Přejít na obsah

Demagnetizace hodinek

Josef01

Doporučené příspěvky

Vestavěný degauss zvládal jen jen běžnou slabou magnetizaci a na permanentní zásery (typu "děcko/blbec malující magnetem duhu na obrazovce") se to střídavé pole většinou deaktivovalo moc brzo (ono už tak to u větších televizí/monitorů za studena bývala pořádná prda).

Drsňáci na zmagnetizovaná stínítka odjakživa používali trafopájku (a nebo z ní vykuchané trafo) - ale na rozdíl od hodinářů měli tu nefér výhodu, že úspěšnost zákroku viděli okamžitě na obrazovce s monoskopem a nebo s bílým/šedým testovacím obrazcem...  :smoke:

Upraveno uživatelem Radek124
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• Odpovědi 142
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Mobil moc magnetického materiálu mít nebude, vzhledem k použitým materiálům, ale i to je možné, např. iPad, je magnetický, protože má magnety pro uchycení krytu displeje a Gauss meter na něj reaguje i ze vzdálenosti 10cm. Mě aplikace funguje bez problémů, stačí hodinkami lehce přejíždět nad displejem. Telefon má tříosý magnetometr, který je umístěn v malém čipu a dokáže měřit malé odchylky v magnetickém poli. Výrobci SW jej využívají v telefonu i jako kompas. Může se stát, že aplikace nemusí pracovat správně, to záleží na výrobci a u Androidu je častá komplikace s kompatibilitou. Hodinky lze zmagnetovat i při práci u zařízení, kde teče vodičem poměrně velký proud v desítkách až stovkách Ampér, např. u nabíjecích stanic pro elektromobily, tam reaguje Gauss meter poměrně výrazně na kabely v podzemí kolem stanice. Samozřejmě magnetometr ovlivní i třeba kovová deska, která nemusí být nutně magnetická, protože ovlivní průběh magnetického pole, které je přirozeně kolem nás.

Testoval jsem řadu hodinek, některé prakticky nereagovaly, některé lehce a některé měly na Gauss metru zásadní výchylky. Pokud porovnám demagnetizované hodinky ze servisu na magnetometru, ten na ně naprosto nereaguje.

Odkaz ke komentáři

Ví někdo kolik je norma? Seika mám 1,0 Gauss a Damaska, který se chlubí antimagnetizmem mi ručka vyskočí na 8,0 Gauss. Nemůže to být třeba právě tou zvýšenou odolností proti magnetizmu?

Damasko používá ocel kterou lze zmagnetovat, je to celé o konstrukci vnějšího magnetického a vnitřního pouzdra s měkých kovů, které má pohlcovat magnetizmus. Tady neplatí to ,co u bežné 316, a vykašlete se na různé aplikace, nejsou přesné, a slouží jen pro zábavu, nejlepší je zkouška kompasem.

Odkaz ke komentáři

Damasko používá ocel kterou lze zmagnetovat, je to celé o konstrukci vnějšího magnetického a vnitřního pouzdra s měkých kovů, které má pohlcovat magnetizmus. Tady neplatí to ,co u bežné 316, a vykašlete se na různé aplikace, nejsou přesné, a slouží jen pro zábavu, nejlepší je zkouška kompasem.

Přesně to mě napadlo a čekal jsem jestli někdo neví víc.

Zkouška kompasem(buzolou) proběhla obdobně jako aplikace v telefonu :lol2: tj. Seika s ručičkou skoro nehnou zato Damaska s ní zacloumají i o 90st. Bude to tedy tou ochranou?:-)

Odkaz ke komentáři

Přesně to mě napadlo a čekal jsem jestli někdo neví víc.

Zkouška kompasem(buzolou) proběhla obdobně jako aplikace v telefonu :lol2: tj. Seika s ručičkou skoro nehnou zato Damaska s ní zacloumají i o 90st. Bude to tedy tou ochranou?:-)

Může být zmagnetované pouze pouzdro, musel bys změřit strojek, ale tohle bych svěřil hodináři.

Odkaz ke komentáři

Pokud bude zmagnetované pouzdro, je velmi pravděpodobné, že i strojek. U hodináře hodinky kvůli demagnetizaci zpravidla neotevírají, pouze kdyby tam byla nějaká antimagnetická ochrana.

Já jsem si nakonec objednal Horotec demagnetizer s testerem, ať to vybavení mám od nich kompletní :)

post-11110-0-86249200-1490909310_thumb.png

Odkaz ke komentáři

Na demagnetizaci stačí jakákoliv cívka s magnetickým jádrem, napájená střídavým proudem. Nejjednodušší je rozebrat transformátor a vložit do cívky zpět jen plechy E jedním směrem. Primární vinutí připojit do sítě a zmagnetovaný předmět pomalu přibližovat k cívce, pár sekund podržet a zase pomalu oddalovat. Pak vypnout. Nenechávat zapnuté dlouho, cívka bude hřát, protože není uzavřen magnetický obvod.

U hodinek bych to ale nedělal. Jestli mají magnetický vlásek, dokáže ho silný magnet poškodit. Moderní hodinky většinou mají vlásek z nemagnetického meteriálu, proto by je magnetické pole nemělo ovlivnit.

Dobrý apríl, ty holinky :)

Upraveno uživatelem VS
Odkaz ke komentáři

Je to fyzikální jednotka, tak bych to nemrvil českými úpravami, nebo to ještě dorazit diakritikou. Vlásek není jediná složka hodinek, která ovlivní magnetizací jejich chod. Antimagnetických hodinek se moc nedělá a ne všechny hodinky mají nemagnetický vlásek. To že magnetismus silně ovlivní chod hodinek je ukázáno v prvním úvodním příspěvku. Na hodinky bych používal pouze demagnetizační zařízení, které je k tomu určené, tedy nikoli na nářadí apod. To, že je tahle věc (zmagnetované hodinky) poměrná častá reklamovaná "porucha" potvrdí řada hodinářů, např. p. Městka z Carollina.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...