old black Odesláno 6. ledna 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 6. ledna 2009 A co ten Linux do NTB, má to smysl? Teď si o něm čtu, vždyť vypadá jak Windows!? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tyfo Odesláno 6. ledna 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 6. ledna 2009 (upraveno) Macbook Air A neni nejak moc placatej ? jak se na tom dela ? Odpovim si sam dobre je to preci MAC No ja musim mit widle od MRKvoSoftu tak jsem po vyskouseni nekolika Aceru, HP a jednoho Vaio zakotvil u IBM lenovo R61 C2D7100 na 2GHz NVS140, 2GB RAM, 320GB HDD a pro mne idealnich 1680x1050 na 15,4". Mam to uz asi rok a pul, po 14 dnech ktere jsem se trapil s Vistama jsem downgradoval na XP a od te doby si jej nemohu vynachvalit nejlepsi notas co jsem kdy videl a delal na nem. Ma svoje mouchy ale ktery nema. Ale cim je nejlepsi je SW podpora od Lenovo nejen ze se o to staraji ale ono to i funguje ne jak HP, Acer, Asus nebo nedej boze Fujitsu !!! edit - chyba CPU Upraveno 6. ledna 2009 uživatelem tyfo Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
PepaSFI Odesláno 6. ledna 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 6. ledna 2009 A co ten Linux do NTB, má to smysl? Teď si o něm čtu, vždyť vypadá jak Windows!? a jak by to asi mělo vypadat? jako kolotoč se slonama? Kdyby to tak nevypadalo tak bys zas řek že to je divný. Navíc říct Linux je trochu málo. Jaká distribuce? Jaké grafické rozhraní? KDE, Gnome nebo něco minimalistického? Nebo nějakou tu hejbací blbost co si z toho ve vistách všichni ucvrkávají? Ale stručně řečeno pokud s tím nemáš hodně zkušeností tak do noteboučka linux ne. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Patrik Odesláno 6. ledna 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 6. ledna 2009 Ale stručně řečeno pokud s tím nemáš hodně zkušeností tak do noteboučka linux ne. A to já bych si dovolil nesouhlasit. Moc zkušeností s Linuxem nemám a přesto je to můj jediný operační systém na mém jediném počítači / notebooku. Mám Ubuntu Ultimate 2.0 (takové rozšířené Ubuntu 8.10). Notebook používám převážně na surfování po Internetu, tu a tam na něm upravím nějakou tu fotku, nedávno jsem k němu koupil TV tuner a používám ho tak jako TV a videorekordér. Na to jak slabá je to konfigurace (Acer 5220, 1,7 GHz Celeron, 2 GB RAM) šlape perfektně, před dvěma lety za deset tisíc Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
JJ Odesláno 6. ledna 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 6. ledna 2009 a jak by to asi mělo vypadat? jako kolotoč se slonama? Kdyby šlo jen o vzhled jako takový... Ale to, že v podstatě veškerý viditelný vývoj (tj. ne jádro, ale desktopy a aplikace) u Linuxu spočívá v tom "aby to už konečně bylo jako Windows" je trochu divné. Osobně mi to je dost líto - čekal jsem (a před lety tomu tak i částečně bylo), že když je to otevřené, budou se tam vymýšlet a zkoušet různé radikálně nové věci a vylepšení a místo toho tu máme závody v tom, kdo to udělá nejvíc Windows-like, protože to je považováno za jediný způsob, jak přitáhnout uživatele :-( Z hlediska uživatele(!!! - rozdíly v architektuře mi pochopitelně známy jsou) je dnes Linux jen jinou implementací Windows, která mu nepřináší žádné zásadní výhody, s výjimkou dosti diskutabilní úspory na pořizovací ceně. Windows nemám rád, ale když už ne OS X, tak snad raději ty, než tučňáka. Ten ať si zůstane zalezlý v MP3 přehrávačích, kamerách, routerech či serverech. Na přenosných počítačích to IMHO platí dvojnásob, protože různé utilitky a prográmky k využití speciálních hardwarových features budou pro Windows existovat vždy, pro Linux jen někdy. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
old black Odesláno 6. ledna 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 6. ledna 2009 Dík za názor. Linux je pro mě něco jako Yetti, vím o něm míň jak o slonech a kolotočích. Je tam: Linpus? Linux? Lite version Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Patrik Odesláno 6. ledna 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 6. ledna 2009 Dík za názor. Linux je pro mě něco jako Yetti, vím o něm míň jak o slonech a kolotočích. Je tam: Linpus? Linux? Lite version Linpus je taková parodie co dává např. Acer na počítače, aby neporušil dohodu s Microsoftem "neprodávat počítače bez operačního systému", ani nemá grafické rozhraní (tedy ono pro něj existuje, ale ne v podání Aceru), je určen jen k tomu ho smazat a nahradit něčím použitelným Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Milil Odesláno 6. ledna 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 6. ledna 2009 Mám DELL XPS M1210 (spokojenost) a na něm jak Linux tak WinXP. V podstatě používám jen ty XP. Linux tam mám abych si ho očuchal. Aktuálně tam mám distribuci Linux Mint která vychází z Ubuntu. Z těch distribucí co jsem průběžně zkoušel (Mandriva, Ubuntu, SAM, PCLOS a další) se mi Mint pro stávající uživatele Windows jeví jako nejjednodušší na pochopení. Přesto si nedokážu představit, že bych měl na Linux přejít. Za prvé bych musel vyměnit půlku periferií pro které neexistují drivery, za druhé mi některé věci stále přijdou příliš komplikované a proti windows podivně fungující (např. režim dvou monitorů). Za třetí jsem za spoustu programů na které jsem zvyklý z windows nenašel (zatím) na Linuxu odpovídající náhradu. Ale jednou za čas si to pustím abych věděl o čem je vůbec řeč Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tyfo Odesláno 6. ledna 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 6. ledna 2009 (upraveno) A to já bych si dovolil nesouhlasit. Moc zkušeností s Linuxem nemám a přesto je to můj jediný operační systém na mém jediném počítači / notebooku. Mám Ubuntu Ultimate 2.0 (takové rozšířené Ubuntu 8.10). Notebook používám převážně na surfování po Internetu, tu a tam na něm upravím nějakou tu fotku, nedávno jsem k němu koupil TV tuner a používám ho tak jako TV a videorekordér. Na to jak slabá je to konfigurace (Acer 5220, 1,7 GHz Celeron, 2 GB RAM) šlape perfektně, před dvěma lety za deset tisíc Ja mam take na mem jedinem pocittaci doma Linux a na tech ctyrech dalsich zase Wingdows Ty jsi stastny clovek ja Linux pouzivam denodene mam na tom server doma, v praci na tom jedou vsechny technologicke PC co mame na starost, neco hrozneho HPUX mame na serverech, pokud potrebuji neco zpracovavat online nebo na pozadi (ceni HW nebo streemovani) tak je to supr vec a nektere programy pisi radsi pro konzolu na linux nez pro win. Ale na Desktop si to nedovedu predstavit, asi mam moc velke naroky vzdy kdyz se pokusim prejit na Linux na desktopu tak zkolabuju na nejakem problemu, tady nejde nejde stahnout a nastrihat video, tudle nemuzu pripojit vzdaleny HW bo jsou ovladace jen pro widle, tamhle zase nejsou aktivex prvky (kodeky,ovladace) pro ip kameru, pak zase neni dostatecne kompatibilni editor aby zakaznikovi vyjelo z tiskarny (videl na obrazovce) to co ja atd. atp. no a tak vzdy zase skoncim pod woknama kde mam nejakou tu virtualni masinu s linuxem. Jinac pod Macem taky spousta lidi pousti virtualni Widle protoze holt nejake to ucetnictvi a nebo neco jineho Jablicka nezerou. Upraveno 6. ledna 2009 uživatelem tyfo Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
skalis Odesláno 6. ledna 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 6. ledna 2009 Ja na ntb pouzivam jako jediny OS Linux -- opensuse 10.3 a jsem spokojeny. Kdybych mel volit mezi KDE a Gnome, vybral bych KDE, ale pouzivam minimalisticky PekWM, ktery mi maximalne vyhovuje. Stejne vetsinu veci spoustim z prikazove radky. Pro vetsinu me prace je Linux mnohem efektivnejsi -- programovani + skriptovani vedeckotechnickych vypoctu (uff, to je ale honosny nazev ), vzdalena prace na vice pocitacich, sazba dokumentu v LaTEXu. Kdyz sednu k PC s Win, tak se celkem trapim, protoze mi spousta veci trva mnohem dele. Ale zvykam si, protoze v nove praci jedeme na Win XP. Ale svuj ntb si nosim i tam, protoze kdyz potrebuju z hromady datovych souboru dostat nejake rozumne vysledky a grafy, tak to nejrychleji udelam pomoci kombinace BASH,C/C++,python,octave,gnuplot,latex. A vsude jinde mam budto svuj ntb nebo PC s Linuxem. Nicmene system z Redmondu nezatracuju, vetsina problemu s nim ma pricinu mezi klavesnici a zidli. Takze kazdy at pouziva to, co mu nejvic vyhovuje. Ale pro vetsinu domaciho uzivani pocitace (krome hrani her) jako je psani jednoduchych textu, poslouchani hudby, filmy, web, emaily jsou dnesni linuxove distribuce s graficky prijemnymi prostredimi plne dostacujici=srovnatelne s Win. Jen jde o to prekonat takoveto "Tady nikde neni nabidka Start???" Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
cali Odesláno 7. ledna 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 7. ledna 2009 (upraveno) Pre BFU (bezny Franta uzivatel) je linux dobra volba v pripade ze splnujes dve podmienky: 1- mas vo svojom okoli niekoho kto sa do Lin vyzna a dokaze ti v pripade potrey poradit 2- nepotrebujes k svojej praci nevyhnutne nejaku aplikaciu ktora pod linuxom nebezi alebo bezi spatne Oba body dnes nie je tazke splnit doba pokrocila a linuxu dnes celkom slusne rozumie kdeaky stredoskolak a pokial ide o dvojku jedinym vyraznejsim showstopperom su dnes hry kde linux este stale pokulhava. Inak neexistuje vhodnejsi system pre domace pouzitie lebo ak sa vhodne skonfiguruje tak ho uzivatel nema sancu znicit a sam sa pouzivanim (na rozdiel od inych systemov) tiez nenici. Inak vacsina aplikacii znamych z win ma v Lin svoju protivahu a pripade sa daju pustit v emulacii. POZOR ak sam seba hodnotis ako cloveka ktory o linuxe nic nevie a nesplnujes bod jedna tak sa do linuxu sam nepustaj.... narazis ako zaciatocnik na zbytocne mnoho veci a ziskas voci linuxu zbytocnu averziu.... nehovoriac o moznych ztratach udajov a podobnych neprijemnostiach Upraveno 7. ledna 2009 uživatelem cali Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
boo-beek Odesláno 7. ledna 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 7. ledna 2009 Ono hodne zalezi na tom, co clovek opravdu potrebuje... Vetsina lidi sice ma napranej pocitac warezem, programy, ktery by v realu staly treba kilo, ale kdo to potrebuje? Kolik domacich uzivatelu potrebuje neco vic nez messengera, textoovej / tabulkovej procesor, prehravac a neco na upravu fotek z digitalu? IT me zivi, ale na svym domacim PC nic vic nepotrebuju. A tyhle veci nejsou problem. Jediny, co je pakarna, je to, ze v free distribucich nemuzou byt kvuli GNU licencnim podminkam nektery (bohuzel zrovna ty nejrozsirenejsi) kodeky jako soucast instalace. Nicmene neni problem si je tam pak dohrat, to je to nejmensi. To, ze potrebujes nekoho, kdo linux zna, pokud s nim ty sam neumis, uz davno neni pravda. Pokud chces delat kraviny, tak ano, ale pokud moc neblbnes, tak Linux je oproti Win vpodstate bezudrzbovej system. A pro instalaci uz davno nepotrebujes kompilovat jadro, ... Mozna v Gentoo, jenze to uz je fakt hardcore, navic gentoo je takovej hybrid mezi Linuxem a BSD. Pokud clovek kriticky uzna, ze mu staci prehravac + nejakej office + neco na obrazky, tak staci stahnou vpodstate jakykoliv distro, idealne DVD image, pac tam je toho vic, a hura do toho. Staci si precist na strankach dany distribuce sekci "how to" a venovat tomu tak asi 3 hodiny celkem na instalaci, doinstalovani kravinek a nastaveni. To je vse. K tomu, ze Linux se moc priblizuje Windows... jo, je to pravda, ale ja to vpodstate vitam. Na WIN me sere to, ze je to system, kterej vyzaduje ve vysledku docela drsnou udrzbu. Vpodstate je to jen z jednoho duvodu, bohuzel ten je docela vaznej a MS i pres avizovany zmeny s tim ani ve Win Vista nebylo schopny nic udelat - myslim filesystem. NTFS je proste naprd Ted na domacim notebooku testuju Ubuntu Studio, zatim se jevi fajne. Jeste vyzkousim to Ubuntu Ultimate, o kterym psal Patrik. Jo, a nejsem zadnej Linuxak Ted se mi akorat doma slozil system (WXP), tak zkousim Ale jinak funguju na Win - i v praci, nejakej cas jsem je i administroval... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
cali Odesláno 7. ledna 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 7. ledna 2009 No ja myslim ze ten "Priatel na telefone" nie je na zahodenie v ziadnom pripade .... ja sam som ortodoxny linuxak uz piatym rokom a na widle ak nemusim nesaham a konvertoval som uz mnoho svojich znamych a viem ze aj ti sikovnejsi by bezo mna na linux rychlo zanevreli (bavime sa o user friendly distribuciach typu Ubuntu a jejich klonoch cize ziadne gentoo, slackware atp) Je jasne ze clovek z IT si s mnohymi vecami s pomocou goglu poradi v pohode sam ale obycajny clovek ktory ak nemusi tak pocitac nepouziva uz to goglenie po navodoch a forach povazuje za prudu ktoru len tazko prekonava.... viem o com hovorim. btw gentoo je po zvladnuti niektorych zakladnych trikov jedna z najpritulnejsich distr. ona tajomna kompilacia sa tam totiz zjednodusuje do formy: Chces nieco? napis: "#emerge nieco" a budes to mat. Inak samozrejme Ubuntu dnes dava vsetkym ostatnym distribuciam tvrdo na frak a stava sa z neho (rozsirenostou) taky maly MS medzi linuxami. S rastucou clenskou zakladnou (a teda rastucim poctom uzivatelov, ktori tomu trochu rozumeju) sa vyrazne zlepsila aj podpora na forach, ktorych nie prilisnej odbornosti sa este do nedavna fanuskovia ostatnych dist. vysmievali a dokonca potom co na chvilu klaklo gentoo.wiki bola podpora na ubuntu najrelevantnejsim zdrojom informacii pre riesenie problemov (aspon ja som to tak citil). Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Traveller Odesláno 7. ledna 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 7. ledna 2009 (upraveno) Mám ASUS 6AKM (nebo tak nějak) - má 2 roky a zatím šlape OK. Koupil jsem jej jetý letos v létě, legalizoval XPčka, trochu vytunil a počítám, že pár let vydrží. Pak mám (nyní pro děti) 11 starou Toshibu (win 95) - nezničitelný stroj - kdyby se mi tam podařilo narvat aspoň win 98, ještě minimálně další pětiletku bych jiný NTB nechtěl... Upraveno 7. ledna 2009 uživatelem Traveller Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Churchill Odesláno 7. ledna 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 7. ledna 2009 (upraveno) Mac Book Alu s podsvětlenou klávesnicí http://www.apple.cz/cze/mac/macbook/ zatím se seznamujeme. Vzhledem k tomu, že jsem lama, tak zatím naprostá spokojenost. Zejména obrovský trackpad bez tlačítka Pevná konstrukce taky fajn ... Upraveno 7. ledna 2009 uživatelem Churchill Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Patrik Odesláno 7. ledna 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 7. ledna 2009 No ja myslim ze ten "Priatel na telefone" nie je na zahodenie v ziadnom pripade .... ja sam som ortodoxny linuxak uz piatym rokom a na widle ak nemusim nesaham a konvertoval som uz mnoho svojich znamych a viem ze aj ti sikovnejsi by bezo mna na linux rychlo zanevreli (bavime sa o user friendly distribuciach typu Ubuntu a jejich klonoch cize ziadne gentoo, slackware atp) Je jasne ze clovek z IT si s mnohymi vecami s pomocou goglu poradi v pohode sam ale obycajny clovek ktory ak nemusi tak pocitac nepouziva uz to goglenie po navodoch a forach povazuje za prudu ktoru len tazko prekonava.... viem o com hovorim. btw gentoo je po zvladnuti niektorych zakladnych trikov jedna z najpritulnejsich distr. ona tajomna kompilacia sa tam totiz zjednodusuje do formy: Chces nieco? napis: "#emerge nieco" a budes to mat. Inak samozrejme Ubuntu dnes dava vsetkym ostatnym distribuciam tvrdo na frak a stava sa z neho (rozsirenostou) taky maly MS medzi linuxami. S rastucou clenskou zakladnou (a teda rastucim poctom uzivatelov, ktori tomu trochu rozumeju) sa vyrazne zlepsila aj podpora na forach, ktorych nie prilisnej odbornosti sa este do nedavna fanuskovia ostatnych dist. vysmievali a dokonca potom co na chvilu klaklo gentoo.wiki bola podpora na ubuntu najrelevantnejsim zdrojom informacii pre riesenie problemov (aspon ja som to tak citil). Kluci, škoda že nejste z Prahy. Mohli bychom uspořádat nějakou "LANpárty" o Gentoo bych se docela rád něco dozvěděl, bohužel sám nemám odvahu se do toho pustit Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
boo-beek Odesláno 7. ledna 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 7. ledna 2009 Kluci, škoda že nejste z Prahy. Mohli bychom uspořádat nějakou "LANpárty" o Gentoo bych se docela rád něco dozvěděl, bohužel sám nemám odvahu se do toho pustit Ja v Praze temer ziju (pracuju tu ), ale co se Linuxu tyka, tak jsem taky takova lamicka Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
cali Odesláno 7. ledna 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 7. ledna 2009 (upraveno) Kluci, škoda že nejste z Prahy. Mohli bychom uspořádat nějakou "LANpárty" o Gentoo bych se docela rád něco dozvěděl, bohužel sám nemám odvahu se do toho pustit tak ono zas tolko nie je o co stat na moderny desktop povazujem gentoo za system skor nevhodny (resp ubuntu sa urcite nevyrovna)... vyhody prichadzaju v pripade ze je ta masinka starsia (prejavi sa optimalizacia) a potom v pripade ze je to uzkoprofilovy server a chces tam mat naozaj len to co tam ma byt.... dalej v pripade ze sa pasujes s nejakym nestandardnym HW alebo obecne tuzis mat nad systemom vacsiu kontorlu a prehlad o tom co sa v nom deje ak si mam vybrat system na server ci blbinky vyberiem gentoo ak desktop na pracu tak ubuntu a jeho klony podla chuti z prahy som a nejakej konzultacii, pre zaciatok napr virtualnej sa nebranim gentoo pouzivam ako desktop nejake tri roky a zvladnem v nom myslim vacsinu beznych veci... inak sa ale za nejakeho linux guru nepovazujem edit: inak na zakladny dotyk s gentoo ti staci volny disk a gentoo instalation hadbook vo vysledku by si mal ziskat funkcny system a ak casom na nieco narazis tak sa to da vacsinou vygoglit podpora gentoo je dobra Upraveno 7. ledna 2009 uživatelem cali Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
frelichl Odesláno 7. ledna 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 7. ledna 2009 K tomu, ze Linux se moc priblizuje Windows... jo, je to pravda, ale ja to vpodstate vitam. Na WIN me sere to, ze je to system, kterej vyzaduje ve vysledku docela drsnou udrzbu. Vpodstate je to jen z jednoho duvodu, bohuzel ten je docela vaznej a MS i pres avizovany zmeny s tim ani ve Win Vista nebylo schopny nic udelat - myslim filesystem. NTFS je proste naprd Co je špatného na NTFS? Dokonce i spousta linuxáků uznává, že je to jeden z nejlepších výtvorů microsoftu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
boo-beek Odesláno 7. ledna 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 7. ledna 2009 Co je špatného na NTFS? Dokonce i spousta linuxáků uznává, že je to jeden z nejlepších výtvorů microsoftu. Mno... s timhle jsem se zatim nejak nesetkal. Je velmi dobrej, co se tyka komprese a obnovitelnosti dat, ale co se tyka fragmentace a vykonu (a to jsou pro me osobne dulezitejsi parametry - disky jsou levny a zalohuju), tak EXT3 je podstatne lepsi. To je to s tou udrzbovosti - i bez toho, aniz bys neco instaloval, se NTFS proste casem (docela rychle) rozfragmentuje. To se u EXT3 nestane, resp. ne tak moc a tak rychle. A pak tu mame od rijna 08 oficialne vydany EXT4... Je ale pravda, ze zalezi na uziti, nicmene si myslim, ze vykonnost a jeji udrzitelnost jsou pro vetsinu uzivatelu asi nejdulezitejsi kriteria, v tomhle pripade NTFS ztraci hodne. A je uz hoooodne stary - skoda, ze MS nedotahli WinFS, to by byl pomerne potrebnej krok kupredu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se