Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

před 2 minutami, chuckie2 napsal:

Musis mit nasporeno + jiny pilir treba. To ale neni podstatne. Podstatne je, ze se to mhsi stat a stane. Cim driv tim lepe. Jina cesta neni a nebude. To je matika. To se clovek muze na hlavu stavet ale jinak to nejde.

Tohle zkus vysvětlit cca 70 letym. Nikdo do toho nehmatl 35 let, ale hlavně že tu máme plno takových, co přesně ví, co udělat. Mohl bys odpovědět na lehkou otázku, co jsem ti dal?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 3 hodinami, kuncák7 napsal:

Muzu se jen optat kolik ti je let? Ja jen abych věděl.

před 3 hodinami, Tobi napsal:

Taky by mne to zajímalo.

před 15 minutami, chuckie2 napsal:

Jak souvisi vek s matematikou? 

Amen. @kuncák7 a @Tobi nechcete jít do háje s tím ukazováním občanek?

Odkaz ke komentáři

11 minutes ago, kuncák7 said:

Souvisí s tvým názorem. 

To neni nazor ro je fakt. Ja nerikam zadny nazor. Ja rikam, ze to jinak nevyjde, protoze to neni mozne. Ja bych pral kazdemu duchod a plat dle jeho prani. Ale jsem ekonom a kdyz se zeptas kohokoliv z Nervu, proste kohokoliv trochu zbehleho v te problematice, tak to rekne taky. Tim, ze ty duchody byly ted neumerne velke dlouho, protoze to populisticky podporovali politici s tim, ze to +- fungovalo diky silnym rocnikum jako je Tvuj (pomer pracujicich byl vyrazne vyssi) ale i ty jsi pri soucasnem nastaveni na tom tak, ze vyberes z duchodoveho systemu vic jak 150% toho, co si do nej odvedl. 

Odkaz ke komentáři

před 3 minutami, Bert napsal:

Amen. @kuncák7 a @Tobi nechcete jít do háje s tím ukazováním občanek?

Předpokládám, že v zumpe se lze optat. Nikoho nelustruju, jen chci vědět, jak se k tomu postavit. Nic víc. Pokud je to přes čáru, což jsem teď vytusil, vic vědět nemusím.

Odkaz ke komentáři

před 3 minutami, chuckie2 napsal:

To neni nazor ro je fakt. Ja nerikam zadny nazor. Ja rikam, ze to jinak nevyjde, protoze to neni mozne. Ja bych pral kazdemu duchod a plat dle jeho prani. Ale jsem ekonom a kdyz se zeptas kohokoliv z Nervu, proste kohokoliv trochu zbehleho v te problematice, tak to rekne taky. Tim, ze ty duchody byly ted neumerne velke dlouho, protoze to populisticky podporovali politici s tim, ze to +- fungovalo diky silnym rocnikum jako je Tvuj (pomer pracujicich byl vyrazne vyssi) ale i ty jsi pri soucasnem nastaveni na tom tak, ze vyberes z duchodoveho systemu vic jak 150% toho, co si do nej odvedl. 

Odborníků z Nervu se opravdu ptát nemusim- jejich nazor je všeobecně znam, se změnou ve vládě se tahle partička zmeni a jede se dle jiných noticek, ekonom neekonom. Zbytek tvého sdělení je mi tez znám a chápu ho, nicméně asi jsem v tomhle levicak, ale trestat za to dnešní generaci 70+ bez toho, aniž by byla alespon základní vize reformy ( ty řeči ode zdi ke zdi znam, na papíře je prd, at to předkládá Nerv ci vláda) je minimálně dle mého svinstvo. A radit důchodcům, ze mají mít nasetreno je totéž. Reformu chápu, ale duchod na hranici 30% pro dnešní důchodce nemůže myslet vážně ani nikdo ze současné petikoalice.

Asi toho nechám, Bert ma kolty asi nizko 

Odkaz ke komentáři

Martine, v pohodě. Jen mi přišla seniorní argumentace mírně dementní. Myslím, že ekonomicky korektní řešení důchodového průseru je na hony vzdáleno sociálnímu smíru. Bohužel. Ta věc je příliš zanedbaná.

Odkaz ke komentáři

4 minutes ago, kuncák7 said:

Odborníků z Nervu se opravdu ptát nemusim- jejich nazor je všeobecně znam, se změnou ve vládě se tahle partička zmeni a jede se dle jiných noticek, ekonom neekonom. Zbytek tvého sdělení je mi tez znám a chápu ho, nicméně asi jsem v tomhle levicak, ale trestat za to dnešní generaci 70+ bez toho, aniž by byla alespon základní vize reformy ( ty řeči ode zdi ke zdi znam, na papíře je prd, at to předkládá Nerv ci vláda) je minimálně dle mého svinstvo. A radit důchodcům, ze mají mít nasetreno je totéž. Reformu chápu, ale duchod na hranici 30% pro dnešní důchodce nemůže myslet vážně ani nikdo ze současné petikoalice.

Asi toho nechám, Bert ma kolty asi nizko 

Dle jinych noticek se nejede. Na tomhle se odborna verejnost shodla vzdy. Nerv tohle taky rika x vlad. Neni to nazor. Ta cesta musi byt postupna a to, ze se zacalo pozde bude stat stovky miliard, ktere nebudou. Realne se bere z budoucnosti teto zeme. Pridavani nad valorizaci jde uz uplne mimo me chapani. To je proste krok cloveka, co mu je uplne u pice, co bude..

To neni levicatvi pravicactvi. A mam blbou zpravu. Lidi co je jim dnes 50-60 uz to sakra poznaji. Nejspis i cerstvi duchodci s kazdym odkladem je ten naraz tvrdsi a tvrdsi.. 

Odkaz ke komentáři

před 5 minutami, Bert napsal:

Martine, v pohodě. Jen mi přišla seniorní argumentace mírně dementní. Myslím, že ekonomicky korektní řešení důchodového průseru je na hony vzdáleno sociálnímu smíru. Bohužel. Ta věc je příliš zanedbaná.

před 2 minutami, chuckie2 napsal:

Dle jinych noticek se nejede. Na tomhle se odborna verejnost shodla vzdy. Nerv tohle taky rika x vlad. Neni to nazor. Ta cesta musi byt postupna a to, ze se zacalo pozde bude stat stovky miliard, ktere nebudou. Realne se bere z budoucnosti teto zeme. Pridavani nad valorizaci jde uz uplne mimo me chapani. To je proste krok cloveka, co mu je uplne u pice, co bude..

To neni levicatvi pravicactvi. A mam blbou zpravu. Lidi co je jim dnes 50-60 uz to sakra poznaji. Nejspis i cerstvi duchodci s kazdym odkladem je ten naraz tvrdsi a tvrdsi.. 

Oboje vím a klidne pouziju- doprdele. Štve mě vaše " nelidske" konstatovani. Zcela otevrene- u dnešních 50-60 letych je nezodpovědné nesporit ( ano, patřím tam vekem ), ja mluvím o generaci starší, ta se bránit uz většinou nemůže. U Nervu se proste neshodnu. Bez reformy se ale nikam nehneme a bohužel neexistuje.

Odkaz ke komentáři

1 minute ago, kuncák7 said:

Oboje vím a klidne pouziju- doprdele. Štve mě vaše " nelidske" konstatovani. Zcela otevrene- u dnešních 50-60 letych je nezodpovědné nesporit ( ano, patřím tam vekem ), ja mluvím o generaci starší, ta se bránit uz většinou nemůže. U Nervu se proste neshodnu. Bez reformy se ale nikam nehneme a bohužel neexistuje.

V cem je me chovani nelidske? To by me zajimalo. Tahas to do citove roviny a zbytecne. S Nervem... ja teda nevim jaka je Tva erudice. Ale ti lidi vetsinou rikaji fakta... s tim se neda moc neshodnout. Respektive znovu emocne. Nazor neni a nemuze byt roven faktu. 

Odkaz ke komentáři

před 22 minutami, chuckie2 napsal:

V cem je me chovani nelidske? To by me zajimalo. Tahas to do citove roviny a zbytecne. S Nervem... ja teda nevim jaka je Tva erudice. Ale ti lidi vetsinou rikaji fakta... s tim se neda moc neshodnout. Respektive znovu emocne. Nazor neni a nemuze byt roven faktu. 

Ma erudice v tomto oboru neni zadna, což klidne priznam, nejsem ekonom. U Nervu je důležitá i ta drobna zminka- většinou s čímž u "party teoretiku" opravdu nesouhlasím. Vidis to jinak, jsi z oboru, ok.

Jak jsem se zmínil, nesouhlasím ani s dalšíma vecma- viz lepení státního rozpočtu na úkor jiných, ale lezl jsem sem hlavně kvůli Slovanu a mel u toho zůstat. Poucen si tohle vlákno odpustim nadále.

Upraveno uživatelem kuncák7
Odkaz ke komentáři

bohužel realita je prostá a fakta taky:

- o tomhle problému se ví x-let. Mě osobně natlačili naši do důchodového spoření v 1999 - to je teď čtvrt století

- že na to všechny politický reprezentaci, více méně, srali. A prostý lid jim za to tleskal…

- že do tý zdi narazíme, je jen otázka času a ne zda ano či ne. S hořkým úsměvem můžu jen podotknout, že tomu inflaci poslední doby dost napomohla, aby se pár lidem rozsvítilo v hlavě

- na řešení potřebuješ shodu skrz politickým spektrem, bez ohledu kdo je dnes u vesla. Což s debilama typu Bába a jeho kejvači hlavou nebo politickej vekslách z Asie ti dává vcelku jasný predikovatelný výsledek

- ale pozitivní zpráva (ne fakt, ale osobní věštba) - důchodců je tolik, že žádný z politiků nikdy nepůjde přímo proti nim. Takže se ty díry budou zaplácávat z jinejch daní, brát na dluh, atd. Země půjde pomalu ekonomicky do klinický smrti, ale na důchody bude pořád. Jenom tak všichni ruku v ruce budeme v prdeli.

P.S. sice jiná země ale stejný problémy. Číslo nad kostičkama je počet plátců na 1 důchodce. 
P.S. 2 - pak je ještě obrázek jak roste % důchodců v populaci za posledních desítek let a jak se zvětšuje počet let strávených v důchodu. A tenhle koktejl 3 veličin ti dá dost jasný názor…

IMG_0668.jpeg

Odkaz ke komentáři

jo a kdyby někoho napadlo řešení “tak ať nám ty mladý víc šu..kaj”, tak za

a) to na predikci 2050 bude mít téměr nulový vliv 

b) dostaneš Nobelovku za ekonomii, neb problém poklesu porodnosti vs zvýšení ekonomické úrovně obyvatel je po celém světě 

Upraveno uživatelem Ajaj
Odkaz ke komentáři

40 minutes ago, Ajaj said:

jo a kdyby někoho napadlo řešení “tak ať nám ty mladý víc šu..kaj”, tak za

a) to na predikci 2050 bude mít téměr nulový vliv 

b) dostaneš Nobelovku za ekonomii, neb problém poklesu porodnosti vs zvýšení ekonomické úrovně obyvatel je po celém světě 

No jeden profesor z VSE vzdy rikal na Malacovou a jeji potrebujeme 200tis deti, pak potrebujeme 400tis a pak 800, a pak 1,6 mil a to je hodne deti... kazde dite ma totiz problem, ze je potencionalni duchodce....

Problem je z nevychazeni tech dat. A teoretik no... spousta z nich neni. Ale hlavne u makra jak se pozna praktik? 😀 

To jsou proste takove nejake zazite bezobsahove floskule.. 

Odkaz ke komentáři

13 minutes ago, dykmore said:

Proč tedy, z vašeho pohledu, klesá porodnost? Ptám se, protože mě to zajímá.

Na tohle ja nejsem absolutne odbornik. Nicmene vetsinou klesa s vyssi zivotni urovni. Taky na to ma vliv urcita jistota. Napriklad v Africe ti lidi meli vzdy dost deti, protoze jich a)hodne umiralo b)byla to tva ekonomicka budoucnost. V mnozstvi je sila, ale taky kdyz nemas duchod, jistotu atd..tak se o Tebe postara rodina. S vyssi zivotni urovni a prilezitosti deti odsouvas nebo naopak ti vezmou nejaky cas. Ale urcite to bude slozitejsi. Mi praprarodice meli 11 deti. 2 umrely pred 3 lety veku a zbytek se pocitalo, ze aspon par z nich prevezme statek, postara se o ne... dnes se asi i dost zmenila role zeny. I ona chce karieru, neco si splnit, dostudovat atd... a taky vyrazne klesa mlznost ty deti mit, treba pocet spermii je u muzu brutalne nizsi. Ale na google toho bude k tomu tematu hodne...

Odkaz ke komentáři

Klesající porodnost je problém každé vyspělé společnosti. Když nic nemáš, je tvoje nej zábava sex. Když máš možnost dělat každý den tisíc jiných věci, proč dělat sex, natož děti? Už jsi slyšel, že sex je zábava chudých? Navíc posledních 50 let došlo k několika průserům, které negativně ovlivnily mezilidské vztahy. IT technologie, potažmo sociální sítě, feminismus, antikoncepce. Výsledkem je celkem přísná předpověď v Americe, kde po roce 2030 má být cca půlka žen v aktivním věku single a bezdětná.

Upraveno uživatelem tmx
Odkaz ke komentáři

před 9 hodinami, Bert napsal:

Jinak, vse vysvetleno a emoce- z me strany, nijak nepodporene argumenty, sem opravdu nepatří. 

Odkaz ke komentáři

Každý plačtivý občan ve věku, kdy je důchod za bukem, měl nejmíň 35 let na to, aby se zajistil. Jsem v tomhle ohledu asociál až hrubozrnný, odmítám nějakou spoluzodpovědnost za tamhle Fandu z Karviný, co od revoluce jen mele o tom, jak se u něj ve fabrice všecko rozkradlo a odmítl se jakkoliv zlepšit, dovzdělat nebo zajistit. Že někomu mohlo trvat 10 let, než se v tom novým systému zorientuje, to beru, někomu to může trvat dýl. Ale půl života? 

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...