z třípalce, ne dvoupalce. A taky kdoví, jak měli kluci s 9mm nalaborováno, možná si omylem vzali terčové přebíjenky  :lol2:

Odkaz ke komentáři

Jenom upřesňuji že bych chtěl tyto náboje od někoho kdo už myslivost pověsil na hřebík-ze starých komančských zásob protože ty dnešní náboje ikdyž mají stejné označení tak stojí za prd:angry:protože olovo tenkrát a dnes je jiné-zřejmně nějaké ekologické předpisy evropské unie:(

Odesláno z mého GT-I8530 pomocí Tapatalk 2

Odkaz ke komentáři

Nastrelovat pušku na nejaký starý šunty od SB? Jestli to máš na myslivost, tak setríš na nepravém místě

Naprostý souhlas, kdysi jsme přebíjeli a rozdělali vlašimský patrony, hrůza, rozdíl ve váze prachové náplně, že to šlo mimo měrku na váze.Nadělat si sérku svejch a pak víš kde je chyba :-)
Odkaz ke komentáři

Kolegové,

kde bych se dočetl - pokud mi to tu nechce někdo vysvětlit - o zámečku (pravděpodobně zámek kohoutu), který od roku 2003 používá u revoolverů SW? Vím, že "to" nechci, už jsem to někde četl a Harry mi to připomněl, ale už nevím proč :)

Díky

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...