Xenomorfus Odesláno 1. září 2016 Nahlásit Odesláno 1. září 2016 Zdar všem,řekl bych, že každý z nás při vyslovení slova "chronobundus" naprosto přesně ví, o co jde. Ale kde se vlastně vzal, či z čeho je odvozen "chronobundus" ? Co myslíte?Těším se na Vaše názory... Abych nebyl úplně mimo, nabídnu svůj náhled. U slova chronobundus se automaticky nabízí parafráze v jednom klasickém českém filmu a "nemoci" zde omílané - moribundus - což značí stav blížící se smrti, či umírajícího,... V našem případě by to asi mělo být něco fatálně spojeného s hodinami. Teprve nedávno jsem zaslechl jiné slovo a sice "borborygmus". To jest zvuk vznikající v břiše při pohybech plynu a tekutiny ve střevech. Je to naše známé "kručení" v břiše. A v tu chvíli jsem si řekl, že to je ono, když nám kručí v břiše - borborygmus, máme hlad a musíme se něčím nasytit. Tedy myšleno jídlem. Když nás přepadne chronobundus, máme také "hlad" a musíme se nasytit, v tomto případě hodinkami. A podle toho, jak je kdo jaký "gurmán", si pořizuje hodinky...Takže chronobundu a borbogyru zdar!
JaRooN Odesláno 1. září 2016 Nahlásit Odesláno 1. září 2016 Chronobundus (výraz, ne ta hnusná nemoc ) vznikl samozřejmě zde a právě ze slova moribundus. Jen už nevím, kdo s tím přišel. Snad se přizná sám
Murphy97 Odesláno 1. září 2016 Nahlásit Odesláno 1. září 2016 Chronobundus je nemoc a Chronokundus jsem ja. Mam zase nejake roupy...
Josef01 Odesláno 1. září 2016 Nahlásit Odesláno 1. září 2016 Chronobundus byl skutečně poprvé objeven zde, šíří se přes klávesnici přímo do prstů. Dá se léčit pouze jiným bundusem, tedy třeba autobundus, photobundus, phonebundus, cigarbundus apod. U řady lidí je to ale neléčitelné, zvláště u moderators
Xenomorfus Odesláno 1. září 2016 Autor Nahlásit Odesláno 1. září 2016 A v tom to prave je, ze to nechapu jako nemoc, nybrz jen jako priznak :-).
Frostie Odesláno 1. září 2016 Nahlásit Odesláno 1. září 2016 Já myslím, že s tím tenkrát přišel kluk Dařbujánojc, někdy těsně kolem vzniku automatických hodinek, +- 200 let.
Xenomorfus Odesláno 3. září 2016 Autor Nahlásit Odesláno 3. září 2016 Jen pro doplneni (jak jsem psal v uvodu vlakna), moribundus je skutecny lekarsky termin, ac z nej tedy "felcar darbujanovic" udelal nemoc. 1
martar Odesláno 3. září 2016 Nahlásit Odesláno 3. září 2016 Jestli je tu mezi námi nějaký jazykozpytec, taky by mě zajímala etymologie moribundu, respektive bundu. Nahrazení části "mori" (smrt) výrazem "chrono" je jasný, spíše mi jde o ten zpropadený bundus. Ten, kdo termín chronobundus vymyslel, snad věděl, proč vybral zrovna tenhle termín (kromě toho, že je krásný a dobře se vyslovuje) a ne třeba chronoholismus, chronooniománii, chronorexii nebo morbus horologiae
Tea Odesláno 3. září 2016 Nahlásit Odesláno 3. září 2016 Martar: morior -bundushttps://en.m.wiktionary.org/wiki/moribundus
Zlý Jabko Odesláno 3. září 2016 Nahlásit Odesláno 3. září 2016 (upraveno) Děkuji kolegovi latináři Upraveno 3. září 2016 uživatelem Zlý Jabko
Frostie Odesláno 3. září 2016 Nahlásit Odesláno 3. září 2016 V 3. 9. 2016 v 6:03, Tea napsal: Martar:morior -bundushttps://en.m.wiktionary.org/wiki/moribundusdíky za jazykovou vložku
Tea Odesláno 3. září 2016 Nahlásit Odesláno 3. září 2016 V 3. 9. 2016 v 7:15, Zlý Jabko napsal: Děkuji kolegovi latináři I skladník ve šroubárně si může přečíst Vergilia v originále?
martar Odesláno 3. září 2016 Nahlásit Odesláno 3. září 2016 Díky, koukám, že kromě latiny bych potřeboval kurz i ve vyhledávání na netu
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se