Josef01 Odesláno 25. března 2017 Nahlásit Odesláno 25. března 2017 Zapůjčil jsem e-Golf s baterií 24kW od Car Point, který pronajímá automobily ve spolupráci s PRE za 10 tis. měsíčně bez DPH včetně nabíjení zdarma u nabíjecích stanic PRE s nájezdem do 2 tis. km měsíčně (vyšší nájezd je za 4,50 Kč/km). Bohužel v ČR umí tento model Golfu 2016 nabíjet pouze 3.6kW s Mennekes, nebo pak u ČEZ nabíjecích stanic 50kW s konektorem CCS (Combo). První nabíjecí stanice s CCS konektorem by měla být od 1.4.2017 na Chodově. Model Golfu 2017 už má moižnost nabíjet přes Mennekes na 22kW a má baterii 34kWh, tedy reálný dojezd kolem 250km a lepší možnosti nabíjení. Pokud se podepíše smlouva s ČEZ, je neomezené nabíjení v ceně 450,- Kč měsíčně, což vychází při nájezdu 2000 km měsíčně na 0,22 Kč/km. Udělal jsem test tohoto městského auta s dojezdem 150-170km v provozu na dálnici, kde je dojezd 110-140km. Nastal den D a tak jsem vyrazil. Ráno v 7 hod. bylo kolem 7°C , takže i když bylo auto nabitý a ukazovalo 195km, po po 15 km ukazovalo dojezd s topením a svícením kolem 145km. Pro jistotu jsem nasadil rychlost 110km/h, protože to byla první delší jízda po dálnici a neměl tušení, za kolik to při této teplotě pojede. Je jasné že baterie mají v téhle teplotě o 15% menší kapacitu a topení se musí taky pěkně činit. V těch kopcích na Vysočinu, mě občas docela poléval pot, když jsem viděl, tak ubývá kilometr každých 200 metrů . Na 41km dálnice D1 to ukazovalo dojezd 79km a do Humpolce to bylo 51km, no pokoušel se o mě lehký infarkt přemýšleje, že mám jenom jednu prodlužku. 4.4km před Humpolcem, to ukazovalo 21km dojezd, teplota klesla na 4°C, říkám si doprčic to snad musím dojet. Nebudu napínat, k nabíjecímu stojanu jsem dorazil s rezervou 16km Když jsem přijel, nikdo tam nebyl, ovšem během 15 minut tam stály 3 Tesla S a já ještě s jedním kolegou, který dobíjel Octavku hybrid nebo co to měl. Řekl bych, že to je největší nabíjecí stanice široko daleko a asi nejen v ČR. Trafostanice 2x650kVA je masakr. Supercharge dokáže nabít Teslu za 30 minut na cca 300km, protože používá výkon 135kW, narozdíl od CHAdeMO 50kW nebo Mennekes 22kW na ostatní auta. Mimochodem nabíjení se tam dá zaplatit i telefonem a u občestvení může člověk sledovat na telefonu jak se auto nabíjí a nebo před příjezdem znát, které nabíječka je volná. Na benzině hned vedle si lze dát snídani, oběd, výběr celkem slušný. Do Brna byly 3 uzavírky a jedna klasická kolona těsně před ním, takže při pomalejší jízdě jsem k nabíječce u AAA bazaru v Černovické ul. dorazil s rezervou 38km. Nabyl jsem auto tak na 90% s tím, že by to mohlo stačit, protože teplota mezi tím vystoupala až na 12-15°C. Po cestě zpět opět rosení čela, asi jsem to trochu podcenil a dorazil opět do Humpolce s rezervou přesně 16km. Přiznám se, že uzavírky tomu dojezdu pomohly a víc jak 110km/h jsem nejel. Tentokrát jsem ale poctivě nabil na 100% a řekl jsem si, že s Vysočiny do Prahy to musím dát na 120km/h. Dálnice Jihlava-Praha je podstatně v lepším stavu, navíc z kopce (Vysočiny) dolů, tak to musí klapnout. Ano vyšlo to k nabíječce u Prahy s rezervou 45km, takže pohoda. Všechny 4 úseky byly přibližně stejné dlouhé. Na každé nabíječce jsem potkal zajímavou partu lidí a zjistil jsem, že kolem těch nabíječek se tvoří zajímavá komunita nadšenců, podnikatelů apod. Občas se přišel pozeptat i neznalý problematiky EV, takže jsem spoustu času prokecal. Závěrem bych řekl, že se na baterie jezdí celkem dobře, ano Golf zrovna není mé vysněné auto, ale jako auto na dojíždění 30-50km do města naprosto v pohodě. Nemyslím si, že auto baterie je o úspoře, je to spíš filozofie. U AAA jsem měl možnost shlédnout spousta aut kolem 100-150 tis. v pěkném stavu (teď neřeším, co se skrývá pod plechama u toho vyčůraného prodejce) a když chce někdo opravdu ušetřit, tak půjde spíše touhle cestou. Konečná data jsou zde, je potřeba jenom odpočítat 20 minut, kdy jsem měl ráno zapnuté palubní přístroje a auto to počítalo jako jízdu (testoval jsem, zda by to takto mohlo topit - nemohlo ). V průběhu testování sem přidál další informace o nabíjení apod.
Josef01 Odesláno 25. března 2017 Autor Nahlásit Odesláno 25. března 2017 tomu nabíjení, nabíjí to rychle do 90%, těch zbylých 10% trvá 15 minut. Zajímavé je, že do skoro vybité baterie nacpal pouhých 19.8kWh a nabíjení skončilo. Takže skoro vybitá baterie musí mít ještě 4kWh energii. Kdyby někoho zajímalo jak vypadá motorový prostor, docela mě to zaskočilo, moc se to neliší od běžného auta.
Josef01 Odesláno 28. března 2017 Autor Nahlásit Odesláno 28. března 2017 Pár nových poznatků z provozu. Včerejší nabíjení : Na začátku nabíjení stav baterie 26%, za 20 minut 85%, za 25 minut 92%. Spotřeba na 75km byla 12.8 kWh/100km, takže cena za "palivo" 12,70 Kč. V teplotách kolem nuly je evidentně prvních pár kilometrů spotřeba motorů vyšší, tedy i toto auto potřebuje zahřát na provozní teplotu, Celkově se při teplotách kolem 8°C zvýšila spotřeba o 1 kWh/100km. Pokud vozidlo stojí, svítí a topí při okolní teplotě cca 10C, je spotřeba kolem 0.8kWh/100km, tedy několika hodinové stání v koloně, nebo popojíždění není žádný problém. Auto hlásí prohlídku se zajímavým nájezdem Je nové, takže se jedná o první kontrolní prohlídku.
Josef01 Odesláno 29. března 2017 Autor Nahlásit Odesláno 29. března 2017 Odpovědi na pár častých dotazů Jaký je dojezd verze 24kWh nebo nové 36kWh verze? Maximální dojezd v příměstském a městském provozu je 160km (při běžné jízdě), Dojezd 36kWh verze je 250km. Při jízdě rychlostí 110 km/h je nutné dojezd násobit 0,7x a při 130km/h násobit 0,5x. Kolik času strávím nabíjením při nájezdu 70km denně? Dá se říci, že denní nabití auta u nabíjecí stanice bude trvat : 25 minut u 50kW, 1 hodina u 22kW a 5 hodin doma ze zásuvky. Jakou má auto spotřebu kdy topí, nebo chladí a stojí například v koloně? Auto má průměrnou spotřebu když stojí kolem 0,6kWh, takže 4 hodinové stání v koloně ubere na dojezdu asi 5 kilometrů. Dá se s autem jezdit např. v -15°C? Ano, baterie mají sice v této teplotě dodatelnou kapacitu o 35% menší, nicméně se velmi rychle ohřejí na provozní teplotu, takže dojezd se sníží odhadem díky topení o 15%. Jak často se musí měnit baterie? Baterie má záruku 8 let, nebo 200 tis. km a v této době výrobce zaručuje kapacitu minimálně 80%. Kolik stojí nabíjení auta? PRE nabízí za cca 2,50 Kč 1kWh, ČEZ má paušál 450,- Kč měsíčně na neomezené nabíjení, doma samozřejmě dle sazby AKU, Přímotop nebo Elektroauto. Kdy bude u VW delší dojezd? V roce 2020 plánuje automobilka na nové platformě dojezd vozidel kolem 600km ČR má dostatek energie na nabíjení aut? Ročně vyvážíme tolik TW elektrické energie, že by postačovala na provoz 500 tis. elektroaut Bude vůbec dostatek lithia do baterií? Na trhu jsou již baterie i na jiné materiálové bázi, a jsou vyvinuty i např. na bázi sodíku. Proč je elektroauto podstatně dražší než běžné auto? Jednak se tyto technologie vyrábí v malém počtu a jednak se neustále vyvíjejí a ceny budou podstatně klesat. Pokud porovnáme auta např. diesel Golf a eGolf a ceny 600 a 900 tis. Kč s nájezdem 25 tis. km ročně, tak zjistíme, že po 6 letech provozu bude celková investice do obou typů aut prakticky stejná. V případě prodeje bude cena eGolfu pak vyšší, tedy celková investice do něho menší. Je elektroauto ekologické? Žádný lidský výrobek není ekologický a ani samotné vyměšování člověka není ekologické Samozřejmě snížení hluku a emisí ve městech bude naprosto rapidní. To kde a jak se vyrábí el. energie je již vedlejší, bude se vyrábět i bez elektroaut, stejně jako dnes, akorát se nebude vyvážet.
Josef01 Odesláno 31. března 2017 Autor Nahlásit Odesláno 31. března 2017 Docela mě překvapila ta velikost battery packu pro e-Golf (e-UP). Celkem 264 článků, váhou 315kg, s výstupním napětím 323V a kapacitou cca 26kWh není opravdu sranda vyrobit. Baterie je rozdělena na 17 základních packů. https://www.youtube.com/watch?v=GgmGxoO-jB4
ivan_989 Odesláno 1. dubna 2017 Nahlásit Odesláno 1. dubna 2017 Josef existuju uz seriove elektromobily so sodikovymi bateriami ? Ako to vyzera parametrovo oproti litiovym ?
Karlos Odesláno 1. dubna 2017 Nahlásit Odesláno 1. dubna 2017 (upraveno) V 1. 4. 2017 v 10:06, ivan_989 napsal: Josef existuju uz seriove elektromobily so sodikovymi bateriami ? Ako to vyzera parametrovo oproti litiovym ?Baterie založené na obousměrné chemické reakci (lithiové i všechny podobné) jsou podle mě k ničemu. Je to primitivní technologie, něco jako parní stroj. Použitelné chemické reakce jsou hrozně pomalé a energeticky chudé. A rychlé a energeticky bohaté reakce zase použít nejde, protože je to nebezpečné. Tudy podle mě cesta nevede, ale protože se do toho teď masivně investuje, tak nám to bude vnucováno jako bezva. Upraveno 1. dubna 2017 uživatelem Karlos
Dee Odesláno 1. dubna 2017 Nahlásit Odesláno 1. dubna 2017 Zajímavý pokus, ale ta spotřeba a emise je na to, že jsi s tím jel jako důchodce, opravdu nesmyslná...
colommbo Odesláno 1. dubna 2017 Nahlásit Odesláno 1. dubna 2017 Buď jsem hloupý nebo mi jen nedocvakávají všechny souvislosti, ale nějak mi uniká smysl takového propagačního vlákna na tomto fóru... P.S. A na otázky předem odpovídám, že jsem zarytý petrolhead, jehož automobilové vnímání zamrzlo někdy na přelomu milénia...
Josef01 Odesláno 12. dubna 2017 Autor Nahlásit Odesláno 12. dubna 2017 Tady je slíbený závěr z provozu e-Golf. Jezdil jsem s autem 28 dní a musím uznat, že je to příjemné svezení v extra tichém autě. Na horších silnicích nic extra pohodlného, prostě nižší třída auta. Auto je ale úžasně hbité (zrychlení 0-50 za 2,5 s, tedy cca na úrovni klasického motoru 170 kW), nový model má o 15 kW výkonnější motor a o 14 kWh větší baterii. U nabíječek si člověk občas pokecá se zajímavými lidmi a nasbírá spoustu zkušeností a lidi si tam vycházejí vstříc a samozřejmě i pomůžou. Nabíjení mě vůbec neobtěžovalo, pokud jsem pospíchal, stačilo 10 minut nabíjení (na cca 50km) na 50 kW nabíječce ČEZ, která nabije plně baterii z nulového dojezdu za 40 minut Většinou jsem ten čas využil na obchodní schůzky nebo nákupy. Posledních 5% nabíjí velmi pomalu, většinou nemá smysl čekat a stačí nabíjení 30 minut. Najel jsem 2000 km, s průměrnou spotřebou 15 kWh/100 km (včetně cesty Praha-Brna-Praha), dá se s tím jezdit po města + okolí kolem 14 kWh/100 km, tedy 22 kWh baterie/ 14 kWh průměr = dojezd 157 km. Samozřejmě záleží na stylu jízdy a rychlosti. Rekuperace dosahuje až 90 kW, běžně kolem 45 kW na 4. rekuperační stupeň. Není problém tedy na trase z kopce dobít auto na 10 km na 5 km trase, tedy celkově navýšení o 15 km na dojezdu. Po ujetí nějaký 5-10 km ukazuje ukazatel dojezdu s přesností +/- pár km. Pokud jsou baterie studené, je spotřeba z počátku nižší, ale baterie se velmi rychle ohřejí na provozní teplotu, takže ani v zimě není problém. Při popojíždění v kolonách byla spotřeba s topením a venkovní teplotě kolem 7°C cca 0.8 kWh, to samé při 22°C s klimatizací na Slunci. To zkrátí dojezd o cca 6 km za hodinu takového provozu. Celkově závěrem musím říci, že jakmile bude k dispozici EV auto s větším dojezdem (mě stačí 350-400 km) hned do něho jdu, naftu už nechci nikdy vidět, benzín jen u veteránů. Co mi vadilo : Infotainment nemá profil řidiče, tedy nelze uložit nastavení funkcionalit pro každého jednotlivého řidiče a dokonce ani pro jediného. Po každém startu je nutné nastavit nejen zobrazení hodnot, ale i stupeň rekuperace, dokonce i teplotu v autě, které je pokaždé na 22°C, zobrazení zvolených hodnot na displeji apod. Nelze v navigaci plánovat cestu včetně zobrazení předpokládaného stavu baterie v dojezdových místech Dojezd v praxi max. 160 km, který u nového modelu je navýšen na cca 250 km Nemožnost u tohoto staršího modelu nabíjet přes Mennekes konektor více než 3,6 kW, nový model umí 7,2 kW, to samé doma z 3 fáz. zásuvky. PRE stále nemá rychlo-nabíječky ve standardu CHAdeMO 50 kW, tedy nutnost další smlouvy s ČEZ Co mě těšilo: Rychlé nabíjení auta, do 30 minut je nabité na 140 km jízdy ve městě. Slušný výkon při městských rychlostech Parkování v modrých zónách v Praze za 100 Kč ročně V nejvyšší výbavě pěkné funkcionality odpovídající autům vyšší střední třídy Tichý provoz a bezhlučná automatická převodovka Možnost nabíjení doma ze standardní zásuvky 240V/10A (plné nabití z nuly za 9,7 hod.) Provoz za 450,- Kč měsíčně v případě nabíjení pouze u ČEZ
j.e.n.i.k.82 Odesláno 12. dubna 2017 Nahlásit Odesláno 12. dubna 2017 Mně na tom vadí vysoká pořizovací cena, diskutabilní ekologičnost a velmi slabá infrastruktura na dobíjení.. Pokud by ale bylo auto s dojezdem cca 400-500km za všech okolností (léto, zima, okreska, dálnice), tedy abych pro dojíždění do práce vzdálené 50km od domu dobíjel 1-2x týdně a zároveň to auto stálo jako průměrně vybavená Škodovka (řekněme kolem 6-700 000Kč), tak věřím tomu, že nebudu sám, kdo bude mít při rozhodování jasno.. Těším se, až to tak bude, ale vadí mi současné začínající protěžování e-aut bez odpovídající infrastruktury okolo..
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se