Přejít na obsah

Homage MarineMaster

Doporučené příspěvky

• Odpovědi 125
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Mrzí ma, že zdržiavam. Ale aj chémiu, aj elektrotechniku som vyštudoval ešte za socializmu. Si spomínam, ako nám do hlavy tlačili nezmysly, ktoré už dnes neplatia. Veda odvtedy pokročila a ja sa to dozvedám iba v útržkoch takto na fóre. Zase, sú to pre mňa neoceniteľné informácie. Napríklad že plyn prestáva byť plynom, ak ho tvoria molekuly a podobne. Dúfam, že aspoň spojené nádobí ešte funguje.

Aby som bol trochu prínosom a keďže sa téma odkláňala na rôzne strany, tak prízvukujem, že debaty o héliu sa týkajú saturačného potápania a v predchádzajúcom odstavci žartujem. Nech nepopletieme nejakých nováčikov.

Upraveno uživatelem McStinger
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 19. 9. 2017 v 5:56, McStinger napsal:

Mrzí ma, že zdržiavam. Ale aj chémiu, aj elektrotechniku som vyštudoval ešte za socializmu. Si spomínam, ako nám do hlavy tlačili nezmysly, ktoré už dnes neplatia. Veda odvtedy pokročila a ja sa to dozvedám iba v útržkoch takto na fóre. Zase, sú to pre mňa neoceniteľné informácie. Napríklad že plyn prestáva byť plynom, ak ho tvoria molekuly a podobne. Dúfam, že aspoň spojené nádobí ešte funguje.

Aby som bol trochu prínosom a keďže sa téma odkláňala na rôzne strany, tak prízvukujem, že debaty o héliu sa týkajú saturačného potápania a v predchádzajúcom odstavci žartujem. Nech nepopletieme nejakých nováčikov.

ked ich popletieme, to maju zato, ze nerozumeju co je vazne a co nie.

dnes je zakladom nazorova pruznost. Ked sa mozu prepisovat dejiny, statistiky a stanovovat spravne a nespravne nazory, tak sa mozu podla potreby doby upravit aj fyzikalne zakony. Nova generacia jednoducho nepozna ziadnu prekazku a pevne kraca v ustrety krajsim zajtrajskom :)

Odkaz ke komentáři

V 19. 9. 2017 v 7:45, odjinud napsal:

Kdyz uz jsme u toho potapeni (s pristrojem), potapi se dneska jeste potapeci vubec s hodinkama ala MM? Co jsem videl, tak vetsina ma jen nejaky digi special compjutry na potapeni (suunto atd.)

vacsina samozrejme pouziva ako primarny pristroj pocitac

inac seiko robi tiez taky stylovy, nedavno bol na wus v inzercii za 750USD. rozhodne stylove digitalky :)

post-4112-0-25216200-1505807554_thumb.jpg

Upraveno uživatelem instant
Odkaz ke komentáři

V 18. 9. 2017 v 19:05, McStinger napsal:

Dobre, takže nepreniká plyn, ale iba molekuly hélia, ktoré keď sú časťou okolitého prostredia, tak prestávajú byť plynom :D. Zrejme sa stávajú lekvárom, alebo niečím podobným. Už tomu rozumiem.

Asi jsem se špatně vyjádřil. Myslel jsem, že tam neproleze vše, co je kolem, tj. mix plynů, ale jen část tj. molekuly He.

Odkaz ke komentáři

Helium ako jeden z mala prvkov dokaze samovolne unikat z planety do okoliteho priestoru, takze technicky vzate nam naozaj "dochadza". Otazka je ako dlho to potrva nez relane dojde :D

Ale nastastie vieme ho aj "syntetizovat" tot nedavno to zvladla udajne aj Severna Korea.

Odkaz ke komentáři

atmosfericke helium opusti tuto zem v casovych jednotkach ktore zaujimaju mozno zulu alebo kremen, ale nie zive organizmy. potrva to. ale separaciou vzduchu ho asi nikto neziskava, predpokladam.

vacsina helia co ja viem sa vyprodukuje ako vedlajsi efekt pri spracovani ropy/plynu, a pri radioaktivnom rozpade - je to nejaky malomocny produkt od uranu tusim. Helium vznika aj pri termonuklearnej fuzii...  teda vidiet boha ako startuje novu hviezdu a hihna sa pri tom ako chipmunkovia, to musi byt zazitok. Myslim, ze prakticky sa helium tak skoro neminie, ale jeho cena dlhodobo porastie. Ale ano, je to obmedzeny zdroj ktory sa bez nasho pricinenia neobnovi. 

helium je perfektne chladivo, pouziva sa napr v mag rezonancii na chladenie tych magnetov (doktore!), a tusim v kozmickych raketach to chladi nadrze, v urychlovaci castic s tym chladia. inac USA ma normalne Federal reserve of Helium, tak jak maju ropu, potraviny.. je to strategicky material. Aj kvoli potrebe opravovat podmorske ropovody od ktorych zavisi chod krajiny.

edit: a bohvie co este s tym chladia, o com sa verejne nevie.. take radary sa hreju jak svina..

Upraveno uživatelem instant
Odkaz ke komentáři

Hélium je produktom rozpadu rádioaktívnych prvkov (urán, rádium napr.), obsiahnutých v horninách zemskej kôry. Pri rozpade dochádza k emisii alfa žiarenia. No a alfa časticu tvoria dva protóny a dva neutróny, čiže vlastne jadro hélia, alebo ak chcete, tak ionizované hélium. Alfa častica ale rýchlo po ceste niekde šlohne dva elektróny a vznikne atóm hélia (a ionizovaný zvyšok, ktorému boli odcudzené elektróny). Preto sa na zemi hélium vyskytuje v zemnom plyne a získava sa z neho. Z atmosféry sa ho neoplatí získavať, je ho tam málo a vďaka tomu, že je ľahké, tak je obsiahnuté v horných vrstvách. A z nich aj uniká do okolitého vesmíru.

Upraveno uživatelem McStinger
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...