enslow Odesláno 29. srpna 2017 Nahlásit Odesláno 29. srpna 2017 Čaute. Založil som toto vlákno lebo v dnešnej dobe je to myslím dosť aktuálna téma. Zaujíma ma ako čistiť preplneny filter, môžno ako to robíte vy. Ja mám mini cooper 1.6 d a občas mi zasvietI kontrolka preplneneho dpf. V príručke je ze pokiaľ ťa kontrolka zasvieti treba ísť s autom 20 minút asi 60km/h. Popravde u nas nie je toto možné. Mechanik mi poradil aby som mu to doniesol že do dpf naleje akúsi tekutinu a ta rozpustí tie nečistoty v dpf a že vie to pomôcť tak 50/50. Vyzná sa niekto v tejto problematike? Na internete je toho pobiedne
Lukyn77 Odesláno 29. srpna 2017 Nahlásit Odesláno 29. srpna 2017 Ono dost často stačí s tím dieselem nejezdit jako s traktorem, ale sem tam ho pořádně protočit. Když sem tam s někým jedu jako spolujezdec a vidím, v jakém režimu borec jede, je mi toho auta vážně líto. Chvála bohu filtr nemám, ale stejně sem tam je třeba u dieselu vyluftovat saze.Jestli ti to skáče často, pak bych nejdříve popřemýšlel co změnit na tvém stylu jízdy, pak bych řešil následky.Kolega má stejnej problém u Golfa 2.0 TDI, ale ten fakt neumí jezdit a diví se, že je častěji v servisu než u pumpy. Nicméně spotřebu má fakt nízkou :-)
tommas4 Odesláno 29. srpna 2017 Nahlásit Odesláno 29. srpna 2017 V podstatě ten filtr se po dobu své životnosti čistí sám. Tak, jak je uvedeno v návodu, tedyjízdou větší rychlostí, například po dálnici. Dochází ke spálení usazených sazí.Pokud se to neprovede tak se nic nestane; ale jen jednou. Dobře, dvakrát, možná i třikrát,nicméně filtr se poté zanese nespálenými sazemi a zde začíná problém.Potom už není regenerace / čištění možné a filtr zůstává trvale zanesen.V této fázi se to dá poznat podle vyšší spotřeby (o dost, klidně o litr nebo litr a půl),a také se to dá ještě vyčistit (v servisu).Nebo to dojde do stavu že už se vyčistit nedá a je nutná výměna.Některé auta tomu zabrání tím, že motor přepnou do nouzového režimu a do servisu tě donutí zajet,nicméně je to levnější než si úplně odrovnat filtr Asi tak vše v kostce.Tedy pro běžného uživatele - podle nájezdu km se občas projet nějak po dálnici, mě třeba auta spínají regeneraci dpf při zahřátém motoru a dosažení rychlosti cca 130 km(rychlost s tím nemá co do činění, auto to sepne dle teploty co měří čidla před a za filtrem).To je celé, není třeba se s tím nějak stresovat, stačí to projet a saze vypálit.
enslow Odesláno 29. srpna 2017 Autor Nahlásit Odesláno 29. srpna 2017 Lenže práve tá rýchlosť je ten problém. Včera som kvôli tomu išiel po diaľnici asi 180 km/h lebo sa mi zdalo že pri 130 sa zanaša.
instant Odesláno 29. srpna 2017 Nahlásit Odesláno 29. srpna 2017 ... zasvieti treba ísť s autom 20 minút asi 60km/h. Popravde u nas nie je toto možné. cisticov DPF filtrov stretavam denne desiatky.. prid v nedelu jazdit Ivanka Bernolakovo a okolite dediny, seci idu 60.. p.s. nezabudni si klobuk inac samozrejme spalit sadze.. trochen tomu treba obcas vytat, hoci je to dizel
Lukyn77 Odesláno 29. srpna 2017 Nahlásit Odesláno 29. srpna 2017 Lenže práve tá rýchlosť je ten problém. Včera som kvôli tomu išiel po diaľnici asi 180 km/h lebo sa mi zdalo že pri 130 sa zanaša. přece nejde pouze o rychlost, ale o otáčky motoru .... tak jeď 100 - 130 a zařaď takový rychl. stupeň, abys točil vyšší otáčky (tím ale nemyslím 5000)
colommbo Odesláno 29. srpna 2017 Nahlásit Odesláno 29. srpna 2017 enslow: Kolegové mají pravdu. Nemohu mluvit za Mini, ale co se, byť jako zarytý petrolhead, motám už pár let kolem Oplů, tož ve vláknech o "moderních" (s DPF) naftových motorech se vine jako červená nit velmi vážně myšlené doporučení nejezdit s naftovým motorem v nízkých otáčkách. Taky při započetí regenerace (Oply, bohužel, nemají žádnou kontrolku, pozná se to jen změnou zvuku motoru a zvýšením okamžité spotřeby) je nezbytné pokračovat v jízdě ani ne tak vyšší rychlostí jako spíš v režimu vyšších otáček (3tis. a víc) po dobu než regenerace proběhne (opět se změní zvuk a klesne okamžitá spotřeba.) Pokud se dokončení regenerace filtru neumožní, je to pro něj cesta do pekel. Čištění všelijakými tekutými prostředky bych nedoporučoval, u filtru zaneseného natolik, že řídící systém v autě si už neumí sám poradit, lze provést tzv. stacionární regeneraci diagnostikou po jejím připojení k vozidlu, ale bacha, vytváří se při tom hodně velké teplo pod autem, při jízdě utíká za auto, při stání může i poškodit podlahu, v servisech to proto dělají neradi. Na závěr znovu opakuju, co už psali kolegové - základem pro správnou funkci DPF je nejezdit v nízkých otáčkách, nejezdit v nízkých otáčkách, nejezdit v nízkých otáčkách...
tommas4 Odesláno 29. srpna 2017 Nahlásit Odesláno 29. srpna 2017 Taky při započetí regenerace (Oply, bohužel, nemají žádnou kontrolku . . . . To buď klidný, nemá ji ani novější Volvo
Gustaf Odesláno 29. srpna 2017 Nahlásit Odesláno 29. srpna 2017 Stačí svižnější jízda, jak již bylo napsáno. Kolikrát dorazím domů a zaparkuju a auto ještě hučí 20 min...
straspol Odesláno 29. srpna 2017 Nahlásit Odesláno 29. srpna 2017 Podle mého je většina problémů s filtrem ve skutečnosti způsobena potíží jinde. Já měl propálenou hadici- vyměnila se, filtr se nechal vypálit v servisu a zase v poho. Důležité je nenechat se ukolébat líbivými kecy v servisu a donutit je, aby našli skoutečnou příčinu. Může být špatné čidlo diferenčního tlaku, nebo děravá hadice, nebo špatná svíčka, ten filtr se jen tak sám od sebe zas tak lehce nezanese, musí se podělat ještě něco kolem. Jo, styl jízdy je důležitý, auto je občas potřeba pořádně protáhnout, ale s děravou hadicí regenerace neproběhne, ani kdybys to hodinu hnal 200....
Sphinxx Odesláno 29. srpna 2017 Nahlásit Odesláno 29. srpna 2017 Kluci když tady čtu ty peripetie, tak jsem rád, že jsem pořád benzínovej parchant, i když jezdím za 10-13 litrů, tak jsem v klidu, že nemusím řešit podobné věci, jako vážně.
SCIFI Odesláno 29. srpna 2017 Nahlásit Odesláno 29. srpna 2017 To buď klidný, nemá ji ani novější Volvo XC90 ji má. Resp ti napíše že je filtr plnej a ať si precteš návod. Ten ti řekne ať jedeš půl hodiny na vysoký otáčky a je klid.
ava Odesláno 29. srpna 2017 Nahlásit Odesláno 29. srpna 2017 Já tedy nevim, mě se filtr na dieselu nikdy nezanesl. Asi jezdím jako prase. Je pravda, že jezdím delší vzdálenosti.
ggrand Odesláno 29. srpna 2017 Nahlásit Odesláno 29. srpna 2017 Hlavně by nebylo od věci si uvědomit, že tohle je spotřební díl, který nemá vydržet 200 ani 250tis. km a smířit se s tím, že se musí prostě občas vyměnit.
straspol Odesláno 29. srpna 2017 Nahlásit Odesláno 29. srpna 2017 Mám najet lehoučce přes 200 tisíc, filtr je v naprostým pořádku...
enslow Odesláno 29. srpna 2017 Autor Nahlásit Odesláno 29. srpna 2017 Niektorý mi hovorili že majú cez 200k s pôvodnými filtrami. Imho jedna sa ak o tu vec že servisne strediska majú s dpf veľmi málo skúsenosti. Čo sa týka spoznania regeneracie tak pri aute čo vám žerie 4l nafty je spozorovanie zvýšenej spotreby trochu problém
ggrand Odesláno 29. srpna 2017 Nahlásit Odesláno 29. srpna 2017 Tak jelikož auto nejezdící pravidelně dálky je ve 200k km v takovém stavu, že nespaluje dobře, zabije filtr celkem jednoduše. Filtr je taky uložištěm popílku, který vzniká regenerací a je to děj nevratný. Kdyby bylo alfou a omegou jen styl jízdy, nebylo by tolik zabitých filtrů/aut.
Sifon Odesláno 29. srpna 2017 Nahlásit Odesláno 29. srpna 2017 Vlastní zkušenost. Nemusíš po dálnici letět jako vrata od Černobylu, ale nech tam čtyřku a jeď těch 130. Drž ho v otáčkách. Nebo zajeď do servisu na diagnostiku kde ti 1, řeknou jak je filtr zaplněný a 2, mohou přes počítač vyvolat čištění (nucená regenerace). To čištění trvá asi hodinu a nemusíš nikde jezdit. Pokud už je filtr za zenitem tak vyměnit. Klidně za fabrickou repasi. Já ho měnil po 150kkm (Mondeo MKIV 2.2). Při celkových nákladech na provoz auta nemá smysl řešit nějaké vodičky a tlakové mytí. Jednou za čas se vymění i se zárukou a je klid.Jinak pro DPF je vražda jízda po městě.Celé tohle jsem podstoupil před asi dvěma měsíci.
matous Odesláno 29. srpna 2017 Nahlásit Odesláno 29. srpna 2017 DPF filtr má svou životnost. Funguje tak, že sbírá saze, jakmile dojde k naplnění na určitou mez (hlídá tlakové čidlo, případně algoritmus ) spustí se regenerace, které nahromaděné saze spálí. Část sazí odhořívá tzv. pasivně, během jízdy kdy teploty dosahují vyšších teplot, aniž by běžela regenerace. Ve filtru zůstává zbytkové množství popela, které se postupně zvyšuje, a snižuje se aktivní plocha částicového filtru pro sběr sazí. Příznakem je zvýšená spotřeba, u některých modelů se může ředit olej naftou, případně častěji se rozsvěcující kontrolka pro regenerační jízdu, až dojde k úplnému zanesení popílkem a filtr se musí vyměnit, případně zrenovovat.Druhý typ zanesení je jak psali kolegové výše, buď to nesprávným užíváním vozu, krátké trasy a td, případně poruchou - vadný EGR, únik vzduchu ze sání a td. - zkrátka jakákoli závada mající vliv na složení směsi, např. u BMW se regenerace přestanou provádět i např. i při chybě žhavících svíček, nebo např. vadným termostatem, kdy teplota nedosáhne 80 C, které jsou podmínkou pro spuštění regenerace. - takové zanesení lze ještě do jisté míry snížit následným spuštěním jedné nebo více aktivních regenerací přes diagnostiku. Litím chemikálií do filtru který je namontovaný na voze toho moc nezlepšíš, pokud je plný popílku, má to jen krátkodobý efekt.Každopádně nesprávný provoz vozu, spojený s častým zvýšením tlaku ve výfuku může vést k jeho trvalému poškození ( popraskání ). Filtry se pak dělí na tzv. suché, které obsahují katalycké kovy a mokré, u kterých se při regeneraci domíchává do nafty aditivum. Pokud máš motor PSA 16 tdci, máš tam nádržku na aditivum, které se po určité době musí doplnit - o to si řekne řídící jednotka.
Doporučené příspěvky
Archivováno
Toto téma je nyní archivováno, a proto není možné odpovídat na toto téma.