Přejít na obsah

Problematika DPF(diesel particel filter)

enslow

Doporučené příspěvky

Odesláno

Mám najet lehoučce přes 200 tisíc, filtr je v naprostým pořádku... 

Já mám MB R320 2010 najeto 235 000km a filtr je původní.

• Odpovědi 53
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď
Odesláno

Mini cooper má motor 1.6 hdi psa peugeot a do dpf sa mi vstrekuje aditivum. Pumpicku som teraz kupoval novú a dlhú dobu som si nevšimol že pumpicka je zhoreta čiže jazdilo sa na sucho. No nič sám to do servisu a uvidíme či pôjde spustiť reg cez diagnostiku. Obávam sa že filter bude musieť von a nový. :(

Odesláno

Napis si do googla renovacia dpf a vybehne na teba kopec firiem co to robia profi. Niektore aj so zarukou na 5r/100t km. Vacsinou sa to da vyriesit aj postou. Jediny problem je ze niekedy ten filter treba odrezat ak nechces posielat (viac)metrovy kus vyfuku a nasledne navarit, ale to nieje problem, ono to len blbo znie.

Odesláno

Jak uz nekdo psal, na Oplu neni kontrolka a lze to poznat dle zvysene spotreby a podle zapnuti vyhrivani zadniho okna (je v seznamu zravych spotrebicu v PP). U meho motoru lze vycitit vypalovani i z cukani auta pri dojizdeni ke krizovatce bez plynu na rychlostni stupen. Ze zacatku stacilo jezdit jednou tydne jako dobytek, cti nad rychlostni limity CR, a filtr se vypaloval pasivne. Kdyz se teplota vyfukovych plynu dostane nad urcitou mez, saze shori i bez pridavneho vstriku nafty. Bohuzel pory filtru se casem ucpou, takze aktivni vypalovani mam jiz pravidelne.

Co tady nikdo nezminil, je potreba menit casteji olej. 30 tis mozna vydrzi pro beznin, ale naftak max 15 tis. Do oleje se dostavaji saze i nafta. Ke zvyseni teploty ve vyfuku se pouziva vstrikovani nafty behem vyfukoveho cyklu, ta se vzniti pravdepodobne na mrizce katalyzatoru a vznikly zasleh spali saze. V nakladacich je specialni paty vstrikovac nafty na vyfukovem potrubi, v osobacich se asi vsichni domluvili na kurveni motoru a planovane zkracovani zivotnosti olejove naplne. Proto neni doporucene vypnout motor behem vypalovani filtru - nafta pres krouzky stece do oleje.

Odesláno

No filtr se vypaluje při určitých podmínkách, teplota motoru cca 80 celsiů, zaplnění FAP na 80% spuštěný motor a jízda 60km/h a žádná chyba v řídící jednotce, spustí se tzv. regenerace klidně i v Praze nebo kdekoliv  auto hučí jako pilinové kamna a spotřeba 25l/100. pokud se regenerace již spustí, tak je jedno jestli jedu nebo stojím v koloně nebo na parkovišti, normálně se dokončí jen to trvá déle. jediná podmínka je nevypínat motor :-)

mám FAP na Opel 1,9 110 kw  278 tis. km a je uplně v pohodě. v podstatě jezdím Praha a dálky cca 60/40. nikdy nebyl problém. a je to automat takže jako držet otáčky na 3000 nikdy nedělám dost dobře to ani nejde . problém zanesení filtru je vždy důsledek, příčina je vždy nějaká chyba v motoru (netěsné hadice, popř. chyba zapsaná v řídící jednotce která zabrání spuštění regenerace)  regenerace lze spustit i přes diagnostiku, nicméně do cca 150 km se mi stejně spustí normální standartní regenerace.  čištění pomocí různých metod je celkem blbost když je někde chyba v motoru a nefunguje to normálně samo. Moje postřehy jsou vztaženy pouze k shora uvedenému vozidlu, nicméně elementární podmínky platí pro všechna standartní vozidla vybavená FAP

Odesláno

Mali ste pravdu. Motor mal chyby a preto sa nespustala regeneracia. V servise chyby premazali nastriekali cosi do dpf cez tlakovy ventil a pustil regeneraciu cez diagnostiku. Tak uvidime ako to bude fungovat dalej

Odesláno

Si robis srandu ale mne ktosi seriozne vysvetloval, ze na rychlosti u tej regeneracie zalezi. Teda nie na rychlosti ako takej, ale na dodavanom "vykone" teda hlavne na tom kolko paliva sa pri tom regenerovani prehana motorom/vufukom. Proste ze na volnobeh mozes sice drzat povedzme 4000ot ale nespalis pri tom tolko paliva a nespravis v DPF taky vietor ako ked auto zenies na 150kmh. Co je na tom pravdy neviem davam ako som dostal.

Odesláno

Ja teda hoši nevim a není to z mé palice ale naopak filtr pevných částic pří vyšších rychlostech vypíná a regenerace se přerušuje takže je velká chyba si myslet že když poletim rychlosti 200km v hodině tak budu mit vcajku filtr. Co jsem se bavil s šéfem servisu v BMW tak zaklad je konstantni rychlost do 120km/h a minimalne v kuse jet 60 az 70 km trasu.

Odesláno

Ja teda hoši nevim a není to z mé palice ale naopak filtr pevných částic pří vyšších rychlostech vypíná a regenerace se přerušuje takže je velká chyba si myslet že když poletim rychlosti 200km v hodině tak budu mit vcajku filtr. Co jsem se bavil s šéfem servisu v BMW tak zaklad je konstantni rychlost do 120km/h a minimalne v kuse jet 60 az 70 km trasu.

Neplati univerzalne. Pokud dosahnes plneho vykonu motoru a docilis teploty ve filtru pres 600 st., saze zacnou horet bez nucene regenerace. Zalezi samozrejme na X podminkach, ale paleni sazi neprobiha pouze nucene.

Odesláno

Tak ono asi hodne zalezi na tom ci tam vobec mas nutenu regeneraciu, potom verim ze si to jednotka nejako dokaze ostrazit sama, ale ked nemas, tak hold treba tie optimalne podmienky raz za cas nejako dosiahnut a otazka potom je, ake su to tie optimalne? Ja som sa stretol s vazne mienenym nazorom ze optimalne podmieky su ist po dialnici ako prasa :) Ale osobne tomu moc neverim.

Odesláno

Dal jsem dpf i egr dopryc! Koncern se s tim potykal ve 250t. Zadny vodicky a cisteni nepomohlo, ani hoňka v otackach do kopce. Ted mam klid, zlepsil se vykon a snizila spotreba na 5 l ropy.

Odesláno

Blbě napsáno. Pokud regeneruje sám tak jasně, neřešit. Pokud je mu potřeba pomoct tak ho držet v otáčkách.

Archivováno

Toto téma je nyní archivováno, a proto není možné odpovídat na toto téma.

• Vytvořit...