Přejít na obsah

Fortis B-42 GMT

Baker

Doporučené příspěvky

Jelikož tyto hodinky lehce překonaly mé očekáváni, píšu krátkou recenzi, která možná někomu pomůže při výběru. Psané slovo mě neživí, tak prosím omluvte můj sloh, píšu to tak jak mi zobák narostl :).

První dojem z hodinek po vybalení z krabice byl skvělý. Dlouho jsem Fortisům odolával z důvodu velikosti - 42mm jak uvadí výrobce se mi zkrátka zdálo málo - proto jsem byl příjemně překvapen, že luneta je na každé straně širší o jeden milimetr a hodinky to tím pádem zvětšuje na průměr 44mm.

Kartáčované ocelové pouzdro má celkovou výšku 13mm, vodotěsnost hodinek je 200 metrů. Robustní signovaná korunka, která není šroubovací má dři polohy. V první je možno hodinky ručně dotahovat, ve druhé se pohybem směrem dolů nastavuje rychlé překlápění data a pohybem směrem nahoru se nastavuje GMT ručka druhé časové zóny a ve třetí poloze se nastavuje čas. Dalším překvapením je ocelový tah, který má šířku 20mm po celé svojí délce a je ukončen překlápěcí - rovněž signovanou - sponou. Tloušťka tahu je cca 4mm. Díky zajímavému řešení šroubovacích dílků je jeho zkráceni záležitostí cca 2 minut i pro naprostého laika. Stačí vyšroubovat dva malé šroubky (které se spatně hledají v koberci) povytáhnout jeden článek a tah je rozpojen. Dýnko je plné s rytím logotypů Russian Space Agency a Yu. A. Gagarin Cosmonauts Trainig Centre Star City. Hmotnost hodinek na ocelovém tahu tahu je cca 200g.

Safírové sklíčko s oboustrannou antireflexní vrstvou je zcela ploché a dokonale navazuje na lunetu. Antireflexní vrstva je v určitém úhlu pohledu lehce namodralá. Díky ní je černý matný ciferník s arabskými číslicemi velmi dobře čitelný ze všech úhlů. Indexy i číslice jsou natištěny luminiscenční barvou Superluminova, stejně tak je tato barva nanesená i na ručičkách a díky tomu je odečítání času ve tmě výborné.

GMT funkce je sice naprostou zbytečností (pro mě), ale je to zajímavá komplikace. Mezi ciferníkem a sklíčkem je umístěn věnec, rozdělený do černé pro noční a šedé pro denní hodiny s bílým potiskem 1-24 hodin. Na tyto indexy pak ukazuje čtvrtá ručka zakončená oranžově zbarvenou šipkou. Odečítání druhého časového pásma je snadné a velmi přehledné. Třetí časové pásmo je potom možné nastavit lunetou s 24 hodinovým potiskem. (mimochodem dobře se na ní počítá kolik jste vypili piv :) )

Závěrem bych ještě uvedl přesnost. Hodinky dorazily ve středu, dal jsem je na 2 hodiny na gril a potom nastavil čas. Dnes je sobota a odchylka za 3 dny je přesně 0 sec., což je naprosto fantastické. Zatím nejpřesnější hodinky co jsem měl. Jen pro zajímavost Breitling Avenger Skyland mi delaji +5 sec./ 24 hodin.

Hodinky jsou velmi povedené, jednoduchý design, výborné zpracování i velikost. Doufám že u mě nějakou dobu zůstanou :D

FORTIS B-42

OFFICIAL COSMONAUTS GMT

Ref.: 649.10.11 M

Kalibr ETA 2893-2

Plus par fotek ...

F01.jpg

F02.jpg

F03.jpg

F04.jpg

F05.jpg

F06.jpg

• Dát hlas 1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník YPO
mě se moc líbí ta komplikace "počítadlo piv" ;) to je speciální verze pro český trh, ne? :D hodinky jsou to parádní!

:D ..... počítadlo piv je na další časovou zónu, alespoň si to myslím

........konečně máš pořádné hodinky :)

Odkaz ke komentáři

... Díky zajímavému řešení šroubovacích dílků je jeho zkráceni záležitostí cca 2 minut i pro naprostého laika. Stačí vyšroubovat dva malé šroubky (které se spatně hledají v koberci) povytáhnout jeden článek a tah je rozpojen.

No ono to jenom vypadá jako pro naprostého laika, ale moc to nedoporučuju. Ty šroubky (a to i u stěžejek) jsou nejen zašroubovaný, ale i lepený! Takže se může dost dobře stát, že ten šroubek rupne a je po ptákách!

Myslím, že už tu o tom někdo psal... a já bych mohl psát o své veselé korespondenci s NESTem o tom, že i výměna tahu je zákrok hodný autorizovaného hodináře (v podstatě pouze pan Městka).

Jinak gratuluju ke krásným hodinkám a hezké recenzi :thumbsup_anim:

Odkaz ke komentáři

Ty šroubky (a to i u stěžejek) jsou nejen zašroubovaný, ale i lepený!

Já mám lepený pouze šroubky na tahu. Šroubky u stěžejek jsem zalepené neměl a už jsem mnohokrát řemen/pásek měnil. Většinou to udělám za pár minut, jen jednou jsem se s tím s... snad půl hodiny.

Odkaz ke komentáři

Já mám lepený pouze šroubky na tahu. Šroubky u stěžejek jsem zalepené neměl a už jsem mnohokrát řemen/pásek měnil. Většinou to udělám za pár minut, jen jednou jsem se s tím s... snad půl hodiny.

Mně jeden šroubek na stěžejce nevydržel napětí soutěže a rupl... anebo už byl ruplej, protože se protáčel, i když jsem nepoužil fyzického násilí... každopádně podle NESTu je to neautorizovaný zásah. Takže měsíc čekám na stěžejku a na "opravu".

Odkaz ke komentáři

• po měsíci...
  • po 4 týdnech...
Myslím, že už tu o tom někdo psal... a já bych mohl psát o své veselé korespondenci s NESTem o tom, že i výměna tahu je zákrok hodný autorizovaného hodináře (v podstatě pouze pan Městka).

To jsem kdysi dávno psal já - zkušenost s místním "hodinářem" lépe řečeno měničem baterek - potrápil sebe i moje nervy upoceným krácením tahu na B-42

Odkaz ke komentáři

Návštěvník YPO
To jsem kdysi dávno psal já - zkušenost s místním "hodinářem" lépe řečeno měničem baterek - potrápil sebe i moje nervy upoceným krácením tahu na B-42

:) ...... njn ...... musí se povolit čtyři šroubky místo dvou :D

Odkaz ke komentáři

:) ...... njn ...... musí se povolit čtyři šroubky místo dvou :D

4 šroubky místo 2 = 2x vyšší riziko, že některý ztratí ... což se mu taky povedlo... po 15 minutách hledání pomocí otřískaného magnetu na stole i pod stolem (to jeho funění bylo mučivé) jsem ztratil trpělivost a prozradil jsem mu, že ty šroubky jsou nerezové tudíž s vysokou pravděpodobností nemagnetické

krom toho jak ty lepené šroubky nešly povolit, tak mi pěkně škrábnul boční plošku jednoho nebo dvou článků tahu

:gun_bandana:

Upraveno uživatelem Duke650
Odkaz ke komentáři

Návštěvník YPO
4 šroubky místo 2 = 2x vyšší riziko, že některý ztratí ... což se mu taky povedlo... po 15 minutách hledání pomocí otřískaného magnetu na stole i pod stolem (to jeho funění bylo mučivé) jsem ztratil trpělivost a prozradil jsem mu, že ty šroubky jsou nerezové tudíž s vysokou pravděpodobností nemagnetické

krom toho jak ty lepené šroubky nešly povolit, tak mi pěkně škrábnul boční plošku jednoho nebo dvou článků tahu

:gun_bandana:

já si tu story pamatuji a celkem to nechápu,protože zkrátit tah na Fortisech zvládnu i já :D

Odkaz ke komentáři

já si tu story pamatuji a celkem to nechápu,protože zkrátit tah na Fortisech zvládnu i já :D

To celkem věřím, protože tobě už pod rukama prošlo víc pořádných hodinek než tomu mistrovi za celou jeho kariéru :-)

EDIT jeho kolegyně u vedlejšího stolu celou dobu "opravovala" pendlovky KLADÍVKEM !!!! Nekecám, trnul jsem hrůzou, kdy jí to vylítne z ruky a rozfláká safírové sklíčko

Upraveno uživatelem Duke650
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...