Wanderer Odesláno 11. července 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. července 2017 Vyfoť ten štít a třeba něco vymyslíme... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
martar Odesláno 11. července 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. července 2017 Jestli to je na mě, tak hlásím, že valbová střecha resp. typ krovu štít nemá, to je taková její vlastnost. Hodiny měly být na stěně domu cca 1,7 - 1,8 m pod převisem střechy, což je evidentně málo, musel bych je dát tak pět nebo šest metrů pod převis, aby v létě fungovaly jak mají, a to by stylus překážel v chůzi po chodníku, protože by byl ve výšce kolen Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Wanderer Odesláno 11. července 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. července 2017 Jo ty máš ještě valbovou střechu, to jsem přehlédl... Hmm, tak v tom případě nějaké nezávislé na stavbě - něco na podstavci. Pak už jedině přesýpací... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
nividic Odesláno 11. července 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. července 2017 Pockej, presypaci slunecni hodiny? Jaks to myslel, to by u martara mohlo bejt zajimavy! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
martar Odesláno 11. července 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. července 2017 Tss, na tom nic není, jakmile se písek kolem třetí hodiny odpoledne přesype, nůžkový mechanismus hnán silnou pružinou se uvolní a vysune celé sluneční hodiny metr před fasádu brnkačka! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Wanderer Odesláno 11. července 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. července 2017 Jestli tam máš místo a toužíš po hodinách, tak bych ty na podstavci nezavrhoval. Třeba vykovat... stupnice v půlkruhu... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
martar Odesláno 11. července 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. července 2017 Sluneční hodiny na podstavci nebo přímo na zemi na terase mám jako nouzovou verzi, pokud se nepovedou SL na domě. Ale upřímně, hodiny na terase... už vidím nějakýho společensky unavenýho hosta, jak upadne obličejem nebo trupem na špičku gnómonu... horor... a hodiny na podstavci už jsou svého druhu skulptura, což je něco, čemu se chci na zahradě vyhnout, mám rád přírodní zahrady bez krámů... vždyť mě tam mírně rozčiluje i domek pro děti. Uvidíme. Pokud budou hodiny dvě třetiny roku fungovat celodenn? a během léta jen do půl třetí, budu je vnimat jako funkční, a patřičným zkrácením datové linie letního slunovratu dám věci znalým kolemjdoucím snad jasně najevo, že jsem si omezené funkčinosti hodin v létě vědom a že se nejedná o chybu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tommas4 Odesláno 11. července 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. července 2017 Co hodiny nainstalovat na ten dětský domek? Jednak si ho můžeš otočit jak chceš (postavit jiný ) a nebude tě iritovat, naopak se ti bude líbit Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
martar Odesláno 11. července 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. července 2017 Dobrý nápad, ale dětský domek je v trochu nadstandardním provedení, stavím ho od podzimu, má základy a elektřinu a tak.. takže si ho asi nenatočím , hlavní ale je, že stojí od oběda ve stínu javoru (úmyslně zvolené místo kvůli tepelnému komfortu v domku), takže bych se dostal z deště pod okap, pokud jde o světelné podmínky. No nic, díky za podněty, v létě 2018 budu informovat o tom, jak to dopadlo. Snad se vlákno bude hodit dalším nadšencům. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
nividic Odesláno 11. července 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. července 2017 Hlavne pak poradne nafot ten nuzkovej mechaizmusus, co budes davat na ty slunecni, presypaci kukacky Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
morbo Odesláno 14. července 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 14. července 2017 Martare, já furt věřím, že to dotáhneš. Od toho tvýho nápadu udělat sluneční Navitimery pořád přemýšlím, jak budou fungovat ty subcifry a podle mě tohle dohromady nikdo jinej prostě nedá. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
martar Odesláno 14. července 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 14. července 2017 Jeden pro letní a druhej pro zimní čas, se dvěma malejma tyčkama, na tom nic neni ... ještě vyřešit stopky a je to Dobře mi tak, to ma člověk za to, že hodí do placu nejaký nedomyšlený nápad. Jen si dělejte prču z chudáka s velkým převisem strechy. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
morbo Odesláno 14. července 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 14. července 2017 Jako sluneční stopky na fasádě by byly hodně super, o tom žádná. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
orol Odesláno 14. července 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 14. července 2017 (upraveno) Jako sluneční stopky na fasádě by byly hodně super, o tom žádná.Bych chtěl vidět ty tlačítka a zejména funkce nulování by mě zajímala. Upraveno 14. července 2017 uživatelem orol Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
martar Odesláno 14. července 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 14. července 2017 Sluneční stopky vyžadují zrychlení slunce o dva řády, takže jako jediný zpusob aktivace stopek me napadá pod hodinami položená stříkačka s dostatečně silnou drogou... Chlapi, nechme vlákno v trochu rozumném tónu Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Wanderer Odesláno 15. července 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 15. července 2017 (upraveno) Teď jsem se na chvíli opřel o zábradlí a najednou přes oblohu přeletěla taková ohnivá koule. Za chvíli zase, celkem třikrát. Jo, sis šlehl a šel na tři dny na balkon. :-) No já plánuju opravu omítky na štítu. Ještě jste mi jestli dělat něco do omítky nebo jen namalovat... Upraveno 15. července 2017 uživatelem Wanderer Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
martar Odesláno 15. července 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 15. července 2017 (upraveno) Podle mne je to jen vecí vkusu. Hodiny pouze malované jsou jednodušší a vyjdou levněji, navíc nevrhají žádné rušivé stíny. Přitom nemusí vypadat jako laciné, na moderní jednoduchý typ architektury se dokonce můžou hodit víc.Pokud má ale človek dům historický nebo v historizujícím stylu nebo zkrátka fasádu s plastickými prvky (římsy, sokly, šambrány, pilastry, polosloupy, frontony, lisény, konzole, suprafenstry, bosáže, etc ... stačí jeden ze zmíněných prvků), hodí se k tomu vice sluneční hodiny plasticky odlišené od fasády, třeba právě SH s reliéfní základnou a s malou římsou s klempířinou kopírující horní okraj hodin. Cokoliv plastického na fasádě je ale z principu vice namáhané nepřízní počasí a může to lákat ptactvo k odpočinku nebo zahnízdění (v případě slunečních hodin nežádoucí jev hygienicky i esteticky).A pak je tu řada domů se sice jednoduchou fasádou, ale v tradiční architektonické formě (sedlová, polovalbová nebo valbová střecha s přesahem, jednoduchý půdorys bez průniků hmoty), a tam si člověk může vybrat z obou možností. Mně osobně se víc libí alespoň jednoduché plastické odpíchnutí hodin od fasády, takže chci jít touhle cestou. Edit: teď mě napadlo, že esteticky by musela byt skutečná výzva dělat sluneční hodiny v době, kdy frčelo mít iluzivní prvky na fasádě (zámky, měšťanské domy) - typicky iluzívní bosáž nebo il. kazetování. Nevíte, existují někde podobné hodiny? Odhaduji, že se tehdejší architekti či stavitelé asi čemukoliv plastickému na fasádě vyhýbali kvůli psychedelickému efektu různého směru falešných a reálných stínů... a SH vrhají stín vzdycky Upraveno 15. července 2017 uživatelem martar Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Wanderer Odesláno 23. srpna 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. srpna 2017 Tak jsem to hodně prostudoval, promyslel varianty, hrál si s výpočty a první návrh bych měl hotov. Dneska se pustím do měření azimutu stěny (jsem na cca 20°) a plochy, na jakou mám vůbec prostor. Půjde to do rohu štítu, takže plocha spíš trojúhelník, převis se u mě nekoná :-) .No pak už jenom zbývá opravit omítku, což bude největší problém a můžu se do toho pustit. Řešil jsem jak to provést, nakonec asi vyhraje bílá stěna a černě namalované křivky s barevnými čísly budou stačit. Obdélník s hodinovými ryskami, ohraničené zimní a letní datovou křivkou a možná s jednou analemou. Dva číselníky (letní a zimní). Pod polosem letopočet. Martare, díky za inspiraci. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Americkej Odesláno 23. srpna 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. srpna 2017 Úlovek z neděle, náměstí v Písku. Deska přidělaná na fasádu dovolí detailnější zpracování a netřeba obnovovat fasádu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
martar Odesláno 23. srpna 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. srpna 2017 Wanderer: no není zač, sám jset tu spíš inspiraci hledal a díky nekterým členům, především orolovi, také našel. Doufám, že se výsledkem pochlubíš, pokud bude možné hodiny nafotit bez ohrožení ztráty soukromí Americkej: dobrej typ, máš úplnou pravdu, tohle řešení umožňuje precizní zpracování, vyžaduje ovšem také precizní propočet před samotnou realizací. Tenhle konkrétní kus na mne esteticky nepůsobí jako součást domu, ale barevně, stylově i materiálově se od domu distancuje, podobně jako třeba pamětní deska, která ale mívá alespoň jednoduchý statický tvar, zatímco tady je materiálová odlišnost ještě umocněna výraznou asymetrií a dynamickými křivkami. To je na martara zu viel Díky tvé fotce jsem si ale uvědomil, jak moc se mi líbí hodiny "srostlé" s domem a že čím více jsou asymetrické, tím méně je žádoucí jejich plasticita a materiálová i barevná odlišnost (imho). Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se