Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

Před časem se zde probíral pád akciových trhů a návazné ekonomické souvislosti. Čas pokročil, Amerika je dle mnohých ekonomů již v recesi a pomalu se začíná vliv této recese projevovat i v EU a v ČR. Domácnosti v ČR mají cca 15% majetu uloženo v podílových fondech. Je pouze otázkou času, kdy se vliv recese USA projeví i ve sféře výroby a služeb.

Tak jako tak, čeká nás utahování opasků. Otázkou není zda-li přijde, či ne, otázkou je jak dlouhé bude a kolik dírek si budeme muset utáhnout.

Upraveno uživatelem ¨safi
Odesláno

Oo Já mám už jen jednu dírku a ta se utahovat nesmí:) Já bych jinak s prognózou ještě počkal. A když bude nejhůř, můžeme prodat hodinky...

Odesláno
Před časem se zde probíral pád akciových trhů a návazné ekonomické souvislosti. Čas pokročil, Amerika je dle mnohých ekonomů již v recesi a pomalu se začíná vliv této recese projevovat i v EU a v ČR. Domácnosti v ČR mají cca 15% majetu uloženo v podílových fondech. Je pouze otázkou času, kdy se vliv recese USA projeví i ve sféře výroby a služeb.

Tak jako tak, čeká nás utahování opasků. Otázkou není zda-li přijde, či ne, otázkou je jak dlouhé bude a kolik dírek si budeme muset utáhnout.

A za to můžeme děkovat moudré politice centrálních bank. No, abych jim nekřivdil, vlády taky přispěly :) Hayek i Mises měli recht.

Odesláno (upraveno)

Panove za velkou louzi uz si take stezuji http://forums.watchuseek.com/showthread.php?t=135832 Nam IMHO ale hodinkove zdrazovani nehrozi, spis naopak se dlouhodobe ceny budou priblizovat tem v zahranici. Ted jsem se o tom bavil s jednim prodejcem hodinek a rikal, ze az tu bude EURo, padnou ceny o minimalne 10% dolu skokove.

Co se tyka hypotecni krize, jeji vliv na ceskou burzu muzu potvrdit temer z vlastni zkusenosti :axehead:

edit: jeste maly dotaz, do ceho je tedy ted nejlepsi investovat/ulozit penize? Rika se starozitnosti, ale ty nejsou prilis likvidni.

Upraveno uživatelem Jakubisko
Odesláno
"Domácnosti v ČR mají cca 15% majetku uloženo v podílových fondech" ???

vetsina znamych ma tak maximalne hypoteku ;)

Já mám oboje. :suicide_anim:

Pochopitelně nejenom to, to by bylo šílenství. Riskovat se má přiměřeně. Teď je vidět, jak to vypadá, když ve Státech bankéři tahali lidi co šli kolem banky a cpali jim hypotéky (pomalu včetně homelessaků). Ne nepodobné je vnucování spotřebitelských úvěrů u nás. Dostávají i nezaměstnaní, kteří ví, že nebudou vracet. Vzpomínka na polního kuráta Katze je živá: "To se nám to žije, když nám lidi pučujou" ;)

Odesláno
edit: jeste maly dotaz, do ceho je tedy ted nejlepsi investovat/ulozit penize? Rika se starozitnosti, ale ty nejsou prilis likvidni.

Do vzdelani. Meho i mych deti.

Nebo slovy biblickymi - skladejte poklady sve v nebi a ne na zemi, kde je nici mol a rez. Fakt ovsem je, ze takhle se clovek na duchod nezajisti. :thumbsdown_anim:

Taky si muzes pozvat cloveka z OVB, ten ti to nazorne vysvetli :)

(sorry za vtipkovani. Ono rady, jak investovat, jsou dneska dost dobry byznys. Jak cas bezi, tak jsem nabyl dojmu, ze at investujes kamkoliv, dokud jsi mala ryba, tak te oskubou. Takze je nutne postavit se na druhou stranu ... to bych tak povazoval za nejlepsi investici ... )

Odesláno
...edit: jeste maly dotaz, do ceho je tedy ted nejlepsi investovat/ulozit penize? Rika se starozitnosti, ale ty nejsou prilis likvidni.

Do hodinek, to je prece jasny!

Ale vazne - myslim, ze od 100K vyse to muze byt i investice... Viz treba o par vlaken vyse reseny Millgaus, se zelenym sklem by to nemuselo byt spatne uloziste penez. Ale samozrejme to chce know how, resp. orientaci v trhu, kterou v dostatecne mire IMHO disponuje z tohoto fora pouze Watchfan1...

Odesláno
Já mám oboje. :suicide_anim:

Pochopitelně nejenom to, to by bylo šílenství. Riskovat se má přiměřeně. Teď je vidět, jak to vypadá, když ve Státech bankéři tahali lidi co šli kolem banky a cpali jim hypotéky (pomalu včetně homelessaků). Ne nepodobné je vnucování spotřebitelských úvěrů u nás. Dostávají i nezaměstnaní, kteří ví, že nebudou vracet. Vzpomínka na polního kuráta Katze je živá: "To se nám to žije, když nám lidi pučujou" ;)

Co by nepujcovali, kdyz se rucilo nemovitostmi, jejichz cena stale rostla. Zdanlive tak nemohli pujcit nevyhodne. Problem vsak nastal, kdyz cena nemovitosti zacala klesat. Z vyhodnych hypotek byly najednou nevyhodne hypoteky.

A jak to dopadlo uz vsichni vime.

Odesláno (upraveno)
Nemovitosti - byty, pozemky ( Praha, Brno a okolí).

Mno, to je otazka... Makleri (a ted nemyslim krupany, co cpou lidem v obchodnich centrech do rukou letaky) a analytici tvrdi, ze do cca. 12 let od vstupu do unie praskne cenova bublina a ceny klesnou o 10-30%. Rust pak samozrejme ma zacit znovu, ale otazka je jak rychle.

Kdyz nemovitosti, tak IMHO Florida a Rumunsko, Florida je ted hodne dole cenama a predpoklada se, ze se ve vyhledu par let ten trh precijenom vzpamatuje, Rumunsko je ted zeme investorum zaslibena - zatim jeste prijatelne ceny pozemku a nemovitosti, hodne prudce leti nahoru. V Rumunsku samozrejme ne vesnice, ale velka mesta a okoli, prvni IMHO Oradea, pak Bucurest, Timisoara, Cluj, ...

Pokud konzervativneji zustaneme u nas, tak mensi mesta s vyssi urovni, turistickou atraktivitou a malou mirou nezamestnanosti - Liberec, Budejovice. Pripadne turisticka centra typu Harrachov, Spindl, pripadne u vychodnich sousedu Velka Raca, Vratna Dolina, ...

Edit: Tou otazkou jsem myslel konkretne Prahu a Brno, viz vyse...

Upraveno uživatelem boo-beek
Návštěvník Kamil
Odesláno
Nemovitosti - byty, pozemky ( Praha, Brno a okolí).

Souhlas, já bych to rozšířil i na menší města. Cena je tam zatím mnohem nižší než ve velkých městech, časem půjde nutně nahoru. Na západ od nás nejsou tak propastné rozdíly v cenách a předpokládám, že se ceny budou vyrovnávat i u nás. Samozřejmě nepočítám extrémy jako Malá Strana, Ořechovka, atd.

Návštěvník Kamil
Odesláno
...analytici tvrdi, ze do cca. 12 let od vstupu do unie praskne cenova bublina a ceny klesnou o 10-30%.

Tomu nevěřím. Říkalo se také po roce, po pěti letech... A ceny trvale stoupají a stoupat budou.:)

Odesláno
Nebo slovy biblickymi - skladejte poklady sve v nebi a ne na zemi, kde je nici mol a rez. Fakt ovsem je, ze takhle se clovek na duchod nezajisti. :thumbsdown_anim:

Proč by Tě dobře vzdělané a slušně vychované děti nedokázaly zajistit na důchod? Já vzdělání a výchovu považuju za nejlepší investici vůbec i z tohoto hlediska.

Odesláno
Tomu nevěřím. Říkalo se také po roce, po pěti letech... A ceny trvale stoupají a stoupat budou.:)

Já taky ne. Říkalo se taky, že ceny bytů v panelácích již neporostou. A kde jsou teď?

Ceny stoupat budou až do té doby, až na to lidi přestanou mít ( což se zatím nestalo).

Odesláno
Proč by Tě dobře vzdělané a slušně vychované děti nedokázaly zajistit na důchod? Já vzdělání a výchovu považuju za nejlepší investici vůbec i z tohoto hlediska.

Se vzdelanim deti, jsou-li dobre vychovane, clovek chybu neudela; souhlas. Jen ty poklady v nebi si netroufam vydavat za investicni doporuceni. Ja podle nej ziju, ale ne kazdy to vidi stejne, to jsem mel na mysli :)

Ad byty a domy ... znam lidi, co s tim vselijak spekuluji. Pac tomu nerozumim, tak bych do toho nesel. Ale tak je to asi v kazdym obchodu.

Odesláno
Teď je vidět, jak to vypadá, když ve Státech bankéři tahali lidi co šli kolem banky a cpali jim hypotéky (pomalu včetně homelessaků). Ne nepodobné je vnucování spotřebitelských úvěrů u nás.

V té americe to bylo trochu jinak (alespoň v konkrétním případě těch hypoték nyní, obecně existenci vnucování úvěrů nepopírám). Bankéři půjčovali tak, aby se jim to vrátilo, tj. vše si normálně spočítali. Jenže při tomhle postupu se stávalo, že někteří na hypotéku prostě nedosáhli. A jaké překvapení, mezi odmítnutými bylo hodně příslušníků menšit. I začali se ozývat profesionální aktivisté a později i politici (zejména i když ne výhradně demokratičtí), že to je diskriminace a že working class americans are left out. Někteří aktivnější jedinci dokonce začali hrozit regulací apod (taková Hillary to slibuje ještě i teď v kampani). No a tak banky začaly půjčovat skoro i těm homelessákům, pochopitelně za příslušně upravených podmínek. Když homelessáci nezvládali splácet, holt přišli o domy. Najednou se tedy na trhu ocitly spousty domů, kterých se banky potřebují rychle zbavit. No a jaký to asi může mít dopad na cenu, že? Navíc se na tom svezou další lidi, kteří byli řekněme trochu nad tou hranicí, kdy si hypotéku mohli dovolit, protože pokles ceny nemovitostí ovlivní jejich zajištění hypotéky.

A pochopitelně chování Fedu, který to tradičně řeší tím, že vychrlí miliardy na pomoc bankám, stojí maximálně za odplivnutí...

Odesláno
Já taky ne. Říkalo se taky, že ceny bytů v panelácích již neporostou. A kde jsou teď?

Ceny stoupat budou až do té doby, až na to lidi přestanou mít ( což se zatím nestalo).

A lidi na to budou mit, dokud budou banky ochotne pujcovat.

Odesláno
Tomu nevěřím. Říkalo se také po roce, po pěti letech... A ceny trvale stoupají a stoupat budou. :)

Nesouhlas ;)

Jednak je to "empiricky overene" - drive nebo pozdeji se to stalo vpodstate v kazde evropske metropoli, coz je zapricinene tim, ze penize se pomalu zacinaji presouvat smerem ven z mesta. Coz se u nas opravdu deje. Ti, co maji opravdu penize, koupi bud byt na Vaclavaku, Staromaku, Kralovskych Vinohradech, ... nebo jdou z Prahy ven. Co se rustu cen bytu tyka, tak ten z vetsiny tvori mlade rodiny, pro ktere je to prechodne bydleni nebo "vesnicani", ktery se stehujou do Prahy za praci, castokrat se to prekryva. Tahle skupina je velka, ale je to "uverova kupni sila", coz znamena ze (to je druhy duvod) soucasny stav svetove ekonomiky poklesu cen nemovitosti v Praze nahrava - pokud ceske banky nechteji dopadnout jako americke, a to nechteji, tak se kupni sila teto skupiny bude zmensovat, protoze, i kdyz jsou u nas podminky pro ziskani hypoteky podstatne drsnejsi nez v USA, tak si myslim, ze se jeste zprisni, pokud svetovou ekonomiku nekdo necekane nepoleje zivou vodou. Banky proste budou opatrnejsi, hypotecni pruser je totiz v soucasne chvili hodne velkej kostlivec ve skrini, vzhledem k tomu, ze nikdo poradne nevi, kdo je v tom pruseru namocenej - americky banky kseftovaly s uverama mezi sebou i s evropskejma bankama, takze nikdo nevi poradne, jestli jeste nekde nekdo nema pruserovy hypoteky a uvery, ted si daj vsichni pozor, do ceho se poustej...

Odesláno

Počkej, co se stane, až zkrouhnou podporu u stavebního spoření. Nebo dokonce až zruší odpočitatelnost hypotéčních úroků...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...