Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Doufal jsem, že zareaguje Petr_P, ale budiž.

Vlastnictví zbraně/zbraní se velice úzce spojeno s velkou dávkou zodpovědnosti vymáhatelné zákonem č.119/2002 Sb. a pochopitelně i morálně volními vlastnostmi. Obecně s

morálkou. ( Morálka zlat.moralitas, správné chování, od mos, moris, mrav znamená celkovou představu správného jednání ve společnosti. Od pravidelzdvořilosti se liší tím, že se týká věcí závažných a podstatných, na druhé straně od práva se liší tím, že se nedá soudně vymáhat a na její porušení nejsou sankce (tresty)...). Nebo jinak, chceš-li. Morálka je smýšlením člověka, který si uvědomuje zodpovědnost svého jednání, daleko převyšující společenské konvence. Z toho vyplývá, že při zachování všech výše uvedeným zákonem (http://zbranekvalitne.cz/legislativa/119-2002) stanovených norem, může Tada nosit svou osmapadesátku jak se mu zlíbí, ty svéprávněj člověče.

<br class="Apple-interchange-newline">

Návštěvník Zmizík
Odesláno (upraveno)

Doufal jsem, že zareaguje Petr_P, ale budiž.

Vlastnictví zbraně/zbraní se velice úzce spojeno s velkou dávkou zodpovědnosti vymáhatelné zákonem č.119/2002 Sb. a pochopitelně i morálně volními vlastnostmi. Obecně s

morálkou. ( Morálka zlat. moralitas, správné chování, od mos, moris, mrav znamená celkovou představu správného jednání ve společnosti. Od pravidelzdvořilosti se liší tím, že se týká věcí závažných a podstatných, na druhé straně od práva se liší tím, že se nedá soudně vymáhat a na její porušení nejsou sankce (tresty)...). Nebo jinak, chceš-li. Morálka je smýšlením člověka, který si uvědomuje zodpovědnost svého jednání, daleko převyšující společenské konvence. Z toho vyplývá, že při zachování všech výše uvedeným zákonem (http://zbranekvalitn...lativa/119-2002) stanovených norem, může Tada nosit svou osmapadesátku jak se mu zlíbí, ty svéprávněj člověče.

<br class="Apple-interchange-newline">

Ani tak nemá vlastnictví zbraně s morálkou nic společnýho. Stejně jako nemá s morálkou nic společnýho vlastnictví osobního automobilu, mobilního telefonu, psa, kočky nebo papouška. Upraveno uživatelem Zmizík
Odesláno

Ty citace a odkazy jsem použil pro tvé dovzdělání. Je na tobě jak tyhle informace zpracuješ. A tvé vyjádření za smajlíkem jev kontextu vlastnictví zbraně/zbraní čistokrevná demagogie, neřku-li žvást.

Návštěvník Zmizík
Odesláno (upraveno)

Ty citace a odkazy jsem použil pro tvé dovzdělání. Je na tobě jak tyhle informace zpracuješ. A tvé vyjádření za smajlíkem jev kontextu vlastnictví zbraně/zbraní čistokrevná demagogie, neřku-li žvást.

V rámci autocenzury jsem to smazal ještě před tvým nejapným příspěvkem. O své vzdělání se nicméně nechávám starat jen toho, kdo evidentně neplácá (ev. nekopíruje z internetovejch slovníků) pátý přes devátý. Tzn, ty to nejseš, morálko. :D :D :D Upraveno uživatelem Zmizík
Návštěvník Tada
Odesláno

Výhledově je možno píše. A také si myslíš,že je řemen geniální? Z obrázku řemenu se mi zdá,že úchyty jsou plastové, tomu bych nevěřil. A Tada mi neodpověděl kolik nastřílí.

Video lepší než 1000 slov, spony jsou kov pokrytý vrstvou plastu...

http://www.youtube.com/watch?v=nkyht2WHj3c

Hele, nestřílím na body. Většinou střílím na IPSC figury, A na torzu má 10x28cm, tam se trefím vždy. Na terč s kruhy jenom ověřuju nástřel a soustřel. Příště si ale můžu na střelnici zkusit sečíst body :)

Odesláno

Tak nějak začínám mít pocit že kdyby si Tada koupil jitrnici tak bude podezírán z nebezpečného nakládání s cholesterolem. Taková technická otázečka: Čím se liší takový zcivilněný SA58 od čistě lovecké kulovnice? Technicky vzato tím že je to poloautomat. Čili, cituji ze Švejka, s tím postřílíte za dvě minuty dvacet arcivévodů, hubenejch nebo tlustejch. Konec citátu. Zatímco loveckou puškou jen deset. A pak je tady ten dojem. Když půjdete s padesátosmou přes rameno tak na vás nejspíš někdo zavolá policajty nebo budete přinejmenším za magora. Zatímco s loveckou puškou jste pan myslivec a teoreticky můžete střílet po všem co se hejbá a nemá to boty nebo motor. Samozřejmě, ten samopal-užnesamopal je jistě velice nebezpečná zbraň. Kdyby někomu ruplo v bedně tak s tím může ohrozit spousty lidí, jako už se ostatně stalo. Ale úplně stejně může magor vjet do davu s náklaďákem, což už se taky stalo.

Návštěvník Tada
Odesláno

PepaSFI: Jo, jitrnici bych sežral bez chleba! Sám si toho byl svědkem, seděl si vedle mě a viděl si, co dokážu :D

Odesláno

To Petr_P:

Mohl bys nám dospělým, svéprávným lidem sdělit, jakým právem si dovoluješ vznášet kategorické soudy tohoto typu? ...jakákoli dlouhá (a dlouhá je s otazníkem, krátké by tam měly patřit taky) poloautomatická zbraň nemá mezi normální populací co dělat... Kdo jste, vy všichni samozvaní kazatelé jediné správné morálky? Mohl bys mi to, prosím, osvětlit?

Na to ti velice rád odpovím.

Já jsem napsal toto:

....Já jsem dokonce zastáncem absolutního zákazu poloautomatických střelných zbraní mez civilisty...

Takovou formulaci bych snad kategorickým soudem nenazval, že?

Tebou zmíněný citát napsal někdo jiný:

....Jinak s tebou musím opravdu souhlasit, jakákoli dlouhá (a dlouhá je s otazníkem, krátké by tam měly patřit taky) poloautomatická zbraň nemá mezi normální populací co dělat.

Pro změnu vysvětli ty mě, prosím:

Proč bych nemohl já nebo někdo jiný vyjádřit svůj názor? Nic víc, nic míň. Nikdo tu nikomu zbraně neodebírá, nikdo tu nechystá změnu zákonů.

Jseš si jistý, že agresivnější přístup k diskutujícím s odlišným názorem na otázku vlastnctví zbraní, je do budoucna tou nejlepší taktikou ve prospěch vlastníků zbraní?

Odesláno

Jeden tu chvíli není a tady se dějí věci :blink:

Řemen: tenhle řemen je opravdu dobrý, i když preferuji starší variantu s jinou karabinou...

"Vojenské zbraně" či jak jinak to nazýváte... Je to jen psychologická věc. Existuje spousta jiných samonabíjecích kulovnic, které nemají původ ve vojenských zbraních. Jsou snad méně nebezpečné jen proto, že mají dřevěnou pažbu a lovecké rytiny na kovu? No to asi nee... Odpor k "zcivilněné SA58" je prostě spíš věcí vkusu a názoru na zbraně obecně, než jako skutečně relevantní a odůvodněný postoj...

Odpor k poloautomatickým zbraním - do určité míry chápu vaše argumenty. Ale na druhou stranu - jakákoliv "zcivilněná útočná puška" není zrovna vhodný nástroj k páchání trestné činnosti... Taková zbraň by měla smysl pouze pokud by byla plně automatická, jinak jsou praktičtější menší zbraně (pistole, revolvery). Plně automatické vojenské útočné pušky se ovšem dají relativně snadno získat nelegálně - což je ale mimo diskuzi...

Ano, i v Evropě jsou země, kde je nemožné legálně vlastnit cokoliv co jen vzdáleně připomíná vojenskou útočnou pušku. Většinou jsou to země, ve kterých ani nesmíte vlastnit, natož nosit u sebe jakýkoliv běžný nůž, bez kterého si upřímně řečeno nedokážu představit život. A nepochybuju o tom, že lidé, kteří u sebe nože nosí, je nosí kvůli praktičnosti a ne aby mohli "párat ostatním lidem břicha" (teda až na Frantíka, s tím jeho nožem si klobásu neukrojí :lol:). - Teď ale vážně - nůž nosím abych se mohl najíst, otevřít krabici či jiný obal a podobně. Je pro mne tedy nástroj denní potřeby, nikoliv zbraň... A nechci žít v zemi, která by mne v tomto omezovala... Tak jako bych nechtěl žít v zemi, kde by mi zakazovali vlastnit nějaký typ zbraně (když už na ní mám povolení) jen proto, "že vypadá vojensky a nebezpečně"...

K čemu jsou tyto poloautomatické zbraně tedy dobré? No jen pro sport, případně pro zábavu... Kdo by takovou věc chtěl zneužít (jako například ten nejmenovaný blb ze severu), ten by si ji jistě dokázal sehnat i jinak (a ostatně levněji), než oficiální cestou...

Morálka - hmmm... No o tom snad raději nemluvit, ta nemá u nás moc silné kořeny - křišťálově čistý, pro dalšího je půl milionu jako 500 pro běžného člověka a toho posledního ani nevzpomínat... :suicide_anim:

Zákon o zbraních je závazný pro všechny, nicméně o jeho kvalitě pochybovati lze...

Tada a zbraně - o tom snad ani nechci přemýšlet. Bohužel, Tada je zde natolik aktivní, že pro mnohé může vyvolat dojem vzorového majitele střelné zbraně, což už v minulosti několikráte vedlo k šíleným diskuzím a nakonec k uzamčení a smazání vláken o zbraních zde na Chronomagu (děkujeme, Tado...). Nicméně - i zde je vícero jiných střelců a majitelů zbraní, o kterých ani nevíte. Kolik členů naší komunity jste viděli někdy například na srazu se zbraní? Já osobně dva (jeden už zde není)... A proč asi? Protože rozumně uvažující majitel zbraně si ji do hospody nebere, natož aby s ní machroval...

Bohužel ale těchto pár excesů (které by dobře napsaný zákon o zbraních mohl alespoň částečně eliminovat) utváří všeobecný názor a povědomí o těch, kteří zbraně vlastní. Mimochodem, jak už zde padlo, trestných činů spáchaných s legálně drženou zbraní je méně než s tou nelegální (a jak už zde padlo, když je to "jen" maketa, tak to ve statistikách spadá pod legálně drženou "zbraň") a prakticky všude kde se držení zbraně významně omezilo, tam to opravdu nevedlo "ke zvýšení bezpečnosti obyvatelstva a ke snížení kriminality". To jsou bohužel fakta...

Pokud někoho toto vlákno o zbraních pohoršuje, bylo by asi vhodnější, aby si své názory nechal pro sebe... Když mne nezajímají digitálky, také nebudu neustále psát do vláken o nich že to nejsou opravdové hodinky, že (to byl jen příklad :) )...

Jo a dejte mi pokoj, jsem jenom turista... :cigar:

Odesláno

Zo zivota:

prvy krat som mal nahodnu moznost kupit si nelegalnu zbran ked som mal asi 17 rokov (dnes mam 30) jednalo sa o cz52 a cena bola ludovych 350sk, prekvapila ma nizka cena zacal som sa zaujimat.... len pre zaujimavost uvediem ze obavana sa58 v ponotucnej fullauto verzii (detske semiauto sa vtedy este nerobili) bola bratu za 3500 a napriklad rusky obranny granat F1 za 400....o tejto ponuke som vtedy mal a do dnes mam vsetky dovody si mysliet ze bola myslena vazne (tu pistol som mal aj fyzicky v ruke a mohol som s nou z tej krcmy odist keby som bol zaplatil...) od vtedy sa rozne taketo moznosti prilezitostne este opakovali aj ked som ich nijako nevyhladaval, po prestahovani sa do prahy sa na tom nic nezmenilo takze mam za to ze je to vsade rovnake... pravda ceny s casom viac menej stupali a je tiez pravdepodobne ze iste vacsie nez male percento "ponuk" bolo iba machrovanie.... tak ci onak som stale presvedceny, ze ak sa nasinec rozhodne z takych ci onakych dovodov nelegalne ozborojit, vystaci si bohate so sumou hlboko pod 5000Kc a nijak zvlast velke kontakty k tomu netreba. Tolko k tomu ake tazke je obstarat si u nas kver.

Na zaklade mojich osobnych skusenosti preto povazujem legalnych drzitelov registrovanych zbrani (nech uz akychkolvek) za jedno z najmensich ak nie najmensie riziko pokial ide o zbrane a trestnu cinnost.

PS:Nie som ziaden zbranovy nadsenec nemam ani ZP na strelnicu zajdem par krat do roka napr ked ma pridu do Prahy navstivit znami, dalo by sa to porovnat s navstevou kina ci lunaparku, proste len atrakcia.

Odesláno

Jo a dejte mi pokoj, jsem jenom turista... :cigar:

Než odejdeš obdivovat jiné památky :rolleyes: , jeden dotaz kvůli mé zvědavosti. Vypozoroval jsi nějaký masivní nárust počtu vlastníků CZ 858? Myšleno v poměru k počtům jiných typů samonabíjecích kulovnic. Narážím tím na vliv směšně nízké prodejní ceny CZ 858.
Odesláno

Proč bych nemohl já nebo někdo jiný vyjádřit svůj názor?

Chovám tě v úctě, ale tady jsi trochu mimo. Proč je nutné tento svůj názor vyjadřovat v tomto vlákně? Toto vlákno se nejmenuje "Polemika o vhodnosti držení zbraní". Jmenuje se "Zbraně - co s sebou nosíte" což jaksi napovídá, že tady je ta polemika již zbytečná.

Navíc, proč je nutné sem pravidelně chodit vyjadřovat svůj názor na vlastnictví zbraní? Já myslím, že držitelé zbraní zde na fóru jsou dostatečně seznámeni s většinovým názorem členů na tuto problematiku. Je to stejně trubicoidní jako neustále rozdmýchávat ve vlákně příznivců Primu flame na téma jejich cenové politiky. Přesně jak psal Harry - pokud mě nezajímají digitálky nebo k nim mám dokonce odpor, nebudu mít potřebu o tom chodit vyprávět do vlákna uživatelů digitálek.

Klidně si založte vlákno odpůrců zbraní mezi civilisty a tam o tom diskutujte ci někoho přesvědčujte. Je vaše svaté právo vyjádřit svuj názor, to vám nikdo nebere.

Odesláno

TO kdojinej:

Nechápu, co tím myslíš.

TO Zmizík:

Jsem dalek toho, starat se o tvé vzdělání.

Zákon 119/2002 Sb. ve svém paragrafu 23 výslovně stanovuje pravidla, jež jsou obecně s morálkou bytostně spjata, ačkoliv slovo morálka není výslovně použito.

§ 23

Spolehlivost fyzické osoby

To Petr_P:

Reagoval jsem na toto: ..

.Jinak s tebou musím opravdu souhlasit, jakákoli dlouhá (a dlouhá je s otazníkem, krátké by tam měly patřit taky) poloautomatická zbraň nemá mezi normální populací co dělat.

Teď jsem zaregistroval, že výrok nepatřil tobě, za což se omlouvám. Vlastním ZP přes dvacet let a každou chvíli se potkávám s názorem, že zbraně civilistům do rukou nepatří. Těmi civilisty je samozřejmě myšlena legálně ozbrojená veřejnost. Ale na legálně ozbrojenou veřejnost z řad myslivců se zhusta zapomíná, přičemž používání loveckých zbraní na veřejném místě, čímž myslím různé honitby atd je vnímáno jako téměř bez rizika toho, že myslivec v noci usazený na posedu nezraní nebo nabije náhodného turistu, vandráka, milence či zemědělce v domnění, že právě skolil černou.

Pokud se týká agresivity mého výroku (ač já osobně bych ho nazval spíše razantnějším, ale to je otázka názoru), nemyslím, že by to mělo škodit vlastníkům zbraní. Držitelů ZP je přes 700 tisíc a jsou poměrně velkou částí elektoriátu u nás a jejich zájmy hájí mimo jiné třeba LEX, a možná důrazněji než já. Nicméně nikomu neupírám právo na názor. Pokud to tak vyznělo, sry.

Návštěvník Tada
Odesláno

Petr_P: CZ 858 bude v CR asi nejrozsirenejsi (teda jeste mame Hermex a FSN), protoze je to nejlacinejsi samonabijeci zbran na trhu... V Koline a na Kladne polocajti rikali ze jich je dost...

Odesláno (upraveno)

Než odejdeš obdivovat jiné památky :rolleyes: , jeden dotaz kvůli mé zvědavosti. Vypozoroval jsi nějaký masivní nárust počtu vlastníků CZ 858? Myšleno v poměru k počtům jiných typů samonabíjecích kulovnic. Narážím tím na vliv směšně nízké prodejní ceny CZ 858.

Ja si trufnem odpovedat,.... az donedavna u nas samonabijacnia gulovnica ako zbran ina nez polovna neexistovala. Do tohoto segmentu sa58 prakticky nezasahuje, lebo ak by si sa na nejakych povedzme nahankach ukazal s 58ickou asi by si mal pocit ze mas lepru. S prichodom novych trendov tzv zcivilnenych vojenskych zbrani, ktore sa pouzivaju na roznu zabavnu a sportovu bol potencial sa58 (ktorej u nas stale exiastuju obrovske zasoby) rychlo objaveny a predajcami/vyrobcami patricne vyuzity. Ber to tak ze 58icka sa povedzme do afriky preda (sice bez uprav) cca za cenu kalacha teda max 200USD a je s tym spusta prudy ale zcivilnena sa preda doma v pohode aj za 7000kc.

V tomto segmente nema samonabijacia verzia sa58 prakticky konkurenciu, rozhodne nie cenou a dalej (samozrejme vo svojej cenovej hladine) asi ani kvalitou. Najviac 58micke cenou a vykonmi moze slapat na paty SKS ale 58 sa zozenie lahsie casto lacnejsie a hlavne je domaca co tiez pre mnohych vlastnikov hra velku rolu. Dalsie poronatelne su potom az klony kalachov za cenu 12K+ a AR15 a podobne uz su cenou uplne mimo ligu 58. A z toho vyplyva vysoky pocet samonabijacich verzii sa58 medzi nasincami... prakticky nenajdes strelnicu kde by ju nemali na pozicanie.

O nartaste sa asi hovorit neda ak teda nepocitas narast z 0 na nejaku hodnotu pretoze pred prichodom vyssie uvedeneho trendu sa prakticky "sportove" samonabijacie pusky inak nez ako polovne nepouzivali.

Upraveno uživatelem cali
Odesláno

Nízká cena civilních verzí Sa vz.58 (různé označení, stejný produkt) je dána tím, že se sice jedná o nové, nepoužité zbraně - které byly ale vyrobeny "ve středověku"... Nic z toho není nová výroba, ale uloženky, které armáda odepsala (je to složitější, ale princip je snad jasný. Pokud by byly SA58 vyráběny dnes stejnou technologií, jejich ceny by vyskákaly do desetitisícových hladin). Jen díky tomu mohou být na prodej v současných cenách, čímž absolutně potírají konkurenci jiných zbraní... Když se k tomu připočte ještě množství munice (opět původně z armádních zdrojů) v ceně, která je obtížně dosažitelná u jiných ráží (novovýroba) - je jasné že počty "civilních SA58" jsou opravdu vysoké... Když se to porovná s typy AR-15 (ceny od 30tis, munice od 7kč), nebo kupříkladu SIG (podobná technologie výroby hlavních částí - třískové obrábění - cena přes 50tis), je jasné co si lidi koupí... I když ti střelci co to se sportovní střelbou myslí vážně už docházejí k tomu, že raději připlatí za "konkurence schopné náčiní", aby mohli střílet na evropské či světové úrovni... Osobně si myslím že boom nákupu SA58 už je pryč... Ostatně dnes není problém je osadit spoustou doplňků či příslušenství, které zvyšují jejich konkurenceschopnost (a jeden řemen to nezachrání...), ale i tak v přímém srovnání s typy AR-15 neobstojí...

Posted Image

Návštěvník Tada
Odesláno (upraveno)

Zdvojeny prispevek...

Upraveno uživatelem Tada
Návštěvník Tada
Odesláno

Novou "58" dela Gunexpert, cena tusim 19tis, neodvazuju se soudit kvalitu...

Harry: Nemel bys nejaky typ na samotne podpazbi? Potrebuju dlouhy rail dole na Magpul AFG nebo neco analogickeho a rail vlevo...

Odesláno

Novou "58" dela Gunexpert, cena tusim 19tis, neodvazuju se soudit kvalitu...

Harry: Nemel bys nejaky typ na samotne podpazbi? Potrebuju dlouhy rail dole na Magpul AFG nebo neco analogickeho a rail vlevo...

Gunexpert,.... rad by som vedel co vsetko je na tych zbraniach fakt nove,... 100% nova zbran to IMO urcite nie je.... bola by to cista blbost ked je novych nepouzitych dielov vsade dostatok.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...