Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Nejsem expert na F-35. Ale nákup těch letadel stylem, jakym to provedla tahle vláda je jeden z jejích renonců.

Když to srovnam třeba s Gripenama, tak samozřejmě to stálo prachy, letadla sice nebyla naše, ale platilo se za něco, co reálně lítalo (lítá) a tedy nám za utracené peníze reálně sloužilo.

• Dát hlas 3
  • Odpovědi 20,1tis.
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno

Tak když ti armáda jasně řekne jaký letadla potřebuje k posílení obranyschopnosti země a má to podložený analýzou a koncepcí, tak bys jim jakožto politik a úředník měl říct "držte hubu, já koupim to co je levnější a hned", nebo jak by to myslíš líp fungovalo..?

• Dát hlas 2
Odesláno

Mě se ty stíhačky hrozně líběj, způsob nákupu neřeším, ale sere mě, že drony za pár šlupek můžou rozsekat celou letku...viz. UKR útok na to podělaný ruský letiště, dobře jim tam kokotům.

Odesláno (upraveno)

Vojáky nechte stranou. Kočky by kupovaly Whiskas, vojáci drahé hračky, a proto máme politiky, aby je usměrnili. Česko je součástí NATO a máme z toho plynoucí závazky, které mají politici naplňovat. NATO po nás nechce nákup marginálního počtu F-35, ale vzneslo požadavek týkající se vybudování mechanizované brigády, a to už v roce 2017. Dokonce je to součástí oficiálních koncepčních dokumentů ČR, kde se explicitně uvádí, že jádrem nasazovaných sil má být mechanizovaná brigáda, perspektivně těžkého typu.

Bohužel, jako vždy, jsme v prodlení s naplněním našich závazků. Ačkoliv má být těžká brigáda na stavech k 1.1.2026, teprve v roce 2023 byla podepsána smlouva na dodání CV90 (nedávno z výrobní linky sjel první transportér). A až minulý týden objednali 44 tanků Leopard 2A8. 

Časová osa plnění je smutná. Do konce příštího roku má být dodáno pouze 10 CV90 a zbytek postupně až do roku 2030. Tanky začnou chodit v roce 2028 a plný počet bude v roce 2031. A to už bude válka s Ruskem v plném proudu. (Petr Fiala uvedl 18.3.2025, že do války s Ruskem nám zbývá 4—6 let.) Takže nestíháme, nebudou ani letadla, ani tanky a ani transportéry. Ale budou fajn polní kuchyně.

K F-35. Je to jistě přelomový stroj, ale současně je to součást systému, bez kterého se neobejde - a který nemáme, protože na něho nemáme. F-35 je silná zbraňová platforma, ale je to systém v systému — bez AWACS, robustního C2, spolehlivé logistiky (ODIN), EW a SEAD kapacit, tankerů a integrované protivzdušné obrany zůstane její reálná účinnost omezená. Investice do těchto oblastí jsou nákladné a nutné pro plné využití schopností. 

A žumpa na konec: nejsem si jistý, jestli nebyla důvodem pro pořízení F35 fotka z Oválné pracovny. Andrej ji už má za 12 vrtulníků.

Upraveno uživatelem STRKKT
  • Like 1
  • Dát hlas 5
Odesláno

Ano, pokud seš úplný kokot jako Rusáci, tak ti blbej dron může rozsek letiště plné stíhaček. Pokud ovšem přemýšlíš a nejseš zmanipulovaný Ruskou propagandou, která se F-35 bojí jak čert kříže, tak si dohledáš, jaké jsou aktuální výsledky bojových nasazení různých letounů a najednou zjistíš, že v poslední době máš celé Ruské letectvo, které se třepe byť jen přiblížit hranicím Ukrajiny i se supermoderní Su-57 a pak máš tady Izrael, aktivního uživatele F-35, která si zaletěla do Iránu zničit co potřebovala, při tom zmizelo několik PVO a otevřelo tak cestu F-16 a pár dní zpět so zaletěli pozdravit kluky z Hamásu do Kataru, který přiznal, že nedetekoval vůbec nic.  

Nákup F-35 je to nejlepší, co naše armáda udělala. Nejde jen o letadlo, ale o celý komplex co to přináší, ale tady je třeba číst, co vše to umí a ne nesmysly typu, že F-35 prohrála dogfight s Raphalem na cvičení, takže je na houby. 

• Dát hlas 7
Odesláno

@STRKKT Dík za určitě zasvěcenější pohled, než mám já. Nicméně já jsem prostě nakloněn těm našim vojákům věřit, třeba tohle 

"K F-35. Je to jistě přelomový stroj, ale současně je to součást systému, bez kterého se neobejde - a který nemáme, protože na něho nemáme. F-35 je silná zbraňová platforma, ale je to systém v systému — bez AWACS, robustního C2, spolehlivé logistiky (ODIN), EW a SEAD kapacit, tankerů a integrované protivzdušné obrany zůstane její reálná účinnost omezená. Investice do těchto oblastí jsou nákladné a nutné pro plné využití schopností."

tam snad někdo ví a řešil, ne? Vzhledem k podepsanejm 3,5 - 5%, ty prachy se stejnak budou muset roztočit:)

Nicméně, očividně o tom něco víš, jak bys tedy řešil nadzvukový letectvo, potažmo protivzdušnou obranu?

Odesláno
před 10 minutami, STRKKT napsal:

K F-35. Je to jistě přelomový stroj, ale současně je to součást systému, bez kterého se neobejde - a který nemáme, protože na něho nemáme. F-35 je silná zbraňová platforma, ale je to systém v systému — bez AWACS, robustního C2, spolehlivé logistiky (ODIN), EW a SEAD kapacit, tankerů a integrované protivzdušné obrany zůstane její reálná účinnost omezená. Investice do těchto oblastí jsou nákladné a nutné pro plné využití schopností. 

F-35 pro zemi naši velikosti dokáže zajistit funkci AWACS + hodně důležitou PVO na delší vzdálenost. Tankery používáme už několik let, dokonce nedávno naše Gripeny jako první tankovali v noci. 

• Dát hlas 1
Odesláno

Já jsem rád, že je kupujeme, vážně. Ale mám jen z těch posr*nej dronů obavy, nějak to neumím napsat líp. Vážně nám pomůže pár stíhaček, když se PVO zahltí útokem 400 dronů (což se děje běžně v Kyjevě)?

Odesláno

Já jsem obyčejný laik, na vojně tankista. Mě v principu nevadí F35, ale naše spojenecké závazky jsou jinde. To vidím jako problém. 
Na politické scéně mi chybí jasná analýza potřeb, toto vnímám spíš jako akvizici z leknutí. 
Pokud beru za základ naše zapojení v NATO, tak bych primárně řešil těžkou brigádu a uvažoval o dalším použití Gripenů.

Odesláno

Analýza a koncepce jo? :D Tak se stačí podívat na některé nedávné pořizování zbraňových systémů pro naši armádu - prostě to, jakým způsobem to předvádí politická garnitura ve spolupráci s armádou (a lobbisty?) v posledních letech, je tristní. A tady nejde jen o tuhle vládu, ale i minulé, samozřejmě. To tady kritizuju. Ne schopnosti nějakého letadla. Mimochodem, jestli si dobře vzpomínám, tak před nedávnem se řešilo, zda budeme mít vůbec čím lítat po skončení pronájmu Gripenů - jak dlouho se vědělo, kdy ten pronájem skončí?

K naší poslední pani ministryni obrany - její komunikace toho, co ministerstvo obrany provádí a proč, ven směrem k veřejnosti je naprosto zoufalá (ostatně jako celé téhle vlády, na což prakticky už dojela). Např. její hašteření skrze media a socsítě s náčelníkem generálního štábu AČR taky není úplně dobrou vizitkou spolupráce.

"..., ty prachy se stejnak budou muset roztočit:) " - tak to je bohužel naprosto smutnej přístup.

• Dát hlas 3
Odesláno (upraveno)

Absolutní souhlas. 
K dronům - je to problém, ale současně bych neodepisoval to, co máme. Byla to k tato garnitura, která kdysi odepisovala tanky jako přežitek s tím, že příští válka bude v internetovém prostoru. 

Upraveno uživatelem STRKKT
Odesláno

@geometr No tak dobrý, tak jsou jak armáda ta ministerstvo úplný matláci, celá koncepce je blbě a netušej co potřebujou, tak ale buď konkrétní a napiš jak to má bejt správně..

• Dát hlas 1
Odesláno

To je takové obecné plakání nad rozlitým mlíkem metodou "oni jsou blbci a nerozumí tomu a nemají koncepci a nemají tamto". Je sranda, že reálně se aktuálně válka vede u nás hlavně v kyberprostoru - copak nepamatujete na útoky na nemocnice a další kritickou infrastrukturu? Plus hybridní informační válka je taky velká hrozba - tam jsem zaspali stejně.

To že v 2022 vypukne válka a tím budou dodávky a ceny zbraní trochu ovlivněny se úplně čekat nedalo, takže teď můžeme mít F-35 holt pozdě a nebo vůbec. Můžeme mít teda Gripeny, ale s těma se můžeme akorát fotit na přehlídkách, jelikož další použití Gripenů je vhodné akorát jako základní PVO. K tomu k čemu slouží F-16 na Ukrajině. K frontové linii se nemůže ani přiblížit jelikož se nedokáže vypořádat ze systémy PVO. 

Gripen prostě nic neřeší. F-35 jako multirole fighter řeší právě částečně naši absenci AWACS, řeší částečně PVO a hlavně řeší možnost lítat nad frontovou linií a řešit nepřátelské systémy. Je toho fakt hodně co to letadlo umí - plus navíc se bude modernizovat na použití s rojem AI dronů (loyal wingman) atd... 

• Dát hlas 1
Odesláno (upraveno)

Mi baví, jak zdejsi "military experti" presne ví, že je deal s F35 na hovno, ale kdyby stát udelal deal na predpotopni Gripeny, tak by za to vláda schytala stejnou bídu. Stejne jako za tanky a cokoli pro armádu, na kterou se sralo od 97, kdy jsem já byl ridic PV3S. Kdyby ty F35 koupil Bába, byl by to nejvetsi státník a vizionář, protoze to domluvil s Trumpem pres mobil. A postovani citací z Novinek, apod. je tady v zumpe seriozni debata, jak sviň 🙂 

Ja uz opravdu chci, aby bylo po volbach a Bába s Okamurou at si to vezmou na 4 roky a bude klid. Ja uz jsem se odstrihl od politiky pred volbama, čtu to v podstate jenom tady, ale ani tady se ty cancy vecnejch kritiků nedají číst 🙂 

Upraveno uživatelem Frantik
  • Like 3
  • Dát hlas 3
Odesláno
před 2 hodinami, alky napsal:

Mě se ty stíhačky hrozně líběj, způsob nákupu neřeším, ale sere mě, že drony za pár šlupek můžou rozsekat celou letku...viz. UKR útok na to podělaný ruský letiště, dobře jim tam kokotům.

A to si vem, že jedno vajíčko z lehkýho minometu za sotva 2000USD ti sundá celou osádku včetně auta za 2 mega. Tahle matematika tu byla vždycky, teď o ní jenom víš a dokážeš si to představit.

Odesláno

Tak polaky jedno sestreleni dronu vyslo tusim na 400k USD jak jsem rano nekde slysel v podcastu

Odesláno

Jsem mega smutný z toho co se odehrává v tom Nepálu 😔 Ještě v březnu těžká pohoda a dnes takový masakr.... všichni moji kamarádi vzali čáru z Káthmándú do hor, tak aspoň že jsou v pohodě. Upřímně ty jejích politici, to je taky správná žumpa 🤮

Odesláno

Jenomže @Frantiku to právě není o jedné vládě a jedněch nebo dvou volbách. Jaks napsal "...  pro armádu, na kterou se sralo od 97...". To je dlouhodobá věc a měla by bejt řešena opravdu koncepčně, dlouhodobě a kontinuálně a napříč politickým spektrem. A samozřejmě v rámci aliance, jejíž jsme součástí a s nějakým ohledem na prostor v Evropě - naše alianční sousedy (kteří by se k tomu měli stavět stejně), tak aby byla nějaká kompatibilita a zaměnitelnost a doplnitelnost zbraňových systémů, případně i jejich obsluhy řekněme v našem prostoru (pohled a představa laika, fakt nejsem military expert). To je @Micey, jak by to mělo bejt správně (já vím teorie). A nejde konkrétně o jeden typ zbraně (jeden typ letadla v jednom sektoru - vzduchu). Za X let dostaneme snad nějaká letadla (snad špička technologie v době dodání), přičemž jsme neměli málem čím lítat. A co ten zbytek? Bohužel nic moc takového v nedávné minulosti pár vlád zpět nějak nevidím (bez ohledu na politickou příslušnost). Do toho ta válka, která nás snad z toho "na kterou se sralo" vytrhla (doufám). Nebo napište mi tady ( @Micey ), co se povedlo dobře nakoupit a je ve službě v nedávné minulosti. Dyť se řešilo poměrně dost průšvihů. Jak mám mít do budoucna důvěru v nějakou analýzu a koncepci, když při pohledu zpět žádnou moc nevidím? Průšvihy s financováním, lobbingem, dobou dodání, počtem kusů, kvalitou. A jako třeba ty batohy nedavno :D No to nevymyslíš. Batohy pro armádu člena NATO jsou vyrobené v Číně a putujou k příjemci přes Rusko (tj. výrobky spojence agresora putujou přes území agresora k armádě, která stojí na druhé straně).

A už jdu ze žumpy, dneska už jsem se namočil dost :D Jsem si řekl, že sem nebudu chodit, ach jo.

Odesláno
před 28 minutami, African napsal:

Jsem mega smutný z toho co se odehrává v tom Nepálu 😔 Ještě v březnu těžká pohoda a dnes takový masakr.... všichni moji kamarádi vzali čáru z Káthmándú do hor, tak aspoň že jsou v pohodě. Upřímně ty jejích politici, to je taky správná žumpa 🤮

Tam už chybí jen zvací dopis a gleichschaltung po tibetsku 😫

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...