Přejít na obsah

Antireflex na safíru - zkušenosti se životností?

Duke650

Doporučené příspěvky

Máte někdo zkušenost, jak dlouho při běžném nošení vydrží antireflexní vrstva?

Kdysi se tady Kamojedov (BTW jeho fundované příspěvky mi chybí :( ) okrajově zmínil, že by snad preferoval sklo bez antireflexu, páč když se otěrem opotřebí, vypadá nic moc...

Případně zda se dá antireflex obnovit?

U brýlí se na plastové čočky podle mého optika dá nanést nová vrstva. Ale hodinky bych mu nesvěřil...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• Odpovědi 68
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Máte někdo zkušenost, jak dlouho při běžném nošení vydrží antireflexní vrstva?

Kdysi se tady Kamojedov (BTW jeho fundované příspěvky mi chybí :( ) okrajově zmínil, že by snad preferoval sklo bez antireflexu, páč když se otěrem opotřebí, vypadá nic moc...

Případně zda se dá antireflex obnovit?

U brýlí se na plastové čočky podle mého optika dá nanést nová vrstva. Ale hodinky bych mu nesvěřil...

Na timezone s tím měl jeden kolega problém, asi při použití nějaké chemikálie se mu vrstva AR částečně smazala tak ji odstranil celou, AR na vnějšá straně není doživotní a nelze ho nijak obnovit. Minimálně Breitling toto nedělá.

Odkaz ke komentáři

Duke650: Problem AR me taky zajima, cekam na hodinky s touto upravou a nevim jak se k nim mam chovat. Jak ctu tve prispevky, znameta to ze nemam hodinky radeji nicim otirat ?

Antireflex vnější, dělaný vetšinou pomocí nanášení nanovrstvy kovu ( multicoating) vydrží relativně dlouho aniž by se poškodil. U Fortisek a dalších hodinek s rovným sklem, vydrží většinou déle než nař. u Breitlingů, Omeg a dalších hodinek, kde je sklíčko zakřivené. Pokud ho chrání lehce vystouplá luneta, vydrží skoro celoživotně. Zásadně se vyhýbat abrasivnímu čištění, a pokud možno jen oplachovat v lehce odmašťujícím roztoku ( kapka jaru na sklíčko, a opláchnout - neleštit, nestírat,nečistit )

Sundavat vrstvu bych nedoporučoval, není to zrovna jemná práce. Pokud se sklíčko poškodí, do té míry, že působí odpudivě, je lepší za pár tisíc sklíčko vyměnit celé. Jinak drobným mikroškrábancům se asi vyhnout nelze, ale to už je daň za ten antireflex.

Odkaz ke komentáři

Duke650: Problem AR me taky zajima, cekam na hodinky s touto upravou a nevim jak se k nim mam chovat. Jak ctu tve prispevky, znameta to ze nemam hodinky radeji nicim otirat ?

Antireflex vnější, dělaný vetšinou pomocí nanášení nanovrstvy kovu ( multicoating) vydrží relativně dlouho aniž by se poškodil. U Fortisek a dalších hodinek s rovným sklem, vydrží většinou déle než nař. u Breitlingů, Omeg a dalších hodinek, kde je sklíčko zakřivené. Pokud ho chrání lehce vystouplá luneta, vydrží skoro celoživotně. Zásadně se vyhýbat abrasivnímu čištění, a pokud možno jen oplachovat v lehce odmašťujícím roztoku ( kapka jaru na sklíčko, a opláchnout - neleštit, nestírat,nečistit )

Sundavat vrstvu bych nedoporučoval, není to zrovna jemná práce. Pokud se sklíčko poškodí, do té míry, že působí odpudivě, je lepší za pár tisíc sklíčko vyměnit celé. Jinak drobným mikroškrábancům se asi vyhnout nelze, ale to už je daň za ten antireflex.

Vnější AR hodně přitahuje viditelné matlance na sklíčku, když jedu autem tak ho pravidelně leštím hadřičkou určenou na sluneční brýle, myslíš že by i takto mohlo dojít k nějakému poškození?

Odkaz ke komentáři

...AR na vnějšá straně není doživotní a nelze ho nijak obnovit. Minimálně Breitling toto nedělá.

Midlochu - a zjišťovals, kolik chtějí u Breitlingu za výměnu celého AR safírového sklíčka (konkávního) ???

...alespoň orientačně ?

To jsem zatím nezjišťoval, ale nebude to levný můj odhad bude někde s prací kolem osmi tisíc?

Odkaz ke komentáři

Midlochu - a zjišťovals, kolik chtějí u Breitlingu za výměnu celého AR safírového sklíčka (konkávního) ???

...alespoň orientačně ?

To jsem zatím nezjišťoval, ale nebude to levný můj odhad bude někde s prací kolem osmi tisíc?

...osm tisíc bych v daný kategorii ještě považoval za levný - Jeremy tu někde zmiňoval dokonce 85 000 za cylindrický s oboustrannou AR upravou, i když nejmenoval explicitně Breitling.

Jeremy - ty už máš s Breitlema v servisu konkrétní zkušenosti, na kolik se to jeví tobě ?

Odkaz ke komentáři

...osm tisíc bych v daný kategorii ještě považoval za levný - Jeremy tu někde zmiňoval dokonce 85 000 za cylindrický s oboustrannou AR upravou, i když nejmenoval explicitně Breitling.

Jeremy -  ty už máš s Breitlema v servisu konkrétní zkušenosti, na kolik se to jeví tobě ?

S Breitling nemám nejmenší problém - mají plochá skla zapuštěná pod lunetu, takže tam nic nehrozí.

Archimede (lehce vypouklé) zatím taky bez problémů, ale moc je nenosím - jen když někam letím letadlem :) (vážně)

Oboje Omegy bez problémů.

Odkaz ke komentáři

• po měsících...

Třeba na Omegách RM XXL drží zatím antireflex bez problému. Podle mě záleží i na tom, jak a čím je vrstva docílena.

Je to podle mě stejné jako u jiné optiky, kdy i barva lecos napoví. Někde jsem kdysi četl, že do červena zbarvené vrstvy nebývají nejkvalitnější, naopak do modra a hlavně do zelena bývají nejkvalitnější. Ale není to určitě pravidlo.

Upraveno uživatelem Ondraj
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...